Nie podkręcaj bo się tu zaraz piaskownica zrobi.. :mrgreen:
Wersja do druku
hehe juz niedlugo na tym forum zostana tylko niedobitki :)
Brawo osobiscie mam juz dosc swojego 5D i z dzika satysfakcja zmienie system na ten lepszy, ktory mial przez ostatnie kilka lat swoje slabsze dni.
Niech Canon wsadzi sobie swoj AF w zyc i przestanie robic sobie jaja z uzytkownikow :) Przynajmniej w segmencie semi profi jakim jest 5D.
Roger
12 megapikseli w matrycy formatu DX to już lekkie mydełko, wystarczy popatrzeć na ostrość obrazków z D200. Moim zdaniem jakość obrazu z 5D vs D300 będzie poza jakimkolwiek porównaniem w ostrości, szumach jak i plastyce obrazu.
Nie sądzę, żeby D300 dawał jakość lepszą od 5D, ale nie powinno też być przepaści. Między D2X-em a 5D nie było jakiejś kolosalnej różnicy, tylko problem był taki, że D2X opętańczo szumiał.
Nowe matryce Nikon uknuł sobie sam olewając Sony, pierwsze opinie nt. szumów D3 są pozytywne (Galbright stwierdził, że jest to poziom 1D3). Naturalną rzeczy koleją D300 też powinien być nienajgorszy...
Fajnie ostatnio dzieje sie na rynku, nie ma co :)
Ja jedynie zaluje ze Nikon zamiast pokazac bezposredniego konkurenta dla 40D, odgrzal nieco D200 i podbil tym samym cene wchodzac w inny pulap rynkowy. 500USD piechota nie chodzi.. to nie jest "troche drozej". A gdy spojzec na zestawienie parametrow D300 i D200, to sa one dla siebie tym samym co 30D dla 20D. Zupelnie tak jakby Nikon zatrudnil nowych marketingowcow .. ktorzy wczesniej pracowali w Canonie ;)
D3 i inne MarkiIII mnie nie interesuja, bo to nie te kwoty ktore chcial bym wydawac na sprzet fotograficzny :) Ale brawa za dokonanie rzeczy "niemozliwej", czyli wstawienie full-frame'a. Szkoda moze byc jedynie tych, ktorzy przez te kilka lat wydali fortune na szkla DX a teraz w moga je sobie.. wlasnie, podpiac ale gdzie? ;)
PS. Ktos tesknil? ;)
Moze i fajnie. Ale te 15 punktow krzyzowych nackane w srodku klatki. Po bokach, ciagle masz punkty nie-krzyzowe. Pewnie i tak bedzie toto dzialac dobrze, bo to nowy AF od Nikona, ale ustawienie punktow krzyzowych w nowych 1D-nkach, wydaje mi sie sensowniejsze. Nie wiem jak grupowanie tych punktow dziala u Nikona, ale chyba z powodu narzekan na nadmiar mozliwosci do wyboru w poprzednich 1D (45 niezaleznych punktow), z podobnego podejscia wlasnie zrezygnowa Canon.Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
Marcin
raczej właściwsze byłoby porównanie 5D z D2X, bo nowa matryca w D300 będzie jej bliższa i rozdzielczością, i obrazkiem niż D200, a prawdopodobnie mniej szumiąca
jeżeli będzie różnica w obrazowaniu to raczej marginalna, a różnica w korpusach 5D/D300 czy nawet D200 to przepaść
najprawdopodobniej więc ceny 5D spadną i/lub Canon zaprezentuje następcę, z czego tak czy siak należy się cieszyć
A dwie K***y to nie łaska?
http://nikonimaging.com/global/news/2007/pdf/d300nr.pdf
"
・AF fine adjustment possible
・Focal plane contrast [in Liveview (Tripod) mode]
"
Czy w nowym firmware do 40D Canon zechce to uwzględnić, bo chyba lepiej wziąć AF z kompaktów do trybu LiveView niż kłapać lustrem (a kłapanie zostawić, czemu nie)?
Skipperprzepraszam - ale chyba na glowe upadles... :(Cytat:
D200==>D300 to mi az za bardzo przypomina 20D==>30D
nowy Af, nowy wizjer 922 tys px, nowa matryca z iso lepszym o 1 ev - i ty mowisz ze to to samo co przycisk direct print? :>
Mnie odrobine dziwia komentarze ktora mowia, ze Canon wypada blado w stosunku do zaprezentowanych dzis Nikonow. Ale chwila.. obie firmy pokazaly sprzet z nieco innych segmentow rynkowych. Chyba ze dla kogos roznica 1/3 ceny pomiedzy 40D a D300 to nieistotny szczegol?
Ja widze to tak - od minimum do maximum..
