sam sobie odpowiedziales.. "ergonomie, drugi przycisk, baterie itd. "Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
czyli az taki glupi nie jestes :twisted:
Wersja do druku
sam sobie odpowiedziales.. "ergonomie, drugi przycisk, baterie itd. "Cytat:
czyli az taki glupi nie jestes :twisted:
chyba mylisz skutek i przyczynę.
za duzo filozofujesz i czytasz miedzy wierszami - wrocmy prosze do tematu watku
Cytat:
Jjak najbardziej ciężar tylko dla ciężaru. Lekki aparat jest bardziej podatny na drgania - np. stosunek masy lustra to całości ale nie tylko to. Ciężki aparat trudniej podnieść ale podniesiony jest bardziej stabilny, może troche "pływać" w słabej ręce ale eliminuje najgorsze czyli drobne drgania (np. ręki człowieka na kacu ;-) ) i drobna podpórka łokcia może być rewelacyjnie skuteczna. Większość "poruszonych" zdjęć to drgania wiec... cięższy = lepszy (wszystko w granicach rozsądku). W niektórych zastosowaniach aparat specjalnie się dociąża do wagi nawet kilkuset kilogramów :o
Oczywiscie masa aparatu nie ma dużego znaczenia w połączeniu z kilkakrotnie cięższymi obiektywami - mam np. 35-350L i całość jest równie i wystarczająco ciężka z 300D, 10D i 20D.
Pozdrawiam,
Janusz
A mój zestaw to 10D z gripem,17-40L, 28-135 IS, 70-300, 50/ 1,8, 550EX i 300 D +18-55. Kilka kart CF ,kilka lamp elfo, pare teł, w szafie leży D1X i czeka na kupca.
Wybiła godzina pychy .... :twisted:
stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszego w moim życiu zestawu dSLR:
Canon EOS 20D
Kit Canon EF-S 18-55
Kingston 512MB Elite Pro
Planuję zakup
Tamrona 28-75/2.8
oraz Sigmy 270-200/2.8
a jak nie to Canona 17-40/4
Ze starych dobrych czasów analoga mam jeszcze
Canon EOS 50 - ech to jest sprzęt
i KIt 28-80 USM
i więcej nic nie mam bo mnie okradli :x
ale teraz to mi zwisa, jestem w niebie :mrgreen:
wiem ze to nie jest mile pytanie, ale w jakis sposob cie okradli? zostawiles sprzet i ktos sie do niego przykleil?
coś w tym stylu,Cytat:
Zamieszczone przez ryhu
robiłem zdjęcia u przyjaciela na ślubie i w czasie wesela pobiegłem za parą młodą udającą się chyba na sesję do fotografa przy kolumience :) zrobiłem sporo fajnych zdjęć, o których nie mieli pojęcia, ale jak wróciłem, to w miejscu, gdzie zostawiłem część sprzętu już go nie było :evil: , trwało to może 10 minut, a sprzęt był schowany w przedsionku domu weselnego...
"a to Polska właśnie.." :cry:
Dobra, to i ja sie dopisze do tego topicu, chociaz nie bardzo jest o czym pisac :lol:
Body:
Canon EOS 20D
Szkla:
1. Sigma 50/2.8 Macro
2. Tamron 28-75/2.8
Akcesoria:
UV Hoya S-HMC 67mm (do Tamrona)
SanDisk Ultra II 1GB
i to tyle... :|
W planach:
(najblizszych, tzn. do konca roku)
1. zmiana Sigmy 50/2.8 Macro na Canona 100/2.8 Macro
2. PolCir B+W MRC 67mm (do Tamrona)
3. Plecaczek LowePro
(troche dalszych... prawdopodobnie wiosna)
tele ~200/300mm... ale nie moge sie jakos zdecydowac ktore :lol:
statyw Manfrotto
(duzo dalszych... prawdopodobnie na wakacje)
17-40/4L :twisted:
moze jakis maly kompakcik na okazje, na ktore nie oplaca sie brac kilogramow sprzetu ;-)
Ja Ci radzę stałoogniskowy (!!!) EF 200/2.8L USM. Tutaj możesz znaleźć jego porównanie ze słynnym i taniejącym coraz bardziej :mrgreen: zoomem EF 70-200/4LCytat:
Zamieszczone przez kavoo
a jak ci się spisuje 28-75?Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Zastanawiam się nad tym szkłem, ale troche się boję, bo kręci mordą i na zdjęciach sprawia wrażenie niezbyt elegancko zaprojektowanego - lufa wysuwa się o drugie tyle co w "spoczynku". Wydaje mi się, że się rozklekoce i zakurzy :roll: .
