61.
Wersja do druku
Co jest tematem zdjęcia?
Hint : co jest ostre na zdjęciu :D
61- poszła sobie ostrość w las... las kręconych włosów :)
Nie jest złe(zdjęcie) Mi się podoba.
zdjecie z testow nowo zakupionego 50 1.4 i parasolki przepuszczajacej i kabelka do lampy wg przepisu miclesa:)
Takie zdjęcia są najlepsze. Bo jak przyjdzie do testowania modelki ( zdjęciowo) to efekty zazwyczaj dbiegają od oczekiwań:-D nieco.
No to jeszcze jedno z tamtego wypadu, ach jak milo spojrzec na snieg:)
62.
Dominanta zielonego. Za dużo.
Kolory nieładne.
kurcze, probuje i nie moge pozbyc sie tej zieleni, zwlaszcza z wlosow? jak to zrobic?
Color balance albo curves :)
probowalem levels, color balance, curves, na maskach ale zawsze kiedy pozbylem sie juz zielonego we wlosach tuż nad czołem to zdjecie traciło tą delikatną kolorystyka i to juz nie bylo to.
chcialbym i usunac zielony i zachowac taki delikatny nastroj;/ krece i krece suwaczkami i nie idzie:P
A tak? http://img42.imageshack.us/img42/1565/mopikmalycopy.jpg
Wklejam linka, coby Ci nie śmiecić.
Poprawnie ustawić WB, a jak to nie idzie, to znaczy, że oświetlenie było nie takie jak trzeba.
To może tak:
Konwersja do przestrzeni LAB. Tam krzywymi na kanałach a i b korekta koloru. Trochę kontrastu w kanale jasności. Ale generalnie to za Miclesem, poprawny balans bieli. Jeżeli nie da rdy na jednym jpg, to wywołać rawa dwa razy i wymaskować na warstwach w PS. Powinno jednak pójść na jednym pliku.
Dzieki Mellan ze chciało Ci się podejść do tematu:) Jednak teraz to zdjecie ma (na moim monitorze) czerwone zabarwienie. Zarowno we wlosach jak i na twarzy. Raczej bardziej mi się podoba wersja z zielonym - chociaz to tez nie to - bo calosc jest wtedy w zimnych barwach. Chociaz tak na prawdę próbuje zamienić ta zieleń w bladą żółć i nic nie idzie. Zawsze mialem problem z obróbką blondynek:)
Zdjecie bylo wolane 2 razy - dla tła i dla Olgi. Pobawie sie balansem bieli. Jezeli ktos ma ochotę podejsc do tej foty, zapraszam:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
blackninja - popróbuje w lab;)
Kurcze to masz ładnie rozjechany monitor :D U mnie jest żółtawo pomarańczowe po mellanowskiej obróbce ;)
wersja mellana zdecydowanie lepsza (kolory)
kwestie modelki8, kadru i swiatla pomijam, bo nie ma sie do czego przyczepic - bardzo ladnie.
ja ostatnio mam faze na analogowy szum na zdjeciach, wiec sprobowalbym przerbic to na b&w i dodac szumu :D
ehh mam dosc radzenia sobie z moim postrzeganiem kolorow/monitorem poprzez BW:)
musze nauczyc sie robic ciekawy kolor, tu postanowilem sie pobawic kolorami ale znow nie wyszlo.
zaczynam sie zastanawiac w czym problem. czy moj stary lcd, czy moje oczy:) moze do okulisty czas isc?:P
wybierz jakis lab, popros zeby wydrukowali ci fotke z tablica testowa jak i dali plik .jpg z tym samym zdjeciem - tablica testowa.
przyloz odbitke do monitora i tak krec kontrastem, jasnoscia oraz nasyceniem kolorow az uzyskasz zblizoy obraz do tego, jaki jest na odbitce ;]
ja w ten prosty sposob skalibrowalem sobie b. slaby monitor samsunga i nie narzekam na to, co wywoluje w labie :)
Blondynki lepiej się woła w DPP, większa różnica w odcieniach pomiędzy włosami, a skórą. ACR wlewa więcej czerwieni. przez co różnica się zaciera. Da się spoko, ale plik wejściowy z DPP daje ciekawszy materiał na wejściu. Takie są moje odczucia.
