Mam nadzieje że piszesz tak nie dlatego że chcesz włąsnie go sprzedac :D
A może ktoś wrzucić jakies fajne semple z 1dsa ? nie musza byc to cropy chodzi mi o jakość obrazowania ewentualnie przykłady z ciemnego koscioła jak działa AF i ISO ;)
Wersja do druku
Mam nadzieje że piszesz tak nie dlatego że chcesz włąsnie go sprzedac :D
A może ktoś wrzucić jakies fajne semple z 1dsa ? nie musza byc to cropy chodzi mi o jakość obrazowania ewentualnie przykłady z ciemnego koscioła jak działa AF i ISO ;)
Gdy to pisał to już miał klienta:)
himi jakbys przypadkiem kiedys był we Wro daj znac chętnie bym przestrzelał DSa bo kusi coraz bardziej ale myśle ze dopiero w okolicach marca/kwietnia będe szukał dla siebie chyba ze w DE znajde coś taniego, bądz co bądz 5dmkII korci ale teraz zdecydowanie potrzebuje wiecej detali i sprawnego AFa ;)
Ok, w Rawiczu bywam częściej niż Wrocławiu, ale może...Dam znać jak polecę w tej rejon.
mam bardzo podobny dylemat co Ghent
z tym że mnie interesuje tylko studio, więc warunki sprzyjające nawet przy słabym AF - rzecz jednak w obrazowaniu - czy na niskich czułościach przy dobrym świetle - studio - różnice będą zauważalne? miał ktoś okazję w taki sposób użytkować w/w modele ?
Po sprzedaży 5D, Ds-a ściągnąłem za ~5600pln zza oceanu. Przebieg 11tys, zero otarć. Do 5D nie ma nawet co porównywać. Inna półka w każdym calu.
tak na szybko - dzisiaj w studio
1ds II ISO 100 f11 1/125
www.sebastianfrost.com/luzem/frost ds1_127 ok.jpg
5D niestety nie mialem ze soba, ale dla porownania- to samo
H3D 39 mln
www.sebastianfrost.com/luzem/frost_hassel.jpg
jak chcesz to moge wrzucic Ci gdzies studyjnego rawa z ds1
To proszę wrzuć gdzieś tego RAWa z Dsa. Chętnie popatrzę i przetestuję w ACR.
Też szukam fajnego Dsa, ale koniecznie z fakturą. Chyba złożę podanie o euronip i spróbuje kupić za granicą z możliwością odliczenia vatu, no chyba że w Polsce coś ciekawego znajdę. Jedyne co mnie powstrzymuje przed kupnem DsII to brak autofocus adjustment.
www.sebastianfrost.com/luzem/WH5P0127.zip
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to zastanow sie - czy chcesz miec zawsze ostro - czy tez wiecznie kombinować -4 +6 - 2 +15
Bastiano wszystkie ślubne fotki są z 1dsa ?
Nie, na stronie sa stare foty - bez ds. Tu masz ostatnia z ds ( 6 grudzien) http://www.sebastianfrost.com/luzem/WH5P8497.jpg
sebastian,spać nie możesz ??? I innym spedzasz sen z powiek..;)
wiatam
temat bardzo interesujacy :mrgreen:
wiec nie ma co spać bo można okazje przespać :)
5dmk2 2100-2300 euro , 1dsmk2 1800-2600 euro różnice bardzo nie wielkie w cenie tylko jak z obrazowaniem ,takiego porownania nie widzialem na necie hmmmmm
Do tego zdaje mi sie że był ostrzony ?
Może ktoś jakieś inne fajne sempelki wrzuci ? Bardzo mnie interesuje AF DSa.
A i jeszcze pytanie jak wyglada róznica w wizjerze vs 5d ?
Obrazek cierpi na jakąś ciężką chorobę postprocessingu. Jestem szczęśliwym użytkownikiem 1DsII i przy ISO800 zdjęcia wyglądają o niebo lepiej.
AF ciężko zademonstrowac na zdjęciach, zwłaszcza jego szybkość. Musiałbyś wziąć aparat do ręki i sam zobaczyć jak łapie ostrość. Poza tym sam wyzwalacz jest o wiele szybszy. To się od razu odczuwa, reaguje błyskawicznie.
Wizjer 1Ds ma 100% pokrycia, w 5D jest bodajże 96 lub 97%.