So far so good, poki nie bedzie mnie stac na 24-70L nie mam zamiaru zmieniac :-)Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
A skad ci do glowy taki pomysl przyszedl? Nie slyszalem o szkle Internal Focusing, ktore by krecilo morda... a tym bardziej nie zauwazylem tego w moim Tamronie 8)Cytat:
Oceniasz jakosc konstrukcji szkla po wygladzie na zdjeciach publikowanych w necie? ;-) Nie lepiej wziac takie szklo do reki i samemu sie przekonac jak jest zrobione?Cytat:
To nie "eLka", wiec ciezko sie spodziewac zeby mial wewnetrzne ogniskowanie ;-)Cytat:
Mi sie wydaje, ze posluzy mi dlugi czas bez problemow ;-) A jak faktycznie bedzie - czas pokaze, nie ma sensu teoretyzowac ;-)Cytat:
Moj nie kreci mordka - IF ma :P . Zaprojektowany jest bardzo elegancko - ladna guma, zlote napisy, czarny, przyejmny, mniejszy niz wszystkie w tej klasie. Wysuwanie sie - zupelnie nieuciazliwe, normalnie sie go trzyma przy maksymalnej ogniskowej, nie jest wtedy za dlugi. Najlepiej sam pomacaj a nie gdybaj na podstawie paru zdjec i wlasnej wyobrazni ;) .Cytat:
Co do rozklekotania i kurzenia - mam go juz 10 miesiecy i BARDZO czesto go uzywam (moj podstawowy obiektyw) - ani kurzu w srodku, ani rozklekotania czy zuzycia nie zauwazylem.
Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
no to ma IF czy nie ma? Jeśli się wydłuża, to nie ma. Co do kręcenia, to pytałem sprzedającego z Allegro i twierdził, że kręci... :roll:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Oceniam durability, a im bardziej całość się rusza, tym wieksze ryzyko. Sprzętu sprawdzić nie moge, bo go nigdzie nie ma poza Allegro :(Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
teoretyzować nie, dlatego pytam doświadczonego uzytkownika :!:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
generalnie rozumiem, że jest OK. Czy możesz powiedziec, gdzie go kupiłeś i za ile ?
Internal Focusing (czyli wewnetrzne ostrzenie) a wewnetrzne ogniskowanie to dwie zupelnie inne sprawy.Cytat:
Jesli chcesz sie zapytac doswiadczonego usera, to pytaj Viteza ;-) Ja mam to szklo od paru tygodni dopiero :-)Cytat:
mareo200 na Allegro. Normalnie kupilbym u Tommy'ego, ale akurat musialem sie szczypac z kazdym groszem (po kupnie 20D i Sigmy z siga bylem w suchym doku :lol:) a mareo mial taniej i w Warszawie, wiec koszty przesylki odpadaly. Dalem 1600 zl.Cytat:
Ma IF czyli Internal Focusing czyli wewnetrzne ostrzenie. Kreci, owszem, ale pierscieniem ostrosci przy ostrzeniu - przednia soczewka pozostaje nieruchoma i mozna bez obaw uzywac polara/filtru polowkowego itp.Cytat:
No to zaufaj mi ze ja durability tego Tamrona po 10 mies uzytkowania oceniam bardzo wysoko - zero luzow, rozklekotania czy cos a to moj podstawowy obiektyw, uzywany w roznych tlumach, sytuacjach itp 8)Cytat:
Oceniam durability, a im bardziej całość się rusza, tym wieksze ryzyko. Sprzętu sprawdzić nie moge, bo go nigdzie nie ma poza Allegro :(
dzięki,
chyba kupię :D
kaskę zbiorę tylko...
