Mam cztery energizery 2450 w S2 IS i dzialaly w SX10 bezproblemowo.
Wersja do druku
Mam cztery energizery 2450 w S2 IS i dzialaly w SX10 bezproblemowo.
nie wiem, sprawdzałem to tylko raz wiec może to był jakiś chwilowy błąd, wszystko się może zdazyc, ale wychodzi na to ze wiekszosc akumulatorków działa, może jeden z moich był jakiś wadliwy ?
Ludzie wprowadzacie lekkie zamieszanie z opinią jednego użytkownika.
Aparat jest przeznaczony na akumulatorki NiMH AA i nie ma opcji aby nie zadziałał na nich aparat chyba że akumulatorki są wadliwe.
Dane producenta:
4 baterie alkaliczne AA lub akumulatory NiMH (NB4-300) (w komplecie baterie alkaliczne)
Zywotnosc baterii
Około 160 zdjęć (przy użyciu dostarczonych baterii)
Około 420 zdjęć (przy użyciu opcjonalnych akumulatorów Canon NB4-300)¹
Około 720 minut odtwarzania (przy użyciu dostarczonych baterii)¹
Około 840 minut odtwarzania (przy użyciu akumulatorów Canon NB4-300)¹
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.vimeo.com/2464906
tego ci nie da 450tka :)
Chciałem gdzieś kupić ten aparat, ale oczywiście nigdzie go nie ma. Niezła kampania Canona: limitować produkt przed świętami, żeby ludzie chcieli go jeszcze bardziej. Nie powiedziałbym aby to było zbyt etyczne...
Witam Wszystkich.
To jest znane działanie Canona chyba nie celowe i nie tylko w branży aparatów. Wiecznie brakuje czegoś, rzucają małe partie i potem trzeba czekać. SX1 na allegro się pojawiła ale bardzo szybko znika. Z tego co wiem to do Polski trafiła mała partia i zaraz nie będzie ich a następna partia po nowym roku. Jak ktoś juz ma to cudeńko to proszę dajcie jakieś foty testowe do popatrzenia. Siudym Ty chyba masz już go na stanie więc się pochwal swoją opinią.
to trzeba być naprawdę zdesperowaym - w tej cenie lub za niewiele wyższą mozna kupić nowy 450D z 18-5 IS
Właśnie dostałem dzisiaj od św. Mikołaja z DPD :mrgreen: i nie żałuję wyboru... Na początku trzeba się przestawić się z kompaktu, poznać puszkę, szkło... Wrażenia póki co niesamowite :) Zupełnie inny poziom wtajemniczenia w fotografię. Szkoda, że brak funduszy na inne szkiełka (no i ceny tych przyzwoitych przyprawiają o ból głowy).
Do nauki KIT wystarczy, za jakiś czas sobie coś sprezentuje - nie wszystko od razu. Widziałem pełno ładnych zdjęć z kita więc pozostaje kwestia poznania aparatu :-D
Osobiście najbardziej boli mnie brak obrotowego wyświetlacza, chociaż zdecydowanie bardziej praktyczny od LiveView jest wizjer.
Wracając do SX1 nadal czekam na konkretny i zawierający dużo przykładowych zdjęć (w różnych warunkach) test. Filmów w sieci widziałem dosyć sporo. Zoom na prawdę robi wrażenie.
Śmieszny "jelly" efekt powstaje podczas poruszania w trakcie filmowania ;) Widział to ktoś? Nie jest to wada dyskwalifikująca, właściwie to tylko dziwne zjawisko, które nadrabiane jest jakością nagrań. Ciekawe ile zajmuje 10min film w FullHD :neutral: :?:
Co do matrycy CMOS o takich rozmiarach chyba nie wypada wiele lepiej niż CCD. Jedyna różnica rozdzielczość wideo i szybkość zdjęć. Warto dopłacać 50% ceny, szczególnie, że pewnie niewielka część wykorzysta te opcje??
Szyna, gratuluję, do mnie Mikołaj pewnie przyjdzie z 450D po świętach, pewnie będzie taniej, :)
aha, co do drugiego szkiełka obok kitowego ja szykuję sie do niedrogiego, ale w miare dobrego 50/1.8
pozdrawiam
Troszeczkę nie rozumiem pomysłu na 450D w kicie IS jako alternatywy dla SX1 szczególnie.
