70-200/4 - bardzo rozsądny wybór, 85/1.8 też :D.
Wersja do druku
70-200/4 - bardzo rozsądny wybór, 85/1.8 też :D.
Wiem, dzieki Wam i przeczytanym opiniom wiem, ze to dobry wybor (nawet bez IS w 70-200 f4). Ale to mi wyjezdza poza zalozone 1000 funtow :P
A gdzie karta, gdzie futeral/torba (nota bene mozecie jakas poelcic? :P)
Moglbym zrezygnowac z 17-55 mm, ale w sumie to wchodzi w sklad kitu np i az takiej wielkiej roznicy cenowej nie robi :)
Rany, to wyglada jak zakup samochodu (ktorego jeszcze nie kupilem :P)
co do futerału to jest tutaj na forum niekończący się wątek odnośnie plecaków, toreb itd.
Życie to sztuka kompromisu więc musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz tak naprawdę fotografować i jeśli nie masz kasy na te dwa to zdecyduj sie na jedno a następnie staraj sie odkładać na drugie. Nic na silę z czasem kupisz drugie trzecie i czwarte. Co do ekwipunku jak torba itp jak napisał Alzail jest juz sporo wątków na tym forum i na pewno cosik znajdziesz dla siebie czytając opinie innych.
Witam! Mam podobny dylemat, dlatego pisze tutaj.Cytat:
1. Canon 450 D z Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS
2. Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM Lens
3. Canon EF 85 mm f/1.8 USM
1. Canon 450 D z Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS
2. Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM Lens
3. Canon EF 50 mm f/1.8 USM
albo:
1. Canon 40 D body
2. Canon EF 70-200mm f/4.0 L USM
3. Canon EF 50 mm f/1.8 USM
------------------------------------------
2 zestaw droższy, z lepszym body na rzecz EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS... Co wybrać? Interesuje mnie głównie portret, trochę zwierzyny, trochę sportu, spacer...
I jest jeszcze opcja, że razem z EF 70-200mm f/4 L USM przyjedzie z USA 40 D body i wtedy mógłbym sobie pozwolić również na EF 50mm f/1.4. Tylko pytanie czy warto ściągnąć body zza wielkiej wody? Jak wygląda sprawa z ładowarką i ogólnie z prądem ;)? No i oczywiście o gwarancji można zapomnieć.
maciek
Postaram sie odpowiedziec na ile ja wiem (korekcja mile widziana):
- z ladowarka i pradem nie ma problemu, potrzebny jest jedynie adapter sieciowy
- gwarancja na pewno odpada, nie uznaja ja w Europie
Z wczesniejszych postow ja przynajmniej wywnioskowalem, ze lepiej rzeczywiscie zainwestowac w lepsza szkla, bowiem body wymieni sie wczesniej niz pozniej. I cos w tym jest.
Stad tez moje pytanie (wiem, dalej nie daje spokoju) odnosnie wspomnianego przeze mnie szkla 18-55 mm i Canon EF 85mm f/1.8 USM: czy nie lepiej je zastapic np. Sigma 18-50mm F2.8 EX DC Macro, co tez chyba obnizy calkowity koszt zakupu. Warto?
Nie kupuj puszki w US - to robią automaty i gwarancja jest ważną rzeczą.
co do 18-50/2,8 sigmy
ostatnio sprawdzałem jedną - super (no mógłby być hsm)
ale miała dziwna dolegliwość - tylko przy wspomaganiu z lampy af świrował FF i BF na przemain.
gdy się wyłączyło wspomaganie wszystko w punkt.
To samo przy różnych lampach i różnych aparatach.
Sam nie wiem dlaczego?
Ja 85-tkę bym w swoim wypadku wyrzucił.
nie wiedzieć czemu nie mogę nią ostrego zdjęcia zrobić...
