Kiedyś słyszałem, że można wrzucić w aparat jakiś nieoryginalny soft, który wpływa na szybkość AF czy lepsze iso. Ktos próbował? Ja to słyszałem w temacie 50d
Wersja do druku
Kiedyś słyszałem, że można wrzucić w aparat jakiś nieoryginalny soft, który wpływa na szybkość AF czy lepsze iso. Ktos próbował? Ja to słyszałem w temacie 50d
Chyba ML masz na myśli http://www.canon-board.info/oprogram...lantern-74533/
ale raczej nie wpływa na szybkość AF.
W temacie 50D to już różne nieautoryzowane softy były, ale żaden z nich nie wpływał na AF ani ISO.
a który firmware masz teraz w aparacie ??
spróbuj z Magic lantern fajna sprawa
Witam. Potrzebuję pomocy odnośnie firmaware'a do Canona 600D. Zastanawiam się czy robić update bo na stronie canona nie ma konkretnie czy menu będzie w języku polskim. Dodatkowo pisałem już maila do helpdesku ale widać nie zależy im na obsłudze klienta :/ Proszę o jakieś rady :)
A to super :) wielkie dzięki @Kotwica we wodzie dobrze, że udało się wreszcie jakąś konkretną odpowiedź dostać ;)
Jedyny problem jaki u mnie pojawił się po wgraniu nowego FW to to, że wyświetlacz delikatnie "miga". Tak jakby delikatnie drżał, spotkał się ktoś z podobnymi objawami ?
dzieki!
Przeglądam forum i szukam w sieci i jakoś nie umiem znaleźć jak sprawdzić którą wersję posiada mój aparat - Canon 700D ? Nie widzę takiej pozycji w menu ;( . Proszę o pomoc.
Nie znam C700D.
Sprawdź dane EXIF jakiegoś zdjęcia, tam pewnie coś znajdziesz.
Witam. Czy ma ktoś jakieś info czy jest nowszy soft do 70D niż 1.1.1 ?
Jeśli tak to proszę o jakiś link i instrukcję ładowania go.
Wszystko jest na stronie producenta. Wydaje się, ze nie ma nowszego
https://www.canon.pl/support/consume...cm:125-1473922
Czy żeby to zainstalować trzeba zdjąć obiektyw?
Nie musisz. Za to naładuj do pełna akumulator.
Witam. Zacząłem robić update firmware i od ponad godziny jest komunikat Firmware update program Loading... Czy to tak długo ma trwać czy coś jest nie halo i jak to można zatrzymać?
Sprawa się sama rozwiązała. Bateria padła, wymieniłem na naładowaną i zacząłem raz jeszcze z powodzeniem cały czas trwania update trwała kilka minut i kolejne kilka wgrania ML.
Canon 700 D
Zobaczymy na razie zainstalowałem i jeszcze nie robiłem zdjęć, czekam na warunki i szukam jakiegoś tutka w j. polskim
Ja też pamiętam swój pierwszy raz z update :twisted::lol:
EDIT
Witam.
Całkiem niedawno kupiłem zestaw Canon R7 z obiektywem 18-150 RF-S.
Mój aparat ma firmware nr. 1.2.0
Jako że na stronie Canona jest wersja 1.3.1 , postanowiłem zrobić uaktualnienie.
Zgodnie z procedurą na sformatowaną w aparacie kartę ( micro SD w adapterze - SanDisc EXTREME 128 GB XC-1 V30 )
skopiowałem plik firmware 1.3.1 , ustawiłem pozycję "p" ,zdjąłem obietyw i włączyłem zasilanie. Następnie wszedłem w pozycję "firmware".
Wyświetylił się ekran zmiany firmware z podświetlonym "cancel" i nieaktywnym "ok". NIe dało się przejść dalej, bo
przycisk "OK" nie reagował, a naciśnięcie "SET" powodowało wyjście z upgrade ?
Czemu tak się stało ?
Czy ma znaczenie rodzaj karty ( micro SD z adapterem ), jednak zdjęcia i filmy się zapisują ?
