A czemu miałby nie działać?
Wersja do druku
A czemu miałby nie działać?
Może nie działać z tych samych powodów z jakimi nie działa z niektórymi lampami. Powody są bliżej nieokreślone :)
Kubak82 -> przyszedł Ci już Twój komplet ? Jak wrażenia ?
Jak przyjdzie moja paczka pokusze się o test porównawczy RF-602 z phottixami.
przyszedl i miedzy innymi daltego od pewnego czasu nie ma mnie na zadnych forach :mrgreen:
dla mnie rewelacja.. wykonanie pierwsza klasa, zasieg zdecydowanie wiekszy niz potrzebuje (jakies 180m) i jak na razie 100% skutecznosc!! z minusów - jak zamontuje np. 580exII - przednia czesc lampy zakrywa dzwignie on/off (z 2 innymi lampami - Sigmy 430 - nie mam tego problemu.. tj. jest ciasno ale da sie przelaczac).. no i brak jakiegos pokretla ktore dociskaloby odbiornik do np. goroacej stopki na statywie.. reszta to same "+" :smile:
phottixy nie maja szans - oszczedz im tego bo sie zalamia i zamkna w sobie :mrgreen:
wypas, zaostrzyłeś mi apetyt :mrgreen:
Phottixy mi jakieś 12 metrów lecą i strasznie czułe na położenie nadajnika względem odbiornika. Przy pionowych kadrach maks 10 metrów :(
moj przez 4 sciany lapie na 30 metrow :mrgreen:
natomiast ulozenie tez ma znaczenie !! jesli przod nadajnika jest skierowany do boku odbiornika to zasieg sie zwieksza dodatkowo o 5 metrów i przez te 4 sciany wynosi 35 metrow:-)
podobnie na otwartej przestrzeni - bokiem do odbiornika jest niecale 200m, w inna strone ok 140m.. to takie orientacyjne wartosci - z metrem nie biegalem ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. jak chcesz jeszcze wiecej to mozna go przerobic podpinajac antenke z wi-fi - zasieg rosnie podobno o dodatkowe 40% :twisted:
Sprawdzał ktoś jak współpracują ze sobą lampy SUNPAK 4000 AF z radiowymi wyzwalaczami Phottix Tetra PT-04 ??
Wygląd ana to że dobre masz oko, w sumie to by się zgadzało http://www.flickr.com/photos/malowzz...n/photostream/
Sam mod jest tutaj http://www.flickr.com/photos/malowzz...n/photostream/
Przy takich odległościach parę metrów +- nie ma znaczenia bo i tak bardzo dobrze.
no dokladnie :-) .. u mnie to byly 4 betonowe sciany w bloku z 2 przylegajacych do siebie mieszkan.. i dziala :-)
dokladnie.. i to przy kosztach niewiele wiekszych od tetry.. nie wiem w ogole po co bawic sie jeszcze w te cudactwa.. ja za zestaw nadajnik+3 odbiorniki dalem 400zl.. za tetry dalbym 200.. przy takich kwotach to juz nie ma sensu sknerzyc :smile:
Mowa jest o tych wyzwalaczach(?),bo cena ździebko tutaj inna:
http://www.optyczne.pl/2378-nowo%C5%...x__Dr_Ray.html
nie, o takich:
http://www.allegro.pl/item814475263_...2_funkcje.html
:-)
Tak o tych ;). Tylko że w innej obudowie, bez dupereli typu opakowanie, za to duuuuuużżżżo taniej i z kabelkiem do bezprzewodowego wyzwalania migawki.
http://cgi.ebay.pl/RF602-RF-602-for-...item2303ed770b
Edyta:
Kubak82 szybszy :) U chińczyka za tą samą cene masz 2 odbiorniki.
Skoro powiadacie,że takie dobre i tanie (w skrócie DiT:mrgreen: ) to warto pomyśleć.:?:
Mam Tetry i mogę powiedzieć,że u mnie działa to nadzwyczaj sprawnie,zasięg rzeczywiście sięga tych deklarowanych 30 m ,jedynie co mi przeszkadza to ich "pionowość" i związane z tym komplikacje przy mocowaniu na statywach albo bracket'cie-zbyt delikatne są.
