Ale wiesz o tym, że ostrzysz na otwartym obiektywie? Potem ustawiasz przysłonę i pstrykasz, tak że oprócz scen statycznych /widoczki/ mają one ograniczone zastosowanie.
Wersja do druku
Ale wiesz o tym, że ostrzysz na otwartym obiektywie? Potem ustawiasz przysłonę i pstrykasz, tak że oprócz scen statycznych /widoczki/ mają one ograniczone zastosowanie.
Dlatego zostało połączone.
Wracając do tematu MichałM. Im dłuższa ogniskowa ty wygodniej będzie Ci na początek ostrzyć w Twoim wizjerze, który nie należy do jasnych i dużych. Proponuję obiektywy m42, FD odradzam z powodów opisanych w tym wątku.
Zakup na początek Heliosa 44M i przejściówkę (z dandelionem). Jeśli nie polubisz manualnego ostrzenia to będziesz mógł spokojnie sprzedać co kupiłeś.
Mam pytanie, stoję przed wyborem kupna obiektywu 200mm, mam dwóch kandydatów:
MC CHINON 3.5/200
Jupiter 21M 4/200
Różnica cenowa 20zł, który wybrać?
zobacz:
Search wyszukiwarka wpisz jupiter 21m czy chinon
a tu jakieś wyniki z chinona:
Chinon 200mm F3.5 automatic telephoto
Chinon 3.5/200
o ile o jupiterze wiele można przeczytać to chinon mało popularny, nawet za granicą
ludzie mają masę sprzetu i sie nim chwalą. wiele można wyczytać albo zobaczyć
Dzięki, zdecyduję się raczej na Jupitera, tylko zastanawiam się czy 200mm przy cropie 1,6 to nie będzie za dużo, może niepotrzebnie panikuje bądź trochę w inny sposób sobie to wyobrażam.
Szukam jakiegoś dłuższego jasnego obiektywu na m42 do fotografowania samochodów. Chciał bym uzyskać małą głębie ostrości za samochodem. Obecnie mam heliosa 44m 58mm i rozmycie jest bardzo znikome nawet na F2.0 - praktycznie niewidoczne. Znajdę coś dłuższego, niedrogiego i jasnego do 400D aby uzyskać mniejszą głębie od heliosa ?
węższe szkło ma mniejszą GO niż szerokokątny. weź jakiegoś pentacona albo jupitera 135 ewentualnie 200mm - chyba najtańsze opcje, droższa wersja to takumary, ale 200 mm nie wiem czy nie za długo do samochodów. Jak będziesz kupował sprawdź nawet na forum do którego powyżej dawałem linki opinie, sample z danego szkła. Bierz raczej sprawdzone konstrukcje, unikaj raczej wynalazków choć i tu można znaleźć coś fajnego. Kiedyś kupiłem obiektyw marki Vemar czy jakoś tak za wino od żula. szkło wypluwało sporo lepszy obrazek od np jupitera 21m, było odrobinę ciemniejsze i duuuużo lżejsze. Później poczytałem i znalazłem info że był to produkt Tokina robiony dla jakiejś sieci. Szkło za 3 zł a gdyby było na nim tokina byłoby za 300zł. Także szukaj okazji.
Otrzymałem dziś obiektyw Auto Revuenon 135mm/2.8 - jestem bardzo z niego zadowolony, przy f/2.8 lekkie mydło przy f/5.6 ostrzy już pięknie.
Tak wiem, dlatego szukam czegoś dłuższego od heliosa. Czy tym JUPITER 3.5/135 da radę ostrzyć na F3.5 na eosie 400d ? Czy będzie mydło ? Na heliosie przy ostrzeniu na nieskończoność (bo niestety tak muszę ostrzyć fotografując samochód) i F2.0 wychodzi trochę mydlanie... I czy uda mi się rozmyć choć trochę tła fotografując samochód ? Cena tego obiektywu jeszcze podchodzi pod mój budżet :)
Jupiter 3.5/135 potrafi być ostry już od f/3.5 i daje miły dla oka bokeh Szukaj wersji MC.