Odp: Canon 50d + 24-105L? Czy coś z tego wyjdzie?
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Jeśli ma być uniwersalnie, lekko i z dużym zakresem to musi być ciemno ...
Niestety tak jest i nie ma na to rady. Zum o krotności 4 i ze stałym f/2.8 to musiałaby być cegła. Teoretycznie, bo w realu taki zum z szerokim końcem (uniwersalny) nie istnieje.
Cholera no :D
Cały czas piszecie o 15-85mm f/3.5-5.6 IS, tak?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Teraz to przegiąłeś - C 70-200/2,8L jest znacznie powyżej, nie jest ciemne i jest magiczne 2,8 :)
Powyzej ale od 17-18 na szerokim...
I przede wszystkim - czy ten 15-85 to jest jakość? Czytam różne komentarze w necie... :( Że plastik, że grzechocze, że kit przede wszystkim.
To nie jest KIT, Canon 15-85 to chyba najlepszy obiektyw do cropa.
Oczywiste, że nie jest zbyt jasny, ale jakościowo bardzo dobry.
Zobacz test:
http://www.optyczne.pl/177.4-Test_ob...ć_obrazu.html
Cytat:
Zamieszczone przez
Quechua
Że plastik, że grzechocze, że kit przede wszystkim.
Kawał solidnego szkła, nic nie grzechocze - wiem co mówię, mam prawie "przyspawany" do 50D.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Obiektyw fajny, światło znośne ale ogniskowe do cropa nijakie, ja osobiście do 50d wolałbym 15-85, szczególnie do podrózy...
Zgadzam się w pełni :-). Ja odkąd zanabyłem Sigmę 17-50/2,8, w zasadzie w ogóle jej nie odpinam od 50D. MZ to wyjątkowo uniwersalny zakres dla cropa. Takie 24-105 to ni przypiął, ni przyłatał. Ale komuś może akurat pasować...
A jak porównacie z T i S 17-50? Pytam, bo skoro mam 85mm to mogę skrócić zakres.
Cytat:
Zamieszczone przez
Quechua
Tak, ale obawiam się, że mając tylko 24-105 mogę mieć za ciasno tym bardziej na mojej matrycy.
Nie rozumiem tego zdania. Mając już obiektyw z zakresem 17-24 nie wiesz czy 24 Tobie wystarczy?
Niebawem kupujesz FF i szukasz szkieł pod cropa?
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Nie rozumiem tego zdania. Mając już obiektyw z zakresem 17-24 nie wiesz czy 24 Tobie wystarczy?
Mam, dlatego tak jak napisałem wolę coś szerzej i żeby w przyszłości było dobre na FF.
Cytat:
Zamieszczone przez
Quechua
Mam, dlatego tak jak napisałem wolę coś szerzej i żeby w przyszłości było dobre na FF.
Nie, nie napisałeś tego ;-) Jedynie że ma być uniwersalnie, ostro, celnie (co idealnie spełnia 24-105L właśnie) i że w przyszłości FF. Te tamrony sigmy oraz canony efs nie będą działać na FF lub będą bezużyteczne(na szerokim końcu).
Jeśli ma być szerzej to w grę wchodzą jedynie canony 17-40 oraz 16-35.