...ale,jak widzę jest nowy zawodnik na rynku i ...
Jak by mi tetry latały 30m to by mi w sumie wystarczyło. Moje niestety chyba jakieś dziwne są bo nie dość że nawet połowy tego nie wyciągają a po "drut mode" zasięg wynosi 0m :twisted:
skoro juz masz te tetry i jesli zasieg Ci starcza to moze kup kabelki i odpalaj przez zlacze pc.. lampe prosto na stopke w statywie a tetra bedzie sobie wisiec na przewodzie.. nic sie nie ulamie ani nie grzmotnie o ziemie :-)
ja kupowalem "od zera" wiec od razu poszedlem w rf602 :-)
Witam,
wie ktos moze ile to idzie od "chinczyka", bo przed chwila dzwonile do goscia z allegro i dodatkowe odbiorniki sa po 90zl, wiec w sumie myk z chinczykiem ciekawy, jesli rzeczywiscie przesylka jest gratis.
Różnie. Zazwyczaj idą 2-3 tygodnie zwykłe paczki. Najkrócej szła mi tydzień a najdłużej prawie 5. Zawsze były to gadżet poniżej 100$ więc teoretycznie nie czekały na oclenie.
Przesyłka rzeczywiście jest gratis.
U kilku żółtych kupowałem i nigdy problemów nie było. Jak płacisz paypalem ( a zazwyczaj tylko tak można) to pełne bezpieczeństwo. W razie czego paypal kase oddaje łącznie z ewentualnymi kosztami przesyłki.
Ale jeśli nie ma w nich TTL`a to po co mają styki dedykacyjne ?
i to jest dobre pytanie :]
To moze jeszcze ja jedno pytanie, czy ktos juz sprawdzil jaki jest minimalny czas synchronizacji?
ciesze sie ze moglem pomoc :-)
dodatkowe styki sa dlatego ze te odbiorniki potrafia wzbudzac lampy ktore przeszly w tryb uspienia.. u mnie np. tak maja obydwie sigmy wiec musialbym za kazdym razem chodzic i aktywowac lampy recznie.. a tak wciskam jeden przycisk na nadajniku i wszystko "ozywa" :-)
1/250 sekundy.. chialoby sie krocej ale coz ;-)
1/250s sekundy za taka kase, dla mnie swietna sprawa. Mało ktora chinszczyzna daje rade takim czasom, bylem juz zdecydowany na RadioPopper JrX ale te cuda wydaja mi sie znacznie korzystniejsze. Dzieki za info i witam kolege ze slaska(dopiero teraz spojrzalem na sygnaturke):smile:
no witam witam :-) .. jak jestes z naszych okolic to od razu zapraszam na nasze lokalne forum foto :smile:
a jesli chcesz sie sam przekonac jak dziala ten wyzwalacz przed zakupem, to pewnie na jakims plenerku FH bedzi okazja - juz sie z nim nie rozstaje :mrgreen:
[QUOTE=KEYZOR;732129]wlasnie czytam nazwa mnie rozbraja [QUOTE=KEYZOR;732129]
ktos nam kiedys zarzucil ze robimy "hasiok" na CB.. no i tak powstal FH ;-)
nie wiem bo jeszcze ich nie rozladowalem ;-) .. wg. producenta w odbiornikach baterie starcza na 40h ciaglej pracy.. z akumulatorami nie bedzie problemu - sam wlasnie czekam az dojada poczta :-)
hmm jeżeli chodzi o czas synchronizacji błysku - to niech ktoś mi wytłumaczy
bo czegoś nie pojmuję
sytuacja 1:
aparat+ radyjko + lampa studyjna czas 1/600 = winieta
aparat +kabel +lampa studyjna czas 1/600 = winieta
aparat +Lampa błysk na foto cele Lampy studyjnej = winieta
aparat + Lampa(ale włączony tryb HSS,obojętnie czy 430ex 580 byle był Hss w lampie)
błysk na foto cele Lampy studyjnej = prawidłowe oświetlenie
jak dla mnie to śmierdzi podstępem
dla niedowiarków Link
nie na tym rzecz polega... zobacz wyzwolenie przez foto cele na np1/800 1/600 bez włączenia hss w lampie dedykowanej i niestety winieta na dole się pojawi :)
Testowane nawet w inny sposób :
lampa Londa (stary trup) ze stopki 40d czasy poniżej 1/200 winieta
tasama lampa wyzwolona przez fotocelę za 20-30zł za pomocą lapmy dedyk. z włączonym trybem Hss brak winiety !!
