Odp: Jaki serwis polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
violan
Celowo podkreśliłem naprawiającego,bo serwis Canon w W-wie czy inne autoryzowane, wszelakie serwisy (nie tylko foto)de facto naprawami nie zajmują się a jedynie wymianą niesprawnych części co niestety w wielu przypadkach powoduje nieopłacalność reanimacji sprzętu.
Prawda jest taka, że postępowanie zależy od rodzaju uszkodzeń, na podstawie własnych doświadczeń: dwa razy czynności to była "naprawa" (bez wymian modułów), raz "naprawa niemożliwa, jest konieczna wymiana" (co było nieopłacalne), a jak jest w Twoim przypadku nie dowiesz się, jeśli nie dasz sprzętu do darmowej wyceny naprawy.
Cytat:
Zamieszczone przez
violan
Szukam sprawdzonego serwisu naprawiającego lustrzanki Canona.
Celowo podkreśliłem naprawiającego,bo serwis Canon w W-wie czy inne autoryzowane, wszelakie serwisy (nie tylko foto)de facto naprawami nie zajmują się a jedynie wymianą niesprawnych części co niestety w wielu przypadkach powoduje nieopłacalność reanimacji sprzętu.
A prawda jest taka ,ze większość nie działających podzespołów da się skutecznie naprawić ,tylko do tego potrzebna jest wiedza,umiejętności no i chęci oczywiście.
Czy ktoś może zna takich specjalistę,ów -tzw.złote rączki??
Z góry dziękuję za każdą informację nt temat.
Napisz co się dzieje z aparatem oraz jaki to model, to na pewno będzie łatwiej określić poziom trudności naprawy i czy jest to opłacalna sprawa.
Dałem sprzet do "darmowej wyceny" w autoryzowanym serwisie ,która kosztowała mnie 50 zł + prawie drugie tyle wysyłki x 2.
"Ekspertyza"nie zawierała informacji co konkretnie jest uszkodzone tylko głownie czy będe skłonny za naprawę zapłacic sume ..kilku tysiecy zlotych,co przekracza wartość rynkowa tego aparatu .
Prosze wiec sie nie dziwić ,ze jeszcze przed utylizacją aparatu chce sprobowac oddac go w ręce kogoś kto ma pojecie,wiedze i umiejetności w naprawie precyzjnej elektroniki a nie tak jak w serwisie cała jego wiedza sprowadza sie wyłacznie do prostej mechanicznej wymiany.
A wiem ,ze naprawic można niemal wszystko tylko wlasnie potrzebne sa checi,wiedza ,umiejetności i odpowiednie narzedzia.
Dlatego pytam czy ktos ma namiar na autentycznych fachowców specjalizujacych sie w naprawach uszkodzonego sprzetu foto..
Jak takie cos, to wal - co to za aparat i co sie stalo , tylko najdokladniej , jak mozesz... I , niestety, musisz zapomniec, ze "wszystko da sie naprawic" - plytki drukowane aparatow to sklejki wielowarstwowe, do ktorych nie ma w obrobkach postprodukcyjnych zadnego dojscia i przewaznie jedynym wyjsciem jest wymiana na wolna od wad. Pewnie, ze bywa, ze sie cos uda naprawic, ale przewaznie nie w sytuacjach, kiedy serwis autoryzowany chce pare tysiecy . Chociaz?... Wyzwanie w kazdym razie jest, wiec i chetny pewne sie znajdzie .-)
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Jak takie cos, to wal - co to za aparat i co sie stalo , tylko najdokladniej , jak mozesz... I , niestety, musisz zapomniec, ze "wszystko da sie naprawic" - plytki drukowane aparatow to sklejki wielowarstwowe, do ktorych nie ma w obrobkach postprodukcyjnych zadnego dojscia i przewaznie jedynym wyjsciem jest wymiana na wolna od wad. Pewnie, ze bywa, ze sie cos uda naprawic, ale przewaznie nie w sytuacjach, kiedy serwis autoryzowany chce pare tysiecy . Chociaz?... Wyzwanie w kazdym razie jest, wiec i chetny pewne sie znajdzie .-)
Aparat był w trzech "renomowanych"i polecanych serwisach i wszedzie diagnoza taka sama mniej wiecej w treści"konieczność wymiany płyt ,koszt naprawy przekracza wartość aparatu albo brak na rynku części zamiennych.
