gruchy? :mrgreen: w aparat... :shock:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Wersja do druku
gruchy? :mrgreen: w aparat... :shock:Cytat:
Nie 370D :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Ja chronie matryce w te sposob, ze w ta dziure co ma w srodku lustro wkrecam obiektyw i powiem Ci, ze to pomaga. Paprochy nie wlatuja do srodka ;)Cytat:
to moze "gruszeczki", w takim razie... :) gruszeczynki... :twisted:Cytat:
musisz mi pokazac jak to sie robi ;-)Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
patent wydaje sie w sumie niewydumany... ale ze ja na to nie wpadlem :roll:
Oj czacha widze ze nie w humorze dzisiaj jestes ;)
Ja tam moge bez końca gadać o tym co lubie i mi sprawia przyjemnosc...a jak tobie to przeszkadza to po co to czytasz ;) Nikt Ci nie karze lepiej idz porób zdjęcia ;]
ale w sumie Czacha jest moderatorem, i z tym "to po co czytasz" to tak nie do konca...
a ze przy okazji jest jednym z nielicznych tutaj anty-onanistow, to se chlopak jajca z egzaltacji elektronika robi :) i chwala mu za to, bo to paskudna i droga choroba :)
Dzieki akustyk.. a juz mialem tlumaczyc ;)
Ta, pewnie, ja nie mówie o ochronie szkła tylko matrycy ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Z bandą stałek w torbie dekielek można sobie w wsadzić. Poza tym miało być już w 20D. Nie było bo koszta. Teraz ma i Oly i Sony. Czas na Canona :evil:
BTW: Ty jako mistrz streetfoto powinieneś wiedzieć najlepiej, że czasami na dworze (polu) pada deszcz, śnieg, wieje wiatr a "VIPy" nie staną w miejscu z wieńcami i nie poczekają aż zakręcisz dekielek.
O Egipcie, rajdach, itp nie wspominam.
No chyba, że masz jedno szkło to inna sprawa
Wiesz gietrzy, podczas zmiany filmu i tak mi sie tam kurz dostaje.. :mrgreen: A piszac dekielek, mialem na mysli ten od body :p
Ty Czacha cziter jestes, bo do kazdej foty masz nowa "matryce" :D
hehe... IDDQD i IDKFA, jesli ktos pamieta te stare czasy :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
hehe.. impulse i inne mpkfa tez byly :mrgreen: No .. ale teraz to na trainerach sie jedzie, bez zbednego wklepywania :p
Też mam podobne wrażenie na różnych imprezach często widuję gości z 350-tkami. Raz czy dwa widziałem 350D podpięte do 600/4, i do innych tego typu maleństw :mrgreen:.Cytat:
Praktycznie jak komuś nie potrzeba dużej szybkości to takie rozwiązanie jest optymalne pod wieloma względami.
Podsumowując to mamy:
Obiektywy:
EF 35/1.8
EF 40/1.2L
EF 50/1.2L
EF 200/1.8 L IS
EF 400/5.6 L IS
EF 500/2.8 DO IS
EF 24-50 f/2.0
EF 24-70/2.8 IS
EF 70-200/4 L IS
EF 100-300/2.8 IS
EF 100-400/4 L IS
być może 800 DO??
Aparaty:
3000D
370D
400D
35D
40D
50D
3D
5Dn (mkII)
1DmkIII
1DsmkIII
1Dsx
Średni format (chodzą słuchy że podobno Canon kupił od Contaxa/Kyocera ten dział łącznie z nazwą)
Sporo by się tego nazbierało:mrgreen: i ciekawe czy choć jedno będzie zbliżone do prawdy. Wypisałem tylko te które nosiły chociaż cień cech prawdopodobieństwa, bo wishlist jest znacznie dłuższa:mrgreen: :-D.
A jeszcze ostatnio wyczytałem jako pewnik :mrgreen: oczywiście że będzie nowy model powyżej 350D i poniżej. Ten powyżej ma być czymś z ergonomią zbliżoną do 30D tylko wykastrowany z funkcji i oczywiście plastik.
To tyle tych fantazji z mojej strony i CZACHA bardzo proszę nie bij :wink::smile:, bo to fajna zabawa jest :-D :-D.
Bonk, musisz rozpoczac produkcje :DCytat:
[...]
EF 40/1.2L
[...]