Zapoznaj się z zasada działania migawki szczelinowej i definicją czasu synchronizacji. To takie zadanie domowe. No i powinieneś sie też dowiedzieć na czym polega tryb HSS jesli chodzi o synchronizacje.
To co napisałes jest prawdą, ale .... jaki aparat to też jest ważne, bo aparaty mają rózne migawki (szczelinowe, hybrydowe centralne). To co napisałeś obowiązuje dla zwykłej migawki szczelinowej. Dla hybrydowej i centralnej - nie. Tam by nie było "winiety" jak to określasz.
Temat nie jest prosty do wytłumaczenia, ale o tym już na forum było.
Jacku nie obraź się ale.. zadanie domowe odrabiałem wczesniej :D wiem co to migawka szczelinowa i na jakiej zasadzie działa
wiem tez mniej więcej jak działa HSS - wiem tez ze było o tym na forum (ale to jest temat o bezprzewodowym wyzwalaniu światełek).
Inna sprawa z konstrukcją migawek, ale o ile mi wiadomo canon w lustrzankach cyfrowych stosuje tylko szczelinową od 400d do 1ds, migawki o których wspomniałeś znajdują się w średnim i wielkim formacie (których canon nie produkuje *chyba :D) tam nie ma tego problemu tak jak tez wspomniałeś.
Problem w tym ze nikt nie potrafi tego wytłumaczyć nawet producenci Lamp - podobno.
Żadna lampa nawet studyjna nie jest w stanie tak szybko wyzwolić 2 błysku jesli nie ma trybu hss, a jednak za pomocą lampy dedykowanej z włączoną funkcją hss i wyzwalaniem inne za pomocą fotoceli (oczywiście hss nie błyska w stronę fotografowanego przedmiotu).jest to możliwe.
WHY??
Ps. wspomniana "winieta" w dole kadru to właśnie jedna z części migawki szczelinowej.
Poruszam ten temat ponieważ nigdzie na forum tego nie widziałem
być może jest to tak banalne że wszyscy o tym wiedzą, ale może też być odwrotnie :D
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html - tu jest wlasnie co nieco o tym HSS z lampami studyjnymi
nie jest natomiast wyjasnione jak to dokladnie dziala, czy lampa studyjna blyska kilka razy (to chyba malo proawdopodobne?), czy jest jeden blysk, pokrywajacy cala matryce przy przebiegu migawki
OK, to czego nie rozumiesz?
Numeracje dałeś dziwną, bo określiłes tylko sytuacje nr 1.
który z przypadków mam tłumaczyć?
Studyjna na ultrakrótkich czasach? To było juz tłumaczone. W trybie HSS w innej fazie otwierania migawki zaczyna siłe błysk.
Normalnie pierw lamelka 1 odsłania całą matrycę, potem następuje błysk.
W trybie HSS błysk zaczyna sie z początkiem odsłaniania przez lamelkę 1 matrycy.
lampy błyskowe studyjne mają długi czas błysku. Producenci podaja czas dłuższy - t 1/2 (i oszukują :mrgreen:), błysk tak naprawdę trwa dłużej. Wystarczy by błysk trwał 1/250 s, bo taki jest czas przelotu lamelek. No i błysk musi zacząć się wcześniej niż normalnie. Ten warunek w trybie HSS jest spełniony.
Są lampy studyjne dające bardzo krótkie błyski, ale to nie te które używa większość z nas.
Sebcio80 - lampa studyjna nie błyska kilka razy, zapomnij o tym. Kiedy by się miała zdążyć naładować?
