Odp: Zaawansowany kompakt
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
myślicie że rozsądne by było zwrócić Lumixa i kupić Sony RX100 ? :D
Wiedziałem, że tak się to skończy, bo jakoś dyskusja się zaczęła o rozmiarach tak jakby to były równorzędne "kompakty" bo małe. Sony to jest zupełnie inna klasa ze względu na kilka razy większa matrycę. Z drugiej strony nawet zdjęcia z Lumixa na ISO 100 przy ładnej pogodzie nie będa się faktycznie różniły od lustrzanki. Po prostu nie masz zielonego pojęcia czego można się spodziewać po której klasie sprzętu i nikt Ci w tym watku tego nie wyjaśnił.
Jeszcze niedawno kupowanie typowego kompakta miało sens, dzisiaj już tylko ze względu na niższa cenę i specjalne zastosowania, np. super zoom, czy inne ficzery których nie ma telefon. Grupa nabywców którym można doradzić nabycie kompakta z mała matryca po prostu się bardzo zmniejszyła. Uważam, że np. Canon s100 jest świetnym aparatem z zaskakujaco dobra jakościa obrazka (chociaż dla osób zielonych może ona być zaskakujaco kiepska:lol:) ale dzisiaj już bym takiego nie kupił, tylko np. G7x.
doradzałem mu serie g to poszedł w jakieś lumixy....
Nawet kompaktem trzeba umieć fotografować.
no dobra, to teraz wrzucam kilka sampli i napiszcie co sądzicie szczególnie o tych panoramach :P
Jak na kompakt super :mrgreen: tylko domy u Ciebie jakoś budują krzywo ;)
dave88 troche powagi chlopie...
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
dave88 troche powagi chlopie...
rozwiń myśl
jezeli to są czyste jpg są to bardzo przyzwoite zdjęcia, widac przyjemna rozpietosc tonalną, dobry abw, z cienia mozna dosc duzo wyciągnąć, z jasnego zdjęcia w dzien to samo mozna zauwazyc ze zarówno trawa jest dobrze doswietlona a i chmury nie są przepalone, więc serio, albo na sile szukasz dziry w całym i oczekujesz ze aparat ze znacznie mniejsza matrycą niz lustrzanka dorówna twoim wymaganiom albo jestes jak te laski co mówią ze są brzydkie tylko po to zeby powiedzieć że nie są .
jeżeli nie satysfakcjonuja cie zdjęcia, oddaj aparat ale nie oczekuj na prawdę z innych aparatów jakieś większej poprawy.
Ja myślalem że zobacze coś pokroju na prawdę niezłej kichy która odwiedzie mnie od kompaktów na rzecz telefonu raz na zawsze a tu jest inaczej...
Dokładnie zgadam się z galaktycznym Muczaczo, jeżeli są to sample prosto z puszki (bez obróbki) to jak na kompakt jest lepiej niż dobrze w zakresie IQ i nie ma co tu wybrzydzać, niejeden bezlusterkowiec mógłby tu polec ;), nie wiem czy nawet sony rx100 III byłby tu lepszy (droższy na pewno).
dobra koledzy dzięki za pomoc :-)...może rzeczywiście sam oczekiwałem nie wiadomo czego porównując kompakta do lustrzanki