IS kończy się na 55mm, SX1 troooooszeczkę dalej. 450D filmu nie nakręci. Oczywiście SX1 to dużo wolniejsza, ale jednak maszynka. Gdyby miała (odblokowany) raw to 85% użytkowników do pełni szczęścia potrzebowałoby tylko LX3 Panasa, który w porównaniu do np. TZ-1/2 nie ma shutter lagu. Dla mnie, teraz, zestaw LX3 + SX1 IS to zestaw, który obsłuży wszystkich amatorów a i w lekkiej reporterce nie powinien przynieść wstydu - M-jpeg, 4 kl/s, 1600, ultra szybka karta, zaczynamy strzelać 1 sekundę przed "tym momentem" (shutter lag) i dzięki M a nie L, kończymy 1 sekundę po tym momencie - do Netu czy gazety wystarczy.
Poza tym jak wyjdzie SX2, to jest wysoce prawdopodobne, że ujrzymy alternatywny firmware dla SX1 wprowadzający zapis w raw i wtedy będzie jak w niebie (zer0 wyostrzania w aparacie).
A kupując 450D imho pakujemy się w błędne koło. Szczególnie dziś, kiedy na D300 powoli zaczynamy mówić T-rex ;)
Niestety z lepszych testow nici - aparacik ledwo sie pojawil i blyskawicznie zniknal :/ Nagralem tylko kilka filmikow. Jedyne co moge powiedziec, to tylko, ze aparat jest strasznie wrazliwy na urzadzenia elektryczne. Film nagrany np. w sklepie, czy w centrum handlowym mial takie dziwne falowania obrazu na bokach, nie wyglada to za ladnie. Nagrywalem wieloma innymi aparatami i nigdy nie widzialem takich efektow.
No wlasnie juz na TV jak odpalilem.
Witam
Czy ktoś wie jak jest z montowaniem Raynoxa DCR-250 MAKRO, spotkałem się z opiniami że można, z kolei inni mówią że nie. I tak w ogóle , jak sądzicie jest sens dokupować do tego aparatu konwerter.
Pozdrawiam
Aparat dotarł. Pokaże wam jedno zdjęcie tak na szybko robione bo już się ściemniało
Canon SX1
manual
ISO80, 1/25, f4.0
http://images26.fotosik.pl/305/afd9221095ec5803m.jpg
co do filmów potwierdzam z tym falowaniem na wyświetlaczu tylko to widać, jak się zrzuci do kompa już tego nie ma ale znów dźwięk mi przerywa prawdopodobnie jest to efekt wolnej karty chyba mam 4gb 20mb/s
EDIT: (nie moglem juz edytowac poprzedniego postu)
Krotki sampel pokazujacy 'falowanie' obrazu - nie wiem jak dla kogo, ale dla mnie to upierdliwy efekt. Mam inne sample na ktorych widac zdecydowanie wyrazniej te 'falowanie', jednak ze wzgledu na osoby wystepujace na tych filmikach nie moge ich pokazac publicznie. MPG1 fullhd skopresowane bardzo, ale najwazniejsze, ze widac co i jak:
http://www.speedyshare.com/765560543.html
Moglby ktos linknac jakiegos pdfa do polskiej instrukcji SX1?
Ew. ang......ale wolalbym polski, bo to przent dla kobiety i.....wole jak sobie sama przeczyta instr. za duzo tlumaczenia jak dla mnie:)
prosze.)
............ew SX10???? w sumie to bardzo podobne.....
Jak dla mnie aberracje chromatyczne nie są do przyjęcia (lewa strona zdjęca prz niebieskich krawędziach). Z caym szacunkiem, ale mój wysłuzony A630 lepiej poradziły sobie z takim obrazem.Ile osób tak naprawdę często korzysta z ultrazoomu? Wg mnie SX1 mozna kupić, ale nigdy nie wydałym 1899 zł za ten aparat przy spadającyc cenach lustrzanek.Chyba, że komuś niezbyt zależy na jakości zdjęć i konieczne potrzebuje kręcić filmy aparatem (ja jestem zdania,że do tego celu jest kamera). Pzdr
w zasadzie z ostrością nie jest wcale lepiej, bo tu NIC nie jest ostre.. Ja już się przyzwyczailem do kiepskich jakosci w superzoomach, więc i po tym aparacie bym się wiele więcej nie spodziewał..:roll: najlepszą ostrośc to szkło powinno uzyskiwać dla najkrótszych ogniskowych i tak jest (nie wciągam w to kwestii przyslony) ale rozdzielczośc szkła jest ograniczona i nie mozna spodziewac się takich samych wyników dla 560mm.. Swoją drogą to i tak niezły wynik..
