:shock:
Właśnie.. nie przesadzajmy. APS-H Canona to zupełnie inne matryce.
Wersja do druku
Ciekawe jaką cenę rzucą w Polsce... W USA w przed premierze (odbiór w listopadzie) $1800, czyli +/- 5850zł... Myślę, ze mogą 6,5K zaśpiewać
Cenę nowego 7D mkII obstawiałem na 2 000$. Jest 1 800. Za 700$ oszczędności można się pomęczyć z 70D, który nie ma tak wypasionego AF i gałkologii, ale matryca pewnie jest identyczna. A to podstawa w aps-c.
Gdyby 6D miał 7kl/s, to odpowiedź jest prosta :).
Sugerowana cena oraz specyfikacja Canon'a tutaj.
Świetny dla ludzi fotografujących profesjonalnie, niejednokrotnie w bardzo trudnych warunkach i używających głównie teleobiektywów. Do przyrody i sportu crop w takiej postaci ma sens. Jeśli chodzi o dslr Video sprawa wygląda podobnie i mam wrażenie, że canon znowu namiesza na tym polu podobnie jak po wejściu filmowania w 5dmkII :) W ogóle odnoszę wrażenie, że firma najbardziej rozwija się w tą stronę - matryce Dual-Pixel, wiekszość nowych obiektywów z IS a niektóre nawet z silniczkiem STM. Jeśli ktoś foci głównie ludzi, reportaż, portret, fashion, krajobraz, reklamę itp. to moim zdaniem crop już dawno nie ma sensu. Stąd ogólne zdziwienie w necie, że wypuścili tak zaawansowany aparat z matrycą APS-C w 2014r.
Choć w nowych premierach canona niestety nie znajduję nic dla siebie na pewno nie mam odwagi krytykować. W przeszłości poczynania tej firmy mimo, że często wydawały się bezsensowne wyznaczały całkowicie nowe trendy na rynku.
Bardzo fajna puszka na którą wiele osób długo czekało. Widzę tu nadal sami piewcy FF ale zrozumcie, że są ludzie którzy potrzebują takiego af i szybkostrzelności nawet kosztem jakości obrazka. W końcu to 60% ogniskowej gratis w stosunku do FF i to w takiej fotografii przytody czy sportu jest bardzo ważne. Stosowanie TC na FF to rozwiązanie gorsze niż właśnie konkretny crop.