Odp: Czy warto kupować jeszcze 5D classic ?
polecam 5Dmk1 świetna puszka, czy warto dokładać do 5dmk2? Osobiście nie dokładał bym żadnych pieniędzy do 5Dmk2 (chyba że zależy komuś na filmach). Do amatorskiego fotografowania wystarczy w zupełności 5dmk1, a nawet śmiem twierdzić że i do zawodowego również. Dla dylematów czy przechodzić z 5dmk1 na 5dmk2 - nie ma to sensu, lepiej iść już w 5dmk3 bądź 6D. 5Dmk2 fajna puszka, chociaż do swoich zastosowań wolałem kupić 2x5dmk1 niż zostać z jednym body 5dmk2...
Mam kolejny już egzemplarz 5DI, wciąż zarabiam nim na życie (w parze z 5DII) Przy sesjach plenerowych jedynka gra pierwsze skrzypce.
Zdecydowanie warto - o ile egzemplarz jest w dobrym stanie, to fantastyczna puszka, wół roboczy i tyle.
Kiedys sam robilem 50D i 7D, wiec cropami i po przesiadce na FF jest roznica ogromna. Jesli robisz przede wszystkim architekture i portret, to mk1 spelni twoje nadzieje i nie potrzeba Tobie super szybkiego AF-sa.
Bierz i sie nawet nie zastanawiaj, warto.
Jedyny problem to zakup mk1 w dobrym stanie, o to nie jest latwo.
Moim zdaniem przechodzac z cropa na pelna klatke, tzn. chcac kupic swoj pierwszy aparat FF, warto wziac 5d, w dobrym stanie. W ostatecznosci za miesiac czy dwa mozna sprzedac jesli dojdzie sie do wniosku, ze teskno za duzym lub odchylanym lcd, filmikami czy wbudowana lampka bluskowa :) Finansowo straci sie niewiele, popyt na stare piatki jeszcze chyba przez jakis czas bedzie duzy. Oczywiscie zdecydowana wiekszosc uzytkownikow po zakupie 5d zakocha sie w obrazku i nie sadze aby chcieli go szybko sprzedawac. No chyba, ze pojawi sie dodatkowa kasa i bedzie ich stac na mark2. Ja przesiadlem sie na 5d z 50d jakies 8 miesiecy temu i na chwile obecna uwazam, ze do moich zastosowan jest idealny, nie wrocilbym juz do cropa.
Ja ponad 2 lata temu dla 5dc sprzedałem prawie nowego 50d. Przeżyłem kilka szoków. M. in. obrazek na LCD i obrazek na komputerze :)
Nie mam nic wspólnego z cudami,a mój 5DI ma przebieg 18500, po prostu nie żyję z fotografii, a mój aparat pracuje wtedy gdy ja akurat robię sobie urlop. Aparat ma w historii jedną wizytę na Żytniej, w ubiegłym roku odkleiło się lustro. Więc nie każdy 5D musi być "zajechany".
PS Od środy wybieram się na tygodniowy wypad w pewne urocze miejsce- przybędzie ~ 2000 klapnięć. Prawdopodobnie po powrocie body idzie na sprzedaż, gdyż planuję przesiadkę na 6D/5DIII.
Mnie zastanawia jedna rzecz. Niewątpliwie to bardzo dobra puszka, wół roboczy jak ktoś wyżej napisał. Jak z dostępnością części w przypadku awarii? Sprzęt 5 lat temu zszedł z taśmy produkcyjnej.
Dzwoniłem niedawno w tej sprawie do serwisu, głównie z zapytaniem o wymiane migawki(koszt ok 1000 zł z robocizną) i powiedzieli mi , że części mają jeszcze trochę do tego aparatu :)
Fajna puszka jak pisałem parę postów wyżej. Ostatnio wyczytałem informację jakoby uczeni izraelscy udowodnili że opisy w Księdze Rodzaju urządzenia którym Noe robił dokumentację fotograficzną arki dotyczą właśnie tego korpusu (a nie był to analogowy nikon jak twierdzą słabiej poinformowani), nie wiadomo czy ten konkretny korpus przetrwał potop ale z danych serwisowych firmy wynika że tak przetrwał i był serwisowany na żytniej migawka miała przebieg 28528 zdjęć bo ani Noe ani kolejni właściciele dużo zdjęć nie zrobili.
No właśnie - mają jeszcze trochę - a co potem? Według mnie tu jest największe ryzyko, nie tyle koszt naprawy, co dostępność części. Ktoś tu pisal na forum, że miał duży problem z naprawą 28-70 L, bo czegoś tam właśnie nie mieli. Pozdrawiam