Odp: Lustrzanka do 1800zł.
Mnie to zawsze dobija ^^, przecież gdybym chciał filmować to kupiłbym kamerę :D... ogólnie gdybym wziął 600d/1100d/50d raczej nie byłbym zawiedziony nie ;)? One są raczej porównywalne jakościowo (może nie ergonomia i takie duperele) jeśli chodzi o jakość zdjęć ^^?
Wcześniej miałem canona powershot 550a i galaxy s2 do zdjęć, więc raczej każdy będzie zaskakującą zmianą jakości nie ^^? Chociaż o dziwo na zdjęcia tym telefonem nie narzekam xD...
Jak wyżej, porównywalne.
Tak jak pisałem albo nowy 600d (używki kupisz niewiele taniej) lub 50D ten mi w łapach lepiej leżał i więcej opcji dostępnych z poziomu korpusu.
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
Mnie to zawsze dobija ^^, przecież gdybym chciał filmować to kupiłbym kamerę :D... ogólnie gdybym wziął 600d/1100d/50d raczej nie byłbym zawiedziony nie ;)? One są raczej porównywalne jakościowo (może nie ergonomia i takie duperele) jeśli chodzi o jakość zdjęć ^^?
Wcześniej miałem canona powershot 550a i galaxy s2 do zdjęć, więc raczej każdy będzie zaskakującą zmianą jakości nie ^^? Chociaż o dziwo na zdjęcia tym telefonem nie narzekam xD...
Nikt nie mówi że masz tylko filmować tym aparatem, ale jak robię rodzinne zdjęcia to czasem trochę brakuje opcji filmowania.
To chyba jednak będę brał eos 600d bo faktycznie, czasami się może przydać robienie video ^^, a potem będę narzekał, że go nie posiada ;P, a wole nie narzekać xD. Ostatnie pytanie, Według Was lepszy jest nikon d5100 czy eos 600d ;>?
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
To chyba jednak będę brał eos 600d bo faktycznie, czasami się może przydać robienie video ^^, a potem będę narzekał, że go nie posiada ;P, a wole nie narzekać xD. Ostatnie pytanie, Według Was lepszy jest nikon d5100 czy eos 600d ;>?
Według testów Nikon ma lepszą matrycę, ale jest bardziej okrojony funkcjonalnie.
Do Nikona kupisz tanio fajnego kita 18-70 3.5-4.5 af-s, to dużo lepsze szkło niż Canon 18-55, ale nie ma stabilizacji, również za stosunkowo nieduże pieniądze jest fajny obiektyw 18-105 3.5-5.6 vr af-s.
W D5100 nie będzie działał af że szkłami bez własnego silnika. Ale od kiedy są dostępne obiektywy 35 1.8, 50 1.8 i 85 1.8 wszystkie af-s, to problem stał się mniej dokuczliwy.
Generalnie uważam że dla amatora w aps-c nieznacznie ciekawszą ofertę ma Nikon. Dużo jednak zależy od potrzeb i osobistych preferencji.
Jeśli rozważasz innych producentów to spójrz też w kierunku Sony, jeśli nie przeszkadza Ci wizjer elektroniczny zamiast optycznego to te aparaty też mają parę zalety, np. wbudowaną w korpus stabilizację.
Wracając do Nikona, to ciekawą propozycją może być staruszek D90, używany jest tani, ma fajną ergonomię, dużo większy wizjer niż 600d i działa Af z wszystkimi szkłami.
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
W obsłudze lepszy jest canon 600D "bardziej przyjazny", matryce nikon ma ponoć lepszą ale obrazek to sobie porównaj samemu na samplach. Zobaczysz co Ci pasuje. Ja wybrałem Canon i nie żałuję.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
W obsłudze lepszy jest canon 600D "bardziej przyjazny", matryce nikon ma ponoć lepszą ale obrazek to sobie porównaj samemu na samplach. Zobaczysz co Ci pasuje. Ja wybrałem Canon i nie żałuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
50d jest szybszy, lepszy AF, ma lepszą ergonomie pracy, górny ekranik, jest większy i bardziej wytrzymały :p 600d przy nim to jak zabaweczka :p
Jakość zdjęć będzie bardzo zbliżona.
Sam miałem 600d i teraz bym wybrał 50d z małym przebiegiem.
Dokładnie.
Kupiłem 650D i pewnie mniej szumi od 50D na wysokich ISO, ale wiem teraz czego mi brakuje z EOS 50D:
- mikrokalibracja AF,
- lepsze sterowanie (mniejszy krok w doborze) ISO.
Video mam, ale nie korzystam. Tzn 3 filmiki testowe przez 12 miesięcy. Canon 60D jakoś mnie nie przekonuje. Ale czasami zastanawiam się nad 50D jako druga pucha (do sportu). Wtedy spokojnie mógłbym używać Canona 200 f/2,8 L II USM i Canona 85 f/1,8 USM. Skończy się pewnie na tym, że za kilka miesięcy kupię 70D.
Co do Nikona, to tańsze aparaty są okrojone o przeniesienie napędu AF (starsze obiektywu) i np bracketing.
Canon napęd AF ma zawsze w obiektywie i tu jest jego przewaga. Aparaty Nikona czasem chlapią olejem - np D7000 i D700.
Ewentualnie można dołożyć 300zł do Canona 650D z kitem: APARAT CANON 650 D EF - S 18 - 55 IS II (3803301617) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje., a to już znacznie lepszy aparat (AF - 9 krzyżowych punktów) niż 600D (tylko 1 - środkowy).
A pentax k 500, jakby wypadł względem pozostałych?
dostałeś już tyle propozycji, i wybrałeś chyba dobrze, ale w takim budżecie nie da zawrzeć wszystkiego
Cytat:
Zamieszczone przez
rook96
A pentax k 500, jakby wypadł względem pozostałych?
Najlepiej zapytaj na forum Pentaxa pewnie mają jakieś porównanie.