3D
buehehe, to samo pomyślałem, od razu przypomniało mi się "zdjęcie" 3D z 40 1.2L :mrgreen:Cytat:
Nici z filtrow kurzowych i innych niepotrzebnych spraw, najwiekszym hiciorem bedzie bezglosny czujnik polozenia ... canon prowadzil badania i wyszlo ze wiele osob slyszac odglos wydawany przez czujnik mysli ze ich aparat jest zepsuty i chce go oddac, lub tez zadaje glupie pytania na forach, poczym zostaja osmieszeni w wyniku czego czuja sie zle w spoleczenstwie choc nadal nie zamierzaja przeczytali instrukcji. ;P
EF 100-400/4 L IS podwazalby sens istnienia stalki EF 400/5.6 L IS no chyba ze to bylaby jakas super tajna nowa strategia Canona azeby stalki byly ciemniejsze niz zoomy ;)Cytat:
Zamieszczone przez Kolekcjoner
Niepotrzebne posty wydzielone tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=13617
dobra a teraz przyznawac sie - ile osob na tym forum dawalo sobie swego czasu reke odciac, ze nastepca 20d bedzie mial 10mpx ??:mrgreen:
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale gdzieś chyba było info że ten właśnie obiektyw jest już od paru miesiecy nieprodukowanyCytat:
Zamieszczone przez miszaqq
Pozdr
Artur
Tak sobie marzę, wyjdzie 100-400/4, a mnie jakimś cudem będzie stać na 'zwykłe' 100-400.
hmm z tego co sie orientuje to nie ten obiektyw jest nieprodukowany :) bo bez stabilizacji...
Dlatego też napisałem że nie jestem pewien.. a w ogóle to jest 400/5.6 z IS?Cytat:
Zamieszczone przez alx_80
Bo chyba nie ma takiego..przynajmniej nie widzę w sklepach internetowych
Pozdr
Artur
nie ma takowego.. przynajmniej narazie :) jest tylko wersja 400 5,6 bez IS
Niedługo na pewno się pojawi w koncu Canon nie może być gorszy od nikona ;) Cena pewnie też będzie niższa....Cytat:
nie ma takowego.. przynajmniej narazie jest tylko wersja 400 5,6 bez IS
A powracając jeszcze do 370d...nawet jesli będzie miał 10 mp oraz 2,5 lcd dodatkowo licze na ergonomie z 20d...to i tak nie zagrozi 30d...dlaczego?
Bo nadal nie będzie miał pomiaru punktowego z prawdziwego zdarzenia , wizjera z prawdziwego zdarzenia , iso 3200 , 1/8000s , 5 fps , tak potężnego bufora jak 30d,takiej wytrzymałosci migawki jak 30d (100 tysiecy cykli) ,histogramu rozbitego na kanały i pewnie czegoś jeszcze...co docenią osoby myślące nieco powazniej o fotgorafii....
Za to 370d będzie mógł spokojnie skupić się na konkurencji (sony alpha 100 i nikon d80) , na pewno cena będzie dużo niższa,na pewno będzie jakiś wodotrysk typu ochrona antykurzowa,bezprzewodowe sciaganie zdjec na komputer,10mp 2,5 lcd albo nawet wiecej , mniejsze szumy i większy wybór obiektywów - to powinien być największy argument dla którego warto postawić na Canona...jakość zdjęć też będzie na pewno na najwyższym poziomie , być może nawet odrobine lepsza niż w 30 d na niskich czułościach...
A mniej wiecej za rok mozemy sie spodziewac canona z 12-13 mp i z nieco wieksza fizycznie matryca aps-h.Będzie to zapewne nastepca 30d....wogle dużo się będzie działo już się nie moge doczekać =) Nie wiem jak ja wogle przetrzymam taki szmat czasu ;p
jeszcze był taki EF 70-200/4 L ISCytat:
To 30D ma "pomiar punktowy z prawdziwego zdarzenia"? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez alien
Canon zapowiedział że pozostanie tylko crop 1.6x i 1.0xCytat:
Zamieszczone przez alien
Cytat:
Zamieszczone przez Cyborg
A co Ci się nie podoba w spocie u 30D? 1% powinien być czy jak? :)
3,5% to chyba zdecydowanie lepiej od 9% ;)Cytat:
Zamieszczone przez terminator alias cyborg
poważnie a to dlaczego?Cytat:
Canon zapowiedział że pozostanie tylko crop 1.6x i 1.0x
Uzupełniłem!:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Diabeł
To zabawne, po 20-tu kilku stronach doszlismy do punktu wyjscia :-)
22MP 1Ds III, raczej napewno 370/400D i jakies L-ki
Chyba rzeczywiscie prowadzenie tych dyskusji co 6 miesiecy
(z ktorych kazda ciagnie sie przez kilka...) mija sie z jakimkolwiek
celem....
Ale za to jaka zabawa jak się coś sprawdzi.... choć na ogół to rzadko się to zdarza.
Max 1-2%. Wtedy można coś konkretnego zmierzyć.Cytat:
Zamieszczone przez aptur
A tak dopisali do firmware żeby środkowy (prostokątny!) czujnik matrycy robił za "spota" i odfajkowali temat.
