Gratulacje! Bardzo fajny reportaż, a jak na pierwszy raz, to rewelacyjny :) Jedyne do czego bym się przyczepił, to ten sztuczny blur na kilku zdjęciach (np. zdjęcia sukni z przygotowań).
Wersja do druku
Gratulacje! Bardzo fajny reportaż, a jak na pierwszy raz, to rewelacyjny :) Jedyne do czego bym się przyczepił, to ten sztuczny blur na kilku zdjęciach (np. zdjęcia sukni z przygotowań).
bardzo dobry reportaż , aż chce się oglądać każde kolejne zdjęcie , tylko pozazdrościć wyczucia sytuacji.
dla mnie rewelacja - gratuluje !
Fajna obróbka.
Mi się podoba. Nr 20 - kombinerki... :mrgreen:
Też dziękuję za podpowiedzi.Już po imprezie.Jestem pozytywnie zaskoczony.Nie było żadnych problemów z fotografowaniem(że nie będzie-taką dostałem wcześniej informację od rodziny),żadnych podchodów.Zauważyłem 2 firmy i 5 amatorów.
Wszyscy sobie ładnie ustępowali pola.Parafia :Rewal ,tam wszyscy chwalą tego proboszcza,tego się dowiedziałem później.Może w małych miejscowościach jest łatwiej ?
Słowo o sprzęcie.Używałem pożyczony C24-70/2,8 zamiast swojego 24-105/4.
Okazało się ,że było dość jasno wewnątrz.Przy ISO 2000 czasy wychodziły od 1/150-1/300,więc lampy nawet nie wyciągałem.Za to brakowało mi ogniskowej,
105 sprawdziło by się mi lepiej ,szczególnie,ze większość fotek szła na F4-4,5 a nie na 2,8.
Ale przyznaję ,że wcale nie palę się do następnych tego typu sesji.
Jak na początek, pierwsze repo ślubne to rewelacja. Wielu ślubniaków znam którzy chcieli by mieć takie oko a wielu innych nigdy nie osiągnie takiego poziomu w całej swojej "karierze".
Oj Suchy, masz oczywiście prawo do oceny ale na moim skalibrowanym monitorze ani na wydrukach nie widzę efektów o których piszesz. Obróbka jest bardzo delikatna - ani w dziecięcej ani w reportażach nie stosuję nic forsownego. Nic się nie świeci, nie wypada poza histogram i na wszystkich twarzach są półtony bo tego pilnuję. Jeśli patrzyłeś na YT to weź pod uwagę co kompresja robi na filmie.
a... to kilka osób na to zwróciło uwagę - ten efekt poświaty na zdjęciu sukni to użycie dużej srebrnej blendy do podwójnego odbicia światła (stosuję jak są szkła albo lustra na przeciwko okna i do bardzo jasnych tkanin - tak mi kiedyś dawno wyszło przy okazji białej koszuli i zapamiętałam sobie sposób - efekt jest dokładnie taki jak chciałam uzyskać choć wiem, że nie wszystkim się musi podobać. Więc jest tylko na dwóch zdjęciach). Blura sztucznego tam nie ma. 10mm zza balkonu a efekt rozmycia to efekt zdjęcia kontrastu z części poza głębią.
Bardzo dziękuję za komentarze.
Adawro - A co do trudności w fotografowaniu - z jednej strony dorośli łatwiejsi, z drugiej - przy takich okazjach jak ślub doniosłość chwili jednak trochę oszałamia. I takie poczucie, w trakcie przygotowań, żeby nie przeszkadzać, nie ingerować za bardzo. Ale na pewno kolejny raz byłby już (ciut) łatwiejszy.