Odp: 5D MkI padł - 6D czy w Nikona?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Ja mam zawsze zdanie, że trzeba iść do przodu. Jak się ciągle robi to samo tym samym, to się niestety cofa, bo czas biegnie... .
Jak się rozbił, jest okazja do zmiany na nowszy ;). Mnie nikt by nie przekonał do powrotu do cropa, ale może niektórzy nie widzą róznicy.
Uogólniasz i operujesz półprawdami. Dla landszafciarzy i portreciarzy to może być prawda. Dla przyrodników i podróżników wręcz przeciwnie. Dla fotografów sportowych i koncertowych 135/2 na cropie staje się 200/2.0 a 70-200/2.8is ma na długim końcu 300. Aby mieć takie parametry na FF musieli by wydać fortunę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Uogólniasz i operujesz półprawdami. Dla landszafciarzy i portreciarzy to może być prawda. Dla przyrodników i podróżników wręcz przeciwnie. Dla fotografów sportowych i koncertowych 135/2 na cropie staje się 200/2.0 a 70-200/2.8is ma na długim końcu 300. Aby mieć takie parametry na FF musieli by wydać fortunę.
przecież to tylko wycinek zdjęcia, a nie 300 mm. to z pełnej klatki też można wyciąć kawałek obrazu i efekt będzie taki sam.
Z matryc 5D2/5D3/6D wyciecie foty do pola widzenia cropa daje ok. 8megapixeli. Przy duzym ISO nie wyjdzie to zbyt korzystnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Arkan
Nie zrozumiałeś mnie. Sam wcześniej napisałem, że nadal trzymam cropa pod kątem korzyści jakie przynosi "przedłużenie" ogniskowej.
Człowiek, który wcześniej używał 5DMkI i mu to wystarczało chce chyba nadal robić to samo. Nie mówi, że nagle będzie uganiał się za ptakami. Przydarzyła się okazja na zmianę body i moim zdaniem jak do tej pory korzystało się z FF, nie ma sensu wchodzic w cropa z wielu względów, jeżeli nie zmianiły się warunki brzegowe. Ale każdy ma prawo rozważać to na swój sposób.
Mam staruszka 5D i noszę się z zamiarem zakupu 6D. Dziwi i zarazem niepokoi mnie duża różnica najmniejszych cen 6Dw zależności od regionu Polski. W jej zachodniej części można nabyć ten aparacik już za 6.499zł natomiast najniższa cena w centralnej i pozostałej części Polski to 7.850. Jest to już naprawdę duża różnica. Może kto odpowie, dlaczego? Podejrzewałem że może sprzedają okrojoną wersję bez Wi-Fi i GPS, ale po zasięgnięciu info lub poczytaniu specyfikacji okazuje się ze sprzedają pełną. W czym rzecz? Boję się naciąć na zły zakup.
te na zachodzie to prywatny import z niemieckich hurtowni, bez polskiej faktury VAT 23%
Dziękuję za info.
A może jeszcze zapytam, czy ten zakup jest bezpieczny (bo tylko paragon) i czy w razie jakiegoś sprawdzianu skarbowego, gdy np. będę wykonywał oficjalne zlecenie, nie przyjdzie mi zabulić za ten aparacik 23%VATu plus procenty od czasu zakupu ?
Cytat:
Zamieszczone przez
pepey
Dziękuję za info.
A może jeszcze zapytam, czy ten zakup jest bezpieczny (bo tylko paragon) i czy w razie jakiegoś sprawdzianu skarbowego, gdy np. będę wykonywał oficjalne zlecenie, nie przyjdzie mi zabulić za ten aparacik 23%VATu plus procenty od czasu zakupu ?
jest bezpieczny
wszelkie ryzyko skarbowe ponosi sprzedający, bo podatek jest tylko od sprzedaży, a nie kupna
zrób sobie print screen aukcji z której kupisz aparat, możesz spróbować też spisac umowę kupna-sprzedaży
jeżeli kupisz albo przez Allegro (lub inne tego typu) albo na umowę - powninieneś udac się do US i zapłacić 2% podatku
(tak samo jak przy samochodzie na umowę k-s a bez faktury)
podatek 2% dotyczy przedmiotów o wartości powyżej 1000 zł i obowiązek zapłaty ciąży na kupującym, nie dotyczy zakupów na paragon lub fakturę
Ja, jako założyciel tego wątku, czekam na większą dostępność 6D w sklepach oraz na poświąteczny okres lekkich obniżek cen.