Wieczorem może pokatuję focus-chart. :(
(tak, f/3.2 i czasy rzędu 200-300 nic nie dają)
50/3.2 to żyleta przy 85...
jest to jedno z tanszych szkiel canona ktore ostrzy od pelnej dziury. pookaz foty bo az sie wierzyc nie chce
Teraz jestem w pracy, postaram się wieczorem jeszcze raz rzetelnie i przy dobrym (sztucznym) świetle sfocić coś. I odszukać przykład.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ostrzy od pełnej dziury?
No okej, ale czy na tej pełnej dziurze fotka będzie ostrzejsza od 50/1.8 przymkniętego np. do 3,2?
Bo jeśli tak, to u mnie tak z pewnością nie jest.
Nikt nie zanegował Canona EF 85mm f/1.8 USM Lens a zatem to szkło zostaje a Sigma odpada w drodze eliminacji. Torba jakaś dobrana (Lowepro Fastpack 100 Quick Access Backpack For SLR Kit & General Gear - Black) pewnie nie perfekcyjna, ale może na początek wystarczy. I zamawiam... ;)
Napisz co wybrałeś. tak na 100%.
kurcze...
zastanawiam sie czy nie kupic sobie 70-200mm f4.0 ale jedno mnie martwi
Czy nie bedzie za wasko ? :(
Sprawdziłem na focus-charcie wszystkie obiektywy.
Wybaczcie tę historyjkę o 85tce. Łapie równo na linii (kupiona u Towersa, sprawdzał ją z resztą).
To moja ręka daje ciała w plenerze, najwidoczniej.
Popracuję nad tym. :|
Jakies 60 min temu przyszla pierwsza paczka. Pisze pierwsza, bowiem poki co zamowilem i dostalem Canona 450D z 18-55mm oraz 70-200mm L f4. Aparat juz zarejestrowany online, cashback wypelniony, tylko wyslac :)
Zostaje mi zakup 85mm i jakiejs torby (tu mam problem). Zastanawia mnie jeszcze czy nie warto zakupic jakiejs folii czy cus na ekran, szkoda by bylo go gdyby sie mial rysowac (choc rzecz jasna bede strasznie uwazac). Szkoda, ze nie daja oslonki jak Nikon np do Nikona D80...
Update soon ;)
LCD w aparatach raczej nie uszkodzisz, nie porysujesz... a jak już w coś przywalisz to folia nic nie da
Dlatego jak na wszystkie sprzety bede dmuchal i chuchal :P
Zostaje mi torba (mam problem bowiem myslalem o Lowepro Fastpack 100, ale na zwykly spacer okazjonalny to jest za duze. Pomyslalem wiec o Topload Zoom 1 ale kiedy mam roznej dlugosci szkla: 70-200 i 85mm/17-55 to ciezko wybrac idalny:). Potem 85mm/f1.8 i... to chyba na poczatek.
osłonka niepotrzebna raczej - tylko wkurza a ekran jest mocny.. wszystkie aparaty nosiłem i noszę na pasku i ocierają się np. o suwak kurtki i raczej nie udało się jakoś porysować ekranu.. a folia przyciemni i tak nie najlepsze ekraniki, ale zawsze możesz za parę groszy kupić taką folię jak na wyświetlacze komórek/palmtopów - kosztuje w polsce jakieś 7-10 zł więc jak ci nie przypasuje to zerwiesz i wywalisz..
Ok, przekonaliscie mnie, dzieki :)
BTW dzieki za dotychczasowa pomoc i wszelkie uwagi. Teraz, majac przynajmniej juz sprzet, jakos bardziej sie czlowiek poczul, ze przynalezy do grupy Canonierow (a pomyslec, ze mial byc Nikon). Teraz tylko ostatni obiektyw dostac i robic. Zreszta juz dzis. I sporo sie uczyc... Dzieki ;)
Jak już chcesz koniecznie folię to kup firmy BRANDO, to są folie do palmtopów, dlatego musiałbyś pewnie ją przyciąć, ale taka folia kosztuje 25zł, czy jest sens? IMO nie ma :)
Witam!
dla zainteresowanych kupnem 450d lub 40d w USA znalezlem ciekawe oferty:
450d = Rebel XS 18-55mm IS f/3.5-5.6 - 700$
40d EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM - 1140$
Zastanawiam sie nad nimi? co sadzicie o 40D z tym szkielkiem ???
EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
mialem 28-135 pod 30stke prawie rok, daje rade, dobre zdjecia robi, ale brakuje szerokosci. bo 28 na cropie to ekwiwalent 44.8 na FF
Dylematów ciąg dalszy. Wracam do Polski pod koniec miesiąca i dopada mnie szał zakupów 8)
głównie portrety, trochę futbolu, spacer.
I tak:
1) 40d + C 50mm f/1.8 + C 18-55mm IS + C 70-200mm f/4 L USM = ok 5300 zł
2) 450d + C 50mm f/1.4 + C 18-55mm IS + C 70-200mm f/4 L USM = ok 5200zł
3) 40d + C 50mm f/1.4 + C 70-200mm f/4 L USM = ok 5700 zł
Z tym, że trzecia opcja mnie chyba przerasta :-?
Ktoś się wypowie w temacie?
Z góry dzięki.
maciek
Z tych trzech brałbym jedynkę. ;)
jak wybierzes 40D + Lke to bedziesz bardzo zadowolony prze dwa tyg.
Jak nie wiesz co brac a jestes zainteresowany fotografia to wez szeroki kąt.
10-22mm czy cos kolo tego. To zawsze ci sie przyda, a jak bedziesz chcial focic cos z wiekszej odlegosci to juz bedziesz dobrze wiedzial jak i czym to podejsc.
Pewnie chodzi mu o to, że zaraz ma wyjść EOS 50D co jest nieprawdą. Jeżeli już to wyjdzie gdzieś w styczniu. Canon jeszcze nie wypuścił nowej lustrzanki xxD po roku. Zawsze był cykl 18 miesięcy.
Ja od siebie proponuję EOSa 40D + 17-55 IS USM tylko, że ze sportem będzie ciężko. Może zamiast 50/1.4 kupić 50/1.8 i do tego jeszcze jakiś obiektyw + 70-200. EF 10-22 ma sens tylko jeżeli wiesz, że lubisz szerokie kąty. Mi 17-40 wystarcza do krajobrazów na 40D i często zdarza się, że używam więcej niż 17mm. Albo po prostu całe pieniądze wydaj na 40D i 70-200/2.8 a do tego dokup 50/1.8.
Cytat:
Ja od siebie proponuję EOSa 40D + 17-55 IS USM tylko, że ze sportem będzie ciężko. Może zamiast 50/1.4 kupić 50/1.8 i do tego jeszcze jakiś obiektyw + 70-200
:D Trochę się pokrywa... Ja też bym taki zestaw wziął gdybym miał tyle kasy ;) Jest tele, jest szeroko, i jedna jasna stałka + świetne body...Cytat:
A mi się wydaje, że chodzi o to, że mu się przestanie podobać mieć tylko tele :)Cytat:
Pewnie chodzi mu o to, że zaraz ma wyjść EOS 50D co jest nieprawdą. Jeżeli już to wyjdzie gdzieś w styczniu.
No właśnie bezsensu, dlatego nie skumałem... ale w dalszej część jest o eLi, i tego to już za cholerę nie mogę zrozumieć :lol:
Zależy mi bardzo na portretach dlatego mówię tu o w miarę dobrych szkłach (50 1.4, 70-200 f/4) no i o sporcie w którym 70-200 f/4 myślę, że też da rade. Dla rekreacji 18-55 IS który jest tani, a oferuje trochę szerzej niż 50mm.
więc który z tych trzech?