Jako ,ze zawsze uważałem i uważam ,ze jak ktos chce ,ma umiejetności ,wiedzę i uczciwe podejscie do klienta -to naprawi niemal wszystko.
Nie poddałem sie i na końcu dałem sobie spokój z serwisami foto.
Znalazlem fachowca od napraw precyzyjnej mikro-elektroniki płyt bga,laptopów ,komorek,itp.
W ciagu jedna dnia znalazł usterke i ja usunął .
Tak na prawde główną przyczyna nie działania aparatu był brak połaczenia od gniazda baterii z płytą.W wyniku upadku te połaczenie zostały uszkodzone.
Naprawa kosztowała mnie ..400 zl.
Serwis najcześciej polecany (kazdy domysli sie jaki)wstepnie tylko wycenił koszt naprawy od 3,5tys.zł w górę..
Cytat:
Zamieszczone przez
violan
Aparat był w trzech "renomowanych"i polecanych serwisach i wszedzie diagnoza taka sama mniej wiecej w treści"konieczność wymiany płyt ,koszt naprawy przekracza wartość aparatu albo brak na rynku części zamiennych.
(...)
Serwis najcześciej polecany (kazdy domysli sie jaki)wstepnie tylko wycenił koszt naprawy od 3,5tys.zł w górę..
Z ciekawości, do jakiego konkretnie modelu Canona płyta główna kosztuje 3.5 tyś wraz z wymiana w CSI?
Nie chce pisac jaki to model -Na pewno nie jest to "małpka" i nie jednej płyty a płyt-wyraźne to wczesniej napisalem.
Tylko płyta główna (motherboard)to cena w USA ok.440$(bez cła,vat-u i przesyłki)Z Chin troche tańsza..
W polsce nie ma do tego aparatu nic.Wszystko wylacznie przez serwis a on częsci nie sprzedaje.Zwykła kwadratura koła.
W praktyce to sie sprowadza do tego ,ze do serwisu mozna aparat wyslac tylko do czyszczenia lub w najlepszym wypadku wymiany migawki,ekranu lcd,innych drobnych pierdół.
Ale kiedy w aparacie profesjonalnym cos na prawde zepsuje się konkretnego ,to cena naprawy jest z kosmosu.Normalka kiedy niczego nie naprawia sie a jedynie wymienia doliczajac jeszcze słony haracz robocizny..
Dlatego w pierwszym poście nt temat wyraźnie pokresliłem ,ze szukam fachowców z wiedzą i umiejetnosciami co naprawiają a nie tylko wymieniają cześci zepsute na nowe.
Nie pisz jaki to model. W ogóle podawaj jak najmniej szczegółów. Urzeka Twoja historia.
Cytat:
Zamieszczone przez
violan
Nie chce pisac jaki to model -Na pewno nie jest to "małpka" i nie jednej płyty a płyt-wyraźne to wczesniej napisalem.
W takim razie nie wiem jaki cel ma ta historia na tym forum? Napisałbyś model to wtedy być może taka informacja przydałaby się komuś w przyszłości. Rozumiem, że chcesz sobie ponarzekać jak marnie jest i jakie to serwisy są straszne...
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
jak marnie jest i jakie to serwisy są straszne...
... że nie chcą ponosić odpowiedzialności za naprawę (przynajmniej tak zrozumiałem) przerwanych na skutek upadku ścieżek na płytce, i wolą wymienić całość, żeby zagwarantować sprawność aparatu.
@violan: przy zakupie profesjonalnego aparatu nie narzekałeś, że jest za drogi, tylko wybrałeś ten model, a nie inny, łatwiej naprawia(l)ny - zrobiłeś to chyba z jakiegoś powodu. I pewnie z tego samego powodu części do tego modelu są droższe niż do powiedzmy 700d.