poza tym CA.. One się nawet w L-kach Canona zdarzają (tyle, że sa lepiej redukowane), bo tu też wiele zalezy od kombinacji ogniskowa - przyslona. z tego też powodu niechętnie kupuje się do lustrzanek obiektywy uniwersalne poziadające 10-krotne zoomy, a stałki mają dużą rację bytu i cieszą się popularnoscią u fotgrafów, którym zależy przede wszystkim na jakosci..
Pozdrawiam.
tylko w miejscach gdzie jest duzo elektroniki/elektryki itd Czyli sklepy, centrum handlowe itd.
Kolejna próba z fotografowania. Oczywiście nie mam tu zamiaru nikogo przekonywać do wyboru akurat tego aparatu więc zdjęcia są jakości roboczej.
Poniższe zdjęcie jest zrobione w dość ciężkich warunkach dla aparatu: oświetlenie żarówka, tryb manual.
Kwiatki żony...
http://images35.fotosik.pl/41/9295f4a6ae1e787em.jpg
Co do falowania do dodam że faktycznie na komputerze też się pojawia, i na pewno jest spowodowane dużą ilością urządzeń elektrycznych. Zrobiłem film w domu i nic takiego nie zauważyłem. Co do problemów z dźwiękiem to wiem skąd pochodził- kodeki. W pracy nie miałem odpowiednich do MOV. Mam jeszcze jedno zastrzeżenie co do jakości filmów, w domku przy słabym oświetleniu szumy spore na filmie także kamery z tego aparatu nie zrobimy, choć przy dobrym oświetleniu filmy na pewno wychodzą świetnie jak już zresztą mieliśmy okazję podziwiać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jest kilka powodów dla których warto kupić aparat:
1. Filmy i to dobrej jakości dlaczego mam kupować kolejny sprzęt skoro filmy robię bardzo sporadycznie także strzał w 10 z tymi filmami. Przydaje się często. Wiadomo najlepiej kupić osobno kamerę 2tyś potem aparat dla żony 600 zeta bo z lustrzanką sobie nie poradzi ( z obiektywami 3,5 tyś, i ie mówcie mi o 1800 zeta bo śmiech mnie ogarnie), no i lustrzanka dla mnie bo lubię się pobawić fotografia na poziomie ciut wyższym niż amator (eksperymentuję) załóżmy delikatnie dla początkującego 2,5 tyś.Razem 5100 . Więc proszę nie mówcie mi że lepiej kupić osobno jak kogoś stać to proszę bardzo ale proszę też nie być egoistą i nie krytykować z góry coś czego nawet w ręku się nie miało.
2.SuperZoom - pewnie że można gadać lepiej lustrzanka i kolejny (pewnie już 4 obiektyw za kolejne 1 tys zł )
3. Aparat jest naprawdę solidnie wykonany.
4. Z lustrzanką niestety nie wszędzie się wbiję (koncerty itd.) , tym bardziej z teleobiektywem no chyba że wykupie odpowiednie uprawnienia.
Ludzie ten aparat nie jest dla zawodowców którzy czują się z lustrzanka jak z własnymi jajcami w ręku, wybaczcie trochę wyrozumiałości i dobrego słowa dla tych których nie stać na pełny profesjonalizm. Nie ma sprzętu profesjonalnego za 1800 zł i komu te bajki... A Canon naprawdę bardzo dobrej jakości robi sprzęty i ten też jest bardzo dobry ale lustrzanką nigdy nie będzie.
...... ale ustaw sobie datę, bo 2009-01-17 to za miesiąc dopiero ;-), a tak na poważnie to ładne obrazki z tego wychodzą.
I nie czarujmy się panie i panowie - kompakt jest po to, żeby uchwycić chwilę, i jak dla mnie - skatalogować to co chcę zapamiętać. "DRUCH'em" robione zdjęcia wywołałem samodzielnie po kilkudziesięciu latach i to dopiero była frajda, a teraz zrobione zdjęcie można dzieciom lub wnukom zaraz po pstryknięciu przesłać mailem :mrgreen:.
