Gratulacje ! Pokaz jakie poszly na EL :)
To chyba ja u Ciebie predziej ! :)
Wersja do druku
sergi, gratuluję zarobków:)
mas ładne zdjęcia i na dodatek unikatowe miejsca są na nich:)
u mnie na ShuterStock DL dzienny rośnie, zaczynało się od 1 dziennie, a od trzech dni 4 DL to już norma-mam tam dopiero 32 fotki.
oby tak dalej, a ile wy macie dziennie DL na shuter?
szkoda, że mam mało czasu na obróbkę zdjęć, o pstrykaniu nowych to już na razie tylko marzę, ale może w święta coś ładnego wymodzę
no dzisiaj już 8 DL, szok:)
Sergi Gratuluje... oby tak dalej... mnie nie chca na SS... wybralem zdjecia o naprawde najlepszej jakosci, sprawdzalem chyba ze 20 razy zanim je wyslalem... odrzucili 8/10 i przy kazdym z 8 odrzuconych zdjec adnotacja ze nie przeszlo z powodu szumow.... a specjalnie wybralem zdjecia tylko i wylacznie jasene, przy ISO 100, z malym czasem naswietlania bo wiedzialem ze przyczepiaja sie do szumow mocno... ja szumo nie znalazem oni na 8 zdjeciach... to bylo drugie podejscie pierwsze to wogoole falstart jeszcze nie wiedzialem do konca co to stocki :P masakra... porazka na calej linii...
ja tak mialem z istockiem... w sumie robie trzecie podejsce z fotami. Tym razem jak sie czegokolwiek czepia to.. to.. to... hyhy nic :) poprostu nie bede tam wysylal.
BTW pierwszy dzien po zaindexowaniu ostatniej sesji i zarobione lacznie okolo $50usd lacznie na stockach.
Wlasnie do mnie doszlo ze fotolia indexuje jedynie pierwsze 7 slow kluczowych.
Kurcze, jak to czytam to aż zła na siebie jestem... Wyślę im chyba paszport ze starym nazwiskiem, a jak odbiorę nowy, to będę zabiegała o zmianę nazwiska w moim profilu...
U mnie też niezły miesiąc, ale na SX - do dzisiaj prawie 70 $. Na pozostałych też lepiej niż zwykle, ale jeszcze wyniki mnie nie satysfakcjonują ;)
Ja tylko podzielic sie wrazeniami wpadlem...
Fotolia wg mnie taki chłam zatwierdza, ze az glowa boli...
Dla poparcia tezy:
http://www.fotolia.com/id/4816454 - boskie swiatlo :) o modelach nie wspomne :)
http://www.fotolia.com/id/4813883 - to jest absolutny HIT! :)
http://www.fotolia.com/id/4824317 - to powinno isc do dzialu NAUKA - jak robic portret :)
Ja nie kumam, jak mozna taki smietnik akceptowac...
wez mnie nie strasz :) dopiero co dodalem i mialem nadzieje ze bedzie szybko
luknij ile gosc juz dodal fot :)
to sie nie miesci w glowie, ze fotolia go jeszcze nie wypierdzielila z serwisu.
Jak ja widze w wyniku wyszukiwania tego typu foty to sobie odpuszczam zakup w takim serwisie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teraz rozumiem dlaczego na fotolia akceptacja fot nastepuje 3h po ich dodaniu... zatrudnili slepego chyba
wiesz... tak teraz sobie myśle że takich fot jak ten portret jeszcze na stockach nie widziałem... jak ktos bedzie potrzebował biznesmena-idiotę to znajdzie.
Odnosnie jego galerii... ilosc sprzedanych fot zostawia mnie daleko w tyle, wiec szyderczej krytyki nie wystawię...
Pozdr
ja tam się nie znam na fotografowaniu ludzie, ale rta fotka ma już 12 DL
http://www.fotolia.com/id/75530
:DDD
ciekawe, czy ta pani wie, gdzie na niej ktoś zarabia $$$
sergi, a które fotki masz z tą specjalną licencja?
Z serii "dziwne zdjecia" to ta kiedys na SS mnie zastanawiala :) Ciekawe jak sie sprzedaje ...
http://www.fotolia.com/id/4709863
wy się nie znacie na sztuce;P
omamiła was cukierkowata komercja stockowa, bleh
tymczasem lidzie wyglądający na fotkach normalnie, z minai i wszystkimi wadami, dla was są nienormalni;)
no facet w sumie próbuje myślę czegoś innego i mam wrażenie, że jego spore już portfolio zawiera zdjęcia zarówno bardzo dobre, jak i schrzanione na maksa
czyli racja, że ci co zatwierdzają fotki są na fotolii ślepi?
