Odp: 16-35mm F4L IS i 10-18mm F4.5-5.6 już oficjalnie
No, dystorsję można usunąć względnie łatwo programowo. Co prawda z 10mm po obróbce zrobi się 11 albo i 12 ale przy tej szerokości to chyba nie będzie problem.
Nie ma ten obiektyw jakichś drastycznych wpadek, jest kusząco tani i lekki, co w zastosowaniach turystycznych ma niebagatelne znaczenie.
mam 18-55 STM i jestem bardzo zadowolony. Jedyna wada to niewielki zakres ogniskowych i konieczność bardzo częstego przepinania w terenie. Dlatego zamarzyłem o 15-85 USM, który jest wręcz genialnie uniwersalny ale cięzki i drogi. Za mniej niż połowę jego ceny mogę mieć prawdziwego UWA ale za to trzeba będzie częściej przepinać. No komplet 10-18 STM, 18-55 STM, 55-250 STM waży mniej niż 15-85 USM + 55-250 STM. Co tu robić???
Kupić jednak C15-85 - jeden obiektyw "wycieczkowy" załatwia 95% zastosowań.
Pozostałe 5% można sobie odpuścić lub wyjąć jakieś tele może lekkie 55-250 lub C70-200/4L non IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
No, dystorsję można usunąć względnie łatwo programowo.
Prawie każdą wadę obiektywu można usunąć programowo. Stąd taka popularność systemów u4/3 ;-)
Generalnie podoba mi się ten obiektyw, pomimo że posiadam EF-s 10-22.
Nie jestem wielbicielem UWA, więc w chwili obecnej wcale bym go nie kupił.
Dziś celowałbym w tandem Sigma 18-35/1.8 + ten nowy UWA-kit 10-18 jako uzupełnienie dołu.
Już jest w polskich sklepach w cenie ok. 1100zł, czas dostawy 2-4 dni. Biorąc pod uwagę zakres ogniskowych i wagę chyba jednak kupię zamiast 15-85. A do częstego przepinania w terenie posłuży pomocą uchwyt PeakDesign. Mam go od jakiegoś czasu i świetnie się sprawdza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Już jest w polskich sklepach w cenie ok. 1100zł, czas dostawy 2-4 dni.
Najtańszy wg skapca za 1046, tyle że z czasem dostawy 3-5 dni. :) IMO jak na początek, cena dość atrakcyjna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
Biorąc pod uwagę zakres ogniskowych i wagę chyba jednak kupię zamiast 15-85. A do częstego przepinania w terenie posłuży pomocą uchwyt PeakDesign. Mam go od jakiegoś czasu i świetnie się sprawdza.
Ciekawy ten uchwyt, ale z lustrzanką to służy chyba tylko jako uchwyt przy zmianie obiektywu?
Uchwyt ma bardzo dużą nośność i jest pewny. Mocuję go do szelki plecaka albo torby foto Lowepro Inverse, do uchwytu zaczepiam lustrzankę z obiektywem i włóczę się po lesie, górach, albo jeżdżę rowerem. Nie ma żadnych problemów, nigdy nawet nie próbowała się odczepić. Czasami upierdliwe jest majtanie się całego zestawu ale to tylko przy biegu albo szybkiej jeździe rowerem po wertepach. No i świetnie się sprawdza przy zmianie obiektywu bo obie ręce są wolne i bardzo łatwo i szybko można wyciągnąć drugi obiektyw, odkręcić tylny dekielek itp. Druga rola tego uchwytu to szybkozłączka do statywu.
Sprawiłem sobie rok temu cały zestaw akcesoriów PeakDesign - uchwyty, paski na szyję i rękę itp.. Sprawdzają się bardzo dobrze. Trochę drogie ale jakość i funkcjonalność na wysokim poziomie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
No, dystorsję można usunąć względnie łatwo programowo. Co prawda z 10mm po obróbce zrobi się 11 albo i 12 ale przy tej szerokości to chyba nie będzie problem.
Nie ma ten obiektyw jakichś drastycznych wpadek, jest kusząco tani i lekki, co w zastosowaniach turystycznych ma niebagatelne znaczenie.
mam 18-55 STM i jestem bardzo zadowolony. Jedyna wada to niewielki zakres ogniskowych i konieczność bardzo częstego przepinania w terenie. Dlatego zamarzyłem o 15-85 USM, który jest wręcz genialnie uniwersalny ale cięzki i drogi. Za mniej niż połowę jego ceny mogę mieć prawdziwego UWA ale za to trzeba będzie częściej przepinać. No komplet 10-18 STM, 18-55 STM, 55-250 STM waży mniej niż 15-85 USM + 55-250 STM. Co tu robić???
Kup se kompakt. Nie trzeba przepinać :)
jafrap - mam kompakt też (G12). I wożę go razem z lustrzanką, służy jako rezerwa i do dyskretnych zdjęć. A Canon 10-18 już zamówiony! jak tylko dojdzie to podzielę się wrażeniami. Jednak zwyciężyła opcja cenowo-masowo-bardziejszerokoogniskowa ;-)
--- Kolejny post ---
jafrap - mam kompakt też (G12). I wożę go razem z lustrzanką, służy jako rezerwa i do dyskretnych zdjęć. A Canon 10-18 już zamówiony! jak tylko dojdzie to podzielę się wrażeniami. Jednak zwyciężyła opcja cenowo-masowo-bardziejszerokoogniskowa ;-)
Mnie w tym 10-18 zniechęca plastikowy bagnet. Co canon się tak uczepił tego plastikowego bagnetu? Lipą zalatuje w tym miejscu....
Cytat:
Zamieszczone przez
jafrap
Mnie w tym 10-18 zniechęca plastikowy bagnet.
Na zdjęciach zapewne widoczny nie będzie, a biorąc pod uwagę ciężar obiektywu, o wyłamanie też łatwo nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jafrap
Co canon się tak uczepił tego plastikowego bagnetu?
To chyba oczywiste, skoro ma być tańszym zamiennikiem 10-22, to koszty trzeba było gdzieś zgubić. Gdyby cena była zbliżona do 10-22, to kto by go kupił?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jafrap
Mnie w tym 10-18 zniechęca plastikowy bagnet.
Na zdjęciach zapewne widoczny nie będzie, a biorąc pod uwagę ciężar obiektywu, o wyłamanie też łatwo nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jafrap
Co canon się tak uczepił tego plastikowego bagnetu?
To chyba oczywiste, skoro ma być tańszym zamiennikiem 10-22, to koszty trzeba było gdzieś zgubić. Gdyby cena była zbliżona do 10-22, to kto by go kupił?