Odp: Pomóżcie świeżo upieczonemu Canoniarzowi :)
Ja dla odmiany odradzam kupno filtru do kita. Zdjęcia i tak nie będą wysokich lotów to po co psuć je jeszcze filtrami. Może lepiej poczekać aż kupisz jakiś lepszy obiektyw i dopiero do niego dokupić dobry filtr. W większości zdjęć kitem i tak większość zdjęć zrobisz bez filtra.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bogdan56_Ch
Ja dla odmiany odradzam kupno filtru do kita. Zdjęcia i tak nie będą wysokich lotów to po co psuć je jeszcze filtrami. Może lepiej poczekać aż kupisz jakiś lepszy obiektyw i dopiero do niego dokupić dobry filtr. W większości zdjęć kitem i tak większość zdjęć zrobisz bez filtra.
Polar mu sie przyda, ten uv.. to takie pro forma w zasadzie
UV jesli zakladasz to tylko dla ochrony. Jesli kupisz tani nic sie nie stanie poniewaz nie masz szkla za 20K :).
Roznicy miedzy tym za 20zl a 200 nie zobaczysz :).
UV chroni obiektyw. Jaki by on nie był - warto. Uszkodzenie przedniej soczewki to problem. a filtr zawsze można wymienić
Plus lekko poprawi jakość fotek (np błękit nieba)
pamiętaj też że polar zabierze światło na obiektywie nawet ok 1-1,5EV
No prosze was. Kupno uv na kita to lekka przesada. Ja do swoich L nie zakladam i nic sie im nie dzieje a troche juz przeszly. Wbrew pozorom nie tak latwo uszkodzic soczewke.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
nie przesadzajmy do kit UV za 125 zł...8-) i tak różnicy nie będzie w obrazku. 8-) Zupełnie co innego jeśli chodzi o polar
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Heh który to polar ? Obydwa jako UV są sprzedawane albo ślepy jestem :P
Jeszcze nad czymś takim myślałem HOYA FILTR POLARYZACYJNY KOŁOWY 58 MM HMC SUPER - Cyfrowe.pl
Stara sprawa, ale można poczytać - UV: Test filtrów UV - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl
Polary pod: Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl
Mam Tamrona 17-50/2,8 VC i nie stosuję UV. Polar sporadycznie - czasami PS wystarcza. Słaby UV to pogorszenie kontrastu itd, a dobry (za xxkomarxx) kosztuje 200zł. W sumie dio kita nie warto.
Ale na Canona 70-200/2,8 L USM UV oczywiście nakręcony jest od pierwszego dnia użytkowania. Niestety na speedwayu czasami się kurzy :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Koowall
Już miałeś kilka razy tu napisane że owy polar godny polecenia, nawet w moich postach doszukasz się owego polecenia. Jeszcze raz ci napisze... jest to tzw slim wąski jak masz grube nieporęczne paluchy.. będzie ci nie wygodnie. Co do efektów jest bardzo dobry.