-
Odp: AI i fotografia zawodowa
Cytat:
Czyli portrecista w studio poprawiający wygląd skóry, czasem usuwający nawet niechciane kosmyki włosów nie jest już fotografem, a kimś, kto "robi obrazki z wykorzystaniem różnych technik, z przewagą fotografii"?
Osiemdziesiąt czy sto lat temu takie zabiegi leżały nieraz w standardowym zakresie retuszu - i jakoś nikt nie kwestionował "fotograficzności" obrazu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
Osiemdziesiąt czy sto lat temu takie zabiegi leżały nieraz w standardowym zakresie retuszu - i jakoś nikt nie kwestionował "fotograficzności" obrazu.
No właśnie ;) Kiedyś drapałem igłą negatywy robiąc retusz oraz maskując przy naświetlaniu odbitki a dziś wystarczy, że zapodam kilka komend i gotowe. Pętla na szyję dla fotografów i grafików komputerowych
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No właśnie ;) Kiedyś drapałem igłą negatywy robiąc retusz oraz maskując przy naświetlaniu odbitki a dziś wystarczy, że zapodam kilka komend i gotowe. Pętla na szyję dla fotografów i grafików komputerowych
No właśnie. Zmieniła się technika, ale retusz był. Fakt, że czasem idzie to za daleko, bo narzędzia są łatwiej dostępne i dużo osób (szczególnie na początku) nie potrafi się powstrzymać - wyblurowana skóra, kontrast, wyostrzanie czy choćby clarity tak podkręcone, że oczy krwawią.
Mnie osobiście drażni jak ktoś ma swoją wizję fotografa (podejrzewam, że za takiego pewnie też się uważa), ale jak ktoś trochę inaczej do tego podchodzi (usunie choćby niechciany kabel ze zdjęcia, narzuci jakiś profil kolorystyczny) to już nie jest świadomym fotografem. Pojawiła się taka opinia w tym wątku. W sumie mocno mnie to bawi do tej pory. "W normalnym świecie takich rzeczy się nie robi." :lol:
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
IMHO żeby mieć pełny ogląd czy jest się czym zachwycać, warto byłoby przy każdym takim obrazie dopiąć komendę jaka była wprowadzona do wygenerowania, bo to, że AI potrafi wypluć ładne obrazki, to jedno, ale czy zgodne z wyobrażeniem osoby wprowadzającej komendę to zupełnie inna kwestia.
Program Unstabiliti.AI
Prompt
a masterpiece, sticker of a (((HarleyQuinngirl:0.5,HarleyQuinngirl:0.5))) from dc comic wearing alternate yellow costume, full figure, colored hair, red hair, coy and alluring, full body, Kim Jung gi, freedom, soul, digital illustration, comic style, cyberpunk, perfect anatomy, centered, approaching perfection, dynamic, highly detailed, watercolor painting, artstation, concept art, smooth, sharp focus, illustration, art by Carne Griffiths and Wadim Kashin, unique, award winning, masterpiece, red hair, narrow waist
Exclude
no giant boobs, writing, words, signatures, labels, tongue,simplified, minimalistic, lowpoly, distortion, blur, flat, matte, dead, loud, tension, pixel, 8bit, pixelated! Life. Fire, warmth, stress, average. Geometry. Square. Pixelart, glitchart. Retro. '70s '80s '90s old. Damaged, distorted, blurry blur haze Paper, simplified, minimalistic, curves, distortion, blur, flat, matte, silent. out of frame, duplicate, distortion, wrong, lowquality broken pixels distortion, blur, flat, matte, silent, tension, pixel, 8bit, pixelated, bad cubes cubism primitive ordinary retro old classic usual casual normal average wellknown fashion mainstream popculture anime manga portrait figurative direct still fixed solid calm quiet weak sad natural organic chaotic bizarre, messed up finger, hands, double nostrils, head Cropping, Giant Breasts, Eyes on Breasts, double heads, weird hands, fingers, Extra Arms, extra limbs, long neck,teeth, long head
Załącznik 13106
Załącznik 13107
Załącznik 13108
-
1 załącznik(ów)
Zabawa jest przednia.
Załącznik 13109
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
IMHO żeby mieć pełny ogląd czy jest się czym zachwycać, warto byłoby przy każdym takim obrazie dopiąć komendę jaka była wprowadzona do wygenerowania, bo to, że AI potrafi wypluć ładne obrazki, to jedno, ale czy zgodne z wyobrażeniem osoby wprowadzającej komendę to zupełnie inna kwestia.
Uważam że to jest brzytwa Ockhama.
Czy na zapisie/ekranie/wydruku jest to co chciał autor by tam było.
I nie ma znaczenia jak/czym ten zapis powstał
jp
-
Janie, tak często używasz tego sformułowania "Brzytwa Ockhama", a mam wrażenie, że kompletnie nie rozumiesz jego znaczenia. Najlepszym dowodem jest cały Twój wątek o telefonie, który jest żywym zaprzeczeniem tej skąd inąd mądrej zasady...
-
Może chodziło o miecz obosieczny lub kota Schroedingera...
-
Albo też o jakąś inną brzytwę.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Brzytwa w rękach małpy :lol:
--- Kolejny post ---
AI wymyśliła dla Adobe chwytliwy slogan reklamowy - na fb:
"Ucz się i mistrz najlepszych na świecie program do obróbki zdjęć"
Załącznik 13110
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Brzytwa w rękach małpy :lol:
Małpa ze smartfonem chyba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Brzytwa w rękach małpy [emoji38]
--- Kolejny post ---
AI wymyśliła dla Adobe chwytliwy slogan reklamowy - na fb:
"Ucz się i mistrz najlepszych na świecie program do obróbki zdjęć"
Załącznik 13110
Powinno być "mistrzuj" albo "mizdrz"!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karlbuk
Może chodziło o miecz obosieczny lub kota Schroedingera...
Najbardziej pasuje miecz Damoklesa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
:D Damokles z brzytwą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
O to to właśnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
:D Damokles z brzytwą
A Ockham z golarką elektryczną sterowaną apką w smartfonie. Takie golenie obliczeniowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Co do zasady to AI tworzy wszystko według "własnego" widzimisię. To tak jakbyśmy zlecili pejzażyście namalowanie gór. Możemy sobie wyobrażać wiele, poprosić o bardzo konkretne kwestie ale efekt końcowy i tak będzie wizją artysty niekoniecznie zgodną z naszą.
Cała rzecz polega na tym, że tu nie ma pewności co będzie bo nie może być. Gdyby była to nie ma mowy o AI, bo wtedy jest to działanie czysto "mechaniczne".
-
5 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Co do zasady to AI tworzy wszystko według "własnego" widzimisię. To tak jakbyśmy zlecili pejzażyście namalowanie gór. Możemy sobie wyobrażać wiele, poprosić o bardzo konkretne kwestie ale efekt końcowy i tak będzie wizją artysty niekoniecznie zgodną z naszą.
Cała rzecz polega na tym, że tu nie ma pewności co będzie bo nie może być. Gdyby była to nie ma mowy o AI, bo wtedy jest to działanie czysto "mechaniczne".
Zgadzam się, ale nie końca ;) Słowami kluczowymi oraz wprowadzeniem odwrotności negatywnej (wykluczenia) można jasno określić co się chce uzyskać na zdjęciu. Ja wiem i uważam, że AI zrobiła to co jej podałem:
Moja (znaczy AI) wizualizacja w Instabiliti AI
Załącznik 13113
Załącznik 13114
Załącznik 13121
Załącznik 13122
Załącznik 13124
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Żeby się pochlastać proponuję suchą bułkę :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Zamiast pisać o tym czym się pochlastać to może pokażcie jak poznaliście już tę technologię i wstawcie tak jak Andrzej swoje prace (swoją drogą są świetne, ile grafik by nad tym spędził czasu i wziął pieniędzy?). To nic trudnego.
Załącznik 13308
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mamy jednak bardzo duży wpływ na to co otrzymamy, możemy to na bieżąco korygować i widzieć efekt praktycznie już. Jak sytuacja wygląda przy zleceniu takiej grafiki komuś innemu? Większość osób jednak tego nie potrafi, nie mówiąc już o takim poziomie. Również wtedy "możemy sobie wyobrażać wiele, poprosić o bardzo konkretne kwestie ale efekt końcowy i tak będzie wizją artysty niekoniecznie zgodną z naszą". Nawet jak będziesz wprowadzać 100 poprawek, co będzie kolejnymi roboczogodzinami to i tak nie będzie to Twoja wizja w 100%.
-
Warto przeczytać :
Kto jest właścicielem zdjęcia rozszerzonego przez Adobe Generative Fill?
https://petapixel.com/2023/06/01/so-...nerative-fill/
jp
-
Oj przy AI to prawnicy będą mieli żniwa ;)...
-
Bo to jak wyszukanie obrazka w sieci wg słów kluczowych.
Chociaż nie chciałbym żeby producent aparatu foto rościł sobie prawa do moich zdjęć... Czy producent oprogramowania do edycji zdjęć uznał, ze ma prawa do zdjęć wykonanych przeze mnie ale obrobionych w jego programie
-
"Grafika generowana przez sztuczną inteligencję (AI) stała się mieszanką pola minowego i walnięcia kreta." :mrgreen: Tłumaczone przez AI?
Nie po to wycinam 100% kropy ze swoich zdjęć, aby mi ktoś do nich domalowywał ujwico. Ciąg dalszy już jest, wystarczy mnie o niego zapytać :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Oj przy AI to prawnicy będą mieli żniwa ;)...
Robisz "widok" i albo :
- nie masz odpowiednio krótkiego obiektywu
- masz krótki np. 14mm ale robisz w mieście i strasznie "zniekształca"
no to robisz np. 35mm - 50mm i AI "dorabia" kąt widzenia.
1.
Ty robisz zdjęcie i AI na Twoim zdjęciu na Twoje "zlecenie" dorabia
Prawnie ok, ale to nadal zdjęcie ?
2.
Gdy robiłeś 50mm to po dorobieniu kąta widzenia będzie wyglądało jak panorama z 50mm ?
jp
PS
Jest więc szansa że zdjęcia ciasnych wnętrz będą wyglądały "tak jak widzi oko" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Robisz "widok" i albo :
- nie masz odpowiednio krótkiego obiektywu
- masz krótki np. 14mm ale robisz w mieście i strasznie "zniekształca"
no to robisz np. 35mm - 50mm i AI "dorabia" kąt widzenia.
1.
Ty robisz zdjęcie i AI na Twoim zdjęciu na Twoje "zlecenie" dorabia
Prawnie ok, ale to nadal zdjęcie ?
2.
Gdy robiłeś 50mm to po dorobieniu kąta widzenia będzie wyglądało jak panorama z 50mm ?
jp
PS
Jest więc szansa że zdjęcia ciasnych wnętrz będą wyglądały "tak jak widzi oko" ?
Co to znowu za bzdury?! Jak AI ma oddać rzeczywisty obraz czegoś, skoro musi to sama wymyślić? Umebluje mi pokój po swojemu? A niech spitala!
-
astf wchodzisz na konto JP i klikasz ignoruj. Cieszysz się znowu forum bez rozważań tego człowieka. Ja tak zrobiłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
astf wchodzisz na konto JP i klikasz ignoruj. Cieszysz się znowu forum bez rozważań tego człowieka. Ja tak zrobiłem.
Czyli nie chodzi o treść konkretnej wypowiedzi tylko o osobę. Jesteś świadom że to klasyczny hejt ?
Myślę że przez Twoje postępowanie to forum intelektualnie formum zubożeje.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli nie chodzi o treść konkretnej wypowiedzi tylko o osobę. Jesteś świadom że to klasyczny hejt ?
Myślę że przez Twoje postępowanie to forum intelektualnie formum zubożeje.
jp
Co? Ignorowanie osoby jest hejtem? Klasycznym? JPRDL! Masz jeszcze jakieś odkrycia?
