Odp: Obiektyw uniwersalny dla początkującego fotografa
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
No ale przecież szajsu właśnie szukał :)
...dlatego rozsądnym zakupem byłby c28-135, mimo że na cropie nie jest zbytnio szeroko. Ewentualnie c24-85. Zacne szkła.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
...dlatego rozsądnym zakupem byłby c28-135, mimo że na cropie nie jest zbytnio szeroko. Ewentualnie c24-85. Zacne szkła.
canon 24-85 usm to perełka :mrgreen: właśnie go chwilowo mam i jestem pozytywnie zaskoczony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
canon 24-85 usm to perełka :mrgreen: właśnie go chwilowo mam i jestem pozytywnie zaskoczony :)
Wszystkie szkła zaczynające się od 24 czy tym bardziej 28mm nie są uniwersalne na aps-c.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Niestety C28-135 nie sprawdza się na cropie nie tylko z powodu szerokości.
Brakuje ostrości na upakowanych cyfrowych matrycach i telecentryczność daje znać o sobie.
Miałem przez chwilę i było bardzo słabo na 50D.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Niestety C28-135 nie sprawdza się na cropie nie tylko z powodu szerokości.
Brakuje ostrości na upakowanych cyfrowych matrycach i telecentryczność daje znać o sobie.
Miałem przez chwilę i było bardzo słabo na 50D.
Ja go miałem na 400d. Może na 10mpx pracuje lepiej, niż na grubszych wafelkach...
Dajcie spokój już z tym 28-135. Człowiek szuka uniwersalnego szkła do cropa. 28-135 nie jest uniwersalny na APS-C, ekwiwalent ~45mm-216mm to jednak specyficzny zakres. Może komuś pasować, ale nie polecałbym go w tym przypadku - 18-135 jak najbardziej, 28-135 nie.