-
Odp: [cauchy] Dzikie życie
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Bardzo fajne i ładne.
Jak robiłeś nocne zdjęcia borsuków?
Ostatni klip to R6, pozostałe to zwykłe fotopułapki.
Borsuki kompletnie mi nie wyszły. Byłem w terenie ponad 50x z aparatem i urodziły się z tego dwa średnioudane kadry i jeden 3s klip. Przeważnie nie wychodziły w ogóle, a czasem wychodziły nie z tej nory gdzie miałem wycelowany aparat, albo wtedy gdy miałem jechać a ostatecznie nie pojechałem, jak na pierwszym klipie.
W tym roku chcę porobić więcej futrzaków a z ptaków skupić się na nowych gatunkach.
-
do siego roku dla wszystkich, a materiał filmowy zacny
-
#Cauchy - jak Ty wypatrujesz te puszczyki w lesie? Niekiedy chodzę po lasach i specjalnie wypatruję sów i nie ma opcji tego dostrzec. Mają one jakieś specjalne zachowania albo terytorium wyjątkowe dla nich (nie wiem, np skały w pobliżu, zbiornik wodny etc)?
Bażanty to od kilkunastu lat takie trochę "zapomniane" zwierzęta, a pamiętam, jak mój tata np miał procę i polował na nie (nie, to nie było w czasach kamienia łupanego :D, taki jakiś wiejski sposób bodajże), zawsze jakieś pióra się kolekcjonowało z nich. Aktualnie mało nawet zdjęć bażantów, a to piękne ptaki.
Te żurawie w 3:50 ********e :D poruchały i drą dzioby :))), coś jak papieros po seksie w filmach. I ten młody, słodziak
Piękne ujęcia z bączkiem na śniadaniu :)
Tego zimorodka to Ty byłeś chyba mega blisko? Detal na tej gałęzi widać doskonale i jest płytka głębia ostrości.
-
puszczyk zwyczajny ten na początku jest z Łazienek w Wawie :D jak go znaleźć? najprościej szukać ludzi z długim tele i ich popytać :D
uralski - poczytaj co tu napisałem:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1468355
zimorodek jest "wyreżyserowany" (niestety), ale i tak daje to masę radochy przy obserwacji, i można poćwiczyć ujęcia gdy nurkuje po rybkę, tam jest po prostu trzcinowisko na stawie rybnym i jeden gruby palik zatknięty w dno żeby miał gdzie siadać, bo tak to nie ma gdzie usiąść
-
1 załącznik(ów)
a widzisz, nie czytałem Twojego posta #191, dzięki za wrzutkę z Ornis Polonica, przeczytam. Wtedy jak wrzuciłeś fotkę urala z Puszczy Niepołomickiej to jakiś tydzień później wybrałem się tam na spacer nie znając miejsca i właśnie pojechałem w okolice rezerwatu Lipówka (zbieg okoliczności totalny, bo jak napisałem - nie czytałem Twojego posta). Zrobiłem sobie taką trasę, jak poniżej. Poszedłem tam generalnie na spacer z nadzieją, że zobaczę w końcu kiedyś sowę na dziko (w zoo to każdy widział :P), no i nie spotkałem jej niestety. Ale spoko, że akurat tak poszedłem, jak była widziana. PS: swoją drogą ciekawy ten rezerwat z tymi powalonymi drzewami obrośniętymi mchem.
Załącznik 19155
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
(...)w zoo to każdy widział (...)
w połowie lat '90 zabrałem latorośle do ZOO w Warszawie - łaziliśmy prawie cały dzień, kilka razy mijaliśmy dużą klatkę/wolierę, opisu nie pamiętam - jakaś duża sowa? puszczyk? - jedyną pustą :p - dopiero jak wychodziliśmy zauważyłem, że w środku jest WIELKIE ptaszysko :mrgreen: - w środku miasta nie potrafiłem go zobaczyć (a wzrok miałem jeszcze dobry) - w lesie w życiu bym go nie dojrzał... :lol:
-
Prawda, kamuflaż mają niezły. Tzn nawet nie tylko kamuflaż, ale też to, że one poruszają w zasadzie tylko głową, a tak to ciało jest sztywne. I fakt, że w zoo też trzeba dobrze się przyjrzeć aby je dostrzec. Sowy są trochę jak latające koty :)
-
Powiem szczerze ze wnerwia mnie ten konwerter. Serio doplacilbym dyszke zeby miec to ciulstwo wbudowane jak w nikonie.
