już mówię: poprostu tak lubię.miałem tak że robiłem tylko bw a teraz przyszedł czas na szopowanie niemiłosierne.poprostu tak mi się bardziej podoba:)Cytat:
Zamieszczone przez ShutterWay
p.s. napewno mi kiedyś przejdzie.
Wersja do druku
już mówię: poprostu tak lubię.miałem tak że robiłem tylko bw a teraz przyszedł czas na szopowanie niemiłosierne.poprostu tak mi się bardziej podoba:)Cytat:
Zamieszczone przez ShutterWay
p.s. napewno mi kiedyś przejdzie.
To jest bardziej niz pewne :) Pracuj dalejCytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
i jeszcze 3 fotografie które bardzo mi się podobają - to pewnie oznaka że coś z nimi jest nie tak ale czuję że za jakiś czas będę miał do nich podejście sentymentalne...
a przedstawiają "mój świat"... fotograficzny,ciemny i raczej nocny niż dzienny... jak na nie patrzycie to pewnie widzicie nic ciekawego - jakiś bałagan etc. a tak wygląda część mojego szczęścia:)
1:
2:
3:
Ogólna ciemność i ziarnistość tych zdjęć z góry zamierzona i zastosowana z premedytacją.
i jeszcze jedna:)
zrobienie tej fotki to była najbardziej ryzykowan rzecz jaką zrobiłem w życiu oprócz tego, że się urodziłem.
otóż: "był piękny majowy dzień...." wyszedłem na najwyższą w okolicy górę któa widzę z okna mojego pokoju, po czym przeczekałem burzę, po czym wyszedłem bez zabezpieczenia na maszt radiowo telewizyjny górujący nad moim miasteczkiem.
było bardzo niefajnie - tyle adrenaliny żebym nie spadł że nogi miałem jak z waty jak zszedłem. wiało nieziemsko na górze, widoki też nieziemskie.
to małe czarne coś lekko odchylone to moja sylwetka.reszta to cień nadajnika:
jutro idę robić nocną panoramę ale już z linami itd.
dodam że wyłażenie na to coś jest nielegalne i trzeba się wyspindrać kilka m nad ziemię żeby wejść na drabinę.niżej jest zamknięte na kłódkę.
a efekt może marny ale nawet niepamiętam jak robiłem to zdjęcie. takie nerwy.te domki w dole itp. to jakaś 1/5 mojego miasteczka. ja mieszkam trochę bardziej w prawo. drzewa zasłaniają.
no ładnie, czyś ty wlazł na przekaźnik na malniku?? :shock:Cytat:
ale fotka (ta panoramka) ładna, mi się podoba. :D
tym bardziej, że dokładnie na środku, za popradem, jest moja chata, choć jej tu nie widać (góra zasłania) ;)
(możesz mi podesłać tę fotę - lub podobną - w pełnej rozdzielczości?)
ze statywu robiłeś? :mrgreen:
dokładnie. na przekaźnik na malniku wylazłem:)Cytat:
Zamieszczone przez mxw
robiłem z ręki - jedną ręką jeśli ma być ściślej... drugą trzymałem się drabiny :]
pewnie że Ci podeślę, tylko powiedz jaka rozdziałka Ci pasuje.
no to gratuluję 8-)Cytat:
też bym sobie tak powchodził, qrcze... :twisted:
rozdziałka maksymalna, jeżeli można - i na mxw3@o2.pl, jeżeli można ;-)
pewnie że można... co by nie było można jak można :twisted:
może trzeba było się lepiej pasem przyczepić a zdjęcie robić łapkami obiema ??
chętnie jeśli masz pas jak wychodzisz na wierzę w zwykłych adasiach, krótkich spodenkach i tshircie:)
pzu :)
?:)hhee??:)
pierwsza i druga jak dla mnie, i to nie dlatego ze czarno biale (ale kontrasty ladne) ale dlatego ze druga jest taka sama jak pierwsza, trzecia ciekawa, ale moze jeszcze kadr inny ? pomysl, ladnie by to mozna uciac, trzecie zbyt purpurowe znowu, uwazaj na to bo Ci sie to powtarza, skad Ci ta purpura wylazi ? najpierw przeswietlasz fote a pozniej ciagniesz raw w dol ?
pozdrawiam
krzysiek
trzecie jest czarno białe - z idącą daleko gdzieś tam, postacią na horyznocie.
z purpurą chodzi Ci o drugie czy o czwarte?