.. przy czym nalezy wspomniec ze nikt z nas nie wie jakiej jakosci zdjecia daja 40D, D300 oraz D3.Kod:D40x
400D
D80
40D
D300
5D
D3
1D(s)
Tak czy siak mamy zapelniony rynek od najnizszej po najwyzsza polke bez wiekszych luk jakosciowo/cenowych. Przeciez o to w tym wszystkim chodzi! Zadna z fim nie ma monopolu. A to czy ktos robi zdjecia aparatem Nikona czy Canona nie ma najmniejszego znaczenia. Grunt ze jest w czym wybierac. A gdy dodac do tej "skali" jeszcze Pentaxy i Sonolote to mamy naprawde raj dla fotografow.. nie mowiac juz o onanistach.
Na pewno nie :) Prędzej 30D->40D.Cytat:
Zamieszczone przez Skipper
Z innych zauwazonych ciekawostek:
- korekcja EV +/-5EV
- On-demand grid lines (nie wiem, moze to juz bylo w D200)
Czacha, jeśli ta nowa matryca nie będzie produkować jakiejś strasznej sieczki, to 1Dmk3 vs D3 jako korpus reporterski..... i nie chodzi mi o jakieś przejściowe problemy z AF, ale o proste połączenie: FF i 9fps :-) 1Ds to oczywiście zupełnie co innego.
Muflon - widze ze jestes jedynym canoniarzem ktory patrzy trzezwo ;)
Czacha - a powiedz mi w czym lepszy jest 1D od D3 - pewnie mniejsza matryca, pewnie cropem, pewnie dupnym AFem za ktory zostal wycofany... powiedzmy sobie szczerze - Nikon zaraz po premierze Canona wypuscil puszki ktore sa pol kroku do przodu...
a to ze ma 12 mp - bardzo sie z tego ciesze - bo reporterowi nie potrzeba 21 mp / 5 kl sek - i 16 gb karty CF :] - bo mniejszej nie ma co wkladac :]
1Ds to wlasciwie sprzet do studia - jak ktos tu napisal - konkurencja dla sredniego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a najwazniejsza informacja to to, ze nikon jest producentem matrycy do D3 - a wiec sony, pentax nie dostana jej...
zkruk, ale ja nie musze niczego udowadniac, ze cos jest lepsze od czegos. Kazdy z nas kieruje sie innymi kryteriami przy wyborze sprzetu. Nie da sie patrzec na to wszystko obiektywnie - zawsze jest jakis tam "pryzmat". Ja przedstawilem swoja tabelke .. Ty mozesz zrobic swoja :)
Powiedz mi tylko, ze nie zgadzasz sie ze mna odnosnie uzupelniania sie na przemian produktow obu firm tak jak to przedstawilem w tabelce.
I do dziś był to głos wołającego na puszczy ;)
Jak mnie uczono, najlepsza automatyka, to taka, którą można wyłączyć...
PS
Ja zamówiłem do pracy 40D+17-40/4+70-200/4+WFT-3A - wyszło jak za MkIII - wahałem się chwilę (no dobra, dłuuuuższą chwilę ;)) przejrzawszy specyfikację D300, ale przeważyły obiektywy, wi-fi w gripie i przede wszystkim - EOS SDK za darmo od ręki!!!
Dobra, przyznaje ze w mojej tabelce "S" nie powinno wystepowac w nawiasie :) A co myslicie o samej ideii przedstawienia segmentow rynku?
Żeby nie było (bo mnie wywalą :mrgreen:) : dzisiejsze nowości dostarczą baaaardzo dużo nowych elementów do listy rzeczy, które (dla maniaków spod żółtej flagi) kiedyś były "be, nieistotne i/lub przestarzałe" a nagle stały/staną się obowiązkowe i niezastąpione :mrgreen: Kiedyś muszę to wszystko w końcu spisać ;-) najlepiej na timeline z zaznaczonymi momentami wypuszczenia korpusów poszczególnych firm ;-)
No z grubsza napisałeś dobrze. Tyle że ile D300 brakuje do 1Dmk3 to się jeszcze okaże ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
O tym samym myslalem :mrgreen: Ale wiesz jak jest.. kiedys twierdzono ze ziemia jest plaska.. :lol:
Dla mnie sam fakt posiadania przez Canona cropa 1.3 jest wystarczajaca przewaga. Dlatego 5D rowniez stoi wyzej..
A (oczywiście jeśli - to dobre słowo...) to D300 z gripem ciśnie mocno MkIII od dołu, oj mocno..., dla weselników HDMI, dla makrosów 1mln pikesli i ten, wywołany, AF w trybie LiveView... a niektórzy już pisali, że pozamiatane - pamiętacie?
Ach niech tam - uważacie, że za późno na D3 + przepiękne teleobiektywy na olimpiadę?
Za prawie $3000? Dla mnie jednak sporo ;)
Gdyby Canon wstawił matrycę z 5D do MkIII to jakoś bym rozumiał...
