Rzeczywiście tak jest, ale można to obejść: W funkcjach własnych (C.Fn) włącz wstępne podnoszenie lustra. Ustawiamy czas BULB i można naświetlać do woli, bez trzymania przycisku AF :D
Wersja do druku
Taki sam - ja mam 400D.
Uwaga: dobrze rozplanuj rozmieszczenie przyciskow, szczegolnie tego przelacznika. Ja niestety go zle umiescilem. Gdy mam aparat na statywie to podczas korekt kadru - majstrowania glowica/biegania ze statywem to przelacza mi sie przycisk od serii... Tzn oczywiscie nie sam, bo podczas tych czynnosci trzymam wezyk w rece i staram sie jeszcze cos ta reka innego robic i wtedy zwykle mi sie zachacza.
Dobrym rozwiazaniem byloby zastosowanie jeszcze jednego przelacznika - polaczonego szeregowo z tym, a trudniejszego do przelaczenia - cos jak bezpiecznik w broni ;) Wiecie, by przypadkowo nie strzelic ... fotki ;)
Wesołych Świąt !
pije twoje zdrowie :D ;)
Ja mam wyzwalacze radiowe do lampy i na nich wyzwalam aparat - nie ma tylko ustawienia AF
Zapytam jeszcze o jedną rzecz. Czy wężyk który działa w 400D będzie też działać na 40D?
Na ile dobrze pamiętam, to nie. Wężyki do xxxd są inne niż te do xxd i xd.
A już myślałem że da radę coś pokombinować. Dziękuję za odpowiedzi.
ale wężyki różnią się tylko wtyczkami - jak ktoś ma do jednego modelu to może wymienić wtyk i działać będzie z inną serią