Możesz rozwinąć przesłanie i uzasadnić ilustrację ? :)
Wersja do druku
Miałem go dziś może 30 min. w ręce. Po zakupie zdążyłem zrobić kilka jpg córce która jest w ciągłym ruchu (nie siada nawet na 15 sekund). Wszystkie zdjęcia robiłem na f/1,4. Wyczułem że zdjęcia w ruchu nie będą jego silną stroną. Na ONE SHOT pomylił się 1 raz na 20 zdjęć kiedy fotografowałem nieruchome niewielkie elementy w pokoju z każdej odległości na 1,4. Na Al Servo robiąc fotki córce która się i tak ruszała - portrety z bliska celując w oko strzeliłem 2 ostre na 15 klatek. A potem zrobiło się ciemno i dałem sobie spokój. Oczywiście każdego z Tamronów które mam rozkłada na łopatki z szybkością AF ale do reporterki nie wiem czy go bym zabrał zamiast 24-70L - stałka ogranicza. Jest podobny z szybkością do Canona 50mm f1,4 tyle że na te kilkadziesiąt fotek chyba od niego celniejszy. Na ślubie może się okazać świetny zobaczymy w sobotę i niedzielę. Dziś cały dzień lało w Rybniku i było ciemno i ponuro a chciałbym go w plenerze jeszcze sprawdzić na 1,4. Oryginalnie miał FF więc dodaliśmy +1,+2,+4,+7 w zależności od odległości ostrzenia i jest OK.
24L trafia idealnie w punkt jak się fotografuje z niewielkich odległości, z kilku metrów już potrafi się pomylić. Jak jest w tym wypadku z tą sigmą?
Jest podobnie, robiłem w niedzielę zdjęcia komunijne chrześniakowi żony i takie typowe zdjęcia 2-3 osoby z odległości 3-4 metrów na przysłonie 2,8 super, grupowe na tej samej przysłonie już trochę gorzej a na jakimś szerszym kadrze to już było różnie. Próbowałem trochę portretów małemu zrobić na f/1,4 i musiałem go poprawiać pod światło po kilka razy... W jasnym pomieszczeniu na 1,8 bezbłędny. No i tak w zasadzie jak z każdym obiektywem raz lepiej raz gorzej.
--- Kolejny post ---
Surówka wywołana z RAW 0 obróbki, miło się ogląda od strony plastycznej
http://imageshack.com/a/img540/2047/p05fTy.jpg
a kalibrowałeś dockiem?
Tak, w sklepie podczas zakupu - ze swoją puszką (6d), pokazywał na testerze ewidentnie nawet z odległości 50cm FF, im większa odległość od karty testowej tym było gorzej. Ale po kalibracji nawet na 1,4 trafiało w punkt z 2 metrów. Ale to był test na statywie, wiadomo że z ręki na 1,4 wystarczy 2-3 cm się ruszyć do przodu lub do tyłu i już nie jest OK:) a jak jeszcze robisz dzieciaka w wieku 9 lat który nie jest z betonu to już trzeba zrobić kilka podejść do tego samego ujęcia:)
A ciekawostka taka to że z 1DmkIII jest idealnie na f/1,4 bo zrobiłem test w domu a z 50d masakra... Ale nic już nie dotykam ma trafiać z 6d.
Spróbuj ponownej kalibracji na większe odległości, bo to na tablicach raczej ciężko ustawić. Może pomoże :)
Problem polega na tym że to moja jedyna sigma więc nie kupowałem docka:( ale myślę że jeśli statyczne trafia to przezwyczaje się że w akcji część będzie ni trafiona:)
--- Kolejny post ---
http://imageshack.com/a/img537/2504/cDbwpq.jpg myślę że na 1,8 trafił gdzie miał trafić.
Jeśli statyczne trafia to dock na nic się nie zda. Dynamiczne sytuacje z mich szkieł to trafiają, (tak, ze można powiedzieć spokojnie, że trafiają) tylko zoomy.