Właśnie nosze się z zamirem kupna SanDiska Extreme III 4GB ale Extreme II nie spotkałem. :(
Wersja do druku
jak jest Extreme III to chyba była też Extreme II i Extreme - tak przypuszczam. wydaje się to logiczne.
Logicznie to warto wejść na stronę producenta www.sandisk.pl ;)
Jeżeli chodzi o karty CF to mamy:
Extreme - 60MB/s
Extreme Ducati Edition - 45MB/s
Extreme IV - 45MB/s
Extreme III - 30MB/s
i uwaga...
Ultra II - 15MB/s
Nie ma kart Extreme II i nigdy nie było...
Witam,
Chce dokupić do swojego 40d karte 8GB i mam mały dylemat ponieważ szukane przeze mnie karty Extreme III 30mb/s już się skończyły.
Z tego co widzę zastąpiły je karty 60mb/s na UDMA - ale po co dopłacać jak i tak tego nie wykorzystam.
Widzę też że pojawiło się coś nowego - podobnego do szukanej przeze mnie karty, w serii ULTRA pokazł się model 30mb/s w cenie chyba atrakcyjnej bo za 130zl. Czy to jest to samo co stary dobry Extreme III 30mb/s ??
I tak właśnie się zastanawiam czy kupić SanDiska ULTRA 30mb/s czy Preteca 8GB x233 za 105zl.
Pomóżcie się zdecydować (robie serie w raw'ach)
mathom
Dzięki za chęć pomocy w wyborze ale ja nie pytałem o kingstony... Nie rób mamałygi z mojego pytania. :wink:
Moje pytanie dotyczyło kart SanDiska, a dokładniej ULTRA 30mb/s. Czy warto ją kupić i czy poziomem dorównuje EXTREME III - a może to to samo, tylko jacyś mądrzy marketingowcy zmienili strategię = naklejkę.
Zapytałem przy okazji o preteca bo mnie w sklepie sprzedawca próbuje na niego naciągnąć, że niby porównywalny do tego SanDiska.
Koledzy jeszcze nikt z Was nie używał tej Ultra... ?
Myślicie że może być z nią jakiś problem? Że coś może przytkać na standardowych seriach ?
W drugiej kolejności, czy preteca sobie odpuścić?
http://www.ceneo.pl/267387
To nie jest przypadkiem Sandisk CompactFlash Extreme III 8GB?
akurat w przypadku 40D to prędkośc karty ma znaczenie tylko podczas zgrywania zdjęć. Sam aparat i tak pisze z prędkością ok 11-14MB/s.
PQI predkość 233x, Lexar 300x, taniej i też pewne w użytkowaniu.
dokładnie rozchodzi się o to cacko... http://www.allegro.pl/item894573967_..._premiera.html
Wydaje się że powinna być bdb. Widzę że nikt jeszcze chyba jej nie widział :D
OK :)
Mam całe mnóstwo Extreme III oraz Ultra.
Bardzo fajna karta, nie zauważam problemów z moimi korpusami, tj. 40D i 50D. Na 20D jeszcze nie miałem czasu testować. Przy zgrywaniu zdjęć czytnikiem SanDiska nie zauważam znaczących opóźnień w transferach w porównaniu do Extreme III - pomiarów z braku czasu nie robiłem :)
Podsumowując - nie należy obawiać się zakupu tej karty :mrgreen:
Tu jest sporo LINK
Jestem niedzielnym fotografem i chciałbym sobie kupić kartę CF do 40D
http://www.allegro.pl/item991718921_...sylka_24h.html
Nada się ta karta? czy szukać innej/ lepszej/szybszej?
Wyczytałem, że do 40D to 15mb/s to aż nadto
A może ktoś poleci jakiegoś sprzedawcę/ sklep internetowy godne uwagi?
Witam, jestem nowym userem tutaj i pytanko mam następujące, co do 50D bo przymierzam się do jego zakupu, i chcę żeby to było pojemne i niedrogie i szybko opróżniało bufor po serii. Nie chcę wydawać kasy na karty typu X300 X400 jeśli np. taki Lexar X233 by się dobrze sprawdzał.
dobrze, chociaż przy RAW troszkę muli.. ja mam wersję 8GB, ale polecam też SanDisk Ultra 30MB/s lub Extreme II.. mam i jest ok.. wiadomo, że im szybsze tym szybciej zejdzie bufora, ale cena IMHO też ma znaczenie - dla mnie większe niż kilka milisekund zwłoki - zwłaszcza, że nie strzelam wielkimi seriami..