Wesołych Świąt
OK dzieki wielkie ;) o to mi własnie chodziło
A co do AFa to raczej myslałem o przykładzie naprawde ostrych fotek w trudnych warunkach :)
Nadal trudno zademonstrować na przykładach. Siatka 45 pól AF jest na tyle gęsta, że punkty można grupować, bo są ułożone jeden obok drugiego.
Przykładowo po ustawieniu C.Fn17, nawet jak masz aktywny tylko jeden z punktów AF, to inne znajdujące się dookoła (7 lub 13 - do wyboru) będą go wspomagać. To daje bardzo dużo podczas robienia zdjęć z AI SERVO (ptaki w locie itp).
Poza tym 1Ds ma ten sam moduł AF co szybkostrzelny 1D, a tam AF musi działać błyskawicznie.
Jarek, zmieniasz na Ds3 czy systame..??
mam pytanie czy przy serwo jesli obiekt przesuwa się w kadrze to czy kolejne punkty przejmują obiekt...??
A w wersji PL można gdzieś kupić lub ściągnąć ?Cytat:
Przed ewentualnym kupnem polecam ściągnąć instrukcję. Na prawdę warto ją przeczytać.
Bywały na allegro. PDFa ma, z tego co wiem Paweloon z CB.
Cieszę się, że wszystko OK. 1DsII to naprawdę świetny aparat. Swoją drogą, miło było poznać.
Zmieniać system? A na jaki? :mrgreen:
W planach mam 1Ds3 i 5dII na backup do bagażnika.
Tylko jeszcze muszę 1dmkIII sprzedać, żeby mieć na nowe zabawki.
Cały czas się biję z myślami, który pierwszy kupić. Ds już droższy nie będzie, z drugiej strony do kwietnia raczej go nie będę potrzebował.
Za to cena 5DII jest wywindowana, pewnie przez kilka miesięcy spadnie o 500-700zł.
No i sam cholera nie wiem. Widział ktoś gdzieś porównania szumów i detali z 5DII i Ds3?
Aha, Marku, ten Ds3 z Karpacza był chyba uszkodzony. Szumiał gorzej niż 300D, załamka normalnie.
Pamiętam, bo na ISO 1600 na wyświetlaczu była kasza.Njpierw myslałem że to 3200, a i tak duże sie wydawały.No i to zawieszenie się.No to pan W. miał tam chyba wszystko uszkodzone...:(. Coraz bardziej mam wrażenie, że cały ten canon to jeden wielki bubel. Własnie kupiłem z oficjalnej dystrybucji 24L i AF sie zacina.
Kolega, znany dobrze na tym forum zakupił uzywany 1Ds II i na wszystkich szkłach eL miał frontfocus. O czym to swiadczy??
Albo umartwić się samotnie w jakiejś świątyni na uboczu. Sądzę, tak na oko, że jakieś 20 lat takiej nirwany powinno pomóc:)
witam
pytanie do juzerów 1Ds mark 2 - jak to jest, czy - przy użytkowaniu servo af działa wspomaganie af z lampy, czy wogóle w canonach jest taka opcja????
dotychczas nic nie robiłem z dobiegaczką bo w 5D jest jaka jest, używam Ds, włączam serwo i wspomaganie nie działa, to samo w 5D....bawiłem się C.fn i nic nie znalazłem...niech mnie ktoś oświeci
Generalnie zawiodłem się Dsem II, mało punktów krzyżowych, za mały wyświetlacz by ocenić ostre fotki (mam taki nawyka z 5D:-D)...nie kupię:(
Wspomaganie działa tylko z oneshot, jak sobie wyobrażasz fotografowanie z cały czas rzucaną smugą czerwonych kresek na obiekt w servo? Masz jakiś pomysł? Piszesz o punktach krzyżowych, że mało, ale napisz jak skuteczny jest AF mimo ich braku. Wyświetlacz - dees drugi ma mały i średni to prawda, ale piątka ma większy i moim zdaniem fatalny, przekłamuje i mnie również nigdy nie pozwalał na rzetelną ocenę wykonanego zdjęcia. Oczywiście wybor: dees vs 5d zawsze będzie zależał od indywidualnych preferencji. Mi za bardzo zależy na AF by pogodzić się z piątką. Próbowałem trzy razy. Nie podołałem. Brak pewności AF to dla mnie jedyna porażka body serii 5, które jest bardzo fajne.
