witam
a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?Cytat:
Zamieszczone przez minek
Wersja do druku
witam
a 350d ma drugie pokrętło? nie ma. W wyższych canonach 20/30/5d....gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?Cytat:
Zamieszczone przez minek
Tak. Chodzi o to kółko nastaw.Cytat:
Zamieszczone przez emild
W postach wyżej alfa była porównywana do 350/10/20/30 (nie pamiętam czy dokładnie w tej kolejności), jednym ciągiem pisane.Cytat:
Zamieszczone przez emild
Tak. Nie wiedziałeś, że można nim kręcić? Ha, co więcej, odrobina ekwilibrystyki wystarczy, aby kciukiem nim pokręcić i zmienić przysłonę, a palcem wskazującym, tym drukim kółkiem co wystaje koło spustu - jednocześnie - czas. I wszytko nie odrywając oczu od wizjera i nie szukająć tycich guziczków kciukiem.Cytat:
gdzie jest to drugie pokrętło? czy jego funkcję spełnia to wielkie koło obok LCD?
ale wiadome przecież, że jest konkurentem dla 350 a nie 20/30 etc.Cytat:
Zamieszczone przez minek
wiedziałem, że koło się kręci ;) . Tylko, że u mnie (nie canon) jest umieszczone całkiem gdzie indziej. tak normalniej ;) jak (chyba) u wszystkich innych znacznie wyżej. Nie trzeba wyginać kciuka do dołu ;)Cytat:
Zamieszczone przez minek
pozdrawiam
popraw mnie jesli sie myle, ale zamiast cyt. "wyginac kciuka", musisz siegac do tego kolka druga reka...Cytat:
Zamieszczone przez emild
a w Canonie jest to tak pomyslane, ze lewa mozesz caly czas trzymac szklo (co w przypadku dluuugich bialych fallusow :) ma istotne znaczenie) a wszelkie nastawy zmieniac prawa lapa. wzglednie mozesz lewa reka wisiec na slupie a prawa robic caly czas zdjecia :) lub, najbardziej prozaicznie, nie odkladajac aparatu siegnac do torby/plecaka po akumulator czy karte pamieci.
to moze sie to wydawac z poczatku dziwne, ale po opanowaniu okazuje sie cenne uzytkowo. w sumie, to zachecam sprobowac. wielokrotnie uratowalo mi wartosciowe ujecia, gdy w ferworze walki nie mialem czasu na zatrzymanie sie, a musialem zmienic akku czy karte.
Wyginac jak wyginac, ale mi sie wydaje, ze canonowe kolko jest mimo wszystko wygodniejsze... Raz, ze "inaczej pracuje kciuk w stawach" (wygiecie w dol akurat maly problem), a dwa, ze mozna nim krecic dookola szybko bez zatrzymywania, co przy przewijaniu setki fot jest calkiem niezle (niezaleznie od innych sposobow przewijania setki fot). Ale to "co kto lubi" w sumie.
nie, upierałbym się za wyginaniem ;) ale zaznaczam, że nie miałem żadnego lustra canona w ręku-to tylko suche przemyślenie po obejrzeniu body w necie.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Nie twierdzę, że to gorsze rozwiązanie.
no ja też tak mogę tylko wykonuję mniejszy ruch kciukiem,bez takich wygibasów ;)Cytat:
rzeczywiście przy przeglądaniu dużej ilości zdjęć - wygodne. Natomiast przy regulacji przysłony wystarcza mi prędkość, którą osiągam u siebie :grin: Raczej nie potrzebuję szybko zmieniać ze skrajnej wartości w skrajną.Cytat:
Zamieszczone przez Kuchatek
Dzięki za wyjaśnienia. już wiem, gdzie jest to drugie pokrętło :grin:
emil
Nie chodzi o prędkość regulacji. Co kto lubi, ale dla mnie to koło jest _bardzo_ wygodne (nie przeglądam nim fot, bo nie mam ekranika z tyłu).
Próbowałem brać w łapy nikona (f80, d100) gdzie takie koło jest na górze i chodzi w poziomie, zagłębione w aparacie ... iii wydawało mi się to mniej wygodne - musiałem puścić praktycznie aparat, tzymając go tylko za wystający uchwyt z przodu. Ale jestem pewien, że to kwestia przyzwyczajenia.
