Fotografowałem zestawem Sigma+Alfa700 w ciemnych pomieszczeniach elektrowni. Wszystkie zdjęcia trafione idealnie. Ani razu nie przymknąłem bardziej niż do f1,8. Żałuję tylko, że do 5D2 się ten obiektyw nie nadaje.
Wersja do druku
Fotografowałem zestawem Sigma+Alfa700 w ciemnych pomieszczeniach elektrowni. Wszystkie zdjęcia trafione idealnie. Ani razu nie przymknąłem bardziej niż do f1,8. Żałuję tylko, że do 5D2 się ten obiektyw nie nadaje.
Ja tam nie wiem ale np s20 1.8 dziala mi tak samo na 400d, 40d i 5dmk2 - czytac nie tak jak canon
jak wypada canon 28/f.1.8 w stosunku do sigmy 30/f.1.4 ?
nie wiem który wybrać :) ale chyba sigma?
co o tym myślicie?
Sigmy nie podepniesz do FF. Sam się zastanawiałem wcześniej, postanowiłem wziąć pełnoklatkowe szkiełko z dobrym autofocusem - na marku działa znakomicie, na piątce pewnie jeszcze lepiej ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A i generalnie, mam teraz 24L (ts-e) i 28/1,8 i mogę powiedzieć, że generalnie dużej różnicy nie ma w kącie widzenia. 24 na pewno szersze, ale bez przesady. Szczerze - wolałbym 28, wcześniej już mówiłem - małe, zwinne, tanie i jasne ;)
Mialem Sigme 30/1.4 , mam 28/1.8 - powtorze to co juz pare razy tu pisalem: gdyby nie to ze od czasu do czasu uzywam pozyczanego 5d, to raczej tej Sigmy bym sie nie pozbyl. W praktyce wiekszych roznic w obrazie z obu obiektywow nie widac, no moze Sigma dawala lekko cieplejsze kolory, takie mialem wrazenie. Kontrast przy lekkim przymknieciu obu obiektywow porownywalny. Wieksza roznica to AF; w swojej Sigmie nie narzekalem, egzemplarz nie dosc ze trafial idealnie to nie marudzil jezdzac do tylu i do przodu bez sensu. Ale ja podobno bylem szczesliwcem, bo wielu osobom nie udaje sie takiego egzemplarza znalezc. W 28/1.8 problem wyboru dobrej sztuki jest w znaczacym stopniu zredukowany i wieksze prawdopodobienstwo trafienia na dobry egzemplarz, AF jest szybki i celny. Polecam jednak takze i 28/1.8 sprawdzic przed zakupem, pierwsza sztuka z polki ktora mi podano dawala raczej mydlany obraz nawet przymknieta do 2.8, w centrum kadru.. druga juz bez zadnych problemow.
Oto zdjęcie zrobione Sigmą 30mm/1.4 na 5D:
a to Ernest_DLRS ciekawostka, bo u mnie sigma 30 i 5d robi coś takiego
Do 1D jak ulał. Jak na razie używam 10-20 z tym body i daje bardzo fajne obrazki, już od 11mm. Lubię to w sigmach, że da się je montować na większych matrycach ;)
do Ernest_DLRS: Prima Aprilis to jeszcze nie jest :) u mnie na 1d mniejsza winieta niz u zabol-a ale jest. Pocieszajace, ze dziala :):):)
Z Canonem 50D co lepiej będzie współpracować Sigma czy Canon 28/1.8 ?
Sigma jest dedykowana do aparatów cropowych, ale czy będzie lepiej działać niż ten Canon to zależy na jaki egzemplarz trafisz.
