Ale FF nie będzie w D80 to wiadomo niemal na pewno! Więc jaki to ma związek z tym tematem.
Wersja do druku
Ale FF nie będzie w D80 to wiadomo niemal na pewno! Więc jaki to ma związek z tym tematem.
nie mam pojecia - zapytaj tego ktory zaczal ten temat ( MMM )
Było, było wiele razy i w miarę dokładnie - poszukaj w wyszukiwarce.Cytat:
Zamieszczone przez Klosiu
reasumujac nikon narazie nie moze wyprodukowac FF cyfrowego
chyba za zmieni bagnet:mrgreen:
a to bedzie problemem z kompatybilnoscia obiektywow- jak uwazaja nikoniarze genialnych
a moze by moderatorzy wyciachali te trollowanie i pozostawili dyskusje merytoryczna... ?
a co ten d80 bedzie mial wiecej od nowego sony? nie bedzie mial odkurzacza i stabilizacji, ktore ma sony. jedyna jego zaleta, ze lepiej sie nazywa? pewnie bedzie mial "ladniejsze" szumy :)
Już o to raz prosiłem:), ale obawiam się, że to syzyfowa praca jest (wycinanie)!Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Z tą stabilizacją/odkurzaczem to nie wiadomo, bo się gdzieś tam dopatrzyli guzika (niewiadomego przeznaczenia) i to może być od tego.
A możesz sprecyzować o którym sofcie piszesz. Bo ja jakoś nie spotkałem niczego gorszego od RawShooteraCytat:
Zamieszczone przez wrona
bo nie uzywales nikona NX :)Cytat:
Zamieszczone przez maku
Fakt. Nie używałem.
Dokladnie to nie bylo nigdy, tylko takie gdybanie nie poparte zadnym rzetelnym zrodlem, czy wyjasnieniem technicznym.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Softy Canona, Nikona i Minolty sa dziadowskie, tyle, ze Nikona bije przy tym rekord slamazarnosci.Cytat:
Zamieszczone przez maku
reasumujac to sie myslisz :Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
podpowiem :
Tak jest to bagnet Nikona
Tak jest to FF
:lol: :lol: :lol:Cytat:
Dobre!!
Tak, to jest mocno wykastrowane (z pewnych rzeczy istotnych na matrycy o ktorych pisze tu) FF z bagnetem nikona, ktore okazalo sie trudne w uzytkowaniu (z powodu owej kastracji) i zarzucone zostalo przez firme Kodak jako niewypal :D
Canon nadal produkuje FF. Kodak zamiast napakowac na matryce soczewek i filtrow jak pisali dookola stwierdzil ze wiecej nie bedzie robil takich puszek...
BTW... To nie jest puszka nikona wiec czemu ja pokazujecie jako dowod tego ze nikon moze wyprodukowac taka puche skoro nigdy tego nie zrobil? Zwlaszcza interesujace to jest po tym jak kodak sie mocno posliznal na takim pomysle...
No co Ty? czytac sie po polsku oduczyles?Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Rozmawiamy o bagnecie a nie puszkach...
O bagnecie i matrycach rozmawiamy tez w watku obok. Cala ta rozmowa i tak sie sprowadza do pytania "czemu nikon nie chce zrobic FF?".
Odpowiedzi zreszta juz udzielilem w watku obok.
Byla wszak puszka FF ale z marna matryca bez odpowiedniej kanapki ponad nia z bonusem w postaci mory i artefaktow. Nikt nie byl w stanie zrobic puszki do nikonowych szkiel z matryca nakryta odpowiednia kanapka filtra i soczewek tak jak to robi Canon. Nie bylo i nie bedzie juz napewno takiej od kodaka. Nikon przejawia wyrazna niechec ku temu. Czemu?
Dziwnie latwo przychodzi tu na mysl to, ze sie poprostu nie da bo dziura w puszce za mala i szkla rzucaja swiatlo na matryce pod zbyt duzym katem, czego nakryte matryce nie toleruja...
Ja tez mam nadzieje, ze Nikon nie zrobi FFa, bo bylo by Wam przykro. ;-)
Takie swietne puszki macie, a tu cholera Nikon nie chce zdechnac i Was w kompleksy i tasiemcowe watki wpedza... :-)
Wierz mi, ja tez czekam z utesknieniem na ta chwile. Dla mnie pare k$ za 1ds'a mkII czy 5D to troche duzo za puszke do pstrykania przy kotlecie. Jak by byla konkurencja by bylo po prostu taniej po obu stronach barykady.
irasiad! :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez wrona
No co Ty, jeszcze ktos to kupi i sprawi Wam osobista przykrosc.Cytat:
:-)
Hihihihihihihihihihihihi.
Hahahahahhahaha.
