Tak to wygląda
musisz zaznaczyć:RESIZE i wpisać żądane przeskalowanie .
Wersja do druku
Tak to wygląda
musisz zaznaczyć:RESIZE i wpisać żądane przeskalowanie .
Kilka uwag odnośnie nowego DPP v4:
- wreszcie nie gubi szczegółów w światłach przy rozjaśnianiu. Krok milowy w rozwoju DPP:)
- ciągle nie można normalnie ustawić balansu bieli, bo brakuje suwaka "tint". Niby jest "fine-tune", ale tam skok "magenta-green" tylko od -10 do +10. (Mimo wszystko bardzo mnie cieszy, to że jednak to "fine-tune" jest ;) )
- stary interface dużo bardziej mi się podobał:)
- straszna lipa z tym wsparciem tylko dla nowych puszek
- kolory ciągle te same, charakterystyczne dla DPP, czyli bardzo dobrze:)
- wcześniej "saturation" było w zakładce z krzywymi. Teraz w nowej zakładce o rozszerzonych możliwościach. Niestety trzeba bardziej skakać między zakładkami.
- nie wiem dlaczego nie działa mi "Transfer to photoshop". Komunikat "Failed to start photoshop" nawet z włączonym PS-em.
Miło, że program jest ciągle rozwijany. Bardzo go lubię i używam (chociażby sporadycznie) od zakupu pierwszego lustra canona wiele lat temu:)
PS.
Czy ktoś ma pomysł jak wywołać wielokrotnie jeden plik z różnymi ustawieniami? np. zdjęcie krajobrazowe - chcę oddzielnie ustawić jasność dla nieba i ziemi a potem połączyć w PS. Przy "batch process" nie można kolejny raz wywołać pliku, bo jest konflikt nazwy. Pozostaje tylko "Transfer to photoshop" (który mi niestety nie działa w nowej wersji), ale takie rozwiązanie ma kilka wad - nie można wybrać folderu do którego wywołuje pliki robocze, wywołanie tylko do tiff-a a ja potrzebuję jpg.
Ja bym rozwiazł to poprez połączenie 3 zdjec w HDR, ale bez hadeerowych udziwnień
niestety, ale to robie w poprzedniej wersji DPP 3.14...
Jinks mi tez nie dzial transfer do Psa ale jak wpiszesz w google komunikat ktory sie pojawia to znajdziesz strony z rozwiazaniem (po ang) trzeba lekko pogrzebac w rejestrze. Wczoraj to robilem i dziala
jinks
Najprościej chyba z jednego pliku xxxxx.CR2 zrobić (przekopiować ze zmianą nazwy) np. 3 pliki xxxxxA.CR2, xxxxxB.CR2, xxxxxC.CR2
U mnie transfer do PS CC działa (działało w 8.0 (64), działa w 8.1 (64), mam dużo pamięci więc może o to chodzi)
Wczoraj zrobiłem pierwszy swój styl (*.pf3) "w świetle księżyca", trochę bardziej rozbudowany sposób niż w świecie Adobe, ale nic trudnego.
Porównałem wywołanie w CR z DPP4, w obu ustawienie odszumiania i ostrości na 0, styl neutral.
Przy dużych powiększeniach obraz z DPP4 ostrzejszy i zdecydowanie mniejsza aberracja chromatyczna (mam obiektyw wspierany przez DPP4) o ile w ogóle jest, szum przy ISO 10000 mniejszy i bardziej "bezkolorowy"
jp
Dzięki! To chyba jedyne rozwiązanie. Myślałem o tym wcześniej, ale uznałem, że będzie to bardzo upierdliwe. Zapomniałem, że można to zrobić bardzo szybko skrótem "ctrl+c" "ctrl+v". Nazwa nowego pliku tworzy się sama przez dodanie przyrostka "kopia" (zupełnie jak w windowsie). Mała wada - niepotrzebnie tracimy przestrzeń na dysku dublując pliki. No, ale nie jest źle;)
DPP nie ma historii obróbki tak jak Lightroom prawda i można się cofnąć tylko o ostani krok? Lub jest a tego nie znalazłem?
Jest nowe DPP 4.1 - wraz z wejsciem 7D2.
W sumie wsparcie dla: EOS 7D Mark II, EOS-1D X, EOS-1D C, EOS 5D Mark III, EOS 6D.
Chyba już nie ma co liczyć że cofną się ze wsparciem dla starszych puszek :-(