Z minuta sie schodzi zeby to zapiac/zdjac. W tym czasie cztery powierzchnie są narazone na łapanie syfu i to te najbardziej newralgiczne dla fot. Wczoraj patrzylem stan soczewek w TC a tam jedna na samym srodku wymazana palcem [emoji849]juz gdzies musiałem dotknac nie tak jak trzeba. I jeszcze te dekielki zeby je nalozyc w odpowiednim miejscu…
-
-
[cauchy] Dzikie życie
Ale ja chce dwa osiem..
Jesli canon wypusci jak w rumorsach czterysta DO z wbudowanym TC to rozważę.
W tej chwili powyżej dwiescie mm canon nie ma nic czym nawiazalby walke z konkurencją. Ani swiatłowo, ani cenowo.
-
4 załącznik(ów)
Przyszła zima, zaczynamy 2025 :D
wszystkie foty R5 + 400 + TC 1.4, F4, z dzisiaj
autofocus nieraz się gubił w tej gęstwinie, stado liczyło ok 60sztuk
pola niedaleko Kotówki, powiat Hajnówka
152. twardziele
Załącznik 19221
153.
Załącznik 19222
154.
Załącznik 19223
155. nie podchodź bliżej bo dostaniesz w czambuł
Załącznik 19224
-
Wszystkie fajne, ale 154 rządzi!
-
6 załącznik(ów)
Myślałem, że dziś prognozy się nie sprawdzą tak samo jak wczoraj i będzie słońce, i z tą nadzieją pojechałem na zimka. Niestety były tylko skromne przebitki, więc foty płaskie.. na zimka trzeba jednak więcej światła, nie tylko żeby zamrozić ruch, ale w promykach, z refleksami na piórkach prezentuje się znacznie lepiej. Cóż, przynajmniej poćwiczyłem refleks ;)
wszystkie foty R5 + 400mm @f2.8
156. zimno dziś i zamieniłem się w puchatą kulkę z dziubkiem :)
Załącznik 19314
157. atak
Załącznik 19315
158. nurkowanie
Załącznik 19316
159.
Załącznik 19317
160. i mam już rybkę..
Załącznik 19318
161. ..albo nawet dwie! :D
Załącznik 19319
-
przyjemnie pooglądać takie akcje
-
160 161 bardzo efektowne. Światełko, kolorki - wszystko zagrało :)
-
Szanuję ludzi fotografujących zimorodki. Byłem niedawno na dwóch stawach (niewielkich) i skubaniec jest mega płochliwy, a w dodatku lubi chować się w trawach przywodnych. Ja nie wiem, jak Wy takie zdjęcia robicie, że jest sama woda i jedna gałązka. Siedzisz i czatujesz tylko na tę gałązkę?
-
Można też przygotować mu taką gałązkę w dogodnym miejscu. Nie wiem jak robi Cauchy.
-
2 załącznik(ów)
9 dni w Białowieży i okolicach (w trakcie) w poszukiwaniu żubrów. Generalnie chcę lepiej rozeznać teren i zapolować na kadry z separatnym tłem i o zachodzie słońca w kontrze. Kadr porankowy pt. mroźny dół i płonące tło od wschodzącego słońca jest do zrobienia, ale trzeba mieć mega mega szczęście być w odpowiednim miejscu, gdyż taki warunek trwa dosłownie 10-15min.