Tutaj nie może być wielkiej fotografii - chociaż .....? (dagerotypy dzisiaj osiągają wysokie ceny) :rolleyes:.
A ja mialem zorke piec, i zrobilem kilka zdjec..............
Wlasnie testuje "swojego" SX1:)
Dobrze, tylko dlaczego mam dźwigać SX1 (585g), który ma rozmiar body lustrzanki i nie zmieści sie do kieszeni (127.5 mmx88.3 mmx87.7 mm, dla porównania 450D body 128.8 mmx97.5 mmx61.9 mm), zapłacić tysiąc kilkaset złotych, a później żałować, że można było kupić kompakt mieszczący się swobodnie do kieszeni, połowę tańszy i do tego robiący zdjęcia lepszej jakości. Cay czas się zastanawiam jak często będziecie korzystali z ultrazoomu. Piszę to dlatego, że 3lata temu stałem przed wyborem S5IS a A630, wybraem ten drugi i nie żałuję. Naprawdę warto sę zastanowić, czy naprawdę potrzebujemy aparatu z dużym zoomen, a co za tym idzie,niestety, gorszym jaościowo obiektywem. Pozdrawiam
Na australijskiej stronie PHOTO REVIEW ukazał sie test Canon PowerShot SX1 IS:
http://www.photoreview.com.au/Canon/...ot-sx1-is.aspx
Rating (out of 10):
* Build: 9.0
* Ease of use: 9.0
* Image quality: 8.0
* OVERALL: 8.5
Żałować czego? Wiesz, mam stały dostęp do dziesiątek kompaktów (w większości Canona) i jeśli A630 jest tak mały jak A520 (super sprzęt) to na pewno jest gruby i do kieszeni się nadaje, ale chyba kombinezonu narciarskiego. Ixusy nowe tu są nie do pobicia.
W pomieszczeniach pewnie nie za często, wydaje mi się, że mieszasz dwie różne półki. S (1,2,3,5 i teraz Xx IS) to imho jeden aparat w gospodarstwie domowym zarówno do tańca (w domu) jak i do różańca (na wakacje). I tu SX1 IS ma moją rekomendację dla znajomych, pewnie do czasu SX2 IS.
Dokupić trzeba tylko 430EX i jest OK, nawet w pomieszczeniach a fakt, że kręci filmiki i że karty 32 GB SDHC kosztują grosze również jest nie do przecenienia. Jeden sprzęt, jedna ładowarka (jedna plątanina kabli), jedna (względnie mała) torba-pokrowiec.
Nie dalej jak wczoraj jeden kolega us*ał się na Alfioka 350, bo obejrzał w sklepie bańki mydlane z Bravii i chciał - jak to pięknie ujął Radek Przybył - kupować marzenia.
Jak powiedziałem ile kosztuje lampa, 16-80 już był znieczulony, jak pokazałem zdjęcia z kita już był wyleczony. Zarekomendowałem* mu SX1 IS plus 430EX.
O to właśnie chodzi - każdemu według potrzeb, twój wybór. Powiedz mi tylko dlaczego jako mniejszy (i rozmiarem i zasięgiem) A630 nie ma szkła np. f/2.0-f/2.5 jak w G2? Czy naprawdę widać tą różnicę w 10x15 czy 13x18 i czy jest ona na tyle duża by rezygnować z ogniskowych powyżej 140 czy 210mm i SZEROKIEGO KĄTA o filmikach nie wspominając? Są na necie sample 720p z SX1 IS i ... wypadają znacznie lepiej (mniejszy promień ostrzenia, brak holos) niż 720p z LX3.
Warto to się zastanowić jakie odbitki (cm) robimy najczęściej...
* - jeśli będzie nie zadowolony odkupię od niego moją rekomendację ;)
Ogniskowe to kwestia obiektywu. Na kicie mam zamiar się podszkolić (chociaż wcale nie jest taki tragiczny jak to ludzie piszą) a za jakiś czas kupię sobie dwa obiektywy, w tym jeden tele :)
Bez zoomu x20 da się żyć, a filmu A610 powiem szczerze, że prawie w ogóle nie nagrywałem. Zdecydowanie wolę obrazy nieruchome.
