No to bardzo bym Cię o tego kaktusa prosił. Z tego co sie orientuję to w 60D i 600D powinny być te same matryce tak? Wtedy zobaczę różnicę w obrazku miedzy 60D a 5D i porównam z moimi z 40D.
Wersja do druku
No to bardzo bym Cię o tego kaktusa prosił. Z tego co sie orientuję to w 60D i 600D powinny być te same matryce tak? Wtedy zobaczę różnicę w obrazku miedzy 60D a 5D i porównam z moimi z 40D.
Kilka argumentów już koledzy podali. Ode mnie odchylany wyświetlacz, jakość wyświetlacza, ilość MPX, filmy HD, ISO, karty SD -dla mnie zaleta, bezprzewodowe sterowanie lampą. Następna sprawa jakość zdjęć, te z 60D podobają mi się bardziej niż z 40D. Tęsknię jedynie za iloscią klatek/s w 40D
Bierz jakiś makro obiektyw.
+60d
+zostaw tamrona
i czas skończyć gadać, a zająć się tym do czego te przyrządy mają służyć :) Nie ma co popadać w paranoję sprzętową. Będziesz miał w zupełności wystarczające instrumenty do bardzo wielu zastosowań hobbystycznych i nie tylko.
Do makro proponuję Takumara SMC 100/4 na M42 z redukcją na EOS. Jako posiadacz stwierdzam, że spokojnie daje radę, a nie kosztuje wielkich pieniędzy. Oczywiście, że nie jest to taka żyleta jak 100/2.8 L USM ale kosztuje ułamek eLi, a ma bardzo dobre powłoki, dobry kolor, pięknie pracujący pierścień ostrości, jest perfekcyjnie wykonany mechanicznie i zawsze trzyma swoją cenę. Jeśli ktoś fotografuje sceny nie wymagające pośpiechu, gdzie jest czas na ostrzenie LV to jest to szkło w sam raz i na lata.
Znalazłem kwiatek z doniczki:
A co powiesz na Sigmę 50mm f/2.8 DG Macro lub Tamron 90mm f/2.8 Macro lub Canona 60mm f/2.8Macro? Ewentualnie Sigma 105mm f/2.8 DG EX Macro - wszystkie w cenie do 1100zł
Doświadczenie z M42 mam i powiem, że jeśli chodzi o powiększenie powyżej 1:1 to nawet idzie ruchliwe owady łapnać ale to i tak loteria, do tego cena tego Takumara - obrazek jest na prawdę warty zrezygnowania z AF w Canonie (różnica 200zł)?
Pomyśl też o canonie 100/2,8 macro - tym starszym, nie L.
Gdzie ?
--- Kolejny post ---
Jakie 200 pln ? Takumara można trafić już za 600 pln. Daje to trochę większą różnicę, niż te 200 pln. Ja oczywiście Takumara 100/4 makro nie bronię i nie uważam, za jedynie słuszne szkło ale cena zachęca.
No ja póki co bazuję na informacjach "na dziś" więc Takumar jest za 800zł na alledrogo. Z resztą wymienione przeze mnie obiektywy też tam są (wpisałem macro w wyszukiwarkę).
EDIT: Poprawka, pojawił się ten Canon proponowany przez Leona 100mm f/2.8 USM - 1089zł :)