Na razie sobota - 2 spotkania, niedziela - 1 spotkanie. Poniedziałek - 0 spotkań. Warunki do foto wyśmienite, -13st, szron, mimo że sucho jak pieprz to o poranku na łąkach jest naprawdę ładnie. Pochowało się dziś wszystko.
Poniżej 2 strzały z wczorajszego pochmurnego poranka, łąki niedaleko Kosy Most. Staram się nie korzystać z konwertera, tylko powoli podchodzić zwierza. Takie są wielkie i silne, a takie płochliwe.. co ciekawe największe byki przeważnie chowają się z tyłu za młodzieżą.
R5 + 400 @2.8
162. ISO 400, 1/800s
Załącznik 19400
163. ISO 160, 1/320s
Załącznik 19401
-
Cytat:
Zamieszczone przez cauchy
Takie są wielkie i silne, a takie płochliwe.. co ciekawe największe byki przeważnie chowają się z tyłu za młodzieżą.
To jak u ludzi, np w wojsku, albo pseudokibice. "Starszyzna" się nie tłucze tylko wysyła młodych :lol:
Piękne, tj widziałem je tylko w ZOO oraz na pół dziko w rezerwacie w Bieszczadach w Muczne. One też spędzają czas na otwartych przestrzeniach? A w lesie śpią, czy coś w ten deseń?
-
Teraz przewaznie na łąkach i polach gdzie podjadają rzepak i trawe, jest mnóstwo paśników dla nich z sianem. To stado mialo ok 20szt. Razem cieplej ;) spotkać żubra w lesie to trzeba mieć fart. Trochę na to liczę bo łażac jest sporo ich legowisk. Tylko trzeba trafić.
-
Piękne foty żubrów i same zwierzęta też robią wrażenie!
-
1 załącznik(ów)
164. już prawie straciłem nadzieję i wracałem do Hajnówki a tu bach 30 osobników, ostatnie 5min o zachodzie słońca. Szkoda że w tle las, a nie pole, efekt byłby znacznie lepszy
Załącznik 19411
-
Ładny las. Szkoda, że żubry zasłaniają... :mrgreen:
-
Fajnie kontury podświetlone, jaki tu exif? ISO w kosmosie?
-
ISO 250 (dwieście pindziesiat), 1/1250s, f2.8, -1ev, i jeszcze w postprodzie właśnie tak żeby kontury uwypuklić, już bez odszumiania. słońce było jeszcze nad wierzchołkami, wiec światła było sporo.
-
1 załącznik(ów)
Dziś zabawa w kotka i myszkę. Przyjechałem na miejsce gdzie na wzgórku leżały 4 byczki, czekam na lepsze światło, wychodzę, one wstają i powoli czmychają w las :evil: myślę trudno, jadę dalej, wyścig z czasem, zaczęło się najlepsze światło a zanim znajdę inne stadko, podejdę, itd minie przynajmniej 10min. No i jest, lonesome cowboy, idealnie pod słońce :) gdybym miał kilka minut więcej nagrałbym lepsze klipy. Wpadło kilka kadrów, wracam do auta, mijam poprzednie miejsce, a tam.. 50 żubrów na polu :mrgreen: już po zmroku..
165. 400mm, 2.8, ISO 100, 1/1600s (z TC byłoby lepiej)
Załącznik 19413
-
-
To najlepsze. Nawet mógłbyś dociąć go żeby było widać jego głowę i słońce. No ale to jest bajka fota, ekstra to siadło.
-
Nr 164 z lasem jest bardzo ładne. Nie przekonujesz mnie tym polem, las to ich naturalne środowisko. Masz taki trochę low-key.
Nr 165 bardzo ładne również. Zastanowiłbym się nad przycięciem do formatu 5:4, ze środkową linią przechodzącą przez lewy brzeg Słońca i trochę mniej gleby, mniej więcej do tego ciemniejszego pasa. Ale to moje spojrzenie.
