i z rozniejszymi mocowaniami, w tym EOS :)
choc akurat Pentaksa podejrzewalbym o lepsze powloki MC niz robi "inne logo" :)
Wersja do druku
Heh - naprawde tutaj niektorzy to betony...:lol: Prorok jestes chyba... :shock: :D
Ciekawe czy ten dzial "inne systemy" sluzy tylko do wysmiewania innych systemow czy do rzetelnej informacji o nich:?: :) Zenada ten poziom Panowie, zenada... Co ciekawe na forum K czy M jest juz znacznie lepiej...:roll:
Pzdr
Spinner
ale akurat muflon ma racje. Tokina zapowiedziala te szkla na jesien 2006. a jesien 2006 to nie poczatek 2007 ;-)
Bo sa robione wspolnie... i Tokiny nie beda mialy kilku rzeczy...:-)
Pzdr
Spinner
Ej, moment, ja miałem na myśli ten przyszłościowy MF! Na tych wszystkich zależnościach kto-komu-robi-obiektywy-i-co-z-tego-ma się nie znam i mnie wcale nie interesują ;-)
znajomy kupił sobie 100d i pilnie potrzebuje jakieś długie szkło do niego rozważ Sigmy 50-500 170-500 lub 135-400 - czy ktoś moze coś powiedziec na temat ich jakości optycznej ? a moze są jakieś inne szkła godne uwagi w cenie do 3 tys zł ?
zdjecia z 50-500 widziałem - na f.8-11 wygladaly bardzo przyzwoicie - chyba nawet lepiej niż z canonowskiego 100-400 :-( ten 100-300 chyba trochę za krótki a kolega zapewne w TC nie bedzie chciał już inwestować
skoro troche nie na temat juz jedziecie to powiem tylko ze mam na zbyciu extender sigma 2x APO 690zł
pozdr
M
Jeśli chodzi o k10D to najfajniejszą dla mnie informacją jest to, że współpracuje on z obiektywami na m42 ale mało tego......działa i to z potwierdzeniem ostrości czyli to czego normalnie nie ma żaden canon!! :) Chciałem kupić 400D ale wstrzymam się troche i popatrze na tego pentaxa bo naprawde zapowiada się bardzo ciekawie! A w sumie w listopdzie już wychodzi prawie to samo ale z oferty samsunga - jedynie logo się zmienia i dodali kilka programów temtycznych.
Ale jeśli ktoś chce przyoszczędzić na szkłach ładnych parę tysięcy to co to jest 200 zł na tą płytkę.
W końcu doczekaliśmy się oficjalnym sampli z Kadyszki:
http://www.pentax.co.uk/_uk/photo/pr...9095&id=bilder
Szkoda że nie żadnych na wyższych ISO, na ISO 100 to nawet z Canona D2000 możnaby uzyskać dobrą jakość. Martwią mnie jedynie te przepalenia które nie świadczą dobrze o tym 22bitowym procesorze.
Macalem tego Pentaxa bedac na Photokinie. Nie zachwyca przy pierwszym kontakcie. Co wiecej - drobne rozczarowanie. Niby "D200 za $900" ale pierwsze wrazenie jest blizsze tym "$900" niz "D200". No wiem wiem.. chodzi przeciez o zdjecia, a nie o puszke.. niby ;)
Ergonomicznie jest strasznie "koslawy". Pokretla, przyciski.. jakby nie do konca przemysleli co gdzie ma byc. Zle lezal w dloni, uchwyt wydawal sie byc dosc plytki. Nie dopchalem sie do egzemplarza z gripem.. widzialem tez jednego za szybka. Wyglada... no tak.. wyglada.. ;)
Wizjer, praca AF - ciezko okreslic. Ciemnawo tam bylo, wszystko dzialalo sredni-na-jeza. Z cala pewnsocia jeszcze nie jeden raz bedzie okazja go "pomacac".. wtedy napisze cos wiecej.
Aha, nie wkladalem swojej karty do aparatu - nie bylo na to czasu. Czekam zatem na zdjecia..
PS. Kit w zestawie robi zdecydowanie lepsze wrazenie niz 18-55 Canona.. gorsze jednak niz 18-70Nikkora. Ale.. to tylko wrazenie - jak zdjecia robi.. nie wiem :)
Te sample to takie lekko mydlane są. Po za tym niektóre strasznie ciemne.
Czacha. Do tego co piszesz dodam tylko że na forum Sonolty i Nikona goście którzy byli na photokinie mają bardzo podobne wrażenia co Ty odnośnie pierwszego kontaktu z K10D.
