Odp: Canon 100D - watek dyskusyjny
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Podpinając do tego ciężkie L`ki to czysty masochism, jak wziałem do ręki kiedyś 1100D i wyobraziłem sobie to z 70-200 czy 10-22mm to ogarnął mnie śmiech.
nie no... 600D jest moze ciut wiekszy niz 1100D, ale ja go mam w plenerze na stale podpietego do 70-300L i to mi calkiem pasuje. no, z 70-200/2.8 (jesli ten miales na mysli) to byloby juz
troche bardziej ekstremalnie. ale z drugiej strony - mialem swego czasu 450D + 300/4 i to mi dawalo rade. fakt, ze glownie ze statywu nie z reki ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Co innego z plastikowym lekkim szkiełkiem jak 1.8/50mm czy... własnie i tu pojawia się problem bo brakuje czegoś ultra-lekkiego jasnego i na tyle szerokiego aby dało po przemnożeniu ~35mm np takiego 2/22mm
amen.
mam nadzieje, ze premiera 100D oznacza zwiekszone szanse na EF-S 22/2. bo mi tego szkla sakramencko brakuje do 600D. a M kupowac absolutnie nie zamierzam
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Z drugiej strony są tacy trochę bardziej doświadczeni i wymagający użytkownicy aparatów, którzy oczekują jakiejś innowacji. Czegoś na miarę RX1 lub przyszłego pełnoklatkowego NEX-a w Canonie raczej się prędko nie doczekamy i 100D jest tego najdobitniejszym dowodem.
jestem sklonny przyznac im ten przywilej korzysci, ze w ich sytuacji rynkowej moga sobie pozwalac na produkty nierewolucyjne i niezbyt innowacyjne, o ile w zamian wypuszczaja produkty bedace sensowna, solidnie dopracowana i sprawdzajaca sie w praktyce ewolucja. 100D owszem jest taka sensowna ewolucja, moze jesli zapomniec na chwile o beznadziejnym Hybrid-AF w wykonaniu Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Co innego z plastikowym lekkim szkiełkiem jak 1.8/50mm czy... własnie i tu pojawia się problem bo brakuje czegoś ultra-lekkiego jasnego i na tyle szerokiego aby dało po przemnożeniu ~35mm - np takiego 2/22mm
No są oprócz systemowej 40mm jeszcze Voigtlandery 20mm i 28mm, które są tak uniwersalne że wykorzystasz je i na pełnej klatce i bez żadnych adapterów i kombinacji z 100D. Kiedyś myślałem o takim EOS-M jako uzupełnienie systemy EOS FF, ale brak wizjera, AF i cena zniechęca. Teraz ten 100D jest super rozwiązaniem dla takich osób.
Tylko że te Wojtki nie są atrakcyjne cenowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
mam nadzieje, ze premiera 100D oznacza zwiekszone szanse na EF-S 22/2. bo mi tego szkla sakramencko brakuje do 600D. a M kupowac absolutnie nie zamierzam
Powiedzmy sobie szczerze. Jeśli canon wypuściłby takie 22/2 to.. zabija nikona w tym segmencie EFS/DX ale też zabija M i podcina gałąź FF + 35mm/1.4/2. chyba to sobie policzyli i dlatego takiego szkła (jak i 35/2 efs) jeszcze niema.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Co innego z plastikowym lekkim szkiełkiem jak 1.8/50mm czy... własnie i tu pojawia się problem bo brakuje czegoś ultra-lekkiego jasnego i na tyle szerokiego aby dało po przemnożeniu ~35mm - np takiego 2/22mm
No są oprócz systemowej 40mm jeszcze Voigtlandery 20mm i 28mm, które są tak uniwersalne że wykorzystasz je i na pełnej klatce i bez żadnych adapterów i kombinacji z 100D. Kiedyś myślałem o takim EOS-M jako uzupełnienie systemy EOS FF, ale brak wizjera, AF i cena zniechęca. Teraz ten 100D jest super rozwiązaniem dla takich osób.
--- Kolejny post ---
Tutaj jeszcze jak to wygląda z 40mm
duze tutaj - żeby szerokosci forum nie rozwalac
http://www.imaging-resource.com/PROD...non_sl1_1b.JPG
I nagle ten STM zrobił się wielki...
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Dlaczego porównujecie wielkość 100D z 650D skoro to jest rozmiaram trochę mniejsze o ile nie takie samo jak 1100D
A tak pozatym te 2.8/40mm jest ni w d.pe ni w oko na APS-C
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Powiedzmy sobie szczerze. Jeśli canon wypuściłby takie 22/2 to.. zabija nikona w tym segmencie EFS/DX ale też zabija M
zapewne tak. licze na to, ze 100D jesli liczony jako alternatywa dla M wzgledem rozeznania rynku i byc moze bedzie gwozdziem do trumny tegoz.
a od siebie moge tylko ten obrazek wkleic:
jesli o mnie chodzi to z checia potraktuje M jako slepa uliczke ewolucji i niepotrzebny nikomu (panie wybacza) wypierd... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
i podcina gałąź FF + 35mm/1.4/2. chyba to sobie policzyli i dlatego takiego szkła (jak i 35/2 efs) jeszcze niema.
tu nie jestem az tak pewny. to sa jednak dwa zupelnie osobne segmenty i zastosowania. 22/2 bym kupil do Rebela, ale ani 35/2 ani 35/1.4 do FF juz nie,
a mam swobode tego wyboru, bo i cropa i FF w koncu mam, kase jak trzeba tez.
35/1.4 to szklo do profesjonalnej roboty, 22/2 to po prostu lekka stalka do fot we wnetrzach. dla amatora
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tu nie jestem az tak pewny. to sa jednak dwa zupelnie osobne segmenty i zastosowania. 22/2 bym kupil do Rebela, ale ani 35/2 ani 35/1.4 do FF juz nie,
a mam swobode tego wyboru, bo i cropa i FF w koncu mam, kase jak trzeba tez.
35/1.4 to szklo do profesjonalnej roboty, 22/2 to po prostu lekka stalka do fot we wnetrzach. dla amatora
Jak chcesz mały aparat z jasnym obiektywem o ekwiwalencie 35mm to kup sobie jakiegoś RX100, NEX-a 6 z Zeissem 24mm, pewnie w M43 też coś się znajdzie :-) Nie ma sensu czekać, aż zrobi to Canon, bo się nie doczekasz :-)
Canon wydziwia. Pytanie, po co..