Ja podpinałem pod 40D trzy różne egzemplarze 28mm i żaden mi nie pasował, natomiast jedna Sigma przypięta w przypadkowym sklepie była bardzo celna (aż mnie korciło, żeby kupić:)
jedynie moge potwierdzić ogólna prawde - sigma ostrzejsza i ładniejszy obrazek - ale AF nie jest powtarzalny - canon moze nie taki aż piękny ale pewniejszy i to powoduje ze raczej widze na forum ze ludzie biorą sie za canona - są oczywiści głosy za sigmą ale to wyjątki którym sie trafił wyjątkowy egzemplarz . ja zrezygnowalem z jednego i drugiego - zbieram na L
moregun, lepiej mieć ładny obrazek, czy ładny obiektyw ? Sprawdzić AF przed zakupem i brać Sigmę. Jak komuś napis przeszkadza, zamalować flamastrem :). Porównywałem oba, S jest dużo lepsza, ba, ostrzejsza od mojej EF50...
moja sigma była bardzo ostra - zyletka że można se golić - tylko ze co 6-7 zdjęcie takie wychodziło - reszta nietrafione w różnym stopniu - nie o to chodzi - ja wole miec ciut gorszy obrazek ale nic pewnośc ze co 6 zdjecie bedie nietrafione a nie odwrotnie :)
poza tym ja nie mialem mozliwosci pojechania do duzego miasta z duzym sklepem aby kilka sigm wpiac i sprawdzic, ale jezeli ktios tak moze to jak najbardziej
- mimo opisu - nie mam nic przeciwko sigmie
OK dzięki, zawsze można kupić jedno, potem sprzedać na korzyść drugiego. Z tego co widziałem, to oba szkła są zdejmowane na pniu z ogłoszeń.
Zawsze tez można przymknąć sigme do 2.0 czyli tak jak się 28 używa a wtedy na centralnym AF nie wierze żeby pudłowała. Przynajmniej moja trafia.
Nie. Ja uważam, że zwiekszenie GO koryguje FF/BF
Ja bym raczej powiedział, że zwiększenie GO jedynie "zaciera ślady" po ff/bf.
Chyba główna zaleta C28 - jest pod FF, S30 niestety nie.
U mnie C28 na f/1.8 już sobie nieźle radzi, a na f/2.0 już jest super ostry.
Na razie jeszcze mam C28, ale w "stajni" jest już C24L i... C24L na f/1.6 ostrzejszy niż C28 na f/1.8.
Witam
Mam pytanko następujące.
Chcę kupić Canona 28 1.8, ale nie mogę znaleźć używanego nigdzie w dobrej cenie. Nowy w sklepie można kupić już za 1750 zł, a faktura się przyda w koszty.
Powiedzcie czy jest duży rozrzut jakościowy 28mek czy można kupować w ciemno ?
Sklep mam 30 km od domu, ale przesyłka u nich jest za free, więc pewnie zamówię z przesyłką, bo zawsze wtedy mogę zwrócić bez powodu.
Pozdrawiam
Uu..okazało sie, że nie jest dostępny. Będę musiał szukać w innym sklepie. Ale pytanie dalej aktualne..
A kupujesz moze w fotoceny w Chorzowie? Ja kupowalem tam i akurat testowalem na miejscu, nie wiem czy mieli wiecej sztuk, bo ta co wzialem do reki byla ok. Ostrosc w pelni akceptowalna na 1.8, 2.2 zyletka. Pojechalem z puszka i laptpopem. Spokojnie szczeliem kilka fotek sprzedawcy i przejrzalem na lapie. Polecma sklep.
Ciężko dostać to szkiełko, nie mówiąc już o rozsądnych cenach :/ W Chorzowie brak.
tutaj masz odpowiedz:Cytat:
No właśnie jak w temacie. Chcę kupić sobie jakąś stałkę, która będzie robiła za standard i myślę nad tymi dwoma szkłami. Za Sigmą przemawia lepsze światło i niższa cena a za Canonem fakt, że trafienie na wadliwy egzemplarz z potężnym BF czy też FF jest dużo mniejsze.
Nie wiem za bardzo jak sprawa ma się z ostrością obu obiektywów, dlatego też pytam was drodzy użytkownicy, co byście poradzili
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4
Z tego wynika, ze na 2.0 sigma wporownaniu do canona jest mniej ostra, spowodowane to jest dosc spora aberacja tej sigmy. To sie tyczy center i mid-frame. W rogach sigma jest z kolei ostrzejsza, ale nie kosztem wiekszej aberacji w canonie.
