-
Odp: [Tomasz.] Początki
lubię mój aparat, mimo że nie należy do najwyższych modeli :p
zanim zabrałem się do czyszczenia to trochę o tym poszukałem informacji... i kupiłem zestaw do czyszczenia matrycy green clean...
co prawda na różnych forach polecali patyczki do uszu, waciki jakieś... ale jak na mnie to to wszystko pyli, wobec czego wolałem nie eksperymentować, po co mi więcej syfów na matrycy...
22.
Tu już nie powinno być tych paprochów... A zdjęcie z turnieju w Czersku, jedna z pierwszych moich prób z panoramowaniem...
-
Bardzo ciekawa galeria, mnie przypadły do gustu twoje landy,poza drobiazgami, których ze zdjęcia na zdjęcie ubywa, jest ok. Sam też jestem na etapie nauki, jedno zdjęcie mi wyjdzie, inne skopane ale po małym kroczku do przodu. Czego używasz do makro?
-
Dzięki. Do makro używam canona 50/1.8 i starego heliosa 58/2, ew jupitera 50/3.5, po prostu odwrotnie je mocuję, albo do korpusu, albo do 50 canona, tylko wtedy af trzeba odłączyć i ostrość regulować zbliżając i oddalając się od obiektu. Czasami udaje się coś w ten sposób ustrzelić.
-
To jeszcze trzy zdjęcia, jedno z tej samej serii co wschód na wcześniejszej stronie, jedno znad zegrza i jedno z nocy muzeów, ale nie z muzeum
23.
24.
25.
ostatnie robione z ręki, więc niestety przy troszkę za wysokiej czułości.
-
Wiem, że mam kłopoty ze wzrokiem, ale te kolory nieco rozjechane.
Albo za ostro 23,25, albo za blado 24.
Można pewnie nieco poprawić kolory i "dorobić" niebo w 24, przekadrować bo tak to leci w dół.
-
23 - Piękny widoczek. Zazdroszczę, choć u nas nad morzem też mamy niczego sobie ;) Zdjęcie b. fajne, ale moim zdaniem byłoby jeszcze lepszy gdybyś zamiast strzelania ze zwykłej pozycji stojącej trochę jednak przykucnął i bardziej zaakcentował w kadrze ten frapujący zbiorniczek wodny po prawej ;) Ale ogólnie pięknie!
24 - Fajne miejsce. Czuć na zdjęciu spokój i ciszę. Tak jakby trochę przed burzą. Zdjęcie mogłoby być kapitalne gdybyś focił na jakichś długich czasach typu 20 sekund, ale domyślam się, że może nie posiadasz odpowiedniego filtru. Ale jeśli posiadasz to spróbuj takie zdjęcie. Efekt może być naprawdę niezły.
25 - Przedobrzyłeś z jakimś tam prostowaniem i zdjęcie jest takie jakby beczkowate. Na plus kolorystyka zdjęcia i pogoda.
-
Dzięki za opinie. :)
23 - Niestety żeby niżej zejść to musiałbym się chyba położyć na asfalcie, a i tak zaparkowałem na grobli, więc było dość wąsko, a zaraz jest spadek i woda stoi. Niestety to nie były zaplanowane zdjęcia na które miałem czas, tylko droga do pracy...
24 - Prócz aparatu nie miałem nic ze sobą, ale na dłuższym czasie nie złapałbym tego stada, a zależało mi na nim ;) i masz rację leci trochę w dół
25 - chyba rzeczywiście przedobrzyłem
-
Co do 24 jeszcze - nie złapałbyś stadka, to oczywiste. Ale miałbyś pięknie rozmytą wodę typu wata ;) A do tego rozmyte chmury, tym bardziej jeśli tego dnia szybko się poruszały.
-
-
Czyżby AF nie trafił pajączka ? Jakby ostrość lekko na froncie lub poprawić w postprodukcji.
Za to kolorki fajowe :)