Niewątpliwie 3.5% jest lepsze niż 9% ale do spota i to jeszcze "z prawdziwego zdarzenia", jak to kolega określił, to mu jeszcze sporo brakuje.
Była podobno taka wypowiedź jednego z oficieli Canona w okolicy premiery 5D. Crop 1.6x ma pozostać dla DSLR "entry level". Zreszta jest to całkiem sensowne. Crop 1.3x nie ma już większego uzasadnienia.Cytat:
Zamieszczone przez alien
Skoro to mówi taki profesjonalista jak Ty, to nie śmię polemizować.Cytat:
Ooo, a skąd masz taką informację? Możesz podać jakieś oficjalne źródło?Cytat:
A ja bardzo bym chciał dobre kitowe szkło za 700-900 zł, bo Canon w tej kwestii wypada bardzo, bardzo blado w porównaniu do konkurencji, chyba nadszedł już czas na zastąpienie czymś sensownym słabiutkiego, wysłużonego już kita...
Po co ten sarkazm? To nie jest tylko moje zdanie.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Jedna z przesłanek jest tutaj:Cytat:
Zamieszczone przez MMM
http://www.canon.com/camera-museum/t...t/f_index.html
bez komentarza ;)Cytat:
Max 1-2%. Wtedy można coś konkretnego zmierzyć.
widze ,że kolega ma same pewne informacje , których nie potrafi potwierdzić żadnym zródłem , na tym proponuje uciąć tą dyskusją z terminatorem ;)Cytat:
Była podobno taka wypowiedź jednego z oficieli Canona w okolicy premiery 5D. Crop 1.6x ma pozostać dla DSLR "entry level". Zreszta jest to całkiem sensowne. Crop 1.3x nie ma już większego uzasadnienia.
Przy dzisiejszej konkurencji wśród cyfrowych lustrzanek żaden przedstawiciel canona czy tez nikona ,sony lub nawet pentaxa nie powie ,że " my na pewno nie to i to"...konkurencja bardzo często weryfikuje plany i nie można być tak naprawde niczego pewnym...i z góry czegoś zakładać :) Tylko ostatni dureń uwierzy w takie zapewnienia - bez obrazy cyborgu ale jestes tylko robotem ;)
Nadal uważam ,że moda na aps-h wkrótce nadejdzie a wyscig na megapiksele bedzie trwał...ale to dopiero w 2007..narazie 30d musi sie sprzedać a i sony nie wchodzi z nowym lustrem ,żeby alpha sie sprzedała....
Z tego co pamiętam, to ta informacja o cropie była w wywiadzie z Chuckiem Westfallem (niestety nie potrafię znaleźć linka). W praktyce to mniej więcej podobnie, jak informacje o produktach Microsoftu z ust Billa G. ;-)
otóż to... ;)Cytat:
W praktyce to mniej więcej podobnie, jak informacje o produktach Microsoftu z ust Billa G.
Oops, wróć :oops: :mrgreen: poniewczasie zorientowałem się, że porównanie wyszło mi cokolwiek dwuznaczne :lol: Poważniej mówiąc: jeśli coś powiedział C.Westfall, to jest to bardzo mocna podstawa do stwierdzenia, że tak rzeczywiście jest ;-)Cytat:
Zamieszczone przez alien
Wiesz muflon ale ja też czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) wywiad z jednym z szefów marketingu Canona, gdzie powiedział bardzo wyraźnie, że nie ma takich planów co do tego, że miałby zostać tylko crop 1.6 i FF. Także tu jest pewna sprzeczność w wypowiedziach samych oficjeli canona. Nie sądzę też żeby zamykali sobie drogę do stosowania dowolnych cropów. A to czy dany crop ma sens czy nie to jest raczej dyskusja ideologiczna niż praktyczna.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
otóż to... ;)Cytat:
Wiesz muflon ale ja też czytałem (niestety nie pamiętam już gdzie) wywiad z jednym z szefów marketingu Canona, gdzie powiedział bardzo wyraźnie, że nie ma takich planów co do tego, że miałby zostać tylko crop 1.6 i FF. Także tu jest pewna sprzeczność w wypowiedziach samych oficjeli canona. Nie sądzę też żeby zamykali sobie drogę do stosowania dowolnych cropów. A to czy dany crop ma sens czy nie to jest raczej dyskusja ideologiczna niż praktyczna.
Co do spotow. Spot w swiatlomierzach okresla sie tak naprawde za pomoca kata. Jednak jako ze obiektywy w dslr'ach sie zmienia (o zoomach nie wspominajac), z kazdym innym zmienia sie kat. Dlatego podawany jest spot w postaci procenta wizjera.
To ze 30D ma wiecej % spota jak jakas puszka FF nie znaczy ze kat przy tym samym obiektywie bedzie wiekszy i nie da sie zmierzyc czegos. Wszystko zalezy tez od rozmiaru wizjera zaleznego od cropa.