Co? Przecież servo polega na tym, że zmienia błyskawicznie punkt ostrości - utrzymuję go na obiekcie w ruchu...Zastanowiłeś się nad swoim postulatem? Myślę, że nie do końca. Żeby działało to skutecznie w serwo takiego 1d, czy 40d to trzymana przez ciebie lampa po prostu świeciłaby na czerwono na fotografowany obiekt w ruchu.
- servo nie służy głównie do focenia cioć na kotlecie. Już widzę skuteczność tego wzorku wyświetlanego na masce samochodu WRC w akcji czy piłkarza po drugiej stronie boiska.
- zastanowiłeś się kiedy miałoby się wyłączać? Losowo? Po 10s. śledzenia? Też mam wrażenie, że nie bardzo przemyślałeś ten pomysł.
- servo w Ds2 działa świetnie i bez wzorku w warunkach, gdzie nie bardzo widać własne buty. Kilka razy sprawdziłem.
Myślę że miałem za wysokie oczekiwanie wobec dobiegaczki w Ds2,...wiele zdjęć mam nie trafionych, oczywiście wiele w tym mojej winy, - brak doświadczenia z Dsem, ale miałem go na próbę...
Pracowałem w raw+jpg i mimo to monitor jest wg mnie fatalny
Sądzę że dzięki minimalnemu opóźnieniu migawki to nawet w tańcu spokojnie da radę na on shot, a wówczas w ciemności sprawdzi się af asist z lampy (o ile klienci się wcześniej nie spłoszą:-D)
Macie rację z tą ciągłą spawarką przy servo....może oświetlenie w podczerwieni by było dobrym rozwiązaniem, ale zostawmy to konstruktorom ..
Mam tylko anglojęzyczną instrukcję z 1D mk3, więc wszystkiego z niej nie doczytam, ale w c.fn jest możliwość wyłączenia af asist, więc miałem nadzieję że ta funkcja działe również w servo, ... było by dobrze aby działała, a jak mi przeszkadza to ją wyłączam
na dzień dzisiejszy wg. mnie dobrym rozwiązaniem będzie dokupienie 1D mk3
do reporterki, ma on najlepiej rozłożone punkty krzyżowe af (dzięki cropowi są blisko mocnych punktów kadru), również ich czułość jest -1EV, więc o działkę lepiej niż Ds2.
Dodaje miniaturkę, to fakt, ale jest ona mizernej jakości. Zdjęcia pstrykane w JPG L mają na wyświetlaczu o wiele więcej szczegółów niż a miniaturka z RAWa i nie wynika to z ustawień ostrości, a z rozdzielczości tej miniaturki. Poza tym w 1DsMk2 nie ma Picture style.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie zapominaj o tym, że inni też mogą fotografować w tym samym czasie. Co wtedy? Miałbyś na fotkach czerwoną siatkę z czyjejś lampy.
Pozdrowienia
Panowie, przebrnąłem 25 stron i było tylko jedno pokazanie wysokiego ISO na 1dsII. Czy można prosić o foty (w miarę możliwości w porównaniu z 5d) z 1dsII na ISO 1600 i 3200?
PS jakieś porównanie na rowerku widziałem, ale nie jestem pewien czy rzeczywiście jest na wysokim ISO taka przewaga 5d .Bo była na tych zdjęciach kaszka
może być na maila pwedu@o2.pl
Heh, Himi mnie ubiegł :p
Rawy wywołane w acr na standardowych ustawieniach(luminacja 0, chromatyczny 25).
Iso 1600 1.4 1/40
1.
2.
iso 3200 1.4 1/100
1.
2.
1600 full size:
http://img223.imageshack.us/img223/9497/wv2h2741.jpg
3200 full size:
http://img401.imageshack.us/img401/3796/wv2h2742.jpg
Dwa powyższe spakowane do 6.4mb:
http://wyslijto.pl/plik/hzuoneyfbr
A to Wokij testa trzasł:)
dzięki wam obu Himi i Wojkij. To co chciałem widzę i trzeba się czepiać żeby wymagać żeby na skrajnym iso szumiało mniej.
Na temat nic nie spłodzę bo nie miałem 1dsII w ręce, więc do czasu promocji pouprawiam jeszcze window shopping