Uuuuuuuu..., porażka K10D przed rozpoczeciem sprzedazy ??? :-)))
Nie ma co sie oszukiwac, na papierze to mozna wszystko, a jak jest produkt i cena, to sa i zyski i koszty. I trzeba to "spasowac". Nikon ladnie sie nad D80 napracowal, ale rewolucja to nie jest. Trudno oczekiwac jej rowniez od Pentaxa. Stabilizacje obrazu to Canon ma w matrycy od dawna (ISO). Musza to tylko inaczej nazwac :-)
Kolekcjoner: mydlane? Strasznie ciemne? Wstrząsająco interesująca opinia.
Żeby nie było, że się czepiam - zmierzyłem w Szopie wartości liczbowe na skórze modelki - bez zastrzeżeń, strzelone dokładnie w punkt.
O ile przy krajobrazach trudno jest jednoznacznie stwierdzić, na czym jest ustawiona ostrość, o tyle przy portretach stwierdzenie, że są mydlane każe jednoznacznie zastanowić się nad Twoim obiektywizmem (lub jak pisze Gebi - monitorem).
Zdjęcia były strzelane na "0" ustawionej ostrości w aparacie.
I przy okazji - mógłbyś podać link do forum Nikona, gdzie są negatywne wypowiedzi nt. Kadyszki? Czy to też jest wytworem Twojej wyobraźni?
Tak wiem mój obiektywizm byłby na pewno większy gdybym napisał, że są super;). Miałem na myśli zdjęcie np.: owiec - dla mnie za ciemne i lekko mydlane.
Skoro używasz tak napastliwej formy Twojej wypowiedzi to linków Ci nie podam, bo werdykt już wydałeś;):). Na forum sonolty i nikona było o tym w wątkach o pentax-sie K10D.
Zwróc uwage ,że owce to nie rzeczy..mają prawo być mydlane =)
ee tam, oficjalne fotki zawsze są do bani, sample z 400D były jak polane mlekiem, a na co dzień robi ostre zdjęcia. Zależne od obiektywu.
Kolekcjoner - z pewnością nie wydałem werdyktu, bowiem nie zwykłem nikogo oceniać. Rozumiem doskonale, że masz swoje zdanie, ale w formie zamieszczonego przez Ciebie postu brzmi to po prostu żałośnie. Żadnych konkretów. Wg mnie tak nie jest - podałem przykład dlaczego tak sądzę.
Z ciekawości przekartkowałem wątek na forum Nikona - niczego takiego nie znalazłem. Na forum Minolty owszem, ale to była opinia Pn, który ją uzasadnił.
Odnośnie obiektywizmu - zauważyłeś, że słowa nie napisałem o poście Czachy? Opisał negatywnie Kadyszkę, ale potrafił odczucia owe uzasadnić, bądź odnieść do konkretów.
Nie chcę się czepiać ani wywoływać sniesnasek, ale na naszym forum palant wypisujący podobne "opinie" zebrałby niezłe baty, bez względu na opisywany system. I nie traktuj ostatniego zdania osobiście - tyczy on po prosty sprzętowych talibów.
Heh - jaaaasne:mrgreen:
Typowe to jest to, ze *******y piszesz a jak czlowiek zapytal Cie o konkrety i konkretne linki to rejterujesz...:mrgreen: :lol:
Doceniam niektore produkty Canona ale wlasnie przez takich ludzi Kolekcjoner jak Ty wstydzilbym sie chodzic z takim aparatem po miescie... :???: Szkoda - bo jako fan manuali chcialem kupic A-1 lub F-1 i z 3-4 szkielka... :lol:
Zenada...:oops: No innych forach ludzie potrafia o wiele bardziej rzeczowo rozmawiac i nie przejawiaja takiego zadufanego i agresywnego podejscia...:???:
Pzdr
Spinner
Masz rację Kolekcjoner - dalsza wymiana zdań nie ma sensu - do niczego nie prowadzi. Z mojej strony EOT.
Pozdrawiam...
Nawet jeśli mają rację to forma, styl i agresja jaka towarzyszy tym wyznaniom jest dla mnie niedopuszczalna. Dziwi mnie zresztą zupełny brak reakcji na taki styl dyskusji. Po za tym wyraziłem swoją opinię dot. kilku zdjęć i nie rozumiem skąd taka furia. Zresztą ciekawe jest to że na forum Pentaxa jedna osoba też ma podobne spostrzeżenia jak moje (co do lekkiej mydłowatości niektórych fotek) i jakoś nikt nań nie napadł z takim impetem ale rozumiem, że stosowana jest tutaj inna miara. OK.
Po za tym gdzie w moich postach nt. temat widzisz jednoznaczne werdykty. Poczytaj proszę moje wcześniejsze wypowiedzi na temat tego Pentaxa. Pierwszy raz wyraziłem jakieś zastrzeżenia.