Hmm tylko jest jeden maly problem - 1d posiada kilka osob na tym forum (zreszta nie psiocza na AF) a D3 (na dzien dzisiejszy oczywiscie) istnieje wylacznie na papierze i w necie.
Jak mozna w ogole porownac aparat ktory juz jest od paru miesiecy w obiegu do aparatu widmo na papierze. Nawet zdjec z tego D3 jeszcze nie ma ... skad wiec wiesz ze ta puszka nikona jest pol kroku do przodu ???
No blagam troche litosci.
Ogolnie to te wszystkie dyskusja traca sens w momencie gdy ktos dodaje do swojej wypowiedzi "dla mnie" :) Bo te dwa wyrazy sa wstanie zniwelowac nawet roznice pomiedzy D40 i 1DsMKIII ... i sprawic ze ten pierwszy wygra :mrgreen:
czy to znaczy, ze Nikon wpakowal jakis anti-aliasing, czy moze juz nazywajac rzecz po imieniu: "blur"? :0
a tak na powazne: Roslett to nie jest do konca taka niezalezna postac, od ktorej bym chcial uslyszec opinie. zreszta, percepcja terminu "akceptowalny poziom szumow" rozni sie wsrod uzytkownikow Canona, Nikona czy pozal sie boze Sony :)
Chłopaki, ale rozdzielczość VGA wyświetlacza to nie milion punktów, tylko 300.000 (480x640), to tak tylko gwoli ścisłości co do LCD u Nikona?
Ale jednoczesnie powieksza dziure pomiedzy D300 a D80. Ktos kto nie potrzebuje tych wsystkich reporterskich bajerow za 1900$, pewnie wybierze 40D. Choc nie watpie, ze w niedlugim czasie ,zobaczymy pewien rodzaj upgradu w gore modelu D80. Tak, zeby sie zblizyl do 40D.Cytat:
Zamieszczone przez Bahrd
Marcin
Tak czytalem to. Dobrze tez wiem jak to jest jak sie dostaje w rece nowa zabawke na ktora czlowiek czekal rownie dlugo jak zwolennicy Nikona na FF.
Potem jak juz pierwsze wzruszenie mija i czlowiek zaczyna myslec racjonalnie nie zawsze pisze to samo.
Aczkolwiek osobiscie mysle ze jakosc bedzie na tym samym o ile nie lepszym poziomie co w 5d.
Arek z optycznych już wrócił z konferencji. W komentach pod artykułem o nowościach Nikona są jego szybkie wrażenia.
Cytat:
Napisał Arek
Wrócilismy właśnie z konferencji. Pierwsze wrażenia na szybko: 1. Miło, przyjemnie i kompetentnie. 2. Nie było szkieł 3. Były przedprodukcyjne D3 i D300, przy tym ten ostatni mocno przedprodukcyjny z kilkoma funkcjami, które nie działają. Sloty kart zablokowane. 4. Tego po specyfikacjach się nie czuje ale świetne wrażenie robi LiveView na wyswietlaczu 1 mln pix. Jak film HD na małym telewizorku. Ocena tego czy zdjęcie jest udane czy nie bardzo łatwa. 5. Wreszcie zdjęcia w D300 powiększa się w normalny sposób, a nie za pomocą 60 klawiszy wciśniętych w opdowiedniej kolejności. 6. Szumy na zdjęciach wykonanych D200 i D300 w tych samych warunkach pokazują jednak przewagę D300. Szumi zauważalnie mniej, a przy tym tak samo dobrze mierzy światło i odwzorowuje kolory. Super. A to przecież model mocno przedproduckyjny. 7. ISO3200 na D3 wygląda naprawdę świetnie. ISO6400 jest OK, szum zauważalny, ale nie widać żadnej utraty szczegółów (choć to może być efekt oglądania na świetnym wyświetlaczu). 8. Obie matryce konstrukcji firmy Nikon. To zostało powiedziane i napisane wyraźnie. 9. D300 ma odkurzacz, D3 nie ma. 10. Wszystko ma być bez problemów osiągalne w Polsce jeszcze w tym roku. Podsumowując - wielkie brawa dla Nikona. Arek
No ok ale nawet zakladajac cos takiego porownanie nie ma sensu. Przeciez 1dMkIII jakby ktos nie pamietal pojawilo sie pol roku temu niemalze. Pisanie ze d3 jest o pol kroku przed jest oczywistoscia bo 6 miesiecy w dziedzinie komputerow czy aparatow to jednak kawal czasu.
Co innego gdyby d3 bylo pol kroku przed 1dsMkIII ... ale nie jest.
Roslett to stary wyga - byle gówienkiem by się nie podniecił. Galbraith też wypowiadał się pozytywnie, i nawet na optycznych chwalono.