Sciągnąłem 30dniową wersje, jutro się zastanowie jak ją przedłużyć :)
Wersja do druku
No stary.
Jak Cię będzie stać to jesteś dobry. ;]
ja w domu mam ten sam problem.szukalem po torrentach tego programu ale nie moglem znalesc.
Cześć, ja również polecam stocki do zarabiania pieniążków :-)
Z mojego doświadczenia wynika, że najbardziej opłacalne to:
IStock, ShutterStock, Fotolia, DreamsTime
Probowalam tak kiedyś. Niestety w ten sposob zapisuje sie te dane do EXIF. A stocki zczytuja keywordsy i opisy z IPTC. Tak więc potrzeby jest do tego jakis inny program.
Na przykład jest taki programik EXIFER - on obsługuje edycje EXIF i IPTC.
A tutaj moje foty na IStock i na SS
Fajne zdjęcia Emielcia!
A to moje
http://www.shutterstock.com/gallery-74218p1.html
Bartosz - niezłe foty.. No i sporo ich masz.. Od dawna jesteś na SS?
No i żeby nie było że pytam o pieniądze to zapytam ile masz średnio downloadów dziennie? tak mniej wiecej :)
Heh, tak mi wpadło parę zdjęć w oko aż tu nagle w wyborczej:
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obc...3,3734898.html
http://kobieta.gazeta.pl/aliasy/mod/...jsp?xx=3739361
:-D
Schabu, Routlaw - usuncie prosze z wlasnej woli wasza wymiane pogladow na temat nielegalnych sposobow zdobycia tego oprogramowania i kontynuujcie ten temat prywatnie.
Z gory dziekuje.
mogłeś sam je ciachnąć przecież :) wiesz jakie to kasowanie było forsowne dla mojego łącza :D
juz to robimy prywatnie;) a co do tematu - czy nie mysleliscie zeby sprzedawac zdjecia ktore wystawiacie na stockach, sprzedawac takze agencjom reklamowym z waszych okolic??
Niedawno zapisałem się na Shutterstock i ShutterPlanet ale jak narazie do pierwszego nie mam zastrzeżeń ale ten ostatni to przecież lekka przesada, obiecują zatwierdzanie zdjęć w ciągu trzech dni jeśli dobrze doczytałem a ja juz czekam tydzień, a tam nic się nie dzieje, jakaś stagnacja. W ciągu tego tygodnia dodano na stronę chyba ze 4 zdjęcia wogóle, a moje dalej w poczekalni, juz nawet przestałem dosyłać bo nie wiem czy to ma sens.
Tu wywołam do tablicy Routlaw bo widziałem Twoje foty na tym stocku - czy miałeś podobne doświadczenia?
Nie wiem, bo zawsze instaluje z pluginami:)
Mam taka propozycje, moze ktos rozpocznie nowy watek w ktorym kazdy moglby wrzucic namiary na swoje konta stockowe, tak zeby kolejni zainteresowani byli w stanie wspomoc ludzi z CB, wpisujac ich ID w polu "polecajacy"? :)
Ja mam w planach zalozenie swoich kont i sprobowanie tej zabawy, moglbym wiec sie pod kogos podpiac. ;)
Długo długo miałem w podpisie link z takim namiarem do rejestracji z moim numerem referencyjnym na shutterstocku, jednak jeden z moderatorów zasugerował mi że jest to niezgodne z regulaminem forum. Nie chciało mi się pisać pytania o zgodę do Hazana, wiec zamieniłem ów link na link do PW. Jeśli będziesz chciał wesprzeć moją osobę to daj znać a podam Ci namiar przez PW.
Pozdrawiam i zachęcam do Stock'owania :)
bartosz108, a ta mućka poczciwa, nasza polska (rasy holenderskiej) to miała jakieś pobrania??? Toż to prawdziwe, nieumyte bjuti!
U mnie w rankingu na miejscu 9 trzyma się dziarsko. HEHE
Aż dziw człowieka bierze. :confused:
Szybko idzie dodawanie do shutterstock'a.
A sprzedaż to już jak Bóg da i partia pozwoli.
Biorą raczej wszystko, a najwięcej z kilkoma modelami.
Poza tym ciężko oceniać zdjęcia, zajmujemy się różnymi tematami.
To co tam (microstock's) wsadzam to starocie, nowe sesje wstawiam do BE&W.
Bardzo solidna polska agencja!
www.bew.pl
Polecam lekturę :
http://www.microstockgroup.com/forum/
czyli rozumiem, że z takich stocków internetowych....da się żyć ?!
zyc to chyba za duzo powiedziane:) ale jak widac na powyzszych przykladach na zabawki starcza ;)
mam pytanko do studyjnych microstockowców przedmiotów małych, srednich oraz macro ;)
macie body z cropem 1.6 i okolo 8k na obiektywy. Jakie byscie wybrali?
