Odp: Obiektyw Canon 100 mm f/2.8 USM Macro do portretów?
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo-lukas
Kuba1
Chyba dlatego cytowałem. Powtórzę: MP-E65 nadaje się jedynie na sanki i nie można wykonywać nim fotografii z ręki bo nie posiada IS? On i USM nie posiada. :)))) Przypadkowo przez niedopatrzenie dwa najdroższe szkła Canona nie posiadają IS'a?
Rozumiem.
A zatem nie zrozumiałeś ani jednego zdania, a napisałem ich 4 (cztery). Każde krótkie i proste.
Kuba1
Krótka piłka. W makrofotografii z ręki stabilizacja jest zbędna? Jeśli twierdzisz, że niezbędna to załóż nowy temat (tu nie będziemy więcej zaśmiecać), a ja Ci wykażę, że jest to bzdura. Zaznaczę jedynie, że skala makro dopiero zaczyna się od 1:1. ;) Sprawdź też w parametrach podawanych przez producenta na ile jest skuteczna w porównaniu do 1:4.
Cytat:
Zamieszczone przez
przemo-lukas
Kuba1
Krótka piłka. W makrofotografii z ręki stabilizacja jest zbędna? Jeśli twierdzisz, że niezbędna to załóż nowy temat (tu nie będziemy więcej zaśmiecać), a ja Ci wykażę, że jest to bzdura. Zaznaczę jedynie, że skala makro dopiero zaczyna się od 1:1. ;) Sprawdź też w parametrach podawanych przez producenta na ile jest skuteczna w porównaniu do 1:4.
Hm, no sam potwierdzasz powyżej, że faktycznie, co najmniej nie rozumiesz co czytasz. Po co przypisujesz mi coś, czego nie napisałem? Yyyyyy, szkoda mi naprawdę czasu na takie dyskusje i tłumaczenie z polskiego na polski.
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
...do macro IS podobno jest zbędny...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
To akurat jest, delikatnie mówiąc - nieprawda. Oprócz oczywiście fotografowania ze statywu. Ale IS nie wymyślono do fotografowania ze statywu.. A macro ze statywu, to najlepiej się robi śrubki oraz nakrętki. Bo nie uciekają. ;)
Christoo
Jeśli chcesz się ograniczyć do skali 1:1, którą oferuje obiektyw, możesz pomyśleć o stabilizacji. Ale nawet patrząc na noty producenta widać, że przy tej skali jest najmniej wydajna. Ale makro dopiero zaczyna się od 1:1. ;)
dlatego lepiej kupić 85 1.8 a do tego jakiś manual i pierscienie :)
Po zmianie systemu,nie mam chwilowo stałki.Zainteresowałem się 100 mm.Nie robię makro ani portretów(chyba,że jakieś przypadkowe).Pytanie:
co kupilibyście:nowy 100/2 USM czy używany ,idealny 100/2,8Macro? Oba w tej samej cenie.
Albo inaczej:dostajecie prezent:nowy 100/2 czy używany 100/2,8
Nie chodzi mi o ponowne analizy i szukanie zastosowania.Tylko :ten czy tamten ?
Pierwszy raz nie mogę się szybko zdecydować ......
W tej samej cenie to 100L ;).
A jak bez L to 100/2.
Mam pytanie zgoła odmienne - jaka jest różnica w szybkości AF między 100/2 a 100/2.8? Ten drugi nada się do reportażu?
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Czy to normalne, że stabilizacja w tym obiektywnie jest taka głośna? Kupiłem dziś nówkę sztukę i dość głośno i wyraźnie słychać dźwięki silniczka od stabilizacji.