-
1 załącznik(ów)
to jeszcze jedno, o to chodziło? :) to był naprawdę wyścig o sekundy, byczek mnie ciągle obserwował, ja prawie biegnę żeby słonce nie zaszło
166.
Załącznik 19416
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
to jeszcze jedno, o to chodziło? :) to był naprawdę wyścig o sekundy, byczek mnie ciągle obserwował, ja prawie biegnę żeby słonce nie zaszło
166.
Załącznik 19416
Prawie.
--- Kolejny post ---
Jeśli mogę coś zasugerować (patrz jaki jestem grzeczny ;)), to zrobiłbym tak
nr 165 wg Leona Zawodowca Bonda.
Załącznik 19417
Cały czas podkreślam, że to moje wizje.
-
Wiem, tylko ze to juz nie jest 2/3 ;) chcialem najpierw dac slonce w lewym gornym mocnym punkcie a byczka w prawym dolnym, ale w takiej kompozycji znikalo podswietlone futro i nie bylo takiego efektu. Dwa obiekty blisko siebie trudno dobrze wykadrowac.
-
Wiem, pisałem że 5:4.
Każdy ma swoje preferencje, mniej lub bardziej racjonalne, ale nie trzymam się już 3:2; dla mnie ten format nie jest dobry ani poziomy, ani pionowy. Oczywiście czasem go używam, ale nie często, a już prawie nigdy do kadrów pionowych. Jakoś bardziej już mi pasuje 1,41:1.
Wolę 5:4 (pionowo 4:5), 16:9, 1:1.
Zmieniło mi się tak po otrzymaniu w prezencie i kontemplowaniu albumów ze zdjęciami Ansela Adamsa.
Takie luźne mysli. :D.
-
166 Mega!
Ta naprawdę tak prosto spotkać żubry? Czy po prostu podchodzisz już któryś raz do tematu i masz sprawdzone, pewne miejscówki?
-
Trzeba żyć w zgodzie z lokalnymi fotografami ;)
od nich się dowiedziałem, że już w okolicach Białowieży, tam po wsiach Teremiski, Pogorzelce, Budy, gdzie kiedyś było ich sporo, teraz są już tylko pojedyncze sztuki. A stada są w okolicach na północ od Hajnówki - Kotówka, Nowosady itp. Trzeba po prostu jeździć i się rozglądać po polach. I też są podobno na łąkach na północ od Narewki i tam rzeczywiście są super warunki dla nich, mają paśniki itp, ale tam jeszcze nie spotkałem. I podobno spore stada są w okolicy miejscowości Krynki, ale to już dalej na północ, tam jeszcze nie dotarłem.
-
-
5 załącznik(ów)
Chciałem taką sesję jak dziś :) co prawda spóźniłem się kilka minut na najlepszy warun, ale i tak jestem kontent :) wyszły i fajne kadry i fajne slow-mo
167. 400mm, 2.8, ISO 400, 1/250s, +0.33ev
Załącznik 19420
168. 400mm, 2.8, ISO 320, 1/320s, +0.33ev
Załącznik 19421
169. 400mm, 2.8, ISO 200, 1/100s, +0.33ev
Załącznik 19422
170. 400mm, 2.8, ISO 400, 1/160s, +0.33ev
Załącznik 19423
a tu już poza konkursem jak to podglądanie wygląda od kuchni:
Załącznik 19424
-
Świetne te Żubry i przy okazji zareklamuję moje rodzinne strony - Lasy Janowskie - parę lat temu przywieziono tam Żubry. Może kiedyś zapoluję z aparatem.
https://kurierlubelski.pl/co-slychac...ar/c7-18255963
-
o fajnie :) jeszcze drugie takie stadko by się przydało żeby nie było chowu wsobnego
ale ciekawe że koleś spotyka głuszce, to prawdziwy rarytas u nas
-
I takie stada po stolicy chodzą :) Świetne zdjęcia
-
2 załącznik(ów)
Dziś w końcu pojawiły się na horyzoncie inne futrzaki :) ale mega płochliwe..