Powyzsze stwierdzenie oczywiscie oparte jest tylko i wylacznie na podstawie w/w linku.
Jak jeszcze nie było:
http://www.pbase.com/lightrules/28v30
czy dobrze interpretujesz ?
oczywiscie taki test organoleptyczny nie daje precyzyjnej odpowiedzi , ale ja widze ze minimalnie na 2;0 sigma rysuje lepiej . to mala roznica jednak dostrzegalna.
zwroc uwaga , w ktora strone wskazuje strzaleczka na obrazkiem , przesuwajac kursor na- z - obrazka
Ja mam C24 MKI i z tego co na razie zauważyłem f1.4 nie jest rewelacyjna, także C28 na f2,0 ostrością przewyższa C24 na f1.4 według mnie, głównie mam na myśli centrum kadru, ale przymykając C24 do f1.6 jest już kolosalna poprawa.
C28 na każdej tej samej przesłonie pozostaje za C24L, a w szczególności na brzegu kadru.
Można porównać C24 MKI na przesłonie f1.6 do C28 na f2.2 - mam na uwadze centrum kadru.
Akurat w tym przypadku cena/jakość idzie w parze.
Rozumiem, ze majac jak w linku czyli sigma wybrana po lewej na starcie jest wlasnie sigma, po najechaniu kursorem Canon. Jesli tak jest to podtrzymuje moje zeznania, jesli nie jest faktycznie na odwrot.
Sprawdzilem, zdaje sie, ze masz racje.
Co do tego linka mate00sh, przydaly by sie jeszcze porownania np dla 2.2, gdzie C28 zaczyna juz byc bardzo ostry. Jak by nie bylo porownywanie obu szkiel na 1.8 w pewnym sensie nie ma racji bytu, bo sigma na tej przyslonie jest dokladnie tak samo przymknieta jak canon na 2.2. Oczywiste, wiec jest, ze sigma bedzie ostrzejsza w tym wypadku. Samo porownanie ostrosci przydalo by sie dla sigmy 1.8 i canona 2.2.
To jak, kto jest za tym, że Sigma mimo swoich wad z AF - jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż 28mm 1.8?
Lepszym do czego ? (nie myśl, że się czepiam)Każdy ma inny priorytet. Dla mnie priorytetem jest celny i powtarzalny autofocus.
A dla mnie porownujac obrazy tych dwoch szkiel to przepasci zadnej nie ma. Roznica jest w moim mniemaniu nie wystarczajaca, aby byla warta takiej loterii z AFem. Masz troche lepszy obraz kosztem braku w ogole niektorych ujec ze wzgledu na AF.
Tez dlugo prowadzilem porownania, ogladalem fotki z oby dwoch etc zanim kupilem C28 1.8. W tej chwili postapil bym tak samo, zwlaszcza po zobaczeniu tego co moze wyrabiac AF owej sigmy u znajomej na 40D.
Ale zgadzam sie, ze jezeli AF dla Ciebie malo wazny to dobry wybor (dobrze, ze wazniejsza nie jest jakosc wykonania oslony ).
Jak potrzebuję pewnego i szybkiego AF'a to biorę 17-55. Sigmy używam wtedy, gdy AF mogę sobie wyłączyć.
Porownanie jest tutaj w tym temacie do konkretnie 30 1.4, a akurat on dobra slawa co do AF sie nie cieszy.
Co do C28 1.8 to chyba jestem jakims szczesciarzem, bo pojechalem i pierwszy egzemplarz przetestowany na sprzedawcy byl bdb.
Wiesz, co ja mysle podobnie do Ciebie poniekad czyli zalezy komu na czym zalezy, tylko z drugiej strony dlaczego ktos ma dawac tyle samo kasy, o ile nie wiecej za zamiennik, w ktorym AF jest srednio uzywalny, mogli zrobic manuala kilka stowek tanszego.
Wcześniej pisałem o 24 1.8, natomiast 30 1.4 miałem na aparacie dwa razy w sklepie i nie zauważyłem wtedy problemów z AF'em, ale to była dość krótka, więc nie będę bronił jej Rejtanem.
dość krótka zabawa miało być