I tak i nie. Znam użytkowników D200 którzy twierdzą że brak tego kółka z tyłu to jedyna wada nikonów w zakresie ergonomii. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez minek
Ale za to alpha daje lepsze zdjecia od 350D: :-)Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
A100:
http://img.allabout.co.jp/gs/digital...3A/a100_p1.jpg
350D:
http://img.allabout.co.jp/gs/digital...A/kissn_p1.jpg
znaczy sie gdzie?Cytat:
Zamieszczone przez wrona
bo to chyba nie ten przyklad :roll:
przyklad moze i ten, ale cos jest walniete w zdjeciu z 350d bo ostrosc jest ale nie tam gdzie potrzeba
porownianie po lewej 350d po prawej A100
wiec teraz wychodzi ze 350d jest lepsze :mrgreen:
jaki test - takie wyniki ;-)
Wyglada to na wine obiektywu nie matrycy
a mi wyglada na jakis FF/BF lub tez poprostu blad fotografa ;-), w kazdym razie nie jest to rzetelny testCytat:
Zamieszczone przez AdrianP
Dla mnie zdjecia z A100 sa jakies takie :roll: plastikowe ;)Cytat:
Zamieszczone przez wrona
Ta matryca ma potwornie mala dynamike, jak kompakt, niemile oglada sie takie fotki.Cytat:
Jakies dowody? Jak dla mnie sa duzo bardziej naturalne, a przez to moga sie mniej podobac.Cytat:
Ufff, przebrnąłem przez cały wątek foto-audiofilski :-)
Co do sprzętu audio - IMO Sony to średnio trafiona inwestycja. Testami w pisamach nie ma co się podpierać - najczęściej są sponsorowane. Wystarczy przeczytać dwa egzemplarze pisma i już wiadomo dystrybutor którego sprzętu sponsoruje gazetę. Argumenty, że w środku DVD Yamahy siedzi Philips też średnio do mnie trafiają (chociaż to oczywiście prawda), w końcu Eizo robi monitory na matrycach Samsunga i :mrgreen:
Co do alfy - w 100% zgadzam się z Czeczotem. Ciekawa, dobrze przemyślana propozycja ze świetnie zapowiadającymi szkłami. Chociaż na ostateczną ocenę trzeba poczekać, aż pojawi się więcej sampli z różnych szkieł i tego body. Mówię otwarcie - mój Canon wymięka pod wzgledem funkcjonalnym, a ja mimo tego cieszę się, że pojawiło się na rynku coś takiego. Na pewno zyskamy na tym wszyscy.
Czyli co-testowali je na tych samych szkłach?Cytat:
Zamieszczone przez wrona
Cytat:
Zamieszczone przez arra
Liczne przepalenia i niedoswietlenia a nie mile dla oka przejscia tonalne jakie maja miejsce w lustrzankach Canona i fuji, o innych firmach nie wiem.
Widac to np na wyzej wymienionym przykladzie:
Rozczaruję kolegę ale szczerze mówiąc, to nasze CMOS-y dają większą plastikowość i mniejsze szumy na wysokich iso nie nadrabiają, gdyby nie bogactwo systemu... Plastikowe już na pewno są jpegi z firmowego softu w puszkach, więc tylko raw kolego, tylko raw.Cytat:
Żeby obiektywnie ocenić te fotki, trzeba by je zrobić w identycznych warunkach. Te "liczne przepalenia i niedoświetlenia" wynikają raczej z innych warunków oświetleniowych , z innego kąta ustawienia modelki jak i samego aparatu oraz co najważniejsze - błędu fotografa (to wszystko widać aż w oczy kole, dziwne, że nikt tego nie zauważył). Zupełnym kuriozum już jest robienie fotek lustrzanką w jpgach i porywanie się na jakieś testy. Obydwie fotki są delikatnie mówiąc słabe. Widziałem dużo lepsze fotki z przedprodukcyjnych a100 i przy cenie 3200 zł z kitowym obiektywem, amatorowi wcale tak ochoczo jak dotychczas nie poleciłbym 350d.Cytat:
Przy okazji zakupów w CH natknąłem się na sony roadshow i chyba jako jedyny tutaj pobawiłem się a100 osobiście. Szczerze mówiąc jest to bardzo poważny konkurent wśród tanich lustrzanek. Jeżeli sony wykorzystując doświadczenie KM dalej będzie wypuszczało takie puchy, przy coraz szerszej ofercie szkieł i jeżeli podciągnie i wyjaśni kilka spraw, to trzeba będzie w szybkim tempie zweryfikować opinię o producencie. O samej jakości fot będzie można podyskutować po zrobieniu poważnych testów i porównań z wersji produkcyjnej. Ciekawe co sonyKM wypuści w segmencie semi-pro, bo na razie w tanich lustrach nie ma merytorycznie sprawę biorąc konkurencji, ostatnią niewiadomą jest rzeczywista i rzetelnie porównana jakość fotek. Problemem nadal są obiektywy ale z rozmów na prezentacji wynikało, że będzie kilka ciekawych propozycji.
