Odp: [słowiczek]zdjęcia...po prostu
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Moim zdaniem wygląda lepiej, niż całość. Wiele zdjęć obciętych w podobny sposób uważa się za świetnie wykonane.
Przyjacielu,Twoja fotka,Twój pomysł,Twoje przesłanie.
IMHO
wyraziłem swoje zdanie jako odbiorca,
Twórca nie powinien się zniżać do tłumaczenia :dlaczego zrobił tak albo tak ;) .
Zrobiłem tak, bo wyglądał (dmuchawiec) lepiej, niż całość, a piszę o tym informacyjnie, a nie z potrzeby tłumaczenia się. Mam pomysł na fotkę z dmuchawcem w całości,ale do tego potrzebuję pogody,a to w moich stronach towar bardzo deficytowy;)
Szanuję zdanie każdego usera, bez względu czy przedstawione zdjęcia się podobają,czy nie;)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
o tego potrzebuję pogody,a to w moich stronach towar bardzo deficytowy
My amatorzy zawsze mamy pod górkę :mrgreen: .
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
My amatorzy zawsze mamy pod górkę :mrgreen: .
Dokładnie:] Tym bardziej cieszą udane (czasem nie zawsze do końca) zdjęcia;)
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Dopóki oglądam obrobionego RAW-a w DPP jest ok, po przekonwertowaniu do jpg uciekają szczegóły
Może trzeba zmienić sposób obróbki. Z DPP do TIFF-a, następnie zmniejszenie docelowe (metoda dwuścienna, redukcja), odszumienie, wyostrzenie USM, przyciemnienie, rozjaśnienie miejscowe gdzie potrzeba, wzmocnienie/osłabienie kolorów, wyostrzenie końcowe o ile potrzebne (jakaś akcja), dopiero zapisane do weba (JPEG) z redukcją wielkości pliku... i gotowe.
A wszystko z umiarem. To takie moje amatorskie uwagi, ale zawsze chętnie posłucham zawodowców.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Może trzeba zmienić sposób obróbki. Z DPP do TIFF-a, następnie zmniejszenie docelowe (metoda dwuścienna, redukcja), odszumienie, wyostrzenie USM, przyciemnienie, rozjaśnienie miejscowe gdzie potrzeba, wzmocnienie/osłabienie kolorów, wyostrzenie końcowe o ile potrzebne (jakaś akcja), dopiero zapisane do weba (JPEG) z redukcją wielkości pliku... i gotowe.
A nie ma jakiegoś jednoklikowego rozwiązania ? :lol:
Noo niestety nie znalazłem 1-klikowego :) rozwiązania, ale amator robi wszystko dla przyjemności.
P.S. Zawsze można ustawić w puszce JPEG i nie tykać RAW-ów.
robert wiesz że jak zaczniemy pokać jpg to spora część naszych zdjeć nie mogła by się tu znaleźć ( w galerii ) hehhehe
a co do słowikczka mam sporo pytań (ale to chyba poza galerią ) pozdrawiam
a co do dmuchawca to ja jestem na tak podoba mi się ja i cała galeria
Cytat:
Zamieszczone przez
2banan
robert wiesz że jak zaczniemy pokać jpg to spora część naszych zdjeć nie mogła by się tu znaleźć ( w galerii ) hehhehe
a co do słowikczka mam sporo pytań (ale to chyba poza galerią ) pozdrawiam
a co do dmuchawca to ja jestem na tak podoba mi się ja i cała galeria
hmm? Pytaj. Tu czy na pw, jak wolisz;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A nie ma jakiegoś jednoklikowego rozwiązania ? :lol:
Jest takie rozwiązanie, to zielony prostokącik, klik- i jest fotka bez zbędnych instrumentów:D, tyle że nie o to nam chodzi;)