Czy system komputera na który ściągałem plik firmware - mam Win 7 ?
Dołączam zdjęcie wyświetlacza aparatu przed próbą uruchomienia .Załącznik 13572
Z góry dziękuję za sugestie.
Nie mam żadnych doświadczeń z takim sprzętem, bo to mój pierwszy zestaw bezlusterkowy.
Powinieneś mieć oryginalną baterię naładowaną na maxa. Sprawdź.
Pudełkowy zestaw kupiłem z początkiem czerwca tego roku, w jednej z polskich firm.
Bateria LP-E6NH została naładowana w zasilaczu z zestawu, zgodnie z zaleceniem upgrade.
Mogę się mylić, ale...
Może masz na karcie poza plikiem instalacyjnym coś jeszcze.
Plik powinien być wgrany na czystą kartę, sformatowaną.
Aparat czasem formatuje tylko swoje pliki, cudzych nie widzi.
Jesli dobrze pamietam to trzeba to przeklinać dzojstikiem a nie ekranem dotykowym - próbowałeś tak?
Po każdym formatowaniu w aparacie ( normalnym czy pełnym ), na karcie znajdują się katalogi: DCIM , MISC i Kosz.
DCIM z kolei ma wewnątrz: EOSR7 i CANONMSC.
Plik upgrade kopiowany jest bezpośrednio na kartę, obok tych katalogów.
Zrobiłem też opcję z wykasowaniem tych katalogów.Nic to nie dało.
Operacje z dżojstikiem też wypróbowałem....również bez efektu.
Napisałem maila do Canona i przyjęli zgłoszenie.
Może odpowiedzą w sensownie krótkim czasie ?
Tymczasem dziękuję za porady.
A update przez aplikacje?
EOS Utility wymaga minimum Win 10 32/64 wedle strony technicznej Canona.
Ja na obu komputerach mam Win 7 64 i jest blokada pobrania.
Nic to.......poczekam co odpisze Canon ?
Poza tym w opisie zmian nie ma bardzo istotnych poprawek dla początkującego użytkownika.
Podziałam na obecnej wersji jakiś czas.
Jeszcze raz dzięki za sugestie.
Juź się czegoś dowiedziałem z obsługi sprzętu....
Czemu EOS utility? Jest aplikacja na smartfony przeciez.
No niestety ;(((
Do ekranu, który już zamieściłem w tym wątku byłem z siebie bardzo dumny.
Sparowałem aparat ze smartfonem. Aplikacja wykryła że jest nowe firmware
i cała operacja z przeniesieniem pliku się udała.........do tego felernego ekranu. OK znów zablokowane i tyle.
Jestem galancie zirytowany !!!
Teraz już na serio robię przerwę.
Pora na poznawanie aparatu takiego jakim jest ( politycznie zabrzmiało) ;).
A masz aparat w trybie P?
A może spróbuj z komputera a nie z karty.
1. Użyj normalnej karty
2. Aparat ustaw w tryb M
3. Karte sformatuj w aparacie.
4. Odepnij obiektyw.
Może zadziała.
Spróbowałbym pobrać firmware na innym komputerze i zapisać na innej karcie przez inny czytnik.
Sugestia czasami prowadzi na manowce ;).
Zasugerowałem się, że podczas operacji upgrade nie wolno niczego ruszać i naciskać, bo
tak stało w instrukcji i stworzyła się blokada w myśleniu. Tym bardziej że sprzęt drogi
i inny od wszystkiego wcześniej.
Tymczasem po wyświetleniu ekranu, który zamieściłem poprzednio, należało użyć prawego
przycisku w kółku wyboru, a potem "SET" i sprawa załatwiona.
Stało się to też dzięki Wam, bo dyskusja poszerzyła spojrzenie na temat i wrócił racjonalizm.
Oto zdjęcie które wszystko wyjaśnia:
Załącznik 13590
Na "wszelki wypadek" użyłem baaardzo starej karty SD bez adaptera 1 GB.
Pewnie przez to było ciut wolniej, ale poszło bezproblemowo.
Dzięki wszystkim :).