#
No właśnie ja strzelam tylko w Rawach i chodzi mi bardziej o to, że by to nie trwało 30-60s, tylko z góra 15s. Ten Lexar ma teoretycznie 35mb/s, więc licząc, że RAW z 50D ma ok. 23MB*16 wychodzi ok 370mb buforu, czyli licząc nawet że spuszcza po 30mb/s to wychodzi opróżnienie w 12,3s. Czy te wyliczenia pokrywają się z rzeczywistością, czy też jest trochę gorzej???
przed momentem przetestowałem obie karty... tak pi-razy-oko... wychodzi ok. 8-13s na 16 klatek.. nie wiem czy dobrze liczyłem, ale wydaje mi się to dobrym "zjawiskiem"
na pewno w/w Sandisk Ultra 30MB/s spokojnie daje radę. Lexara używam zamiennie.
#
Pomyśl czy będziesz strzelał seriami po 16 klatek? Moim zdaniem 3-4 fotki w serii to max jakie przeciętny użytkownik wykonuje. Mam lexara 4gb x233 oraz Sandisca 8gb ultra II i nigdy nie miałem problemu z zapchanym buforem... fakt, że u mnie seria to 3-4 fotki.
Używam często długiej serii, to też jest ona jednym z powodów, dla których chce kupić 50D, a co do karty to prawdopodobnie wezmę Lexara X300 8GB.
Potrzebuję karty dla:
Aparat: 400D
Poziom: amator/fotografia okazjonalna :-)
Format: jpeg
Znalazłem cos takiego: http://allegro.pl/sandisk-compact-fl...392471071.html
Wystarczy? Chyba większa prędkość odczytu i zapisu jest niepotrzebna? A może polecicie coś innego? Nie mam przedziału cenowego, ale nie chce dawać zbyt dużo kasy, bo nie wykorzystam tego.
Przeniosłem Proszę zapoznać się z pkt. 2 i 3 regulaminu.
Mam 50D i trzy karty 8GB Silicon Power 200x ta jest najwolniejsza i 8GB PQI x300 oraz SanDisk Extreme 60MB/s. Z doświadczenia powiem ze przy zdjęciach seryjnych na pełnych RAW-ach sprawdzają sie dwie ostatnie pierwsza przy zwykłym pstrykaniu owszem jednak do reporterki sie nie nadaje chyba ze zapis sam JPG to owszem wyrabia.
Czy prędkość zapisu na poziomie 30mb wystarczy dla jpega i 400D?
Wystarczy.
2 x 4GB czy 1 x 8GB?
do wydania mam około 100zł
http://allegro.pl/pretec-compactflas...823288475.html
taki pretec wystarczy?
Karta jest tak ważna jak aparat. Radzę kupić sprawdzoną markę jak np Lexar.
Kiedyś używałem w 400D potem w 50D Karty CF CompactFlash Kingston Elite Pro 133x 8GB i ani razu się na nich nie zawiodłem. Teraz mam szybsze Lexary.
Natomiast co do preteca i mu podobnych nie mam zaufania.
znalazłem coś takiego:
http://www.net-s.pl/index.php?id=3&c...diaRECOVER&w=c
Wziąłbym Sandiska Ultra, ale mam obawy, że będzie podrabiany ; /
Mam dwa pretec'i te metalowe już chyba z 3 lata i bardzo sobie je chwalę. Nie mogę póki co w nich odnaleźć jakiegoś wewnętrznego fuj ;)8-).
http://www.chip.pl/ranking/pamieci-m...mieci-flash-cf
bardzo fajne zestawienie od chipa i zmierzone faktyczne prędkości zapisu i odczytu. O dziwo podany przeze mnie Kingston wypada lepiej niz Lexar, Sandisk czy Pretec w podobnym przedziale cenowym. No i takze ma wieczysta gwarancje :)
od 2008r posiadam 40d z karta 8gb - Kingston
karta jest datowana również 2008
na bank musze dokupić kolejną kartę bo ostatnimi czasy zacząłem namiętnie użytkować puszkę
zauważyłem, że przy szybkich zdjęciach seryjnych w RAW mam czasami zwiechę z powodu zapchanego bufora
wiem, że szybsza karta powinna tu trochę pomóc
teraz dylemat - jak szybka powinna być ta karta? chciałbym 16gb raczej kingston
są karty, które mają rzekomo prędkość zapisu 100mb/s, ale są raczej drogie
czy tak stary sprzęt w pełnu wykorzysta jej możliwości?
może nie warto przepłacać i w zupełności starczy 30 albo 50?
z góry dzięki za pomoc
wazne by karta miala realne 30mb/s zapisu i wystarczy czytalem gdzies ze taka ma predkosc zapisu 50d, ja uzywam 30mb/s i 60mb/s i szczerze powiem roznica, jesli jest... ja jej nie zauwazam
rozumiem, że cuś takiego - Karta Kingston Compact Flash CF 16GB Ultimate 266x (2508152349) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. w zupełności wykorzysta możliwości poczciwego 40d?
To zalezy jakie zdjecia cykasz jesli walisz seriami to lepiej szybsza ale jesli nie to obojetnie jaka kupisz bedzie ok roznica bedziepolegala na kopiowaniu na kompa mi akurat nie przeszkadza ze kopiuje 5min dluzej ostatnio kupilem karte adata 32gb x533 bardzo fajna karta w przystepnej cenie wiec jak najbardziej polecam
mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat tej karty adata chodzi mi o transfer bo niby x533 to tak z 79 MB/s powinna wyciągnąć a pewnie będzie to połowa tego w praktyce. Z tego co czytałem o adata to transfery mają się nijak z tym co deklaruje producent na karcie. Masz możliwość sprawdzenia na czytniku usb 3.0? Pamięci ram dobre robią to jest pewne i sprawdzone przeze mnie, ale z kartami flash to chyba nie bardzo im idzie. Potwierdzasz to?
Na co ci karta 32gb (poza video). Jak szlak ją trafi to może dość dużo materiału pójść na straty. Ja przy 7d mam 3x16gb (Sandisk Ultra 30 i Pretec x233) i spokojnie wyrabiają przy moim aparacie. Czytnik mam złom aktualnie więc nie ma co liczyć na wysokie transfery ale wieczności to nie trwa.
czyli poczciwe 40d wykorzysta prędkość rzędu 50-70 mb/s?
Wg wykonanego jakiś czas temu testu w Digital Foto Video, 40D uzyskało następujące prędkości zapisu na poszczególnych kartach:
Pierwsza szóstka
1. Karta Pretec 233X 8GB - 14,21 MB/s
2. Karta SanDisk Extreme IV 4GB - 12,69 MB/s
3. Karta Verbatim Pro Series 300x 4GB - 12,60 MB/s
4. Karta SanDisk Extreme Ducati Edition 8GB - 12,48 MB/s
5. Karta Verbatim Pro Series 300x 8GB - 11,45 MB/s
6. Karta SanDisk Extreme III 200x 4GB - 11,41 MB/s
napewno karta z takim transferem nie będzie wykorzystana z tym body. Gdybyś miał canon 7d to spokojnie można brać te co wymieniłem poniżej i szybsze czyli do 90 MB/s. Jak będziesz chciał zmienić body lub kupić drugie za jakiś czas to będziesz miał już karte szybszą tym bardziej jak używasz seri raw+jpg to napewno Ci się przyda bo lepiej mięc niż później kupować i ponosić drugi raz koszty bo poprzednia nie wyrabia. Kup sobie sandisk ultra 30 MB/s bądź extreme 60 MB/s i napewno będziesz zadowolony. Wszystko zależy od Ciebie jakim funduszem dysponujesz bo tego nie napisałeś i jakie zdjęcia robisz czy raw+jpg czy same jpg i czy też serie. Pozdro
cykam tylko RAW, ale często robie seryjne zdjęcia w ruchu i potrafi mi to zapchać bufor
nie planuję w najbliższym czasie przesiadki na FF bo mój warsztat jeszcze do tego nie dojrzał
16gb i Kingston 266 jest IMHO sensownym rozwiązaniem
dzięki wszystkim zainteresowanym za pomoc!!
Nie wiem na ile to aktualne ale tu jest ranking kart CF
Karty pamięci flash - CF - rankingi, testy, produkty, wyniki, specyfikacja, recenzje - Chip.pl
Tu macie aktualny test i możliwości korpusów :
Traumflieger: Speicherkarten-Leistung DSLR
Pozdrawiam