mam tylko jeszcze jedną wątpliwość, bo podobno te tamrony mają duży rozrzut jakościowy, a sprawdzić nie ma jak... :(
To chyba tylko plotka, wielu osobom polecalem tego Tamrona i ani jedna nie narzekala na jakosc. Ale jesli kupisz od dobrego, zaufanego sprzedawcy ( --> Tommy_J :) ) to w razie gdyby ci sie wadliwy egzemplarz trafil (odpukac) wymieni bez problemu.Cytat:
Vitez, mam zabawkę :)
muszę poświęcić analoga z obiektywem, ale raz się żyje...
generalnie ogląd jest bardzo w porządeczku - solidny, przyjemny i pewny
za to jedna sprawa mnie mocno zdumiała - robiłem zdjęcia na cmentarzu i cyknąłem portrecik mojej żony z siostrą. Siostra była może z pół metra za żoną, f2.8 - chciałem sprawdzić jaki ostry wychodzi, fociłem na zoomie z kilku metrów. Przychodzę do domu a tu jajo! Żonka żyleta, miodzio, a druga sylwetka mocno poza głębią ostrości :shock:
nigdy nie miałem tak jasnego obiektywu (nawet 50/1.8 ) i byłem w szoku jak ten obiektyw jest czuły na zmiany F. nawet się zastanawiałem (zastanawiam :roll: ) czy coś może nie działa...
dzięki za polecenie tego sprzętu Vitez
P.S> no, jakbym się miał przyczepić, to może do faktu, że kiepsko znajduje AF gdy jest ciemniej, kitowiec radzi sobie sporo lepiej
Dam głowę, że jest tak samo czuły jak każdy inny przy tej samej ogniskowej i takiej samej przysłonie :wink:Cytat:
Zgodzisz się ze mną?
hej no przecież nie piszę , że jest wyjątkowy :wink:
tzn jest, ale ja nie o tym :twisted:
tak jak pisałem, trochę jestem wcięty i muszę się tego nauczyć. do tej pory światełko 2.8 było mi obce i to jest mały szok :shock:
nie sądziłem, że to może być tak dramatycznie zauważalne
Tak dziala wlasnie przyslona 2.8 i srednio dluga ogniskowa. Pomysl co ja czulem przestawiajac sie z kompakta , gdzie jedynie przy 2.0, 3.0 i ogniskowej 140mm alo sie jakies tam zamazanie wycisnac... oj nauczyl mnie ten Tamron kontroli nad GO... oj bolesnie ale nauczyl :DCytat:
Ja sie lapania AF nauczylem na kompaktach ktore rowniez czesto sobie nie radzily - najpierw zlapac na cos jasnego i/lub kontrastowego w mniej wiecej tej samej odleglosci, a potem przekadrowac... brac oczywiscie poprawke na ta "mniej wiecej ta sama odleglosc" w zaleznosci od przyslony.Cytat:
no, jakbym się miał przyczepić, to może do faktu, że kiepsko znajduje AF gdy jest ciemniej, kitowiec radzi sobie sporo lepiej
A do mnie jedzie juz D60 :mrgreen: obiektyw (na razie efs 18-55) lezy juz gotowy na biurku - jutro wybieram sie po karte cf pewnie :) nie wiecie jak sie 'podniecam' - wrecz spac nie moge ;) karte chyba kupie jakiegos lexara 512mb ultre, w przyszlosci moze dokupie jakas kilku gigowa (wczoraj niestety mi microdrive'a zwinal ktos sprzed nosa na allegro minute przed koncem aukcji..) - co wy na to? w kingstona po swoich przejsciach pakowac zamiaru sie na pewno nie mam...