Chciałem kupić trochę bardziej ambitny aparat - wybrałem 450D i nie żałuję. Zdjęcia z SX1 jakoś za bardzo mnie nie przekonują... Jakościowo powiem szczerze, że nie zauważyłem poprawy jakości w stosunku do A610 (mam wrażenie, że jest nawet gorzej - poza rozmiarem obrazu, który urósł z 5 do 10Mpx).
W ciężkich warunkach oświetleniowych lustro zamiata wszystkie kompakty ;) Czekam tylko na jakiś test w plenerze bo do tej pory nie miałem okazji głębiej pobawić się nowym nabytkiem. Przydałby się jakiś wyjazd w góry, czy nad morze, żeby sprawdzić co 450D potrafi! Albo niech chociaż śnieg spadnie ;-)
Ja swojego A610 wciskam do kieszeni od luźniejszych spodni razem z etui :mrgreen:
W bardziej "rurkowatych" jeansach etui przypinam do paska. Na wyjście typu impreza rozwiązanie jest idealne.
LX3 - 3200, 1/6, f/2.0 -> da się żyć. Do tego raw wołany jakimś experymentem raw therapee z dziwnie fajnym V cośtam algorytmem dającym cuda.
Ja się wychowałem na Pink Floyd - sorry ;)
Rozumiem, że się czepiasz - twoje wola i prawo.
Wpisz w B&H 32 GB sdhc: jest tańsza (C4, 135) i droższa (C6, 240) a potem sobie przypomnij ile płaciłeś za 256 MB compact Flasha 6 lat do tyłu.
Tak jak pisałem wyżej: każdemu według potrzeb. Moje doświadczenia ze znajomymi nadal utwierdzają mnie w przekonaniu, że w dużej większości przypadków lepiej wybrać SX1 IS niż 450D z kitem. Dla mnie EOT.
dzięki za odpowiedź
uwielbiam się czepiać :)
rozumiem że 500 zł to dla Ciebie grosze - ok
naprawdę byłem ciekaw tych kart 32GB za grosze bo myślałem że coś okazyjnie się kupi
niestety cena $ 135 za kartę + około $50 za przesyłkę nie jest dla mnie atrakcyjna a C4 z transferem 4MB/s to trochę za mało jak na HD video i trzeba by C6 ...
gietrzy
1.Nadal podrzymuję, że SX1 jest za duży, żeby go kupić i mieć zdjęca jakości kompaktu, bo od kompaktu wymagam mniejszych rozmarów
2. Canony A6xx mieszczą się w kieszni, a że są nieco większe to wynika z ich zalety - 4 baterii (ja swobodnie roi na komplecie 600-800 zdjęć, lampa się szbciej ładuje)
3. Więcej kabli, torba, jedna ładowarka zupełnie mnie nie przekonuje, równe dobrze mogę kupić komórką z aparatem, kamerą, GPS, mp3 itd, tylko co z tego? Oczekujemy chyba w miarę dobrej jakości, a nie wszystkieg w jednym.
4. Cekawe jaka będzie żywotność matrycy SX1 po dłuższym kręceniu flmów.
5. Wg mnie, biorąc poduwagęjaość zdjęć, ten aprat nie powinien kosztować węcej jak 1000 zł
6. Na koniec link do recenzji uzytkowika teg aparatu - nie będękomentował,ale zapraszam do przeczytania, może niektórzy zmienią zdanie.
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty...rshot_sx1_is.0
Pozdrawiam
mam sx10 is i chodź przyglądałem się z lupą na zdjęciach nie widziałem ŻADNYCH aberacji chromatycznych, co do tej wypowiedzi, zgodze się z tym że ISO jest katastrofalne ja jako amator mogę to zauwazyć, chodź nie wieże ze podany tam link to ISO 400, ja robiłem takie zdjęcia przy ISO 800
oto zdjęcie wykonane bez lampy, na hali przy słabym oświetleniu przy ISO 800:
E tam, zaraz masakra. :grin:
Kompakty mają swoje miejsce na rynku i lustra ich nie zastąpią.
Chociaż faktycznie cena tej zabawki to raczej zaporowa. Poza tym nie można się spodziewać, że dziś na matrycy 8x6 mm cuda zdziała CMOS. Może za 10 lat, kto wie. Ale wówczas wymagania będą już zupełnie inne.
Przymierzam się do zakupu SX10, jestem już praktycznie zdecydowany.