TS-E 45 :-) i 100macro jesli do micro
Ja za Jacem ... z taka kasa jedno dobre szkielko makro (moze byc np tamron 90 - wyjdzie taniej a jakosciowo podobnie) oraz TS-E. Ten drugi dzieki kontroli plaszczyzny ostrosci idealnie nadaje sie do takich celow.
Witam wszystkich,
To mój pierwszy, i mam nadzieje nie ostatni, post na tym forum.
Czytam z zainteresowaniem wątek i widzę, że nikt jakoś nie zainteresował się kwestią podatków od zarobków na stockach.
Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi jak to wygląda? Co robić, żeby być w zgodzie z obowiązującym prawem podatkowym. Czy wystarczy po prostu co roku podsumować to co wpłynęło na konto i samemu sobie policzyć? Czy są jakieś regulacje prawne w tym względzie? Jakie są koszty uzyskania przychodu, czy płaci się od tego jakieś ZUSy itp.
Pozdrawiam,
Waldek
Nie wiem jak ZUS, ale jeśli chodzi o podatki to wstępnie powiem, że zagraniczne podmioty muszą na koniec roku wystawić dokument potwierdzający wypłaconą kasę, którą doliczamy do zeznania rocznego.
To jest wstępna informacja z pamięci. Upewnię się i jutro potwierdzę.
Matka, a jak to ujmuje się w zeznaniu rocznym?
A ja mam jeszcze dalsze pytania. Jak to jest z płatnościami. Wszelkiej maści stocki wypłacają jak rozumiem w dolarach lub euro.
I co dalej?
Podaję im konto bankowe, na które powinni wpłacić? Bank przeliczy mi na PLN po aktualnym kursie czy muszę mieć konto dewizowe?
Wyczytałem już, że płatności przesyłają czekiem, którego realizacja dość słono może kosztować albo przez PayPal. Czy są jakieś inne formy?
Pozdrawiam,
Waldek
stocki wyplacaja w $ - wybierasz forme platnosci MoneyBookers albo PayPal, stamtad platnosc wedruje przeliczona po kursie dnia na ror.
czeki to juz przeszlosc na szczescie :D
prosze bardzo wd2001 :)
A ja pociągnę wątek i pytania dalej ;)
Na stockach widzę, że zdjęcia wystawiane są (zazwyczaj) w wersjach małe, średnie i duże. Czy to znaczy, że jakbym wrzucał swoje, to muszę przygotować zdjęcia odpowiedniego rozmiaru czy to jakoś automatycznie przez stocka jest załatwiane?
wrzucasz najwieksze jakie masz.. Te rozmiarówki to oni sami robią. Chociaż nie wiem jak oni z moich 6.1mpix (3070x2046) robią 6140x4092 :roll:
To ja mam jeszcze pytanko odnośnie tego pita. Czy to są dochody uzyskiwane za granicą czy dochody z działalności twórczej, czyli pozycja "inne" ??
Oakhallow
Widziałem taki program PhotoZoom - podobno niemal bezstratnie powiększa. Chociaż przy dwukrotnym powiększeniu o jakim mówisz to chyba nie wierzę w "bezstratność".
Dzięki za odpowiedź.
Z działalności twórczej uzyskiwane za granicą ;) Tak by na chłopski rozum mi wychodziło, ale US ma pewnie inne zdanie na ten temat. Jak zwykle... :(
akurat dwukrotne powiekszanie jest w 100% bezstratne bo mozna po prostu z kazdego jednego piksela zrobic kwadrat z czterech :roll:
witam wszystkich!
Ja mam pytanie dla ludzi działających na iistockphoto.com. Na czym polega opcja "creative Network" ?? Poza tym że mozna z portfolio jednego użytkownika wskoczyć do portfolio innego. Czy warto przyłączać się do takich sieci ?
To chyba nie tak ;) Bo to by znaczyło, że równie dobrze możemy bezstratnie powiększać 4x, 8x itd. Tylko coś co powszechnie określa się "pikselozą" będzie coraz bardziej widoczne, a więc straty na jakości obrazu muszą być. Cienias jestem, ale podstawy jak tworzony jest obraz na matrycy i potem w kompie, to sobie jakieś przyswoiłem.
Ja nie, ale płatnik i jego siedziba tak ;) Ale to dalej "na chłopski rozum" :P
Off topic (moderatorzy, wybaczcie albo skasujcie):
Fakt, ale i tak ich nie lubię :p Jak większości państwowych urzędów, które bezproduktywnie przeżerają moje podatki :evil:
OT: no to powtorka tych podstaw Cie czeka!;) Samo slowo 'bezstratnie' wyjasnia wszystko - bez utraty informacji. Dlaczego mialbys utracic informacje przy powiekszaniu x2, x4 itd? Przeciez kazdy pixel jest kopiowany odpowiednia ilosc razy. A pikseloza to cos innego jest...:rolleyes: