dużo racji jest w tym co piszesz, ale kupno 50d nie da Ci dobrego AF, wydasz mniej (nie przepłacisz jak za 7d), ale AF dalej nie będziesz miał
poluj na 1d ;)
Wersja do druku
dużo racji jest w tym co piszesz, ale kupno 50d nie da Ci dobrego AF, wydasz mniej (nie przepłacisz jak za 7d), ale AF dalej nie będziesz miał
poluj na 1d ;)
Ale te 3000 zł różnicy to dotyczy nowego 7D vs używany 50D. Inaczej to jest ok 1000-1500 zł między nimi . Bo używany 7D kupisz za ok 2500-3000 z rozsądnym przebiegiem a czasem trafi się nawet perełka. Bierz to 7D jak Ci radzą i nie trać czasu na szukanie bo można zgłupieć - im więcej się czyta to gorzej ...
Decyzję o zakupie podejmujesz Ty, ale ani 50d, ani 7d nie zapewni Ci jakości(matryca), ani szybkości(klatki na sek.), ani AF, ani żywotności baterii jak w 1d.Obydwa są raczej półśrodkami i szkoda wydawać na nie kasę skoro stać Cię na 1d, który oferuje Ci więcej i lepiej. Miałem 1dmkIII z serii niewadliwej użytkowany m.in na rajdach i w spottingu - AF nie sprawiał żadnych rażących problemów. Z kolei przesiadka na 1dmkIV zapewniła lepszy obrazek, szeroki zakres Iso, i jeszcze lepszy AF.
Mój znajomy po zakupie nowego 7D myślał że jest uszkodzony i chciał odesłać go do serwisu - takiej jakości JPGów to się po nim nie spodziewał (były gorsze od 450D)! Podobne wrażenie na mnie zrobił 50D - normalnie tragedia, jak zabaweczka dla dzieci! Możliwe, że z RAWów da się coś wycisnąć, ale trzeba nad każdym zdjęciem trochę posiedzieć. Przez chwilę miałem też styczność z 1D3 i... to już body z innej bajki, aż trudno uwierzyć, że ma tylko 10mln pikseli. Przymierzam się do zakupu 1DS2, ale jak trafię w dobrej cenie 1D3, to chyba się skuszę, bo to naprawdę świetna maszyna.
Całe szczeście mam nieuszkodzone 7D i mogę nim robic zdjęcia. Ale fart! :mrgreen:
Wczoraj umówiłem się na osobiste przetestowanie 7d, już właściwie temat był dogadany... jednak po południu kupiłem 1d3: Canon 1D Mark III (96 tys. klatek) (3539406535)
Jak do mnie dotrze napiszę coś więcej.
W rzeczywistości ma kilka wizualnych mankamentów, ale nowy przecież nie jest. Wczoraj potestowałem. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony:
+ ergonomia
+ używalne ISO 3200, w 20d max 800
+ zupełnie inna jakość fotek
+ af z innej bajki, celniejszy i mam wrażenie, że łatwiej ucelować obiekt fotografowany
+ bateria, po zrobieniu 300 fotek na all servo, dostępne 84% energii
+ zdjęcia seryjne, miód 10 klatek/s, konfigurowalna ilość
+ ekspozycja, w 20d musiałem delikatnie prześwietlać foty
Korpus ma jednak dla mnie też i wady:
- konieczność zakupu krótkiego obiektywu, kitowy 18-55 to EF
- torba foto okazała się minimalnie za mała
Rozczuliłeś mnie. 18-55 nie będzie Ci chodził z 1D3. Jak bym zobaczył kogoś z takim zestawem to bym umarł ze śmiechu... Daj Boże takie wady wszystkim aparatom i żadnej innej, a świat byłby prostszy...
Gratuluję zakupu, nie śledzę wątku ale 7D miałem blisko 3 lata ale dla mnie wybór jest dość oczywisty - 1D3 to maszyna do robienia zdjęć...