edit: tak czy inaczej będę z nią musiał powalczyć...
rozglądam się za monitorem CRT :)
tfu, jasna rzecz ze o czwarte mi szlo... moze monitor skalibruj, napisz jak je obrabiales w ps-ie (aha sie chwali ze wreszcie tylko lekko musniete w postprocessingu ;) )
zero Photoshopa Thorin:D
zero... w photoshopie tylko zmieniłem rozmiary:)
a całość w RawShooterze Essentials i nic pozatym:)
chyba dałem mu w rawie złą barwę światła, albo nie zauważyłem że jest zła ustawiona itp.
nie no szlo mi wlasnie o ta purpurowa dominante, dlatego pytam o obrobke rawa, przynajmniej w analogu tak jest ze przeswietlone klatki sa purpurowe, u Ciebie tak bylo jak pisalem ? przeswietlony raw i ekspozycja w dol ?
wiesz co, nawet nie. naświetlone było ok, ale jakbym Ci jpg pokazał to byś się zdziwił. tam słońce tak niemiłosiernie jarało że żeby wyciągnąć z tego jakieś konkretne kolory to trzeba było pomęczyć się z barwą, shadows/highlights,natężenie cieni, natężenie światła etc. i w sumie wyszło tak jak widać. bez obróbki w tle mało co widać i poprostu jest za jasno...
dawno nic nie wrzucałem itp.
wracałem sobie wczoraj od kobiety z aparatem i było pusto to trochę sobie różnych bzdet pofotografowałem.
wyszło coś takiego:
1:
2:
3:
Z tych ostatnich to jakiś nieprzypadkowy zamysł artystyczny dostrzegam tylko w zdjeciu nr 2. Bardzo ciekawie wyglądałby ten "wąż" z barierki(?) wydobywający sie z ciemności gdyby..... po 1sze udało Ci się uchwycić bardziej dynamiczne przejscie perspektywy czyli jakbyś zaczął kadrować niżej i bliżej tej cześci barierki po lewej tak żeby wypełniła wiekszą część kadru. Po drugie "wąz" mógłby być bardziej widoczny (dobrac inne parametry ekspozycji lub zwiększyć kontrast w postprocesie). Z poprzednich fotek bardzo mi się podobaja pierwsze 3 a szczególnie nr1. Bardzo miła dla oka konwersja do w&b. Wyglada lepiej niż wersja kolorowa.
przeszedłem się na cmentarz:
1:
2:
3:
Trochę mało ale to nic.
Wakacyjnie, z tygodniowego wypadu na obóz z kursem tańca;) :cool:
1:
2:
3:
z calej trojki tylko dowjka mi podchodzi, ale IMHO za duzo czarnego drzewka, za daleko ludziki ;)
poszedłem sobie dzisiaj rano na taką małą wycieczkę...
na jedną z gór które otaczają moje miasteczko :)
zapraszam do komentowania.
wzór na zdjęcia:)
trabant + kit @ rawy (ofcoz) = albo lightroom albo rse = jpg które widziecie
i wyszło mi coś takiego:
1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
no a dzisiaj z kolei o 4:30 wybrałem się na nadajnik.. znowu:)
było ładnie.mlecznie..
zresztą sami zobaczcie.
zapraszam do komentowania.
1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:
Ło lepieeeej :)
To chyba przez tego urwanego gripa :)
Tylko jeszcze jakoś .. buro i szarawo na tych zdjęciach.
Na #7 wyglada jakbyś zastosował efekt Cien/Swiatlo z photoshopa a przydałoby się +eV ;)
wszystko wywoływane w RSE.
photoshopem tylko i wyłącznie zmieniany rozmiar zdjęć...
a szaro i buro - no właśnie wiem i muszę coś z tym zrobić...
chyba jakiś dobry filtr...
+ev :)
i'll try...
p.s. widzę że się ostro ostatnio podszkoliłeś ;);)
niewiem czy to dokladanie RSE to dobry pomysl, w niektorych miejscach sztuczna obwodka wylazi np. 6 albo w 7 przy drzewkach...
:confused: ;)Cytat:
lightroom niby też śmiga...Cytat:
Zamieszczone przez thorin
ale jeszcze niemam w nim wprawy...
no a stary poczciwy RSE zawsze dobrze działał...
Dzisiaj była u mnie stara dobra znajoma.
Trochę jej pobłyskałem moimi lampkami.
Wyszło to co widzicie poniżej.Na początek kilka z tych które wyszły.