* ludzie .......... z minami
zdjęcia koszów z kwiatami. Kupiła je seryjnie jedna osoba
Dla każdego coś miłego a nie raz szukałem fot których nigdzie nie było. I musiałem sam robić. Nieraz jest potrzebna gruba baba (przepraszam szczupłe inaczej) albo inny kretyn i nie ma.
Heja najwiecej ( i to dla mnie szok) 800 funtow za slub czyli srednio 4000zl fotek bylo 600 na dvd zrobilem picture show a wydrukowalem 30 z pelna obrobka-chyba niezle nie?
www.rosadaphotography.com
Jak widać - nie tylko fotolia zatwierdza taki "chłam i śmietnik" jak to nazwałeś
http://www.dreamstime.com/money-image3437143
http://www.dreamstime.com/silly-image3058016
I jak widać - to się sprzedaje :)
http://www.dreamstime.com/rvs_info
Chciałabym osiągnąć chociaż w połowie taki wynik...
asterix:
przecież to są dobre zdjęcia, technicznie nie można im niczego zarzucić. Na stockach sprzedaje się wszystko a nie tylko wypudrowane modelki z pięknym białym uśmiechem.
Sergi ja jednak sie nie zgodze ze sa to dobre zdjecia technicznie.... :)
tez bym polemizowal z poprawnoscia techniki :)
Balans bieli wypadl gdzies poza skale :) zrodla swiatla itd itd
I znow cos nowego leci do stockow :)
Tym razem podobnie, czyli Business, choc nie tylko... Wlasnie siedze nad obrabianiem tematow "swieta w biznesie, portrety biznesowe (ciemne tla itp), klutnie w biznesie".
Od przyszlego tygodnia zmieniam temat na zakupy swiateczne :)
Powoli przemeblowywuje dom pod rozne tematy, co w koncu objawia sie brakiem nudy w tle zdjec (czyli nie puste sciany).
Mam nadzieje, ze sie spodobaja.
jak dal mnie pomysl trafiony..... oby duzo credytow przyniosl :)
thx :)
Macie jakies doswiadczenia z portretami na ciemnym tle ? Zrobilem serje pojedynczych portretow z czarnym tlem... fotograficznie wyglada ciekawie ale nie wiem czy poswiecac kolejne pare godzin na retusz.
BTW macie problemy z istockiem w kwestii oczekiwania na akceptacje ?
Ja juz czekam 8 dni... w takim tempie to ja 100 zdjec tam sie dorobie za rok.
Mam 2 bo 6 mi uwalono za zmehacona koszulke. Dumajac nad tym faktem nasuwa mi sie pytanie, czy zly rating akceptacji przypadkiem nie spycha na niziny list oczekujacych?
Asterix nie wiem czy nie za ciepłe te odcienie, "oni" tak jakoś lubią jak jest bardziej w stronę niebieskiego z dużymi kontrastami aż po oczach wali.:roll:
na pewno 8 dni? z tego co pamietam podczas ostatniej wizyty, w statystyce 'oldest file in queue' bylo chyba 6 dni...Cytat:
thx
Macie jakies doswiadczenia z portretami na ciemnym tle ? Zrobilem serje pojedynczych portretow z czarnym tlem... fotograficznie wyglada ciekawie ale nie wiem czy poswiecac kolejne pare godzin na retusz.
BTW macie problemy z istockiem w kwestii oczekiwania na akceptacje ?
Ja juz czekam 8 dni... w takim tempie to ja 100 zdjec tam sie dorobie za rok.
Mam 2 bo 6 mi uwalono za zmehacona koszulke. Dumajac nad tym faktem nasuwa mi sie pytanie, czy zly rating akceptacji przypadkiem nie spycha na niziny list oczekujacych?
czy duzy procent odrzuconych wywala na koniec kolejki? raczej nie. z tego co się orientuję to jedyny czynnik jaki powoduje cofniecie Ciebie w kolejce - 'ekskluzywni' uzytkownicy - ich fotki są sprawdzane priorytetowo.
mam trochę doświadczenia z portretami na czarnym tle a co masz jakieś pytania?
np taki:
Tu cała galeria(bez obróbki prosto z puszki),
tu jeszcze inna galeria:
Octavia
co do twoich fot to biznesowych, to są fajne ale, balans bieli (tak jak któryś z przedmówców napisał) - powinno być zimniej o jakieś 1000K, wiem że na stokach lubią takie "techniczno-niebieskawe" kontrast też powinien być większy więcej przepaleń;)
pozdrawiam
faktycznie 6... nie wiem gdzie moja matematyka sie podziala.. Wlasnie dostalem emaile o pierwszej akceptacji zdjec z poprzedniej serii. Te z przepaleniami (2 sztuki) uwalili :)
Temperature w zdjeciach przy stole zaburzal stol, ktory ocieplal blaskiem wszystkie kolory... trzeba to jakosc przygasic ;)
apropos zdjec z czarnym tlem. To czy takowe maja jakas wartosc stockowa ?
hymm gdzie w ps jest temperatura barw ???