Cieszę się, że sony weszło otwartymi przez KM drzwiami do gry, bo trzeba przyznać, że po wejściu szeroką ławą w cyfrę, to ostatnio nasz producent, jak i nikon trochę przystopowali.
W takim razie albo ja mam cos nie tak ze wzrokiem albo mam spaczone pojecie plastykowisci, poniewaz po obejrzeniu sampli z A100 odnioslem zupelnie inne wrazenie.Cytat:
Zamieszczone przez TTT
P.S.
Jotpegow nie tykam ;)
To się chwali ;)Cytat:
Mówili mi na tym roadshow, że jeszcze nie ma sampli z wersji produkcyjnej, nie sądzę jednak aby były znaczace różnice, ale aby ocenić alfę trzeba poczekać. Im puszki i system sonego będą lepsze, tym dla nas lepiej, nic nie napędza postępu jak konkurencja. Chciałem po prostu zwrócić uwagę, że CMOS oprócz zalet ma też dość znaczące dla niektórych wady.
Nieważne czym się foci, ważne aby to sprawiało przyjemność i satysfakcję. Uważam, że źle by się stało, gdyby bagnet A zdechł razem z KM, bo co by pozostało, konkurencja z czasem podzielona pomiędzy canona i nikona w proporcji 70 do 25%? Bez sensu a do sony się przyzwyczaimy, tj nie my ale nie będzie dziwić pucha i szkło soniacza.
Sony też się chwalił, że matryca w stosunku do d200 jest poprawiona i że to nie ta sama konstrukcja, jestem ciekaw jak to wypadnie w testach, choć tę puszkę trzeba raczej porównywać do swojego segmentu, tj do d50 nikosia i 350d. D50 to w obecnej stuacji to już w ogóle powinni dodawać do zgrzewek piwa aby było czym rzucać w teściową :mrgreen:.
Cały czas jestem ciekaw, co soniacz pokaże w wyższym segmencie i czy na pewno wejdzie w FF, na tym roadshow pytałem i nie odpowiedzieli, bo to niewiadoma ale sam fakt dużej grupy obiektywów kryjących pełną klatkę daje szansę na wejście trzeciego konkurenta do gry w wyższym segmencie, bo samsung/pentax i panasonic(2000$ za puchę z podglądem na lcd :shock: )/olek (kilka obiektywów do wyboru) póki co się nie liczą, przynajmniej powyżej tanich luster. Paradoksalnie, im mocniej sony będzie odkrawać tort, tym lepiej dla konkurencji i dla nas też.
Macałem dzisiaj w poznaniu A100, powiem tak: kapitalne body, świetna ergonomia, stylistyka, AS, i ładniejszy od tego z 20D dźwięk migawki :D, przypomina bardziej szum niż klekot ;) to wrażenia z pierwszego kontaktu, zrobiłem kilka testowych fotek z AS on ( czy tam SSS) 70mm 1/3s nieporuszone, jak ze statywu, ludzie wyszli zamazani a napis stop na który ostrzyłem ostry ;)
To tyle, nie mogę się doczekać macania PółPr lustrzanki Sony.
Wg mnie nie należy nażekać na szumy gdyż AS (SSS) sprawia że nawet wieczorem można stosować ISO 100/200.
Takie pierwsze wrażenia.