-
Ja chyba zrozumiałem, że "forum intelektualnie zubożeje" w tym sensie, iż tylko JP wprowadza odrobinę światła do tej ciemnej jak tabaka w rogu, społeczności. Odcinając się od tego światła, będziemy zacofani, jako i byliśmy...
-
Zjawisko określane jako AI nie ma oblicza jednej osoby i nie można go dodać do ignorowanych.
AI robi super robotę analizując obrazy w medycynie, technice i w naszej ukochanej fotoamatorszczyźnie też :)
W głowach roją się różne pomysły gdzieby tu jeszcze coś komuś domalować ale takie były też głupoty jak pojawił się Photoshop ze swoimi możliwościami.
-
O dodaniu do ignorowanych ignorowany przecież nie wie, więc jaki hejt? Czy myślenie o kimś niezbyt przyjaźnie tez pod to podlega?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Co to znowu za bzdury?! Jak AI ma oddać rzeczywisty obraz czegoś, skoro musi to sama wymyślić? Umebluje mi pokój po swojemu? A niech spitala!
Jednak jest szansa że "dorobi" tak jak jest w realu.
Bo w necie jest np. mnóstwo tego typu zdjęć "szerszych" z tymi samymi meblami w takich samych wnętrzach.
A jeśli nie trafi ....
Czym to się różni od Twojego zdjęcia na którym w postprocesie np. usunąłeś drzewo lub dodałeś drzewo
Ty lub AI
jp
-
Czym się różni most zbudowany przez wykwalifikowaną ekipę, według projektu znających prawa klasycznej fizyki inżynierów projektantów od małpy, która pół dnia rzucała patyki nad strumykiem, aż jeden z nich zaczepił się o oba brzegi i mogła przejść na drugą stronę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czym to się różni od Twojego zdjęcia na którym w postprocesie np. usunąłeś drzewo lub dodałeś drzewo
Ty lub AI
jp
Tym, że drzewo, które ja dodaję, jest jakimś istniejącym realnym drzewem, sfotografowanym przeze mnie. I ja decyduję, czy go dodać, czy usunąć, czy zrobić z jednego dziesięć. AI robi to po swojemu, a ja nie mam wpływu.
Poza tym, kto do licha usuwa, lub dodaje drzewa, na normalnych zdjęciach??! To chyba tylko w twoim świecie, gdzie wszystko jest fejkiem, nie ma nic prawdziwego...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Tym, że drzewo, które ja dodaję, jest jakimś istniejącym realnym drzewem, sfotografowanym przeze mnie. I ja decyduję, czy go dodać, czy usunąć, czy zrobić z jednego dziesięć. AI robi to po swojemu, a ja nie mam wpływu.
Poza tym, kto do licha usuwa, lub dodaje drzewa, na normalnych zdjęciach??! To chyba tylko w twoim świecie, gdzie wszystko jest fejkiem, nie ma nic prawdziwego...
Jankowi już tak się wszystko podupczyło, że nie odróżnia retuszu od generowania nieistniejącego realnie obrazu.
-
Tak na marginesie, znalazłem fajny przykład algorytmu do dodawania filtrów do zdjęć. Myślę, że większość oprogramowania bazującego na AI, działa na podobnej zasadzie...
https://i.imgur.com/DpGpbGh.jpg
-
Rozwój technologii obliczeniowej oraz rozwój AI w fotografii.
Dwa powiązane ale różne procesy o nieco różnych skutkach w fotografii.
Rozwój technologii obliczeniowej w smartfonie (aparat a smartfon) powoduje zanikanie potrzeby posiadania klasycznych aparatów, obiektywów do uzyskiwania poprawnych zdjęć.
Rozwój AI to dwa skutki :
1.
W smartfonach coraz silniejsze wspomaganie tworzenie poprawnych zdjęć wynikowych, znaczne przyspieszenie zaniku przewagi zastosowań aparatów/obiektywów
2.