Tak przypuszczałem... Ten błękit dla drzew jakoś mi nie pasował, więc zmiany jakie zaszły są mimochodem. Również nie walczyłem z bladością ust. A tak w ogóle ten mały jpeg jest faktycznie trudny do zmian, ciekawiej by było pobawić się na rawie.
Mellan, to juz jest doswiadczenie:) i szczegoly, w ktore az ciezko uwierzyc - ze zalezy od kolorow wlosow, ktorego wolacza uzywac:)
ja w przypadku tego zdjecia chcialem podszkolic się w photoshopie i w zasadzie nic nie robiłem w ACR ani niczym blizniaczym -> calosc kolorow, balansu bieli i wszystkiego mialo byc w PSie.
no i skutek jaki jest widzimy.
pobawie sie teraz dokladniej, jak mi nic nie wyjdzie to wrzuce rawa:)
Od balansu są wołacze a nie PS ;)
po prostu sobie questa zadałem, zeby w PS to zrobić:)
To nie łatwiej wywołać 2 razy i złożyć ? W wywoływaczu to prostsze i przyjemniejsze :D
oj, sorki, takie przyzwyczajenie od RPG. quest = po prostu zadanie, wyzwanie. chcialem cała obróbke od a do z przeprowadzic wyłącznie w PS:)
Jak wywołujesz RAWa Photoshopem?
inaczej - mam rawa, otwieram w ACR - NIC NIE RUSZAM - i reszte w PS
Micles - mi tu chodzilo o wyzwanie dla samego siebie zwiazane z obróbką kolorów w photoshopie. Nie chcialem sobie pomagac ACR'em. Wiem ze to bezsensowne jezeli chodzi o workflow, ale dla mnie to mialo sens - bo chce sie nauczyc photoshopa i jego roznych alternatywnych narzedzi.
Ale, tak jak zauważył poprzednik, ACR jest ściśle zintegrowany z Photoshopem, a moim (i innych też) zdaniem, jest to najłatwiejsze narzędzie do wstępnego przygotowania zdjęcia do obróbki i nie ma sensu sobie życia utrudniać...
Jak robiłem w Pomorskiej na Photoshop Elements to dostawałem delirki ustawiając WB w PSie (Levels'ami albo Curves'ami). Od tego jest ACR/LR/DPP i tyle :D
No ale ucz się ucz, jak tam sobie chcesz...
A ja tam Loome Cię popieram. Poznawaj narzędzia jakie oferuje PS. Nie zawsze mamy rawy. Wystarczy, że ktoś nas poprosi o odnowienie starej papierowej fotografii albo nawet cyfrowych zdjęć, które ma tylko w jpg. Nie ma rawa, nie da się?
PS Elements, też Miclesie ma ACR, okrojony z wielu narzędzi ale ma (ustawianie WB na 100%).
Ale nie obsługiwało RAWów z 50d, a aktualizacji ACR nie mogłem zrobić z powodów zabezpieczeń administracyjnych.
ok, a jak taka obróbka?
62b.
No kolorki teraz zdecydowanie lepsze!
Czepnąłbym się usunięcia rysów od nosa na policzkach, zrobiło się wrażenie takiego "dziubka".
No brawo. Ewentualnie ciutkę za jasna twarz, ale jak kobitka ma taką cerę, to jest ok. Przepałów nie ma.
Teraz popatrz sobie jeszcze raz na to twoje pierwsze :
ehh musial mi wrzucic stara wersje zeby sie pojawiala jako pierwsza:p
zapomnijmy o niej:p
No sory, ale nie mogłem wytrzymać. Już liczyłem na to, że masz coś z monitorem. A ty po prostu przekombinowałeś :P
jeszcze tylko wątpliwosc - czerwienie, głównie na twarzy. jak z nimi?
Jest ok. Światło płaskie no i tyci za jasno. Ciesz się, że masz modelkę o niezerowej liczbie min do zaserwowania :D
Zdecydowanie lepsza :) Teraz jest jak powinno być a nie " i już zawsze było im zielono" :P
63 Merzia
czym strzelane?
40d + 50mm
U mnie płaszcz i czapka wpadają w zieleń :P