A co to atak glupoty?Cytat:
Zamieszczone przez wrona
Dajcie sobie spokoj, po co z nim dysutowac to jakis zaslepiony ciemniak...
tak sobie czytam i ciesze sie ze moj sasiad jest stary i nie uzywa netu ... z kim ja bym urzadzal sobie calonocne strzelania gdyby sie dowiedzial ze jestem z opozycji :shock:
moze dlatego ze swietnie sie im sprzedaja aktualne modele wraz ze szklami DX ?Cytat:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4626
Jak by faktycznie rynek potrzebowal FF to pewnie zaczeli by opracowywac technologie - zreszta od kilku lat prowadzone sa badania nad wlasna matryca : LBCAST
A 5D idzie cieniutko, slabiutko. I to najprawdopodobniej jest odpowiedz.Cytat:
a mozna by jednak ograniczyc takie watki do dyskusji rzeczowej?
ja wiem, ze ktos kto ma od 2 dni D50 bedzie wykrzykiwal wszedzie dookola, ze Nikon jest de best i w ogole, ale nie o tym jest ten watek... :lol:
Wiesz to bezcelowe koledzy postanowili udowodnić że "NIkon najlepszy jest i basta". I nie odpuszczą. O dyskusji rzeczowej to tu nie ma co marzyć szkoda zachodu.Cytat:
Jest jednak drobny postęp założony został osobny wątek, może światełko w tunelu......
?!?!?!?!?Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Mowimy o FF i bagentach, a nie o tym, ze Nikon jest lepszy. Bo akurat moim zdaniem wcale nie jest. Musi jeszcze popracowac.
Mam nadzieje, ze nie do mnie pijesz - nie mam Nikona i nigdy nie mialem.Cytat:
Zamieszczone przez Akustyk
nie widze problemu... niech sobie wypisuja Bog wie co - wystarczy nie odpowiadac. ten watek jest o nowym korpusie, nie o wyzszosci jednej firmy nad druga.Cytat:
jesli komus bardziej odpowiada Nikon to voila - mnie nie przeszkadza, a wrecz dobrze rozumiem (ten sprzet ma sie za co podobac). ale, kurcze... to nie jest miejsce na robienie krucjaty. a jak juz sie chce robic jakiekolwiek porownania, to niech to bedzie chociaz poparte rzeczowymi argumentami. RZECZOWYMI. a nie subiektywnymi opiniami, ekstrapolowanymi na ogolne prawdy...
EDIT: i zeby jeszcze ludzie rozumieli te rzeczowe argumenty :)
Całkowiecie się z Tobą zgadzam!Cytat:
A co do spekulacji na temat tego D80 to jest znowu sporo szumu o tym, że jednak nie będzie to matryca z D200, nie będzie 4,5kl/s i nie będzie działał z manualnymi szkłami. Także chwilowo trzeba chyba z wnioskami się wstrzymać póki nie będzie bardziej sprawdzonych informacji. Może koledzy z Forum Nikona coć już wiedzą pewnego - idę tam zajrzeć :mrgreen::-D.
raczej nie sadze. chyba, ze Sony rownolegle opracowalo dwie matryce o podobnej ilosci pikseli, ale rozne elektronicznie.Cytat:
po mojemu, to matryca bedzie taka jak w Alfie. bo odpowiednio tania, a numerek 10 bedzie marketingowo dzialal
to jest dla mnie oczywiste. na ... amatorowi 4,5 fps? i dlaczego Nikon mialby pozwalac na manualne szkla w korpusie z tej polki, jesli ich uzytkownicy sa (czy raczej powinni byc) gotowi wydac dodatkowa kase na D200?Cytat:
odgadnac co to bedzie wbrew pozorom nie jest trudno. D80(?) do D200 bedzie sie mniej wiecej tak mial jak 300D do 10D / 350D do 20D. cos pokastrowane, cos ograniczone, cos odjete - zeby tanim kosztem zrobic z gotowego juz projektu model budzetowy.
a ze sa ludzie, ktorzy wierza, ze w cenie okolo 900$ dostana uszczelnienia, 9fps, 15 punktow AF, Multi-CAM 2000, wspolprace z manualnymi szklami, itd. itp.... ;-)
spewnoscia opracowuja bo zawodowcy to milony $Cytat:
a wlasnie profi na FF pracuja
a tak do moderatorow moze by polaczy te dwa watki o ktorych kuchatek pisze
na obu te same osoby udawadniaja swoje czasami chore hipotezy
Wszyscy sobie tutaj swobodnie dyskutujemy, jak to na forum dyskusyjnym.Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
Ty się akurat upierasz przy tym ze nikon ma swojego FUCytat:
Zamieszczone przez wrona
A inne fora czy znane osoby czy nawet wspomniany kodak stwierdzil ze to wszystko o kant ****…..