Myślałem o lustrze, konkretnie Sony A300 + kit ale podsumowując nie mam pieniędzy na dodatkowe obiektywy... alfa 1400zł + za jakiś czas obiektyw za 700zł + akcesoria (np. torba, statyw, filtry) to w sumie zaporowe dla mnie 2500zł :roll: do tego noszenie całego osprzętu zajmuje sporo miejsca.
czy aż tak fatalny jest ten SX10?
Nie jest fatalny. Jeśli chodzi o użytkowanie jest bardzo intuicyjny, podobnie jak inne kompakty z serii "S". Do tego mnóstwo funkcji, czytele menu, to wszystko ułatwia poslugiwanie, sprawia przyjemność i nie stwarza problemów.
Nasze rozwody dotyczą głównie optyki, bo 20-krotny zoom zapewnia uniwersalnośc (od dobrych landshaftów, przez świetne zdjęcia macro, aż po foty ptaków na najdłuższej ogniskowej) ale jak mawia stare porzekadło: "Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego" I tak własnie tutaj sprawdzamy sobie sample oceniając ostrość i CA.. To tak w skrócie..8-)
Skoro juz wprowadziłem Cie w temat, to dodaj coś więcej od siebie:-)
i BTW. skoro już na wstępie wybierając lustro zakładasz, że nie będziesz bawil sie w rozbudowę systemu jesli chodzi o szkła, to mi to podchodzi pod system Olka. Bardzo dobre obiektywy kitowe (zdecydowanie lepsze od Sonego) a przy tym stosunkowo tanie. Jesli wielkość ma znaczenie, to po podpieciu "nalesnika" jest naprawdę mały (Np Olek 410 + 14-35), o czym wielokrotnie pisano..:wink:
Pozdrawiam
Zależy do czego porównujesz jeśli do starszych aparatów np. Ixus II, G2, G3, A520 czy ostatni super sprzęt - S2 IS to imho tak, SX10 jest fatalny.
Niestety, imho te kolorki ze starych kompaktów Canona są po prostu rewelacyjne. Dzisiaj (pierwszy raz widziałem to w A650IS i S5 IS) są już jakieś takie powypierane plus te wszędobylskie miedziane paski (cyfrowy szum w nowej generacji kompaktach, w starej był kolorowy groch).
Ja jednak radzę się tym nie przejmować tylko robić zdjęcia i odbitki - tam większość cyfrowego syfu znika a zostają wspomnienia.
w moim obecnym złomowanym kompakcie (premier dc4366)prawie na każdym mniej doświetlonym zdjęciu miałem paski, normalnie ruszt od grilla:evil:
http://img254.imageshack.us/img254/8121/prubka7bj.jpg
mam nadzieje że sx10 wytrzyma dłużej bezawaryjnie...
No niestety w obsludze sx1 cos mi sie nie podoba:( Kolko nastaw, mogli by zrobic jakis klik na nim, a tam nic, zadnego kliku i do tego zeby zmianila sie jakas opcja to trzeba je przekrecic o 180 stopni:(
Witam serdecznie wszystkich na forum.
I od razu do rzeczy, jeszcze parę stron temu byłem zdecydowany na zakup ... a teraz się waham. Sprzętu używał będę do robienia takich http://picasaweb.google.pl/Adrian.Sk...eat=directlink zdjęć oraz do kręcenia filmików z dziećmi http://pl.youtube.com/watch?v=XQlqpaiR_o8 i jak na razie do samych zdjęć mój wysłużony PowerShot A80 nadaje się rewelacyjnie.
No i zaczynam się zastanawiać czy SX1 IS będzie oferował gorszą jakość ?
Nie chciałbym wydawać 1700.00 zł tylko dla filmów
Pozdrawiam.
Jeśli A80 spełnia twoje wymagania/oczekiwania to nie zmieniaj a za 1700 zł kup sobie HV10 a może i 20.
Z drugiej strony miej świadomość, że rezygnujesz z meeega zasięgu, 4 kl/s, szerokiego kąta, lepszych zdjęć wewnątrz (po dokupieniu lampy 430EX) i super filmików przynajmniej w 720p.
Natomiast jeśli oczekujesz lepszych kolorków w dobrych warunkach oświetleniowych no to sorry, ale jeszcze nie widziałem kogoś komu bardziej by podchodziły te z cmosa (SX1) niż z ccd (A80) -> patrz przepiękne kolorki z 1D (classic).