nie chce sie wymądrzac ale z EFS-ami to chyba tylko 300D i 20D zatrybi
chyba ze przeróbe mocowania zrobisz chyba gdzieś na necie widziałem opis
ja coprawda na swoim tylko sprawdziłem jak tylko weszły te kity i niestety :)
LOL
pozdrawiam
ef-s 18-55 kupilem juz przerobiony za 365zl z przesylka ;) wystarczy spilowac kawalek i jazda... Wiec powinno dzialac bez problema..
Widzialem te przerabiane (spilowane) obiektywy. Wygladaja dobrze. Daj tylko znac czy Ci to 'zatrybilo'.
także widziałem wczoraj, nawet na allegro są już takie,
a czy ktoś próbował go z analogiem canona ? ponoć większe lustro w takim może nabroić, zastanawiam się czy już może jest też 'wersja' dla dużego lustra
pozdrawiam
ile dales za d60? a co do tego obiektywu to z analogami on chyba ostro winietuje?
zdecydowalem sie na d60 za 2600zl, mialem oferte za 2500, ale to bylo body z przebiegiem ponad 100tysiecy (3 juz migawka), wiec stwierdzilem, ze wole to z przebiegiem 25 tysiecy :) cena mnie satysfakcjonuje. jutro bede mial aparat, z braku kasy na razie kupuje zwyklego kingstona 1024mb pomaranczowego, blagam zeby tylko byl sprawny! wyjezdzam na dwa tygodnie i nie chce raczej stracic tych zdjec :/ ef-s 18-55 moze spowodowac uszkodzenie lustra w analogach z tego co czytalem, chociaz ktos opisywal, ze u niego pod 30/33 dziala (proponuje poszukac na googlach - reki uciac sobie nie dam)
[ Dodano: 07-11-2004 ]
teraz jeszcze do pelni szczescia brakuje mi bg-ed3, moze 420ex, jakiegos ladnego plecaka i 50mm 1.8 :) moze sie uda w ciagu roku skompletowac taki zestaw.. nie byloby zle.. poki co jednak trzeba zbierac pieniadze na co innego ;) w koncu do lata juz tak wiele czasu nie zostalo a dookola europy wyprawa tania nie bedzie ;)
co do plecaka z calego serca moge ci polecic LowePro Mini Trekker AW. kupilem sobie taki chyba 2 tygodnie temu i bylem bardzo zadowolony, ostatnie 2 dni spedzilem na plenerze w zakopanem i jestem pod jeszcze wiekszym wrazeniem. statyw do plecaka i na krupowki nocabez problemu. prowiant do calkiem sporej kieszeni na "duperele" i w tatry. plecacek lezy super i prawie go nie czulem na plecach.
mialem sobie kupic ogoloconego 10d za 600$ ale chyba nicz tego nie wyjdzie. wypatrzylem takie cóś w internetowym sklepie w USA, qmpel sobie zamowil jako pierwszy(bo nie chcial poczekac 2 dni na moja decyzje) i poki co sprzetu nie ma...co do kasy chyba mu jej nie sciagneli. a poki co pewnie pozostane przy analogu a kase zainwestuje pewnie w jakis szklo.
A nie walicie zbyt mocnego już OT? ;-)
nie rozumiem!? OT? :shock:
Etam ;) nie jest tak strasznie, mysle, ze ten watek sie po prostu rozrosl tak bardzo, ze sam siebie przerosl :) i tu lezy bezposrednio problemCytat:
Zamieszczone przez Mori
Chm, plecak jest swietny, to fakt, ale troche za drogi jak na moja kieszen obecnie. Czy dostep do komory glownej jest niezalezny od komory dolnej? Cos takiego jest np w Orion Trekker - tamten wpadl mi w oko (260zl jakos uzbieram), ma glowna komore + dolna komore na aparat z obiektywem, drugi obiektyw i jakies *******y..Cytat:
Zamieszczone przez ryhu
w moim caly plecak jest na przet fotograficzny, mialem miec 2 body wiec chcialem zeby oba sie miescily. na tylnej scianie plecaka(klapie od glownej komory) jest kieszen rozmiarow takich ze miesci sie butelka wody mineralnej kanapki i polar, albo jak kto woli zeszyl A4 pastele 100 kartek papieru fotograficznego drugie smiananie i jeszcze troche miejsca zostaje :-)
watek po plecakach i innych tego typu
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=52
ten pozostawmy na rozmowy o naszych arsenalach :)
Mam! Mam! :> mam juz mojego wlasnego D60 :) czeka mnie intensywna lektura teraz instrukcji (angielska, ale to mi nie przeszkadza) i jutro zakup karty cf :) ef-s 18-55 dziala bez problemu, jutro opublikuje zdjecia.
Hm... nie spiesz sie :roll: . Pierwsze zdjecia bardzo rzadko sa tymi najlepszymi, najbardziej godnymi pokazania :twisted: .Cytat:
Zamieszczone przez krwisty
aktualizacja:
80-200L pojechal do Lublina - trafil w dobre rece :)
przybyl za to EOS 3.. jest fajowy :D
Drugi raz będziesz się cieszył, kiedy będziesz go sprzedawał :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
zapewne - bo wtedy bede kupowal 1v :)
A skąd weźmiesz do niego błony? :twisted:Cytat:
no sam nie zrobie - jasne ze ze sklepu.. ;-)
aaa.. no i ... wiem... ze L'ki to kiepskie obiektywy ... i pewnie tez sie bede cieszyl sprzedajac je ;-)
Ja tam nie mam powodu, aby Ci źle życzyć :mrgreen: ale IMHO mały obrazek w wersji analogowej to kanał. Skoro kogoś tak ciągnie do ciemni, to tylko i wyłącznie średni format, albo i jeszcze większy.Cytat:
bierzesz pod uwage rowniez minusy jakie daje sredni format? powolnosc.. gabaryty.. ?
nikt o zdrowych zmyslach do reporterki nie uzywa sredniego - bo nie do tego jest ten sprzet ;-)
sredniaki daja swietna plastyke obrazu.. ale to nie ta dzialka.. portretow nie robie.. widoczki tez zarzucilem..
nikt o zdrowych zmysłach do reporterki nie używa analoga - bo nie do tego jest ten sprzęt ;-)Cytat:
A dowod na to na przyklad tutaj (wypis standardowego zestawu fotoreportera) :Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
http://www.fotografiaprasowa.pl/show...l=art&id=9
Oczywiscie zalezy jak lezy, tzn od rodzaju fotoreporterki jaka dany fotograf uprawia.
ja pod tym linkiem widzę tylko, że: W serwisie fotografiaprasowa.pl tekst ten ukaże się w połowie grudniaCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Poważniej; przecież widzisz, że my się tak tylko z Czachą przekomarzamy :twisted:
hyhy ;-)
niektorzy uzywaja 1ds.. inni 1dmkII .. a jeszcze inni dalmierzow... ale sredniego formatu - nie :)
Nie ma do tego tekstu bezposredniego linku bo to okienko :P , podalem pierwszy lepszy jaki mialem pod reka. Dobry reporter znajdzie ten tekst :twisted: :PCytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
No dobra to i ja sie pochwale ajak :mrgreen:
10D
50mm/f1.8
420ex
Grip of korss :lol:
leci do mnie 17-40L :mrgreen:
I jutro jade po plecak i wsio ;-)