Gdyby ktoś się pytał to nie,photoshopa nie używałem.
tzn. tylko i wyłącznie do zmiany rozmiaru.
Wszystko robione Jupiet 9 85 mm. Na ile f to nie wiem.
Wiem że "do d**y" ustawia się manualnie ostrość w ciemnym pomieszczeniu...ale nie jest tragicznie z ostrością.
Reszta wywoływana w RSE.
Zapraszam do komentowania.
1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
Yyyyy... Jak by to napisac... Bardziej sie tych nierownosci na skorze nie dalo wyciagnac? :roll:
to nie ja. to jupiter. a w ich "niwelowanie" jeszcze sie nie bawiłem.
edit:
ale masz rację.faktycznie pasiłoby to pozmieniać.:)
no to pozmieniam;)
jakos nie moge zrozumiec takich zdjec.. moze dlatego, ze jestem uprzedzony do religii?
drogi nekrologu.
nie ta strona.
Zajrzyj na sam koniec wątku;)
poprawioneCytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Hmmm... To teraz lepiej nie zrobiles. Wcielo kontrast, zrobilo sie bure.
Nie rob tego w RSE a wez ta fote do szopa, zrob z tego warstwy, zbluruj, pogumkuj... Jest sporo tutoriali o wygladzaniu skory i naprawianiu niedostatkow.
Choc by i ten:
http://tutorialblog.org/photo-retouching-skin/
dzięki;)
No to jeszcze raz poprawię...
hehe;)
może wreszcie coś z tego będzie.
bede bardzo krytyczny, nie prosze o pozwoleniepo :mrgreen: prostu bucowato sie rozsiade w lozy szydercow i powiem tak :
#1 mamy portret z bardzo duza skolioza, tlusta cera i blisko tla, ramiona naturalniej albo troszeczke lzej skrzywic, tlo oddalic, lub modelke od niego, w zaleznosci co sie bardziej ruszac chce ;) no i pudru troche, albo woda i mydelko.
#2 za jasne i za bardzo pojechane w RSE, co sie uwidacznia, reszta przyzwoita, ladnie sie dziewczyna zastanawia
#3 zle naswietlone, mnie rowniez uczyli ze recepta na przejarane zdjecie jest obrocenie go w b&w, tyle ze firanka/obrus jest biala, snieznobiala, jak po popularnym proszku, ale bialka oczu wskazuja juz na zaawansowana chorobe watroby lub nerek, no nie sa biale po prostu
#4 uuu draganem zapachnialo, jak iwdac modelka ma troche podniszczona cere, poza cieniem na ustach nawet w porzadku
#5 za ciasno, za zielono, zbyt jasno, ja sie tak do kolan nie naginam, wydaje mi sie ze dziewczyny tez nie, chyba tylko po to zeby sie w kadrze zmiescic
#6 o zabawa kosmykiem wlosow, kokieteria, i ladnie jest gdyby tylko swiatlo sie na wybacz okreslenie loju na skorze nieodbilo, poza tym chyba najlepsze (ladne ma oczy dziewczyna)
#7 ufoludek jakis ? po co ona sie tak zakrywa ? co chce ukryc ? ze jest zielona ? no tego to sie ukryc nie da :)
#8 klasycznie delikatnie fajnie, od storny technicznej bardzo w porzadku, tylko malo kontrastow, podciagnij levele bo za duzo szaroci, troche malo bieli w oczach i czerni we wlosach, minimalnie ale zauwazalnie
#9 za duzo wlosow za malo powietrza przed twarza, za malo samej twarzy, to zdjecie kompletnie odpada
tyle moich przemyslen, mozesz sie zgadzac lub nie, fachowcy sie pewno znajda ode mnie wieksi, moja sugestywna ocena jest wlasnie taka
pozdrawiam
krzysiek
No to nie pytając o pozwolenie - wkońcu mój wątek :cool:, bucowato odpisuję na każdą opinię;)Zaznaczam że nie bronie swoich zdjęć tylko wyrażam moją opinię względem opinii Krzyśka;)
#1 Skad Tys ta skoliozę wzial??
To jest crop.
#2 To jest jedno z mniej "pojechanych w RSE" zdjec.Jasnosc wyszla w trakcie blurowania twarzy w PS.ale wczesniej tez bylo jasno.
#3 Masz rację.