No i pieknie, wiec dyskutujemy sobie o tym. Jak to na forum dyskusyjnym. A chore jest tylko Twoje podniecanie sie tym...Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
dyskusja ta jest odzwierciedleniem stanu zasobnosci portfela przeciętnego polaka... w krajach bogatszych taki sobie jeden z drugim kupują aparat, fotografują a jak go spytasz czym robi to on odpowiada eeee.... aparatem... no dobra ale jakiej firmy - a on.... poczekaj sprawdzę.... a u nas MUSI być ale to MUSI być jakiś napis na aparacie... bo to przecież nioe człowiek robi zdjęcia tylko ten pieprzony NAPIS nad obiektywem....
PA
Nie wiem do kogo pijesz ale z gory uprzedzam zeCytat:
- jestem uzytkownikiem Nikona
- nigdzie na forum nie prowadzilem dyskusji majacej na celu ukazanie wyzszosci jednego nad drugim. Staram sie jedynie podawac rzetelne informacje (poprate zrodlem) na zaczepki napinaczy i wyznawcow "jedynej slusznej" marki . Rozumiem ze to forum Canona ale nie popadajcie w skarajnosci ! To tylko aparaty i kazdy jeden ma swoje zady i walety
wiecej dystansu Panowie i Panie
ja sie nie podniecamCytat:
Zamieszczone przez wrona
chore jest to ze ktos chce udowodnic cos co naukowcy wieki temu stwierdzili ze sie nie da
Jacy, kiedy i gdzie?Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
hmm...Cytat:
Zamieszczone przez zanussi
ale nie ogladales nigdy forum np. dpreview.com ?
na swiecie posiadanie sprzetu "jedynej slusznej firmy" (ktorakolwiek by to nie byla) jest zaszczytem, powodem do krucjaty systemowej i batalii o czystosc fotografii. to co my urzadzamy na tym forum, czy koledzy z SUN na swoim, to maly pikus. naprawde...
a ze nie jestesmy reprezentatywni dla fotografii, to zupelnie inna sprawa :lol:
NX ma jedną, straszliwą wadę - wymaga kompa o mocy Nec-a Earthsimulatora. Hurtowa obróbka NEF-ów to faktycznie koszmar. Pozatym jest to jednak świetny program, o ogromnych możliwościach i b. dobrej jakości wywoływania, a punkty kontrolne do lokalnych korekt to wręcz rewelacja.Cytat:
Zamieszczone przez sven
NX nie nadaje się do obrobki kilkuset plikow. to jest soft dla kogos, kto przy jednej fotce ma czas na dluzszą zabawe. punkty kontrolne to nic innego niz zaznaczenie maska pewnego obszaru; zabawka fajna, ale tak naprawde to nic nowego. Ja potrzebuje szybkiego konwertera, który pozwala na ustawienie podstawowych parametrów (WB, korekta jasnosci i kontrastu) i wywolanie kilkuset plikow w mozliwie krotkim czasie. Czekalem z nadzieja na NX, ale niestety z mojego punktu widzenia nikon kolejny raz dal ****.Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
Poza tym mam wiele zastrzezen do sposobu obslugi tego programu; ustawienie kroplomierzem balansu bieli wymaga kilku potwierdzen i latania kursorem po ekranie. Praca zna 2 monitorach z tym programem to koszmar.
Jednym slowem; oprogramowanie dla amatora pasjonata z duza iloscia wolnego czasu i anielska cierpliwoscia.
BreezeBrowser?Cytat:
Zamieszczone przez sven
Vitez, a może by ten wątek też zamknąć. Poczekamy do premiery, a skończyłoby się to bicie piany, w dodatku zupełnie nie na temat.
Miałem zamioar zrobić głupiego pps a propos nowego nikona ale mi się nie udało...za mało jeszzce umiem...ale założenia z tym co widziałem na stronie są takie...
1. more power...grip na dole na 16 aku :0 i opcjonalny z boku na 4 aku
2. more control....niezliczona ilość tzw. kółek nastaw :)
3. more versatile...conajmniej 4 wizjery :)
4. moja ulubiona more exitement...gierka w aparacie połączona z odtwarzaczem mp3 :)
lol...jest późno...ale mam korbę
byle tylko Direct Print buttona Canonowi nie zwedzili, bo odpowiedz na pewno bedzie miazdzaca i skonczy sie czyms w rodzaju "s*ck" button :lol:
etam canon jak fotki netowe niosa ma miec telefon wbudowany, pod jedynka Zytnia
nowy nikon ... coz jaki by nie byl to i tak ccd sony ...
E tam. Cemosy teraz robia...
Dlatego nie bedzie synchro 1/500 bo nie da sie upchnac migawki elektronicznej.
Ale jak zrobia FF to na bank upchna.. nie tylko z soczewkami przed matryca, ale jeszcze dopieprza tam kita :D
Nie pal byle czego i wcześniej kładź się spać. :wink:Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
D80 będzie na 101% DX nie FF