-
Odp: Fisheye: Zenitar 2,8/16mm
ja niestety mam wersje bardzo podstawową z już zamontowaną przejściówką eos i nic innego w zestawie, więc wygląda na to, że muszę kupić inną przejściówkę eos..
A czy takie zablokowanie lustra mogło coś fizycznie uszkodzić ? Ja ogólnie obchodzę się ze sprzętem jak z jajkiem i dlatego w takiej sytuacji trochę się zastanawiam...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
A czy takie zablokowanie lustra mogło coś fizycznie uszkodzić ? Ja ogólnie obchodzę się ze sprzętem jak z jajkiem i dlatego w takiej sytuacji trochę się zastanawiam...
Skoro sprzęt działa, to znaczy, że nic się nie stało.
To nie jest, aż takie delikatne, aby miało się zaraz zepsuć ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
ja niestety mam wersje bardzo podstawową z już zamontowaną przejściówką eos i nic innego w zestawie, więc wygląda na to, że muszę kupić inną przejściówkę eos..
Czegoś nie rozumiem - masz obiektyw z przejściówką canon , to jaką inną przejściówke chceszkupić? Innej do canona oprócz tej zamontowanej przecież nie ma :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Czegoś nie rozumiem - masz obiektyw z przejściówką canon , to jaką inną przejściówke chceszkupić? Innej do canona oprócz tej zamontowanej przecież nie ma :(
(Prawdopodobnie) Chce kupić przejściówkę innego producenta, taką która nie będzie zaczepiała o lustro.
Posiadam tego Zenka (od razu był z dupką Canona). Fajne szkiełko jak za taką kasę nic lepszego się nie znajdzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marjo
(Prawdopodobnie) Chce kupić przejściówkę innego producenta, taką która nie będzie zaczepiała o lustro.
Posiadam tego Zenka (od razu był z dupką Canona). Fajne szkiełko jak za taką kasę nic lepszego się nie znajdzie.
dokładnie. Poza tym, czy macie też tak na ff, że łapię Wam w kadrze te 2 daszki (rola osłony przeciwsłonecznej? Mocowania zaślepki) ?
Ja mam 2 czarne fragmenty obrazu w narożnikach kadru, właśnie od nich .. (na 5d)
-
Ciekawe, bo ja mam wersję m42 z przejściówką i w 5D działa jak należy.
Jeżeli widzisz osłonę w rogach kadru, to prawdopodobnie jest krzywo?
Należy odkręcić osłonę - 3 małe śrubki na jej obwodzie - i ustawić zgodnie z kadrem. Trzeba to robić bardzo ostrożnie: śrubki są malutkie, a osłona z aluminium i łatwo zniszczyć gwint w tejże osłonie.
-
tak to wygląda... zamazałem swój pokojowy bałagan. Osłona wizualnie jest zamontowana perfekt, obiektyw nie ruszany śrubokrętem.. wszystko jak z fabryki..
-
Nie powinno być widać osłony.
Tutaj mój pstryk (6D):
-
Pokaż zdjęcie aparatu z zamocowanym obiektywem - z zewnątrz, a nie od środka.
-
niestety nie mam przy sobie aparatu, to wkleje zdjecia obiektywu zrobione telefonem...
-
To nie wystarczy. Chodzi o to, jak się ustawia obiektyw względem korpusu po zamocowaniu. Przypuszczam (jak tak miałem), że osłona jest niesymetrycznie, czyli na ukos, i dlatego widzisz ją w rogach. Należy wtedy zrobić to, co pisałem wyżej. Ale zmieniaj cokolwiek dopiero, jak kupisz nową przejściówkę, bo wszystko może się ustawić trochę inaczej.
Ten obiektyw jest do pełnej klatki i przy prawidłowym ustawieniu nic nie powinno przeszkadzać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przypuszczam (jak tak miałem), że osłona jest niesymetrycznie, czyli na ukos, i dlatego widzisz ją w rogach
dokładnie jest na ukos względem body. Ale jeśli ją ustawie inaczej ? To chyba po prostu też przesunie się ten problem w inne miejsce ? Więc nie wiem czy to właściwe rozwiązanie..
-
Przesuniesz w miejsce niewidoczne. W tej chwili osłona jest w rogu, a tam kąt widzenia jest 180 stopni, więc ją widzisz. Musisz ustawić osłonę nad dłuższymi bokami kadru, gdzie kąt widzenia jest najmniejszy. Ale - przypominam!!! - rób to dopiero po nabyciu ostatecznej przejściówki.
Problem wynika z tego, że gwint (m42) nie pozycjonuje obiektywu kątowo tak dokładnie, jak bagnet (w naszym wypadku EF).
Można też w ogóle ściągnąć osłonę, ale wtedy tracisz tę minimalną ochronę soczewki przed uszkodzeniami mechanicznym i nie będziesz mógł założyć dekielka. Ogólnie nie polecam tego sposobu.
-
dzieki Leon007 za poradę :) na początek tak jak piszesz - nabędę nową przejściówkę, może wtedy już będzie się ustawiał poprawnie ? Jeśli nie, to wtedy spróbuję to przestawić!
-
Proszę bardzo. Bądź delikatny, bo aluminium nie wybacza. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
tak to wygląda... zamazałem swój pokojowy bałagan. Osłona wizualnie jest zamontowana perfekt, obiektyw nie ruszany śrubokrętem.. wszystko jak z fabryki..
http://i.imgur.com/tNJF3aF.jpg
Osłonę widać pewnie dlatego, że obiektyw jest źle zamontowany (lekko obrócony), pewnie z powodu wspomnianej przejściówki.
PS dokręć do oporu obiektyw do przejściówki.
Odkręć filtr, to lustro nie będzie wadziło.
IMHO to musi działać.
-
Jeśli nie widziałeś tego obiektywu, to nie doradzaj źle. Filtr jest konieczną częścią układu optycznego i po jego wykręceniu, przez obiektyw nic nie widać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jeśli nie widziałeś tego obiektywu, to nie doradzaj źle. Filtr jest konieczną częścią układu optycznego i po jego wykręceniu, przez obiektyw nic nie widać.
Trzymam ten obiektyw w ręku.
Posiadam go kilkanaście lat.
Co do wymienionego filtra.
Masz rację, przed sekundą sprawdziłem !
Może nie jest tak, że niczego nie widać, ale po wykręceniu ostrość znacznie spada.
Co mnie zmyliło ?
Ano, to, że w zestawie fabrycznym były jeszcze dwa filtry żółty i czerwony.
PS Tak wygląda obiektyw z przejściówka (eos-m42):
http://img401.imageshack.us/img401/1741/3p40.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
b8533737
Trzymam ten obiektyw w ręku.
Posiadam go kilkanaście lat.
A, to przepraszam. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A, to przepraszam. :D
Kilkanaście lat i nie miałem potrzeby nigdy odkręcać rzeczonej soczewki która wygląda jak filtr :D