Odp: Canon 60D czy 700D co wybrać?
Witam. niki68 tak jak mi napisałeś muszę sprawdzić obiektyw na innym body , lub moje body z innymi obiektywami. Ale na form też to napisze, a więc
zrobiłem trzy fotki. Wyłączoną miałem stabilizacje obrazu. Odległość 2m od przedmiotu. Celowałem w puszke ,a dokładnie w czerwone pole z białym napisem Made in GB. Zauważyłem różnice ,że co drugie automatyczne ostrzenie na przedmiot ,przedmiot jest bardziej ostry od ostrzenia pierwszego. Czemu tak się dzieje to nie wiem. I powiem że obiektyw nie ostrzy idealnie . Bo jak ostrze manualnie to jest o wiele lepiej. Musze ciut w lewo obrócić pierścień ostrości żeby było w miarę ostro, idealnie.
IMG_0130 IMG_0130.JPG | Fotosik.pl zdjecie na automatycznym ustawieniu ostrości, pierwsze ostrzenie najgorsze
IMG_0131 IMG_0131.JPG | Fotosik.pl zdjęcie na automatycznym ustawieniu ostrości, drugie ostrzenie jest troche lepsze, ale nie idealne
IMG_0132 IMG_0132.JPG | Fotosik.pl zdjęcie na manualnym ustawieniu ostrości , chyba najlepsze , jest ostre
File Name IMG_0130.CR2
Camera Model Canon EOS 60D
Firmware Firmware Version 1.1.1
Shooting Date/Time 01/07/2015 17:10:58
Author Kamil
Owner's Name
Shooting Mode Shutter-Priority AE
Tv( Shutter Speed ) 1/60
Av( Aperture Value ) 2.8
Metering Mode Evaluative Metering
Exposure Compensation 0
ISO Speed 100
Auto ISO Speed OFF
Lens 17-50mm
Focal Length 50.0mm
Image Size 5184x3456
Aspect ratio 3:2
Image Quality RAW
Flash Off
FE lock OFF
White Balance Mode Auto
AF Mode One-Shot AF
AF area select mode Manual selection
Picture Style Landscape
Sharpness 4
Contrast 2
Saturation 1
Color tone 0
Color Space sRGB
Long exposure noise reduction 0:Off
High ISO speed noise reduction 0:Standard
Highlight tone priority 0:Disable
Auto Lighting Optimizer Standard
Peripheral illumination correction Enable
Dust Delete Data No
File Size 19907KB
Drive Mode Self-Timer Operation
Live View Shooting ON
Camera Body No. 4221507965
Comment
File Name IMG_0131.CR2
Shooting Date/Time 01/07/2015 17:11:29
Author Kamil
Owner's Name
Tv( Shutter Speed ) 1/60
Av( Aperture Value ) 2.8
Exposure Compensation 0
ISO Speed 100
Auto ISO Speed OFF
Lens 17-50mm
Focal Length 50.0mm
Image Size 5184x3456
Image Quality RAW
Flash Off
FE lock OFF
White Balance Mode Auto
AF Mode One-Shot AF
Picture Style Landscape
Sharpness 4
Contrast 2
Saturation 1
Color tone 0
Color Space sRGB
Dust Delete Data No
File Size 19857KB
Live View Shooting ON
Comment
File Name IMG_0132.CR2
Shooting Date/Time 01/07/2015 17:12:35
Author Kamil
Owner's Name
Tv( Shutter Speed ) 1/60
Av( Aperture Value ) 2.8
Exposure Compensation 0
ISO Speed 100
Auto ISO Speed OFF
Lens 17-50mm
Focal Length 50.0mm
Image Size 5184x3456
Image Quality RAW
Flash Off
FE lock OFF
White Balance Mode Auto
AF Mode Manual focusing
Picture Style Landscape
Sharpness 4
Contrast 2
Saturation 1
Color tone 0
Color Space sRGB
Dust Delete Data No
File Size 19902KB
Live View Shooting ON
Comment
Canon 700D czy 60D ? Co wybrać ?