A ja chciałem dzisiaj pomacać w Radomiu, to mi w FotoJokerze wcisnęli KIT że Sony przesunęło termin i dlatego jeszcze nie mają :).Cytat:
D50 to w obecnej sytuacji ma taka wziecie że "pracujące pełną parą tajlandzkie fabryki koncernu nie nadążają z zaspokajaniem zapotrzebowania"Cytat:
Zamieszczone przez TTT
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4626
tajlandia produkuje 3 modele oraz nowy
nie tylko D50
To nie kit - cala siec FJ otrzymala informacje z centrali SONY, iz premiera przesunieta zostaje o kilka dni.. i sprzet mial sie pojawic na polkach 28 lipca.. a u nas np. nadal go nie ma. Podejzewam ze w tygodniu przybedzie. Juz sie kolejki do ogladania ustawiaja ;)Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Dokładnie tak jest. W ich sklepie internetowym można oczywiście kupić Alfę za 3499 PLN ale odebrać po 6 sierpnia:mrgreen:!Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
jak tak dalej pojdzie, to pierwszy do sklepow trafi kolejny trabant Canona :)
I co z tego? I tak zostanie tylko 8mpx...Cytat:
i co z tego, skoro tych 8 mpix wiekszosc uzytkownikow nigdy nie wykorzysta? w moim studio mam na scianie wydruk 180x110 cm. zdjecie bylo zrobione 1dmkII (tez 8 mpix). zapewniam cie, ze jakosc jest znakomita. 8 czy 10 mpix, to tak naprawde niewielka roznica. znacznie wieksza roznice sprawia szklo jakie podepniesz do body.Cytat:
Zamieszczone przez wrona
Wykorzysta - mozna sobie swobodniej cropowac po fakcie.Cytat:
Zamieszczone przez sven
A 90% ludzi spojrzy, 8 mpx., bleee, o tu jest D80 z 10 mpx., Alpha 100 z 10 mpx... Te 90% kupujacych nie bedzie sie ani chwili zastanawialo, bo oni o szumach na ISO1600 nigdy nie slyszeli, na pudelku nie pisze, a za to jest podana ilosc pixeli.
w zasadzie wisi mi co zrobi 90% kupujacych:) jezeli chca sobie zrobic przykrosc; niech kupia nikona:)Cytat:
Zamieszczone przez wrona
Zdecydowanie Ci nie wisi, bo inaczej bys sie tak nie podniecal :-)Cytat:
Zamieszczone przez sven
A Nikonem fotografuja miliony ludzi na calym swiecie i wiekszosci z nich wcale nie jest przykro.
Najgorsi sa zarliwi uszczesliwiacze na sile, z ogniem wiary w sercu i czerwona febra w zylach. :-)
Jeśli nowy canon będzie równie "cudownie" leżał w dłoni jak 350D to będzie spory minus dla canona w bitwie z Alpha, a do tego dochodzą 2mpx, AS/SSS i czyszczenie matrycy. W moim canonie 20D by to się przydało bo co chwila mam kropki na zdjęciach.
Już KM mogła wygrać z Canonem jednak marketing C i całkowity brak marketingu Minolty sprawiły całkowity sukces 350D.
Teraz canon będzie miał ciężko ze względu na intensywne reklamowanie marki alpha.
Jeśli miałbym wybierać między SA a C350D to nie zastanawiałbym się długo, zdecydowanie alpha.
Wiesz tylko 350D była głównie projektowana z myślą o użytkownikach w Stanach i Japonii, a tam małe jest piękne:mrgreen:. Zresztą wyniki sprzedaży tego korpusu świadczą, że canon wie co robi. Co do alfy to ilość zdjęć z tego aparatu właśnie z kropkami dowodzi, że ten antidust chyba nie działa super. Co nie zmienia faktu, że np. w Japonii sprzedaż rośnie lawinowo.Cytat:
miałem dzisiaj możliwość pomacać nieco ten aparat w fotojokerze w Kraku.
Hm.. mam mieszane uczucia
- wygląda nieźle,
- wielkość nieco jak dla mnie za mała, ale lepsza od 350D.
- fatalna obsługa - mówię to jako zadeklarowany fan Canona (którego ergonomia zawsze mi bardzo pasowała). Brak intuicyjności, choć tego pewnie się można nauczyć. Wielowciskanie aby uzyskać prosty efekt - np. zmienić ekspozycję, czy punkt AF. Jak dla mnie 20D bije A100 ergonomią na kilometry. Choć Nikona i Minoltę znam mało, wwnioskuję, że jest to jednak filozofia zbliżona do tych systemów, które wielu ludzi zachwala, a mnie zupełnie nie pasują.
- głośny i trzeszczący, choć ładny dźwięk migawki
- duuuży wyświetlacz
- syfiasty plastik-guma kółka nastaw, oraz niby metalu pod palec wskazujący. Generalnie materiały mogły by być lepsze, czuje się delikatność, żeby nie powiedzieć kruchość
- kitowy obiektyw jest naprawdę kitowy, wykonianie gorsze IMHO niż kit 350D (ale za to posiada mikro osłonę przeciwsłoneczną - ma jakieś 7-10 mm)
w sumie nienajgorzej, a biorąc pod uwagę, że jest to matryca z D200 to nawet bardzo przyzwoicie, zwłaszcza jeśli sony zgodnie z zapowiedziami wypuści całą gamę dobrych szkieł.