Problem jest taki: chciał bym używać w plenerze 2 lub 3 lamp 580Ex II na raz z softboxem. Mam radiopoppery, 1 nadajnik i 1 odbiornik i chciał bym żeby lampa która odbiera sygnał przekazywała go do 2 pozostałych lamp, żeby wszystkie odpalały z tymi samymi ustawieniami. Da się to zrobić jakoś?
nie da sie tego zrobic, musisz niestety kupic kolejne odbiorniki
Tak myślałem. Szkoda.
Cześć!
Mam C 450d i Metza 58 Potrzebowałbym do tego jaką lampę na kontrę. Chciałbym się więc dowiedzieć czy metz 36 af4 jest dobrym pomysłem i czy będzie to wszystko działało z tym wyzwalaczem http://allegro.pl/item839067535_wyzw...nikon_slr.html oczywiście dedykowanym dla Canona bo w aukcji jest nikonowski.
Gdyby ktoś miał jakieś inne rozwiązania mojego problemu to też będę wdzięczny.
Podobnie mnie interesuje, czy
http://www.allegro.pl/item838028840_..._sklep_fv.html
daje się wyzwalac bezprzewodowo (np phottix itp) ? Ktoś próbował?
A czy mógłbym jeszcze prosić o poradę w sprawie doboru jakiejś lampy której można by używać jako kontrę. Ten metz 36 o którym myślałem nie ma niestety manuala.
Lampki z Manualem (regulacją mocy):
Canon 430EZ
Canon 540EZ
Canon 550EX
Canon 580EX/EXII
Jessops 360AFD
Kodak P20
Lumopro 120
Metz 40
Metz 40mz5
Minolta Maxxum 4000AF
Nikon sb-24
Nikon SB-26
Nikon SB-28/DX
Nikon SB-80DX
Nikon sb20
Nikon SB600
Nikon SB800
Nikon SB900
Nissin 3600
Sigma EF 500
Sigma 530 DG ST
Sunpak 120j
Sunpak 30DX
Sunpak 383
Sunpak 422D
Sunpak 433D
Sunpak 611
Sunpak 622
Sunpak Auto 24
Sunpak Auto 26
Sunpak PZ40X
vivitar 283 with vp1 adapter
Vivitar 285HV
YN460
Yashica CS-250AF
Dzięki wielkie. No to kolejne pytania do tego. Co byś polecił z tego zestawu, ale w rozsądnej cenie do 500 zetów. I czy lampy nikonowskie współpracują z Canonem przy wyzwalaniu radiowym.
nikony sb24 sb26 sb28 sb80. sa kompaktowe, maja zlacza synchro i sa w miare mocne. najlepszy wybor z tej listy. no i sa latwo dostepne.
vivitar 285hv kosztuje nowy jakies 90$ w usa. tez fajna lampa.
Czyli wniosek z tego taki, że jeśli mam C 450d i metza 58 to dam radę wyzwalać ten zestaw z lampami innych systemów? Czy tak? Nowy jestem w temacie więc przepraszam za dociekliwość i naiwność w pytaniach.
a ja mam takie pytanie-wiadomo że lampy studyjne mozna wyzwalać nawet na 1/8000-jednak warunkiem jest wyzwalanie przez fotocele-a z tym jest problem w plenerze.Czy zdał by egzamin "Kabel Optyczny,światłowód" -celem połączenia lamp?
pisalem o tym w innym watku
mozna w plenerze wyzwalac przez fotocele w HSS ale trzeba zrobic tak:
- kupujemy nadajniki radiowe z fukcja HSS (np nowe Pocketwizardy)
- nadajnik zakladamy na body
- do odbiornika podlaczamy lampe i mocujamy ja do lampy studyjnej palnikiem tuz przy fotoceli
- dla pewnosci zakrywamy palnik + fotocele jakms materialem (zeby siebie widzialy)
i mamy obsluge czasow bez ograniczen
z takim zestawem to się chyba w 5 tys nie zmieszczę-nie licząc lamp głównych
Jeśli to nie problem, to powtórzę jeszcze raz moje poprzednie pytanie. Czy W zestawie C450 i metz 58 dam radę wyzwalać jeszcze Nikonowską lampę błyskową? Widziałem, że ludzie mają takie zestawy w podpisach, no ale dziwi mnie to bo przecież to inny system.