To cytat tego za co zostałem nazwany: "palantem", "sprzętowym talibem", "moje wypowiedzi brzmią żałośnie", "mam się zastanowić nad swoim obiektywizmem", "piszę pierdoły" i że mam "zadufane i agresywne podejście". No wybacz ale to chyba lekka przesada. Lekka:evil: ?Cytat:
Te sample to takie lekko mydlane są. Po za tym niektóre strasznie ciemne.
Czacha. Do tego co piszesz dodam tylko że na forum Sonolty i Nikona goście którzy byli na photokinie mają bardzo podobne wrażenia co Ty odnośnie pierwszego kontaktu z K10D.
Nazwanie palantem (wprawdzie nie wprost) fatycznie bylo nie na miejscu.
Co do reszty no to bez przesady ... nie sa to okreslenia obrazliwe chyba ze uwazasz talibow za gorszy sort ludzi.
Faktem natomiast jest to ze zdjecia nie sa strasznie ciemne. Mydlane ? Mysle ze jak na "kita" to jakosc jest ponad przecietna. Wez zrob takie zdjecie naszym 18-55 i zrob porownanie.
Ja wiem wszystko jest względne. Więc skoro tak to ja mam prawo do moich wzglęnych i subiektywnych opinii. To że Ty uważasz że to normalne określenia w dyskusji to daruj.... dla mnie nie:-?. Ale może ja jestem innym pokoleniem i nie "czuję bluesa" współczesnych dysput.
Co do zdjęć to jeszcze raz je oglądnąłem. Co do mydłowatości nie wiem te portretowe są w porządku. Krajobrazowe dla mnie ... lekko mydlane. Co do jasności przyjmuję do wiadomości, że nie są ciemne (nie jestem Talibem ;):)) - u mnie są - ale się nie upieram.
Kolekcjoner mam prosbe - nie rob z siebie meczennika.
Jesli nie odpowiada ci poziom dyskusji to po co ja na sile przedluzasz, narzekajac tylko, a nic nowego nie wprowadzajac?
Z mydlane zrobilo sie lekko mydlane, ze zbyt ciemnych tez sie juz wycofujesz rakiem, no wiec zostaly jeszcze do przerobienia linki z rzekomych opinii na innych forach i sie okaze ze tyle szumu o nic.
A robienie duzo szumu o nic i stawianie sie w pozycji atakowanego, byle rozgrzac dyskusje to sie fachowo trollingiem nazywa :? .
Wiesz Vitez jeżeli nawet moje stwierdzenia były na wyrost to można to powiedzieć w sposób normalny bez obelg. Czego zresztą przykładem jest forum Pentaxa. O czym już wspominałem zresztą. No ale skoro moderator uważa, że nazwanie kogoś z tego powodu, że ma inne zdanie w jakimś temacie "palantem", że innych stwierdzeń już nie zacytuję - to robienie szumu o nic i Trolling no to ręce opadają. Ok. W takim razie poddaję się i nie będę więcej trollował;).
Kolekcjoner - nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek nazwał Cię palantem. Używając zaimków tyczących Twojej osoby zawsze pisałem je z wielkiej litery - co świadczy o tym, że Cię szanuję. Uwagi które odczytujesz rzekomo pod swym adresem są opisem jedynie pieniaczy, którzy występują na każdym forum - zarówno Pentaksa jak i Canona. Nie do końca rozumiem Twoje oburzenie. Nigdy nie chciałem Cię obrazić - przecież nie o to chodzi, by się inwektywami przerzucać. Łączy nas fotografia i nie powinny dzielić systemy.
I bardzo Cię proszę - na drugi raz nie wmawiaj mi rzeczy, których nie wypowiedziałem pod Twoim adresem.
Uważam, że czas zakończyć tę debatę, bowiem to nie jest "Sprawa dla reportera" i nic z niej nie wynika.
W temacie zaś sampli z Kadyszki.
Zgadzam się całkowicie, że należy poczekać do niezależnych testów z wysokim ISO. Zapewne dojdzie do konfrontacji z D80 i 350D - które w tym temacie sprawują się znakomicie. Jeżeli z K10 będą podobnej jakości, to z proponowaną ceną:
http://www.pstryk.com.pl/opis.php/5606
może być niezłą propozycją.
Przy okazji - widzieliście ten film?
http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4&eurl=
Pentax zawsze słynął z beznadziejnego AF - tym razem chyba coś drgnęło (Samsung GX10 jest klonem Kadyszki).
Tylko proszę - nie traktujcie tego poważnie, by znów nie powstała jakaś ansa.
Wow...
Pojawiły się plotki na temat ceny 645D:
http://www.rangefindermag.com/magazi....taf?page=BG69
1890 dolców nieźle zatrzęsłoby rynkiem MF.
Jescze bardziej, że body cyfrówki MF kosztuje $90 drożej od analoga. Raczej z kręgu baśni. To Holga jest droższa :-D
Test ciekawy, niestety budzi pewien niepokój. Fałszywe światło wpadające przez niezakryty wizjer dramatycznie pogarsza kontrast AF. Wypróbujcie sami na własnym lustrze niezależnie od firmy.