No i cena: 3499PLN z kietem w fotojokerze :shock:
na stronach zeiss.de juz sie chwala ze maja do alphy szkla :-)...
tylko to jest dziwne bo alpha tak jak 350d d50/d70 jest taka "wejsciowa" w system lustrzanka, ta ktora ma przyciagnac klienta - a tu prosze sa juz do niej szkla za ciezkie $$$, pewnie drozsze niz body co w "entry level" ciut zaskakuje ;-)
Zycze sony jak najlepiej - tylko powiedzcie mi co mam powiedziec kumplowi ktory sie teraz mnie pytal ca kupic :mrgreen: czy alfe czy 350D?
ciezko bedzie wskazac jednoznacznie zwyciezce... jesli chodzi o system to mu mowie wez canona, ale on raczej nie bedzie tego rozbudowywal - wiec moze jednak alfa...
no nie ma lekko ;-)
niech bierze alfe, bedziesz sie mogl pobawic :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Matryca inna niż w D200. To tylko tak na marginaesie (było o tym x razy).Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
A sprzedawać niezależnie od jakichś tam uchybień jakości to jak znam życie będzie się bardzo dobrze. Alfa ma dużo dobrze "brzmiących" bajerów, cena myślę, że też niedługo spadnie. Jak sony potrafi reklamować swoje produkty to widać w reklamie z ostatniej Gali. Takiej wazeliny dawno nie czytałem, fakt że uśmiać to się przy tym też można nieźle:mrgreen: :grin:!
Proponuje wykorzystywac bardziej merytoryczne argumenty. Tego typu posty sie bardzo szybko kasuje :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez wrona
Przepraszam, to po prostu cytat ze Svena z zamiana "zolty" na "czerwony". :-)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Jeśli jest szumofobem i robi dziennie 45 testowych fotek nieba i muru na ISO 1600 to 350D. Jak nie to lepiej alfa. Stabilizaja, odkurzacz i ergonomia wymiatają ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Kubaman: A to że 18-55 jest lepszy od 17-70 sony to bzdura, nie oceniaj niczego przez miłość do własnego systemu i brak szacunku dla innych.
Kit sony ma większy zakres, zoom chodzi płynniej niż KITC, optyka porównywalna.
no niby masz racje ale co bedzie za rok jak kumpel powie ze chce lepszy aparat? kupil szkla lampe.. i co dalej w canonie masz dalej wybor 30D 5D moze 3D, 1D itd...Cytat:
sony to niewiadoma... :-(
i bedzie robil jeszcze lepsze zdjecia murow i tablic testowych. nie zapominajmy o niebieskim niebie przy roznych czulosciach :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
a tak serio - wychodzisz z zalozenia, ze kazdy musi chciec czesto zmieniac sprzet. ktore niekoniecznie jest prawdziwe. wystarczy, ze komus nie pokaze sie zadnego z takich jak to forum, i moze spokojnie 5 lat focic jednym aparatem, dopoki migawka nie padnie 8)
To nie zalozenie a gdybanie :roll: .Cytat:
no wlasnie nie ;-), ja sobie zalozylem ze zmienie body za 5 lat i jak narazie jeszcze mnie nic nie przekonalo do szybszej zmiany... jedynie szkla sobie wymieniam ;-)Cytat:
a jak padnie migawka - to naprawie ;-)
Cóż za rzeczowy argument. Jak odpowiedzieć na głupie zaczepki :confused:Cytat:
Oceniam z praktycznego punktu widzenia. Kit Canona jest bardzo podstawowym obiektywem, ale jeśli chodzi o wykonanie i ergonomię ten z Alphy jest wedle mojej opinii słabszy. O "braku szacunku" :lol: :lol: :lol: do plastikowego obiektywu jednej czy drugiej firmy nie będę nawet próbował dyskutować, bo to jest temat z Mrożka żywcem wzięty.
P.S> tak jak napisałem - dla mnie ergonimia Sony jest nieporozumieniem, więc nie czuję tego twojego zachwalania
Jest juz test na dpreview. wyglada niezle, zwlaszcza rozdzielczosc.