Powoduje zanikanie potrzeby odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, doświadczenia do uzyskiwania poprawnych zdjęć i to zarówno w obszarze klasycznej fotografii jak i w smartfoto.
jp
-
Ale GDZIE Ty widzisz "zanikanie potrzeby... używania aparatów... specjalistycznej wiedzy...? GDZIE?? Bo ja tego (poza cytowanym przez Ciebie bełkotem) nie widzę nigdzie. W ŻADNYM obszarze fotografii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Ale GDZIE Ty widzisz "zanikanie potrzeby... używania aparatów... specjalistycznej wiedzy...? GDZIE?? Bo ja tego (poza cytowanym przez Ciebie bełkotem) nie widzę nigdzie. W ŻADNYM obszarze fotografii.
Czytaj rozumem a nie emocjami
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Pisz rozumiejąc, co piszesz. Czy czytasz, to co cytujesz, ten wspaniały bełkot reklam?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rozwój technologii obliczeniowej oraz rozwój AI w fotografii.
Dwa powiązane ale różne procesy o nieco różnych skutkach w fotografii.
Rozwój technologii obliczeniowej w smartfonie (aparat a smartfon) powoduje zanikanie potrzeby posiadania klasycznych aparatów, obiektywów do uzyskiwania poprawnych zdjęć.
Rozwój AI to dwa skutki :
1.
W smartfonach coraz silniejsze wspomaganie tworzenie poprawnych zdjęć wynikowych, znaczne przyspieszenie zaniku przewagi zastosowań aparatów/obiektywów
2.
Powoduje zanikanie potrzeby odpowiedniej specjalistycznej wiedzy, doświadczenia do uzyskiwania poprawnych zdjęć i to zarówno w obszarze klasycznej fotografii jak i w smartfoto.
jp
Załącznik 13363
No kurza stopa!
@jan pawlak - czy założysz jeszcze kolejny trzeci wątek, aby głosić swoje kocopoły przeklejając i dublując swoje wpisy w tym wątku (AI i fotografia zawodowa) oraz w kolejnym (Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP) vide: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1448929
Lekarz się martwi, bo rozdwojenie jaźni, osobowość mnoga lub osobowość wieloraka, to potoczne nazwy dysocjacyjnego zaburzenia tożsamości (DID).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Ale to NIE JEST odpowiedź na moje pytanie
Zresztą Ty nie odpowiadasz na ŻADNE pytania. Pytają Cię wszyscy o zdjęcia, o przykłady, o jakieś dowody, a Ty niezmiennie odpowiadasz - Pomidor. O ile w ogóle odpowaiadasz.
-
Nie mozna sensownie, merytorycznie rozdzielić wątku aparat a smartfon od wątku AI a fotografia zawodowa.
AI w smartfonach (aparat a smartfon)to zarówno proces przed wykonaniem zdjęcia, w trakcie tworzenia pliku wynikowego (zdjęcia) jak i w postprocesie w którym także usuwane są niedomagania procesu tworzenia pliku wynikowego i te 3 procesy powoduja że szybko niwelowany jest obszar lepszych zdjęć z aparatów.
AI i fotografia zawodowa to głównie AI w postprocesie ale to zarówno wpływa na zdjęcia wykonane w aparatach jak i wykonane w smartfonach. No i zawodowcy też uzywają smartfonów.
By było sensowaniej proponuje zmienić nazwę AI i fotografia zawodowa na AI w postprocesie i wtedy też o hobbystach.
I "umówić się" że wszystko co o technologii obliczeniowej z AI które "dzieje się w smartfonie" w tym także udział AI w postprocesie tylko przy usuwaniu niedomagań procesu tworzenia pliku wynikowego powstałego w smartfonie to tylko w wątku aparat a smartfon
Ma to wady i zalety, ale może będzie lepiej
jp
-
-
ten watek nie jest o telefonach tylko o AI którego wpływ na fotografię nie ogranicza się do telefonu, tzn. do wybrania kadru dla tych co nie nauczyli się kadrować czy dorysowania fragmentu rezczywistości którego istnienia podczas tego kadrowania nie zauważyli, a okazał się być istony, czy rozpoznania i podmiany księżyca :mrgreen: - wpływ Ai na fotografię już zaczyna być szeroki naarzedzia do postprocesu dla ludzi którzy robią coś co można nazwać zdjęciem to będzie miało ogromny wpływ na zaznaczanie, maskowanie, odszumianie, a pośrednio na całą restę postrocesu, narzędzia do generacji fotorealistycznej grafiki z włączeniem w ten proces własnych fotografi to kolejny obszar zastosowań ze wszyskimi problemami jakie niesie począwszy od potencjalnego pozbawienia pracy sporej grupy grafików, problemach z prawami autorskimi, problemach z deepfake i korzyściami jakie te narzędzia niosą. Zaryzykuję stwierdzenie że potencjał AI w fotografi niezwiązanej z telefonem ma nawet więszy potencjał i obszar zastosowań niż w fotografii z uzyciem tefefonu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie mozna sensownie, merytorycznie rozdzielić wątku aparat a smartfon od wątku AI a fotografia zawodowa.