Poza tym mamy dslr'y. Spot to przezytek ;)
W wiekszoscy sytuacji mozna by sie obejsc bez swiatlomierza. Jest podglad fot zaraz po zrobieniu, jest histogram... Dluzej schodzi jezdzic spotem po kadrze i kalkulowac jak rzucic okiem na histogram po focie testowej... Jak jest czas na spota to jest i czas na fote testowa.
ale teraz nawet 80 d Nikona ma 2.5 % więc (a oni zawsze się szsczycili 1 % )więc jaki teraz bęzdzie prwawdziwy spot 2.5 % tak jak to ma być w 80 d :wink: swoją drogą ostatnio się przekonałem ze i w 30 d spot to jest to czego potrzebje mimo ze ma 3 %Cytat:
nie.Cytat:
sa ujecia, ktore mozna powtorzyc jak ekspozycja nie trafi. sa ujecia, ktore wymagaja trafienia za pierwszym i jedynym razem. i kazdy sposob ktory wtedy zwieksza szanse jest dobry, wlasciwy i porzadany. bezdyskusyjnie spot sie do tych sposobow zalicza, i upor Canona w traktowaniu go jako profesjonalnego ficzeru jest zenujacy i zalosny.
ale zupelnie inna kwestia jest, ze i spota trzeba uzywac z glowa i wcale nie jest powiedziane, ze majac 3% nie da sie zrobic tego co sie robi 1%. pewnie, ze czasem ten 1% moze sie wydawac wygodniejszy, ale tez czasem moze byc bardziej mylacy. krotko podsumowujac: spot ma byc taki, zeby dawal pomiar na waskim fragmencie kadru. gdzie "waskosc" jest juz pojeciem w pewnym stopniu zaleznym od preferencji.
a juz na marginesie mowiac: o wiele bardziej wk... w Canonie jest brak mozliwosci korekty ekspozycji o +3EV. nie wiem jak, k*, te Japonce przewidzialy zrobienie blokady ekspozycji przy foceniu sniegu w korpusach, ktore z przyslowiowym palcem w * mieszcza 6 dzialek ekspozycji...
ech... powtarzam sie jak zdarta plyta... a i tak nic sie nie zmieni, bo nowy 40D nie cholery nie bedzie mial normalnej drabinki korekty... :(
czepjając się to teraz nawet 80 d nie ma spota z prawdziwego zdarzenia 2.5 %, no ale oni napewno to w jakis sposób wytłumaczą :DCytat:
To teraz ja KuchatKu powtórzę za alienem: "otóż to"!
Akustyk ale w 30D ten spot jest i działa i jak komuś potrzebny to go zastosuje. Ja wiem że Cię to wnerwia ;-) (mnie też np. w 20D wnerwiało) ale trzeba przynajmniej próbować zauważać jakieś pozytywy;-) :D.
I dodam jeszcze, że te trzy EV to rzeczywiście "curiosum". W nikonach jakoś Ci sami Japońce to dają.
Jesli chodzi o szkla, to na rynku rumorsowym aktualnie
najwyzsze notowania maja 50 f1.2L i 100-400 f4L
Ten drugi, jesli bylby jakosci Nikona 200-400 f4VR, stalby sie
dosc predko moja wlasnoscia :-)
50 f1.2L kompletnie mnie nie interesuje, 50mm zawsze wydawalo
mi sie nudna dlugoscia, na 5D 35mm jest o wiele fajniejsze.
Jednak i tak najbardziej palaca potrzeba jest porzadny szeroki
prime, a o czyms takim nic...
No zobaczymy, w zasadzie mozna zaczac odliczanie - 5 dni do 24-tego...
no coz... chyba nie pozostaje nic innego, jak bic w dzwony i oglaszac "kleske" urodzaju... no bo gdy boski Canon schodzi z piedestalu, i po 15 latach marudzenia uzytkownikow rozwiazuje problem debilnie zakopanego w menu MLU, a na dodatek przywraca spota w korpusie semi-pro... i kosztem tego wszystkiego jest tylko jeden guziczek DirectPrint 8)Cytat:
nie no... zartuje sobie, ale generalnie prawda jest, ze Canon dopiero ostatnio zaczyna zauwazac, ze uzytkownicy jego sprzetu to nie tylko fotografowie sportu i akcji. i ze 4592 punktow AF + 1438 fps nie wszystkich wprawia w orgazm stulecia...
Canon tez mial niegdys w 6x0. moze za kolejne 15 lat to wroci do semi-pro :evil:Cytat:
To ja teraz przytoczę co dizisaj zauważyłem.
Paru reporterów (nie tylko z wielkopolski ale i ogólnopolskich :) ) - do tele miało canona, a do szerokiego kąta nikona.
:)