Potwierdzam - 3 najlepsiejsza i czekam na kolejną część :).
Wersja do druku
Potwierdzam - 3 najlepsiejsza i czekam na kolejną część :).
ta sarenka numer siedem rewelacja.
Szkoda chyba szukać, szkoda, że sarnę pokazałeś już teraz.
Już ją będzie ciężko czymkolwiek „przebić”.
Zapomniałeś, że deser na końcu:?:
PS. Chyba, że jakiś Gryzzly atakujący Ciebie zatrzymany w kadrze tuż przed dokończeniem dzieła.:grin:
ale mnie nie chodzi o przebijanie jednych zdjęć drugimi
nie traktuję w ten sposób fotografii, to nie rywalizacja ani walka o prym
mnie chodzi o własne spojrzenie, o zapamiętaną chwilę lub po prostu o podstawowe doznania estetyczne.
część druga tokującego pluszcza
4
5
6
7
Witam,
Bardzo fajne zdjęcia wstawiłeś!
Z poprzedniej serii oczywiście podoba mi się sarna, dynamiczna i wydaje się dobra technicznie.
Podobnie pluszcz- nie widziałem jeszcze zdjęć toków.
Nie wiem dlaczego narzekasz na technikę - moim zdaniem jest ok.
Pierwsza seria podoba mi się bardziej.
Nie jestem pewien za to czy to dobry pomysł pokazywać, aż 6 w sumie podobnych zdjęć.
Chyba, że chodzi o badanie opinii, które bardziej się podobają ...
Pozdr.
PM
Kuba
"Niestety" musze CI to napisac, od dluższego czasu obserwuje Twoje fotograficzne poczynania, dochodzac do wniosku ze Twoja droga prowadzi w dobrym kierunku. W zasadzie w kazdej z prezentowanych serii pokazujesz perełkę, odcinajac pozostałe "knotki" ukazuje sie nam behawiorysta wysokich lotów.
Gratuluje zyczac kolejnych odważnych i udanych kroków
Pozdr
Rafał
Rafał,
będę jeszcze więcej nad tym pracował :)
Dziękuję.
Pluszcze mnie się ostatnio czepiły, co zrobić.
Komentarze mile widziane.
Zapraszam.
1
2 - te dwie czy trzy smużki nie oddają powagi aytuacji - zlało mnie jak cholera!
3
4
5
hmmm ,dobrze zrobione zdjecia , ale miewasz lepsze fotki :) te co teraz pokazales , to gina w tlumie wszystkich Twoich zdjec :) tak ze musisz sie postarac bardziej :)
Witam,
zabieram sie za zdjęcia z wyjazdu na ptaki do Norwegii. Na początek ostrygojad (będzie kilka odsłon).
1
2
3
4
5
Zapraszam.
Bardzo... fru-fru, jak to Kubowe!
Lekkie znaczy się, pięknie skomponowane.
1. - bardzo cenne encyklopedycznie, jak sądzę, 2. - bardzo zabawne :)
A pokusiłeś sie o jakieś norweskie pejzaże?
3 mi sie bardzo podoba. No i respect dla umiejetnosci przy strzeleniu ostatniego, w locie...
4 i 5 bardzo fajne. Dzięki tym zdjęciom coraz bliżej mi do 500/4 IS.
pzdr
Bardzo ładne zdjęcia , najbardziej podobają mi się te w ruchu; 2,4,i 5. Zawsze zastanawiam się jak można wykonać tak ostre dynamiczne zdjęcia. Na jakim czasie były robione bo nie umiem odczytać EXIF'u? I drugie pytanie związane z wątkiem o ilości udanych zdjęć (forum dla początkujących też tam coś napisałeś) jaki masz odsetek udanych z przykładowo z takiej sesji?
oto przykład exif'a ze zdjęcia nr 5
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/1600 second = 0.00063 second
# Lens F-Number/F-Stop = 8/1 = F8
# Exposure Program = aperture priority (3)
# ISO Speed Ratings = 400
wyższa przesłona jest potrzebna aby uniknąć nieostrości gdy obiekt się rusza i może wyjść poza ekstremalnie małe GO.
co do ilości "udanych zdjęć". Technicznie poprawnych dla ptaków w locie to jakieś 15-20%, ale z 50-100 zdjęć wybieram jedno, może dwa. Musi mieć coś więcej niż tylko dobrą ostrość.
a tu z drugiej strony przykład exifa dla zdjęcia w deszczu:
# Exposure Time (1 / Shutter Speed) = 1/80 second = 0.0125 second
# Lens F-Number/F-Stop = 63/10 = F6.3
# Exposure Program = aperture priority (3)
# ISO Speed Ratings = 400
Jak to ja, preferuję dynamiczne kadry.
5 (piątka) i 2 (dwa) zdecydowanie, długo nic i reszta, oczywiście też ładna, ale...
PS. Stojąca postać człowieka, pojazdu, ptak itd. w ogóle do mnie nie przemawiają, nawet nie sięgam po aparat, ale sytuację dynamiczną zawsze do bólu staram się uchwycić.
a ja tak dodam tylko, że na jedynce gościu się pożywia co jest jednak jakąś tam akcją, na trójce pada deszcz który mi wyjątkowo ubarwia scenę dynamicznie właśnie, a na czwórce on tak nie stoi przez pół godziny ;)
Podczas totalnej wycinki i to nie przez tzw. pilarzy ale poprzez specjalne maszyny, które wycinają drzewa, ogałacają je jednocześnie z gałęzi i jednym ruchem układają na ciągnikach.
Piękne sceny, gdzie potężny chojak jest wymachiwany jak gałązka.