171. 400mm, 2.8, ISO 1000, 1/320s
Załącznik 19426
Niepotrzebnie zdjąłem TC :( megaśny crop
172. 400mm, 2.8, ISO 1600, 1/500s
Załącznik 19427
-
I tutaj przydałby się taki patent, jak ma Nikon, czyli TC wbudowany. Ale piękny lisek. To młoda sztuka? Tj taka młodzież lisowa?
-
Brakuje tego, może nie mocno, ale zauważalnie.
Nie zawsze da się komfortowo przepiąć TC. Dziś akurat mróz, grube rękawiczki, zdejmij plecak, wyjmij tc, zdejm rękawiczki, odkręć end capy, odkręć aparat, załóż tc tak żeby śniegu tam nie napadało, odłóż end capy do pokrowca, schowaj do plecaka, załóż plecak.. :evil: i zanim to się wszystko zrobi zwierz czmycha. Tak jak dziś gile.
-
Nie myślałeś o tym 200-800? Chociaż tak patrzę na te exify co wrzucasz, to przy f2.8 i stosunkowo niskich czasach masz ISO 1000+, to nie chcę wiedzieć co by było na tym 200-800 :/. Do Twojego stylu fotografowania, gdzie raczej strzelasz o poranku bądź pod wieczór, to słaby obiektyw.
-
[cauchy] Dzikie życie
Nie myślałem nigdy ani o 200-800 ani o 100-500 (może z wyjątkiem pierwszego miesiąca gdy 100-500 był zapowiedziany, pamiętam że wtedy byłem najarany)
5.6 czy 6.3 to już serio na granicy używalności, o separacji tła nie wspomnę. Chyba że ktoś lubi focić w ostrym świetle, to ok. Chciałbym mieć jeszcze jakiś poręczny 500/5 lub 5.6 na wycieczki w góry, ale nie f8 czy 9.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Nie myślałem nigdy ani o 200-800 ani o 100-500 (może z wyjątkiem pierwszego miesiąca gdy 100-500 był zapowiedziany, pamiętam że wtedy byłem najarany)
5.6 czy 6.3 to już serio na granicy używalności, o separacji tła nie wspomnę. Chyba że ktoś lubi focić w ostrym świetle, to ok. Chciałbym mieć jeszcze jakiś poręczny 500/5 lub 5.6 na wycieczki w góry, ale nie f8 czy 9.
Dużo tańsze mydelniczki, zwłaszcza od RF 400 mm f/2,8 za 60k PLN, można kupić w Rossmanie :mrgreen: Aparaty i obiektywy nie trafiające z ostrością w najlepszej fazie lotu zimorodka też są tanie :mrgreen:
Ale są metody poprawienia ostrości każdej mydelniczki oraz wartością ISO też się można już tak bardzo nie przejmować ;) Zaszumiony liseł przy ISO 1600 TAKIM SPRZĘTEM I SOFTEM?!
-
R5 odszumia się od ISO 100 ;)
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
R5 odszumia się od ISO 100 ;)
Skoro R5 się odszumia, to powinno być odszumione, a nie jest :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Skoro sprzęt za 80k PLN nie robi tego, co trzeba, to ile jest warta metoda, która to robi z każdym sprzętem? ;)
Załącznik 19448
Załącznik 19449
Załącznik 19450
-
2 załącznik(ów)
Jest odszumione :) odszumianie ustawiam w LR na 35, 40 to już granica, powyżej której fota zaczyna wyglądać jak AI.
Masz tu jak wyglądała cała fota i 100% crop, bez korekcji, jedynie po lekkim wyostrzeniu:
Załącznik 19456
Załącznik 19457
-
Jak ta fota wyglądała to ja nie muszę wiedzieć; ja widzę, jak wygląda po obróbce. Da się lepiej, chyba, że komuś to wisi. Mi też wisiało, ale się urwało, i już nie wisi :mrgreen: