Odp: Czarne, biegające po śniegu psy - jak je "ugryźć"?
Wczoraj nie miałam już jak sprawdzić - a tu się zrobiła miła dyskusja cieszę się a jeszcze bardziej bym się ucieszyła jakby wszyscy mieli ochotę na wspólny spacer i poćwiczenie swoich propozycji na moich psach ;)
Ja na razie nie mam się za bardzo czym chwalić bo "walczę" z RAWami, których obróbki niestety nie mam w jednym palcu i pewnie trochę zanim coś uzyskam. Na pierwszy rzut oka jednak widzę, że korzystając z już podanych rad (co prawda wczoraj było słońce) zdjęcia wyszły trochę lepiej ale głównie te pozowane, gdy psy są w ruchu to na większości są bladoszare psy i biała plama dookoła (a tego chyba nie dam rady wyciągnąć w żadnym programie), dziś niestety nie mogę sobie pozwolić na spacer w ciągu dnia, ale może jutro pójdę z lampą ;)
A filtr polaryzacyjny mam na 70-300 i na 85 założony i moim skromnym zdaniem to pomaga, widzę różnicę między zdjęciami z nich a z 28-135, ale to tylko lekka różnica a resztę muszę dopracować jednak innymi ustawieniami...
EDIT
Coby nie wszczynać niepotrzebnych dyskusji, pisząć "poćwiczenie" miałam na myśli przekazywanie mi w realu swoich propozycji a ja bym je ćwiczyła, choć oczywiście zakazu robienia zdjęć moim psom nie wprowadzam ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
a jeszcze bardziej bym się ucieszyła jakby wszyscy mieli ochotę na wspólny spacer i poćwiczenie swoich propozycji na moich psach ;)
A jaka część Warszawy? Moja córka jest wielką wielbicielką psów (każdy spotkany na ulicy jest "słodki") i na pewno chętnie by poznała Twoje.
Warszawa Miedzeszyn, dookoła pola i laski więc jak ktoś lubi to i ładny zimowy (póki jeszcze jest) krajobraz można uchwycić :) Poważnie zapraszam, trzeba tylko (oczywiście poza sprzętem do focenia) zabrać porządne buty bo my spacerujemy po polach ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
?..
A filtr polaryzacyjny mam na 70-300 i na 85 założony i moim skromnym zdaniem to pomaga, widzę różnicę między zdjęciami z nich a z 28-135, ale to tylko lekka różnica a resztę muszę dopracować jednak innymi...
Polar jest skuteczny gdy masz światło z boku, pod kątem prostym. Słońce z tyłu i już (prawie) zupelnie nie działa. Akurat, tak ogólnie, zdjęcia przy oświetleniu bocznym są zwykle lepsze i bardziej plastyczne od "płaskiego" światła z tyłu. Wystarczy raz ustawić i jesli pieski (śliczne) się nie przemieszczą zbytnio można je pstrykać do woli.
Lampa wymaga korekcji. Ma Doświetlać a nie oświetlać. Różnica w jednej tylko literce ale ma ogromne znaczenie. Zacznij od korekty na lampie w e-TTL na -1EV, może nawet -1.5EV. Będzie dobrze.
Zdecydowanie jepiej zrobić dobrze zdjęcie. RAWow i ich obróbki nauczysz się później. Najpierw zdjęcia. Da się.
Cytat:
Zamieszczone przez
izewa
Warszawa Miedzeszyn, dookoła pola i laski więc jak ktoś lubi to i ładny zimowy (póki jeszcze jest) krajobraz można uchwycić :) Poważnie zapraszam, trzeba tylko (oczywiście poza sprzętem do focenia) zabrać porządne buty bo my spacerujemy po polach ;)
Możesz zorganizować jakiś plener - pisząc w odpowiednim dziale.
A co do polara, to używając go na śniegu często kręcę nim tak, aby maksymalnie zredukować odblaski od śniegu, czasem to oznacza jaśniejsze niebo niż można by uzyskać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Przy pomiarze punktowym na czarnego psa na śniegu plus dodatnia korekta ekspozycji w puszce, wyjdzie szary pies i white seamless background, że się tak wyrażę :mrgreen:. Czy tak ma to działać?
Nie do końca będzie jak opisałeś. Canon z założenia niedoświetla zdjęcia, więc korekta +2/3EV to standard praktycznie w każdych warunkach a często więcej, trzeba patrzeć na histogram. Na śniegu przy pomiarze uśrednionym zawsze będzie za ciemno, czyli trzeba jeszcze rozjaśnić przez dodatkową korektę. Pomiar punktowy zapewnia dobrą ekspozycje na psa czy cokolwiek, łącząc go z korektą na plus można dostać dobry wynik. Może przesadziłem z wartością +2EV, bo rzeczywiście może być za jasno, ale +1EV spokojnie. Ja robię w ten sposób zdjęcia dzieciakom na śniegu, często w czarnych kurtkach i się to sprawdza.
Do tego robienie w RAWie to jedyny sposób na sukces. Po pierwsze barwa śniegu, która róznie może wyjść, po drugie możliwośc korekty ekspozycji a po trzecie można wyciągnąć detale z cienia i prześwietleń, co na śniegu jest standardem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Wystarczy "zaprzyjaźnić" się z systemem strefowym (link podawałem wcześniej) i wtedy zwłaszcza na czarnym i białym nie będzie żadnych wątpliwości o ile korygować.
To też jest dobra droga, zależy jednak ile % kadru zajmuje fotografowany obiekt, ale tu także korekta espozycji na plus jest konieczna.
I jak napisał Janusz, lampa tez jest w stanie pomóc, ja rzadko z niej korzytam, bo 5D po prostu jej nie ma a nie za każdym razem chce mi się targać zewnetrzną. Ale jest też jedna wada. Poprawi kontrast i rozjaśni szczegóły na obiekcie, ale też skutecznie zepsuje tło - śnieg dopalony lampą (w najbliższej odległości obiektu w jej zasięgu) traci kontrast i robi się jaśniejszy. Tu trzeba działać umiejętnie z odpowiednią korektą na minus w lampie.
Cytat:
yszły trochę lepiej ale głównie te pozowane, gdy psy są w ruchu to na większości są bladoszare psy i biała plama dookoła
Dlatego radziłem, żeby ustawić ekspozycję na stałe. Wtedy wszystko byłoby tak samo naświetlone. Tyle tylko, że jak jest słońce to nie bardzo da się to ustawić, bo w zależności od tego w jakim kierunku fotografujemy ekspozycja będzie inna. Do zdjęć w ruchu to lepsza taka pogoda jak dzisiaj. Czyli chmury. Przynajmniej na początek. Wtedy raz ustawisz i możesz fotografować nawet i kilka godzin.
Szarego psa w ruchu masz, bo pewnie masz ustawiony pomiar na punktowy. Celujesz w psa, który jest czarny. Światłomierz myśli, że jest on szary i tak wydłuża czas naświetlania by był on właśnie szary. Można temu zaradzić ustawiając korektę od -2 do -1. Wtedy pies powinien być czarny. Ale śnieg może się i tak okazać wypalony. No i mierząc światło cały czas masz szansę, że trafisz z pomiarem gdzieś na śnieg, wtedy zdjęcie wyjdzie całkowicie czarne z taką korektą.
Chmury mają być do końca tygodnia. Tryb M. Wybierasz przysłonę 5.6 (żeby światło było stałe dla całego zakresu). Celujesz w śnieg i patrząc na drabinkę ustawiasz czas by było +1,5. Robisz zdjęcie, oglądasz histogram. Jeżeli nie dochodzi do prawego brzegu zwiększasz czas by było +2. Znowu robisz zdjęcie i patrzysz. Jak jest OK to na takich ustawieniach fotografujesz psy.
Możesz użyć lampy. :)
I zdejmij polar. Przy takiej pogodzie raczej szkoda światła.
Odrobina ćwiczeń i musi się udać. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Z tym się zgodzę, tylko co to ma wspólnego z systemem strefowym?
A no to ma wspólnego, że podałem link do konkretnego artykułu http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/ w którym opisane jest pokrótce jak działa światłomierz, dlaczego i po co należy wprowadzać korektę, oraz jak należy ustawić ekspozycję (korektę), aby czarne było czarne itp. Dodatkowo http://www.canon-board.info/tips-and...-wynika-12704/ ale togo już chyba nie muszę tłumaczyć po co te wiadomości mogą się przydać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Canon z założenia niedoświetla zdjęcia, więc korekta +2/3EV to standard praktycznie w każdych warunkach...
Nie miałem do czynienia z wieloma puszkami canona bo tylko 1000D i 500D. Bardo często stosuję pomiar matrycowy i jakoś nie zauważyłem aby niedoświetlał zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Pomiar punktowy zapewnia dobrą ekspozycje na psa czy cokolwiek, łącząc go z korektą na plus można dostać dobry wynik. Może przesadziłem z wartością +2EV, bo rzeczywiście może być za jasno, ale +1EV spokojnie. Ja robię w ten sposób zdjęcia dzieciakom na śniegu, często w czarnych kurtkach i się to sprawdza. [...]
W kontekście czarnego obiektu i pomiaru punktowego to jest bzdura. Jeśli tak masz, to masz uszkodzony światłomierz.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Nie miałem do czynienia z wieloma puszkami canona bo tylko 1000D i 500D. Bardo często stosuję pomiar matrycowy i jakoś nie zauważyłem aby niedoświetlał zdjęć.
A patrzysz czasem na histogram?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
W kontekście czarnego obiektu i pomiaru punktowego to jest bzdura. Jeśli tak masz, to masz uszkodzony światłomierz.
To znaczy, że mam w 3-ch body uszkodzony światłomierz, w 30D też tak miałem...