Odp: Samyang 12mm 2.8 - w końcu ryba od Samiego na FF
Cytat:
Zamieszczone przez
OCleVer
Mnie tam odrzuca brak AF w tym Samyamgu dlatego kupiłem C15/2.8.
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
A do czego potrzebny jest af w takim obiektywie? U mnie 99% jest robione na "ząbek". Przy innych ustawieniach obiekt jest bliski więc ustawienie ostrości na matówce to trywialna sprawa.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
A do czego potrzebny jest af w takim obiektywie? U mnie 99% jest robione na "ząbek". Przy innych ustawieniach obiekt jest bliski więc ustawienie ostrości na matówce to trywialna sprawa.
a co to jest ten "ząbek"?
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
a co to jest ten "ząbek"?
Oznaczenie na pierścieniu ostrzenia, ząbek czyli odwrócona litera L.
dzięki, dobrze wiedzieć, chyba mam to w S14/2.8
Większość obiektywów szerokokątnych ma ostre brzegi dopiero przy f/8 - f/10. Mam tak ustawione "na stałe".
Przy takim domknięciu i takiej (12mm, 15mm, ...) ogniskowej GO zaczyna się jakieś 1m - 2m od aparatu.
Gdy fotografujesz obiekt np. powyżej 5m od aparatu to wszystko jest nieskończoność
Owszem, ustawiam ostrość (mam fajne wspomaganie) ale i tak kończy się zawsze na tym samym.
jp
Witam,
No i nabyłem:) Czy jest szansa aby działało potwierdzanie ostrości z 6D? Zakupiłem jakiś adapter T2 ale to nie jest to czego się spodziewałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
shady
Witam,
No i nabyłem:) Czy jest szansa aby działało potwierdzanie ostrości z 6D? Zakupiłem jakiś adapter T2 ale to nie jest to czego się spodziewałem.
Jak sobie przylepisz dandelion (chip) to będziesz miał. Pytanie: po co? T2 to adapter do czego innego...
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Jak sobie przylepisz dandelion (chip) to będziesz miał. Pytanie: po co?
Ja własne przykleiłem do niego dandelion programowalny. Jak masz dużo zdjęć to przydaje się Exif żeby wyfiltrować zdjęcia z danego szkła i np. zrobić korektę np. winiety. Natomiast ze względu na potwierdzenie AF to nie ma sensu i nie działa praktycznie w tego typu szerokich szkłach. Ostrzenie na skalę odległości jest lepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Ja własne przykleiłem do niego dandelion programowalny. Jak masz dużo zdjęć to przydaje się Exif żeby wyfiltrować zdjęcia z danego szkła i np. zrobić korektę np. winiety. Natomiast ze względu na potwierdzenie AF to nie ma sensu i nie działa praktycznie w tego typu szerokich szkłach. Ostrzenie na skalę odległości jest lepsze.
Mam na razie problemy z ustawieniem ostrości szczególnie przy niedużych odległościach. Mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Można to zalatwic instalując ML z modem manual lens info (z wyjątkiem w miarę nowych korpusow). Jak podepniesz szkło bez chipa to aparat wyświetli listę szkieł do wyboru. Do każdego zdjęcia dogrywa xmp w oparciu o wybrany obiektyw.