Odp: Canon 5D mark ii czy Canon 1ds mark ii
Celność AF w 5DII na poziomie 10%? Skąd te dane? Chyba z "Wiadomości" TVP :) . Może zaraz dojedziemy do tego, że 5DII nie posiada AF w ogóle? Litości... Naprawdę nie jestem czepliwy, ale jak czytam takie rzeczy... W dodatku u kolegi z podlinkowaną całkiem zacną galerią... Świat się kończy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
Kwestia co komu potrzeba i jak dalece wrażliwy jest na celność AF. Mocno zużyta pucha 5D MK II celność AF na poziomie 10% według moich oczekiwań. 1Ds MK II z przebiegiem pow 200tys. celność AF na poziomie 80%. Do ISO 1250 1Ds MK II całkowicie używalne. 5D MK II oferuje większe iso, ale spadek detali niestety bardzo zauważalny już od ISO 800. Ale to jak pisałem, zależy co komu potrzeba. Cenowo można bardzo przyzwoicie obie puszki dziś dostać.
Przyznaje ci rację. 1D II i III i IV to 80-90% celności. 5D II i III to max 10-11% celności, 7D to max 9-9,5% a 400D/500D to 3,223%-4,278% celności, 10000D i 1200D to 1,23834 do max 1,89878% celności.
Tom77 - DOBRE :) . Jak stracę już resztki poczucia humoru i przeczytam to co napisałeś jeszcze 999999 razy - UWIERZĘ :) . Ponoć niejaki Goebels powiedział, że kłamstwo powtórzone milion razy staje się prawdą :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Tom77 - DOBRE :) . Jak stracę już resztki poczucia humoru i przeczytam to co napisałeś jeszcze 999999 razy - UWIERZĘ :) . Ponoć niejaki Goebels powiedział, że kłamstwo powtórzone milion razy staje się prawdą :) .
Ale ja nie kłamię. Założyłem pasek neoprenowy i celność w 6D poprawiła się o 0,000111245 %
I tu nie dyskutuję. Wpływ pasków neoprenowych na poprawę pracy układu AF w lustrzankach full frame potwierdzili niezależnie eksperci z Rosji, USA, jak również Cesarstwa San Escobar. Czytając ostatnie posty wnioskuję, że skoro mój 5DII fabrycznie trafia tylko w 10% to resztę dopełniam mocą mentalną i najpewniej telekinetycznym oddziaływaniem na aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
I tu nie dyskutuję. Wpływ pasków neoprenowych na poprawę pracy układu AF w lustrzankach full frame potwierdzili niezależnie eksperci z Rosji, USA, jak również Cesarstwa San Escobar. Czytając ostatnie posty wnioskuję, że skoro mój 5DII fabrycznie trafia tylko w 10% to resztę dopełniam mocą mentalną i najpewniej telekinetycznym oddziaływaniem na aparat.
Najgorsze jest to że twój 5DII z roku na rok będzie coraz gorzej trafiał, jakieś 30% rocznie. A ja głupi kupiłem do szóstki obiektywy bez Af i teraz chyba w ogóle nie trafię.
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Celność AF w 5DII na poziomie 10%? Skąd te dane? Chyba z "Wiadomości" TVP :) . Może zaraz dojedziemy do tego, że 5DII nie posiada AF w ogóle? Litości... Naprawdę nie jestem czepliwy, ale jak czytam takie rzeczy... W dodatku u kolegi z podlinkowaną całkiem zacną galerią... Świat się kończy :)
Na bocznych punktach jestem w stanie w to uwierzyć szczególnie jak np układ af się troche rozkalibrowal (choć i bez tego te punkty są jakie są).
Aparat co jakiś czas warto wysłać do serwisu na kalibracje jeśli cos nie tak a licznik ma już setki tysięcy klatek.