Skoro tak to jeżeli moje zachowanie było nazbyt emocjonalne to też proszę o wyrozumiałość. Masz świętą rację że ta wspólna pasja nas nie powinna dzielić.
Jak poczytasz moje posty to sam zobaczysz, że do pieniaczy nie należę, mało w tym wątku K10D nawet chwaliłem:). Jest w nim kilka rzeczy które mi się bardzo podobają. Co do sampli to rzeczywiście niedługo zmienię monitor :mrgreen:, bo na moim wyglądają co najmniej dziwnie i skoro większość twierdzi że są ok. to to przyjmuję:) jako fakt. I czekam na jakieś przy wyższym iso.
Kur.. darujcie sobie Panowie - to jest forum o fotografii czy może to fotum pt. "Obrzuć mnie błotem"?? - jak nie możecie się dogadać to sobie prywatne wiadomości wyślijcie albo na rignu spotkajcie! Nie po to tutaj wchodzę żeby wsród takich postów jak wasze doszukiwać się tych które dotyczą tych rzeczy, które mnie interesują!! Żenada dosłownie!
To zdecydowanie jakas pomylka. Zwlaszcza biorac pod uwage, ze w watku obok sam sensor FF z 5D wyceniono na ponad 300$. Ta puszka miala kosztowac w granicach 7k$, wiec nie wiem skad bajka o 2k.
Bardzo mnie cieszy wypowiedz kilku z Was - moze jednak z tymi Canonierami da sie jakos zyc... no - moze przesadzilem - koegzystowac na tym swiecie...:mrgreen:
Ok, a tak na serio - ciekawi mnie okrutnie cena 645D bo posiadam 645n - pozyjemy - zobaczymy - ale mysle, ze koszmarnie drogi to chyba nie bedzie chociaz 1900$ to bajkowo jednak brzmi...:razz:
Pzdr
Spinner
Kolekcjoner - szkoda, że nie ma emotikonek stukającymi się kuflami ;)
Pierwotna cena 645D miała oscylować wokół ceny Canona 1 Ds Mk II. Ta cena może być rzeczywiście pomyłką - ale pewnie na weryfikacje przyjdzie nam poczekać do PMA, gdzie w końcu ma się pojawić egzemplarz produkcyjny.
Jeżeli chodzi o matrycę, to prawdopodobnie będzie to jednak 18MPxl z późniejszą możliwością wymiany (w serwisie?) na większą.
Oto link do sampli z Samsunga GX10 na 1600 - dla nie wtajemniczonych - Samsung GX10 to to samo co Pentax K10D tylko że dodano programy tematyczne!
Jak dla mnie to nie jest aż tak źle ale...- Czyli będzie jeszcze lepiej z szumami :)Cytat:
Don’t forget that this is preproduction firmware 0.20 - noise reduction could be changed dramatically in the version 1.0.
Jedyne co mnie tak naprawdę wkurza w tym wszystkim to zapowiedzi ceny - niby 999$ z kitem ale w Polsce oczywiście zapowiedzi samego body są na 3760zł - http://www.agito.pl/product/34204?cid=1 czyli pewnie z kitem będzie jakieś 4000zł :( cholerne cła!!
Ale w sumie ceny porównywalne do innych krajów w europie i nie tylko - http://pentaxlife.com/pentax-k10d-prices
Buszu spokojnie....:) Nikon d80 na poczatku tez kosztowal 4000 za samo body...ale wraz z pojawieniem sie go w polsce cena bardzo szybko spadla do 2900-3200 :D Tak wiec cena pentaxa bedzie około 3600 z kitem ,a samo body okolo 3000 =)
Hmm... Spróbowałem potraktować Neatem ale całkowite usunięcie szumu wiąże się z totalnym rozmydleniem foty: neat.jpg
Chyba, że przedobrzyłem.
Nic to, czekamy na dalsze sample. Jestem okrutnie ciekaw co to będzie za pucha.
EDIT: Fuck, przegiąłem bez dwóch zdań, dopiero w przeglądarce to widzę :)
Trudno wyrokować cokolwiek na podstawie softu 0.2 - o tym już pisałem. Gdzieś na naszym forum (nie chce mi się szukać) był link do wypowiedzi osób, które miały styczność z wysokim ISO softu v. 1.0. ISO 1600 nie jest tak gładkie jak w Nikonie D80 (ale też i nie takie jak w Alfie) ze względu na ochronę szczegółów. Za to widać różnicę w dynamice obrazu, którą uzyskano dzięki owemu 22bitowemu przetwornikowi. Jako przykład posłużyło zdjęcie modelki - największe różnice dotyczyły skóry.
Zaczekajmy do oficjalnych testów.