Odp: Uniwersalny obiektyw "na wakacje" jaki?
czyli ze najlepsze zdjęcia miałeś z wycieczek szkolnych :D
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Po ponad dekadzie z lustrzankami doszedłem do wniosku że nie ma uniwersalnego obiektywu na wakacje, po prostu nie ma i kropka.
Musiał by on mieć światło powiedzmy min 2.8, zakres ogniskowych 18 - 300mm na FF, a przy tym razem z body warzyć nie więcej niż 1kg maxx.
Dlatego jadąc gdzieś ze znajomymi czy rodziną, robię taki myk że zabieram puszkę z jednym szkłem, kumpel zabiera taki zestaw lecz o innym "zakresie", jeszcze inny coś jasnego itd,... i można żonglowanie szkłami... zaoszczędzając miejsce, wagę i ...siłę na wypoczynek.
A tak w ogóle planuje kupić jakiegoś jasnego kompakta o sensownej matrycy i zakresie, to się sprawdzi najlepiej na wakacyjne nie-artystyczne wojaże.
mialem taki aparat i mam nadal .
ma zakres od ekw 38 - 400 /2,8-3,2 ( o ile pamietam)
wazy cos 600 gram , swietna optyka leici.
jesli sie pomniejsza do ok 1200 px, tak jak to na tym forum sie ludzie chwala swoimi dzielami , to szum nie odgrywa roli - a jest to jakis starszy panasonic - hybryda.
dla zdjec wycieczkowo- urlopowo-pamiatkowych wlasciwie to ma wiecej uniwersalnosci niz potrzeba - lacznie z calkiem bliskim makro.
jesli mozna mowic o slabosci - to rzeczywiscie w scenach nocnych i do szybkiego sportu nie jest odpowiedni .
kiedy ogladam zdjecia z tej hybrydy sprzed lat i porownuje do tych z aps - c , to roznic w zdjeciach robionych w dzien nie ma , lub sa nieistotne.
Jesli mowa o cropie zabralbym 18-135 lub 18-200 Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
czyli ze najlepsze zdjęcia miałeś z wycieczek szkolnych :D
czemuż to?
Jeszcze raz podkreślę; wakacje to totalna laba z popijawą z jednym aparatem, najlepiej małym w kieszeni, tyle aby nie poniżać sztuki telefonem...
Wycieczka z zamiarem foto (pomijając już wyprawy) - to pełen rynsztunek w dużym plecaku podróżnym + torba/ mniejszy plecak "wypadowy" na body ze szkłem + szkło, lub dwa.
no, w sensie ze jak tyle osób i każdy miał co innego z czym innym to był sprzęt na każdą okazje
żarcik sytuacyjny taki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
no, w sensie ze jak tyle osób i każdy miał co innego z czym innym to był sprzęt na każdą okazje
Aaa, hehe nie wystarczy jeden człek i już szkło-dwa więcej, wycieczka to autobus - a autobus to by całej szklarni w systemie brakło ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Aaa, hehe nie wystarczy jeden człek i już szkło-dwa więcej, wycieczka to autobus - a autobus to by całej szklarni w systemie brakło ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
death
:D
Sie rozwinął temat;)
Coś poszukam z wymienionych tutaj przez Was obiektywów
Uniwersalny w sensie:wypad do zwiedzania jakiegoś miasta we dwoje albo ze znajomymi ,żeby mieć jakąś pamiątkę, a nie do artystycznych zdjęc:) a jak bym sie wybierał w góry to na pewno brał bym cały komplet obiektywów:) bo zoom i kit sie może przydać:)
Pomiędzy tymi dwoma obiektywami kto wygrywa?:
Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Tamron 18-200 mm 3.5-6.3 XR Di II
?
Zdecydowanie sigma. Mam porównanie z dwóch szkieł o podobnych zakresach i świetle i w obu przypadkach sigma wypadła lepiej.
mam do kupienia Sigmę;
Możliwe takie zdjęcie z tego aparatu?
Ostatnie bodajże 4 sety w mojej galerii robiłem rzeczoną sigmą, możesz zobaczyć i ocenić. Puszka 40d
słowiczek nie wiem które, masz bezpośredni link jakiś? :)
Czyli opłaca sie taką sigmę wsiąść?
A Sigma 18-200?
Jest powiedzmy stówę droższa od 18-125