PS. Swoją drogą nie znam się na ptakach, oceniam kadry i nie powinienem się wypowiadać, czy łatwo "złapać" obiekt stojący w miejscu czy też nie, ot coś fruwa.
Zdjęcia jak pisałem super, a że ja lubię nawet w biegu fotografować las - no cóż :)
mam nadzieję, że moje zdjęcia będziecie chcieli oglądać ;)
Kolejne fotki z ptasiej wyprawy do Norwegii: Wydrzyk wielki. Przypomina wyglądem mewę, ale to kawał ptaszora, jest większy niż myszołów i równie piękny.
1
2
3
Zapraszam, komntarze mile widziane :)
Eee no teraz to COOL:D jak to mawia młodzież i nie tylko.
Nawet ten nieruchomy łepek ptaszyska robi wrażenie.
Powiem tak: przypuszczam, że wiele fruwających naszych przyjaciół bardzo ciężko uchwycić siedzących (stojących) na ziemi, gałęzi lub gdziekolwiek ale...
No właśnie, ale zawsze takie kadry nieruchomego ptaka robią na mnie wrażenie, ot wypchane trofeum na ścianie.
Ja jakbym "namierzył" obiekt AF to cierpliwie bym już czekał na ruch z jego strony i CYK.
Przypuszczam, że sam tak robisz. :wink:
PS. Cholercia zająłem się całkiem innym fotografowaniem które różnorodnością tematyki całkowicie mnie pochłonęło i zazdroszczę Tobie stałości.
Już osiągnąłeś mistrzostwo a co dalej, strach pomyśleć.
A ja sie powtorze - powinienes dla NG pracowac. Zdjecia super co to mowic :)
Nooo, z Wydrzykiem dałeś czadu!
Super ujęcia.
Ewa - jestem tego samego zdania, co do lasu. I mówię to jako inżynier (w szczególności mechanik).
Zdjęcia w NG i zresztą nie tylko są przedniej jakości, składa się na nie, nie tylko umiejętność wyższa jak średnia fotografa, ale jest to praca całego zespołu ludzi dla tej jednej jedynej fotografii, która się tam znajdzie.
Nad kryteriami wyboru zdjęcia proszę trochę pomyśl, myślę - że już wiesz.
Zresztą w efekcie końcowym niema to istotnego znaczenia, toż na końcu oglądamy super fotografie.
W końcu kto jak kto ale Waldek wie co mówi na temat NG, bo w końcu ekipa NG spędziła u Niego długiwe dni robiąc zdjęcia przepięknej rafy ;)
Myślę że jakby Kubę "zakręcić" wokół NG to coś by z tego mogło być...
Kuba! Świetne to ptaszysko! Pierwsze - absolutnie niebanalne, oglądam ptaki i nie widziałam takiego ujęcia jeszcze. Trzeci podobnie. I na dodatek budzi coś w człowieku, tęsknotę za odwieczną, dziką pieśnią o wolności...
A drugi - wzrusza...
I to po wiele razy, było o czym rozmawiać i bardzo mile wspominam te dni.
Sprzęcior jaki mają, a zwłaszcza szkła, szkoda gadać.
I tu jest sedno sprawy, można "sieć w kącie - przysrają cię".Cytat:
Myślę że jakby Kubę "zakręcić" wokół NG to coś by z tego mogło być...
Trzeba bez kompleksów, a myślę, że Kuba ich niema, lub po fotkach jakie pokazuje, mieć nie powinien - walić jak w dym.
dalszy ciąg zdjęć ostrygojadów
1
2
3
4
5
Zapraszam :)
ładne bardzo ciekwy gatunek bardzo fotogeniczny
i szczerze mówiąc trudny przez kontrastowe upierzenie. Ale daje radę zrobić ;)
4. bardzo ładnie uchwycony, o Twojej umiejętności naświetlenia w tych warunkach - mi tylko pomarzyć!
Nawet nie ma co się zastanawiać, które zdjęcie jest lepsze, a które gorsze - chociaż nr 5 wpadł mi w oko. Po prostu wszystkie są genialne. Masz wspaniałe umiejętności, dzięki którym wykorzystujesz swój sprzęt w 100%.
Nic tylko pogratulować i po cichu zazdrościć ;)
jakie ma zabójcze oko heh.
pierwsze i czwarte mi się podobają najbardziej.
super.
Historia pewnej zbrodni
1) pojawia sie sprawca..
ciąg dalszy nastąpi :)
dawaj dalej :)
no. Dobrze że nie powiedziałeś, że a la Miami vice ;)
choć chyba nie będzie tak ciekawie. Ale coś tam będzie.
Wywal ten PS z komputera i dawaj dalej, obojętnie jak to wygląda.
Waldek, nie kumam!
PSem wywołuję RAWy jak mam go wywalić? No i dlaczego?!
kolejna odsłona :)
2 sprawca odsłania się..
3 .. i upewnia, że miejsce zbrodni jest czyste (pojawia się również ofiara..)
Piękna czerń:smile: , o wywaleniu PS myślałem w przenośni, może muli komputer - wywołać czymkolwiek, aby szybko.
haha, no ale ja chciałem zbudować opowiastkę ;)
dla ciebie mało pasjonujące bo nie będzie podskoków ;)
eee myslalem , ze jakas padline bedzie mial ,a ty tu sterylne zapowiadasz :)
gatunek ciekawy , zdjecia ze tak powiem " moga byc " :) ale wiecej sie spodziewalem :)
o proszę - jest i niezadowolony :D
coś się dzieje ;)
Jeszcze o tym podskakiwaniu:smile:
Jutro mam "robić" Prymasa Glempa - nie spodziewam się zbyt dynamicznych scen;)