Odp: Canon 40mm / 2.8 STM czy warto?
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
Tak, grunt to zrozumiec rozmowce. Dobranoc.
żeby była jasność - nie zna Pan Joeya L. więc skąd Pan wie że nie siedzi on na stronach typu optyczne(na samych optycznych nie siedzi, bo raczej nie zna polskiego)? No chyba że znacie się osobiście, to w takim razie przepraszam.
ilość posiadanych obiektywów etc. nie jest wyznacznikiem doświadczenia, ale pisząc o minolcie w 1989r. daje Pan tak do zrozumienia.
generalnie chodziło mi o to, że wypominanie koledze wieku jest bez sensu, bo to nie podstawówka, gdzie starszak zawsze miał rację.
odwracanie kota ogonem Pan, Panie 1000mbit zaczął.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że dość mocno nadinterpretujesz 8-).
o to chodziło kapitanie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
To, ze ty nie widzisz roznicy miedzy 50l a twoja swieta sigma, nie oznacza ze tej roznicy nie ma. Dla mnie przestales istniec na tym forum, wiec nie dziw sie jesli ci nie bede odpisywal, szkoda mi czasu.
Nie rozumiem, przecież Stanisław / jellyeater/ w jawny sposób ironizował, co wspierało Twoją tezę o doświadczeniu. Wiec po co owa "napaść":
Doświadczenie doświadczeniem, również mam swoje lata, ale jako amator chętnie posłucham zawodowca, jeżeli ma coś mądrego do powiedzenia.
Zrównoważone podejście do sprawy pomoże załagodzić konflikty. Jako uwagę dodam, że najczęściej braki doświadczenia uzupełnia się testami i badaniami innych.
Jest to przecież działanie logiczne, tylko wnioski nie zawsze są takie jednoznaczne.
Dobry fotograf to zrobi zdjęcie czymkolwiek. I będzie to dobre zdjęcie. Ale na tym forum raczej nie ma zbyt wielu dobrych fotografów. Jestem w stanie nawet postawić karkołomną tezę, że nie ma ani jednego takiego. Myśląc o dobrych mam na myśli takich:
DigitalRev TV - YouTube
Więc całe to doświadczenie, jest tylko kolejnym mitem. Obiektyw to towar na który trzeba wyłożyć konkretne pieniądze. Jedne obiektywy są lepsze, inne gorsze. I teraz testy są po to by znaleźć optymalny zakup. Każdy będzie miał inne kryteria. Dla jednych jest to ostrość, dla innych mityczność, której potwierdzenia szukają u innych mitomanów. Testy są o tyle dobre, że są obiektywne. Zawsze w tych samych warunkach, z tym samym światłem. Zdjęcia użytkowników mają taką wadę, że są niepowtarzalne. A często na ich odbiór wpływa korzystne światło lub śliczna modelka.
Poza tym taki 50 1.0 mokry sen niejednego fotografa ma tragiczny bokeh, a tym samym obrazek, a i tak jest św. Graalem. Więc tyle co do opinii z for dyskusyjnych. Cenne są posty o awaryjności sprzętu. Aczkolwiek i one są ignorowane przez przyszłych nabywców.
A co do Sigmy 50 EX to nie jest ona w żaden sposób cudowna. AF mógłby być szybszy, a brzegi mogłyby w ogóle być. Bo w tej chwili to paćka. Za to jest całkiem solidny. Po półtora roku nawet osłona ma tylko kilka rysek. Zobaczymy jak się będzie trzymał dalej.
Mam minoltę XG-1 i 50 1.8. Czy to daje mi bonus do doświadczenia? :-D
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jestem w stanie nawet postawić karkołomną tezę, że nie ma ani jednego takiego.
Ależ się rozpisałeś, a teza owa jest faktycznie karkołomna :), ale rozumiem, że to ma być przyczynek do spokojnej dyskusji amatorów.
Tylko tak to odbiega od tematu, że może lepiej to zacząć w nowym wątku.
Kai Man Wong
Prezenter, autor, co-producer dla DigitalRev TV i nie tylko.
Polecam YT, jest czasami śmiesznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Kim jest Kai?
Katolicka Agencja Informacyjna
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Jesli to do cropa to kupilbym 50tke na poczatek, z racji tego ze jasniejsza
40-tka jest na tyle jasna jak dla mnie wystarczy a poza tym 50-tka moim zdaniem za jasna, być może do portretu lub zdjęć w kościele ale to chyba jedyne zastosowanie tego obiektywu
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Szklo bardzo ostre, tanie, porzadnej jakosci. Jesli pasuje ci ogniskowa to kupuj.
właściwie nie wiem dlaczego ktoś przed zakupem poleca 40-tkę a po zakupie 50-tke
Cytat:
a poza tym 50-tka moim zdaniem za jasna,
Chyba jesteś pierwszym który ma taki problem. :) Wiesz, że obiektyw da się przymknąć?