Odp: Prośba w doradzeniu obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
pr83
jeśli masz możliwość to dozbieraj parę złotych i kup sigmę 30mm 1.4. Jak trafisz taką dobrą sztukę jak ja to będziesz bardzo zadowolony. 50mm na apsc jest moim skromnym zdaniem za wąskie (pomijam techniczne apekty wersji 1.8) do ogólnych zastosowań z kolei 2.8 mniej światła, a 30mm to nie za szeroko i nie za wąsko a do tego jaśniejszy niż obie opcje które wymieniłeś.
Kolego, a patrzyłeś ile kosztuje ta sigma? :D naprawdę myślisz, że 700 zł??? :P
nie wiem czy ktoś już to napisał, ale - "jasna, szybka stałka za 700 zł" brzmi niczym oksymoron. a w zasadzie czegoś takiego nie ma, nie znajdziesz taniej stałki, a do tego szybkiej i jasnej. jeśli chcesz portretować, bierz 50 1.8, tylko obchodź się z nim jak z jajkiem. nie jest za szybki, ale na początek wystarcza. ja sam wybrałem 50 1.4, ale miałem większy budżet do dyspozycji.
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
czyli ten naleśnik powinien mnie zadowolić mówicie?
Wyjdz z kitem na "miasto" ustaw 40mm i porób portrety, street photo, trochę przyrody i miejskiej urbanizacji. Nastepnie spróbuj to samo z 50mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Wyjdz z kitem na "miasto" ustaw 40mm i porób portrety, street photo, trochę przyrody i miejskiej urbanizacji. Nastepnie spróbuj to samo z 50mm.
+1
mnie zadowala coś innego ( a raczej ktoś)
mnie skłania m42, ale nie orientuję się w tych oznaczeniach. ktoś pomoże?
ale w czym? moze najpierw poczytaj o obiektywach manualnych,zebys sie pozniej nie zdziwil ze nie bangla
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
mnie skłania m42, ale nie orientuję się w tych oznaczeniach. ktoś pomoże?
skąd jesteś?
Mam pentacona 29/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
skąd jesteś?
Mam pentacona 29/2.8
Zamość :) więc kawałek. chodzi mi o coś jasnego...
ja ci napisze cos od siebie:
wyrwij uzywki 50mm i 40mm i zmiescisz sie w 800zl, moze mniej. jak nie, to bralbym 50mm. uzywane kupilem jakies 6 lat temu, za 220zl. potem przerabialem takumara 50mm 1.4 i canona 50 1.4 i je sprzedalem, bo moje 1.8 kladlo oba ostroscia. prawda jest, ze AF nie nalezy do najlepszych, ale litosci, ten obiektyw nadrabia wszystkim innym. przez caly ten czas eksploatowalem go dosc mocno i kompletnie nic sie z nim nie stalo. jest plastkiowy i coz z tego? dla mnie to zaleta, bo jest lzejszy niz 1.4.
moja rada jest taka - kup uzywke 50mm 1.8, jak stwierdzisz, ze g****, to sprzedasz, wyjdziesz na zero, albo 20zl w plecy. ale gwarantuje ci, ze nie sprzedasz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Rosicky
ja ci napisze cos od siebie:
wyrwij uzywki 50mm i 40mm i zmiescisz sie w 800zl, moze mniej. jak nie, to bralbym 50mm. uzywane kupilem jakies 6 lat temu, za 220zl. potem przerabialem takumara 50mm 1.4 i canona 50 1.4 i je sprzedalem, bo moje 1.8 kladlo oba ostroscia. prawda jest, ze AF nie nalezy do najlepszych, ale litosci, ten obiektyw nadrabia wszystkim innym. przez caly ten czas eksploatowalem go dosc mocno i kompletnie nic sie z nim nie stalo. jest plastkiowy i coz z tego? dla mnie to zaleta, bo jest lzejszy niz 1.4.
moja rada jest taka - kup uzywke 50mm 1.8, jak stwierdzisz, ze g****, to sprzedasz, wyjdziesz na zero, albo 20zl w plecy. ale gwarantuje ci, ze nie sprzedasz ;)
a powiedz mi co było nie tak z takumarem...