A może 40D + 24-105 f/4L
Tak więc padło.
dobre body, jasna stałka, szeroko, i dobre tele.
dzięki i pozdro
maciek
dobry wybor ;))) zycze powodzenia w fotografowaniu i zadowolenia ze sprzetu no i oczywiscie ze zdjec ;)
Witajcie :)
Wracam po pewnym czasie by podzielic sie wrazeniem i podziekowac :) Wybor zestawu okazal sie trafny. Niestety wciaz nie moge wykorzystac go w pelni bowiem brak mi tu dwoch podstawowych rzeczy: czasu i pogody. Dwie rzeczy jednak mnie zastanawiaja:
1. moj znajomy, majacy Sony Alpha 100 smieje sie ze mnie, ze nie moge w trybie full automat zrobic zdjecia w jpg + RAW, a On owszem. Nie razi mnie to az tak, bowiem staram sie robic w manualu, niz automacie, choc ten moze sie przydac pewnie w zrobieniu szybkiego zdjecia.
2. nie wiem czy to moje bledne wrazenie, czy wina programu, ale RAW jest w przeciwienstwie do jpg bardziej ciemny, szarawy, mniej wyostrzony. Wiem, ze jpg jest juz po obrobce aparat, ale zeby takie wrazenie, ze zdjecie w RAWie jest bardziej szarawe...?
3. chyba jednak brakuje mi czegos z mniejszego zakresu. 70-200 L4 spisuje sie swietnie, ale cos ponizej 70 tez sie przyda. Na zakup czeka 85mm/1.8...
Pozdrawiam!
Ad 1. A na ch.... ci full automat.. ?? zapomnij o tym trybie.. jak trochę porobisz na M lub Av/Tv to gwarantuję że efekty zrobione na zielonym będą cię tylko wkurzać i zapomnisz że taki tryb istnieje - ja na 40D nie zrobiłem nawet jednego zdjęcia na programach tylu zielony i tematyczne na 350D jakieś 20-30 żeby oswoić się z klawiszologią..a raz jak przypadkiem przestawiłem pokrętło i wszedłem w menu to sie przestraszyłem że aparat się popsuł bo w menu brakowało połowy opcji.. więc nie wiem z czego kolega z sony się śmieje.. może spróbuj porównać jakieś zdjęcie z ISO 1600 zrobione w identycznych słabych warunkach oświetleniowych - i wtedy zobacz jego minę ;)
Ad.2. Po to jest RAW - sam sobie wyostrz i "podkręć" jak Ci pasuje.. zobacz co masz ustawione w Picture Style.. pewnie jpg jest podkręcony i stąd ten efekt
Ad. 3. Hmm zawsze myślałem że 85 jest to więcej niż 70 ale skoro twierdzisz inaczej.. muszę to przemyśleć :mrgreen:
zgadzam sie z kolega wyzej. Poza tym nie ma co porownywac Sony Alpha 100 z canonem 40d. Znajomy moze ci co najwyzej pozazdroscic ;)
mam pytanie czy lampa 540 EZ będzie działać z 40d lub 450d (w samym ttl-u) tak że by można odbijać błysk od sufitu?
czyli ta lampa po podłączeniu nie będzie błyskać?
Witam!
Ktory z tych sprzetow mniej szumi? Zalezy mi na wysokich czulosciach (800,1600), ze wzgledu na fotografie przyrodnicza (zmierzch, swit).
Ktorego Wy byscie brali?
Szkla to 70-200 L f4, i 400 mm f5.6
Pozdrawiam, JC
Z tymi szkłami, to akurat 40d ze względu na lepszy AF. Mniejsza o szumy, które zresztą w 40d są pewnie ciut mniejsze, ale nie o to chodzi, żeby włos na czworo...
Słuchaj bierz 40D nie będziesz żałował, ja dziś bym wybrał też 40D tylko kaskę muszę odłożyć