Witam,
Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej lustrzanki. Szukam czegoś co posłuży mi ładnych kilka lat i będzie bardzo dobrym sprzętem za dość przystępną cenę. Chciałbym też aby wybrana przeze mnie lustrzanka spełniała moje oczekiwania, gdy już będę bardziej zaawansowanym użytkownikiem tego typu aparatów. Moją uwagę zwróciły właściwie dwie lustrzanki Canona, a mianowicie Canon 700D i 60D. 60D to starsza konstrukcja, ale przy porównaniu parametrów z 700D wypadają właściwie porównywalnie (być może się mylę, bo nie jestem ekspertem w tej dziedzinie). Dlatego zwracam się do bardziej zaawansowanych użytkowników tego forum o pomoc w wyborze. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Odp: Canon 700D czy 60D ? Co wybrać ?
brałbym 60d tylko i wyłącznie ze względu na lepszy uchwyt, 650/700 jest dla mnie za mały nawet z gripem a fotki i filmy wszystkie wymienione aparaty wypluwają praktycznie identyczne...
http://www.canon-board.info/canon-ds...-a-700d-97925/ przeczytaj cały wątek i powinnaś sama sobie odpowiedzieć i zdecydować.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
brałbym 60d tylko i wyłącznie ze względu na lepszy uchwyt, 650/700 jest dla mnie za mały nawet z gripem a fotki i filmy wszystkie wymienione aparaty wypluwają praktycznie identyczne...
No właśnie będąc w Saturnie może nie miałem możliwości testowania tych lustrzanek, bo market takich możliwości nie daje, ale też uważam, że 60D lepiej leży w moich dłoniach.
Wybrałbym 60d, ale to moje zdanie poparte własnymi doświadczeniami. Przy tej samej wielkości matrycy ( xxxxd, xxxd, xxd i 7d) masz korpus o bardzo dobrej ergonomii, lepszej funkcjonalności, pewniejszym chwycie. To tak " na sucho" odpowiadając wprost na twoje pytanie. To pierwsza lustrzanka, czy pierwszy aparat?
czy aparat musi być nowy?
60D jest bardziej ergonomiczna, ale ja nie kupowałbym nowego. szukałbym raczej używek + dobre szkło. a jak to pierwszy korups to może poszukać 50D z fajnym szkłem. Jak do 60D podłączysz słabe szkło to nie będziesz zadowolona mimo dobrej puszki. ja jak widze swoje stare fotki z sigmy 17-70, a potem z sigmy 18-35 to żałuje, że ta dobra sigma pojawiła się tak późno i pluje sobie sam w brodę, że nie kupiłem jakiejś dobrej stałki zamiast przeciętnego zooma i nowego body. gwarnacja to jedynie dwa lata. ja jako całkowity amator w 10 miesięcy strzeliłem koło 8 tys fotek, a w moim odczuciu to całkiem dużo.
oszacuj ile fotek strzelisz rocznie i się zastanów czy używka nie będzie lepszym rozwiązaniem, tym bardziej że korpusy mocno tracą na wartości - prawie jak samochody
z mojego doświadczenia wynika, że 350d (iso 100) + sigma 17-70 foty baardzo przeciętne, mydełko, canon 350d + sigma 18-35 WOW efekt. Canon 70d z sigma 17-70 - mydło, jakość przeciętna - gorsza niż 350d z sigma 18-35. także zapięcie słabego szkła do tak upakowanej matrycy nie da Ci pełnej satysfakcji.
A jakie masz obiektywy ? Albo ile na nie zamierzasz wydać ?
A ja bym prosił żeby jednak zanim założy się nowy wątek użyć opcji "szukaj" i dopisać się do istniejącego tematu, a nie śmiecić tymi samymi pytaniami w nowym :roll:.