#4 Czy ja wiem czy podniszczoną.polska skóra nie jest przyzywczajona do Rzymskiego upalnego klimatu.pozatym Asia i tak już jest mało opalona;)
cień nie mam pojęcia jak usunąć bo to poprostu "chusta zasłania jej usta"
#5 Tutaj wogóle racji nie masz. co do kadru.wcale nie musiała się mieścic.
pozatym to też jest crop.ale o taki efekt nam chodziło.
#6 Ze światłem - no niestety.ale mi i tak 7mka a nie 6ka najbardziej się podoba;)
#7 No dokładnie:)kryjący się zielony ufoludek;)Tak jest fajnie:P...dziwnie.
#8 To mi się najmniej podoba.ale faktycznie jest klasyczne i faktycznie levelami trzeba popracować bo kontrastu to tam nie widać.znowu masz rację.
#9 To jest drugie które mało mi się podoba.trzeci raz masz rację.odpada...
Dobrze sobie zweryfikować - czasem - dobre podejście do swojej "tfurczości" :)
Dziękuję za wystukanie tego co Ci na wątrobie siedziało przez moje zdjęcia.
Twoja praca nie poszła na marne.I hope it's gonna be better next time.
Pozdro;)
no niby my opiniujemy ale ok...Cytat:
Ty tez tak wyginasz ramie ze dotykasz go uchem przy fotach ?Cytat:
moja opinia z powodu awarii seici byla zanim zblurowales fotyCytat:
ja mam podobnie zniszczona, a nie uzywam kremow tylko niszcze ja sobie na wlasne zyczenie, bylo zrobic tak zeby nie zaslaniala ;)Cytat:
jesli o taki efekt szlo i jestes z niego zadowolony to nasze opinie nie sa potrzebneCytat:
no dziwnie jest, tylko nie ma uzasadnienia, ni to cross ni to oswietlenie halogenowe, niewiem o co w nim chodzi, chyba ze Ci sie podoba, ok komentarze zbedne...Cytat:
jezeli traktujesz komentarze pod swoimi fotami w kategoriach ataku na Ciebie samego to albo nie wystawiaj fot, albo wystawiaj takie ktore beda nas wprowadzaly w zachwyt i oniemienie, kazdy sie uczy, jasne rozumiem, ale w tym dziwnym kraju szczerosc to chyba ostatnia rzecz jaka sie szanuje...Cytat:
boże Krzystof człowieku:)
JA NAPRAWDĘ CI PODZIĘKOWAŁEM.
czemu negatywnie odczytałeś to co napisałem na końcu?
to ani drwina ani kpina ani nic innego.
a że szczerość to ostatnia rzecz jaką się szanuje no to ja się teraz dziwię Tobie że idziesz za tym stwierdzeniem swoim końcowym zdaniem i niechcesz mi uwierzyć że tam gdzie faktycznie masz rację co do moich zdjęć,powiedziałeś mi to i na przyszłość postaram się to o czym mówisz zniwelować,zlikwidować lub zastosować.
I trochę luzu... pliz...
No przecież ja przyjaźnie z tym I hope it's gonna......
Ja to mam taki dar że jak próbuję komuś podziękować to ten ktoś myśli że ja sobie jaja robię.I to nie Ty pierwszy.I na żywo też tak mam.
A jakbym niechciał komentarzy to zdjęć bym nie wystawił...:)
Więc zapalmy fajkę pokoju chociaż ja wcalę na wojnę nie szedłem... :)
no i wyjaśnione:D
wczorajsza sesyjka, tym razem Kasia:)
1:
2:
3:
4:
5:
6:
7:
8:
9:
10:
Ale zes sie rozbrykal IlFuoco ;)
Imo lepiej byloby bez okularow. Te pingle ;) sprawiaja wrazniej takiej czarnej plamy. Ewentualnie inne okulary :)
ewentualnie inne okulary:)chociaż this week będę znowu próbował tym razem bez okularów...też Kasię. Asię też.
rozbrykałem się no bo jakoś tak mnie ostatnio naszło na robienie zdjęć:)
a ja bym sie czepil WB - masz tu przynajmniej trzy rozne odcienie skory - taki miales zamiar?
hmm...
szczerze to każdą fotkę wywoływałem osobno z różnymi nastawami...
a co do BW masz rację.są różne barwy.ale tak nastawiałem.
jak najbardziej możesz się do tego jednak przyczepić.niby to wygląda jak seria... a jednak nie jest:/
następnym razem się poprawię.
dzięki że zwróciłeś mi na to uwagę.