VanMurder > hirurgiczna jakosc zdjec :) jednak czarne tlo RULEZ!
jak je podrasujesz to na pewno:)
w samym PS to nie ma takiego suwaka i jest przejeb... ustawić poprawny WB na krzywych czy na levelach (trzeba znaleźć - neutralnie szare p-t na focie, co niezawsze jest łatwe), ale w CameraRaw to sprawa jest prosta polecam tutoriala którego napisałem na temat WorkFlow
jest tutaj: Workflow BR, CR, PS
jak masz jakieś pytania to wal na Priv
pozdr
thx
nie mam tu nic poza ps... mozesz mi puscic jednego z sampli moich (przy stole) o 1000k w dol ? a ja juz sobie mniej wiecej dopasuje.
mysle, ze juz sobie poradzilem z temperatura :) poprostu zredukowalem czerwony na krzywych i wyszlo mi tak samo jak -1000 zdjete w raw
nie wiem czy różnica jest "zabijająca" zależy jak masz skalibrowany monitor, po za tym ciężko coś wyciągnąć z -bit jpg, co innego jakbyś podrzucił mi RAW.
dzieki, wczesniej nieco pogrzebalem i doszlismy do podobnego finalu.
mam pracowity weekend :)
rozpoczalem kolejna serie :)
ta fota wystrzałowa !!! daj znak jak Ci się sprzeda,
nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem ale pisałeś że oprócz PS, nic nie masz?
Bridge i CameraRaw to aplikacje składowe CS2 i CS3, pogrzeb dobrze może je masz (nie do instalowane), jeżeli masz "legalnego" to pozostałe aplikacje ściągniesz z http://www.adobe.com/, bardzo pomagają w pracy ...
dosc dobrze sie sprzedaje na SS. Zdecydowalem sie kontynuowac i dla przykladu 2 zdjecia z nowej serii.
dziękowac dziekowac :) wlasnie wlosy wyrywam obrabiajac zdjecia o tytule "impreza". Czuje w kosciach, ze bede musial to jeszcze raz zrobic... nie umiem zapanowac nad grupa i kontrolowac wszystkich na planie :) Chyba musze dojzec do tego by zatrudnic znajomego do bycia krytycznym wobec min, ukladu gestykulacji etc etc.
czesc nowej serii :) z cyku PARTY!!!!
świetne fotki :)
na bank będą się dobrze sprzedawać :)
asterix:
zdjęcia spoko. Ale ja bym sie troche doczepił ;)
1. Ten znak supermana na koszulce wielce niepożądany
2. Gościu w brązowej bluzie na każdym zdjęciu ucięty
thx. wywalilem czesciowo supermana logo i zostawilem obwiednie. Mysle jednak, ze bedzie lepiej jak Cie poslucham i wywale calkiem.
Dalsza czesc z serii juz nie ma tego goscia z prawej, siedzi naprzeciwko i jest caly.
Jeszcze raz dzieki za krytyke
najgorsze jest wywalanie wszystkich logosow z tv, audio itp... chyba je na stale pourywam :) nie potrzebne mi te znaczki :)
często przeglądam ten wątek, bo sam przymierzam się do wrzucania fotek na stocki - tylko niestety jestem jeszcze na bakier z PS.
No i właśnie na razie duży dla mnie problemem jest wykasowanie logo .
Przy pomocy jakich narzędzi PS to robicie?
(szczególnie gdy logo jest na powierzchni z bardzo różnorodną fakturą i kolorami)
M
wlasnie mnie naszlo pytanie... czy mi sie nie przyczepia do tego co jest wyswietlane na ekranie ? TO sa moje fotki z koncertow, twarze sa nie do poznania - glownie zblurowanie... tylko po lekcji odrzucania fot z pwodow obrazkow na scianie, wole sie upewnic, zanim znow zmarnuje czas :)
(czepili sie, praw autorskich do fotki w ramkach - a takowa jest w moim portfolio :) )