AI w smartfonach (aparat a smartfon)to zarówno proces przed wykonaniem zdjęcia, w trakcie tworzenia pliku wynikowego (zdjęcia) jak i w postprocesie w którym także usuwane są niedomagania procesu tworzenia pliku wynikowego i te 3 procesy powoduja że szybko niwelowany jest obszar lepszych zdjęć z aparatów.
AI i fotografia zawodowa to głównie AI w postprocesie ale to zarówno wpływa na zdjęcia wykonane w aparatach jak i wykonane w smartfonach. No i zawodowcy też uzywają smartfonów.
By było sensowaniej proponuje zmienić nazwę AI i fotografia zawodowa na AI w postprocesie i wtedy też o hobbystach.
I "umówić się" że wszystko co o technologii obliczeniowej z AI które "dzieje się w smartfonie" w tym także udział AI w postprocesie tylko przy usuwaniu niedomagań procesu tworzenia pliku wynikowego powstałego w smartfonie to tylko w wątku aparat a smartfon
Ma to wady i zalety, ale może będzie lepiej
jp
O mamo!
@jan pawlak - czy swoje reklamowe treści dotyczące smartfonów będziesz wciskał i powielał również w wątkach dotyczących analogowych i cyfrowych aparatów i obiektywów fotograficznych?
Czy administracja C-B wykona jakiś ruch:confused: @Kolekcjoner @Jacek_Z to już jest mało śmieszne bo Jan P. kopiuje i wkleja te same treści dotyczące smartfonów w dwóch wątkach https://www.canon-board.info/threads...=1#post1448942 z których ten właśnie wątek (AI i fotografia zawodowa) nie ma nic wspólnego ze smartfonami.
-
ten wątek ma tytuł "AI i fotografia zawodowa" i nie jest o alternatywie telefon-aparat, AI-fotografia profesjonalna bo taka alternatywa nie istnieje, zastosowanie telefonu w fotografii oprofesjonalnej jest marginalne (pewnie mniej niż promil) od czasu do czasu jakiś influencer pokazuje że da się zrobić zdjęcie telefonem i wykorzystuje do tego bagażnik oświetlenia :mrgreen:
-
Tak, jak rozwój motoryzacji nie spowodował wyeliminowania rowerów, ba- stały się one jeszcze lepsze, tak smartfony nie zagrożą aparatom fotograficznym. Kwestia skali zjawiska rezygnowania przez użytkowników z aparatów na rzecz telefonów nie jest dla nas żadnym wyznacznikiem, ani żadnym problemem, ponieważ jesteśmy świadomi tego, czego naprawdę potrzebujemy, i do czego.
-
Skoro już zaczęliśmy rzucać cytatami, to dołożę jeden w formie małego konkursu.
Tekst jest o równoczesnym rozwoju nauki i techniki oraz ludzi jako takich.
"(...) A to dlatego, ponieważ olbrzymia większość materializowanych produktów rozumu jest inwestowana w prace typowo sybarytyczne. Mądrze skonstruowany telewizor upowszechnia intelektualną brednię, wspaniałe techniki komunikacyjne służą temu, żeby zamiast upić się na swoim podwórku, przebrany za turystę debil mógł to samo uczynić w pobliżu Bazyliki Świętego Piotra. (...)"
Z jakiej to książki?