Odp: Canon EOS 5D Mark II czy Canon EOS 6D czy Nikon D600 ???
O widzę, że nie jestem sam :)
Michy, byłem dzisiaj na straganie nikona poważnie pogadać o sprawach aparytności i obiektywności:)
Trzymałem w rękach d600. Pomyślałem - a rzucę się na żywioł, ocenie w końcu po swojemu, a nie tylko fora i fora.... Generalnie powiem tak - body w rękę i pierwsze wrażenie to.........plastik i odczucie trzymania body z ligi amatorskiej. Grip jak na moją dłoń trochę maławy i ogólnie coś nie leżał. W funkcjach to ciężko było się odnaleźć na początku, ale potem już z górki. Choć brakowało mi swojej lupki z canona pod paluchem oraz paru innych rzeczy. Sterowanie raczej mało intuicyjne, choć to może też z powodów nawyków marki C. Sam nie wiem. Tak czy inaczej - mam ogólne wrażenie, że największym pozytywem w tym nikonie to sama matryca. Natomiast jej oprawa - amatorska obudowa, wycierające się elementy lustra, chlapanie olejem itd, itp. to nie mogą być ot tak po prostu wybaczalne błędy w aparacie za prawie 7k i koniec. Takie jest moje zdanie. Canona 6D nie trzymalem, natomiast 5dmk2 w dłoni leżał mi wyśmienicie, na prawdę kawał solidnego body. Jest jeszcze sprawa szklarni - ot choćby taki 17-40 z canona, to niemal pancernik, w porównaniu z szerokim zoomem nikona w podobnych pieniądzach.. Coś chyba jednak mnie bardziej przemawia system canon. Szkoda mi jedynie tej dynamiki matrycy :( albo rybki, albo akwarnium..uuu. W klasie cenowej 5dmk3 i d800 sprawa jest mniej skomplikowana - ale nie każdy chce tyle wydawać :)
Zastanawia mnie:
Cytat:
Zamieszczone przez
kosdkp
Co proszę? Bredzisz. Części, robocizna i transport jest za darmo. W liczbach to 0zł
To jak to w końcu jest? Canon bez względu na termin gwarancji udziela wymiany migawki jeżeli padnie przed 150 tys? Czy jest odpłatna wymiana (jeżeli tak to jakie są to koszta)..
Cytat:
Zamieszczone przez
swishu
O widzę, że nie jestem sam :)
Michy, byłem dzisiaj na straganie nikona poważnie pogadać o sprawach aparytności i obiektywności:)
Trzymałem w rękach d600. Pomyślałem - a rzucę się na żywioł, ocenie w końcu po swojemu, a nie tylko fora i fora.... Generalnie powiem tak - body w rękę i pierwsze wrażenie to.........plastik i odczucie trzymania body z ligi amatorskiej. Grip jak na moją dłoń trochę maławy i ogólnie coś nie leżał. W funkcjach to ciężko było się odnaleźć na początku, ale potem już z górki. Choć brakowało mi swojej lupki z canona pod paluchem oraz paru innych rzeczy. Sterowanie raczej mało intuicyjne, choć to może też z powodów nawyków marki C. Sam nie wiem. Tak czy inaczej - mam ogólne wrażenie, że największym pozytywem w tym nikonie to sama matryca. Natomiast jej oprawa - amatorska obudowa, wycierające się elementy lustra, chlapanie olejem itd, itp. to nie mogą być ot tak po prostu wybaczalne błędy w aparacie za prawie 7k i koniec. Takie jest moje zdanie. Canona 6D nie trzymalem, natomiast 5dmk2 w dłoni leżał mi wyśmienicie, na prawdę kawał solidnego body. Jest jeszcze sprawa szklarni - ot choćby taki 17-40 z canona, to niemal pancernik, w porównaniu z szerokim zoomem nikona w podobnych pieniądzach.. Coś chyba jednak mnie bardziej przemawia system canon. Szkoda mi jedynie tej dynamiki matrycy :( albo rybki, albo akwarnium..uuu. W klasie cenowej 5dmk3 i d800 sprawa jest mniej skomplikowana - ale nie każdy chce tyle wydawać :)
To, co najważniejsze, to obrazek. Zgadza się ?
Oglądając fotki robione różnymi aparatami bezbłędnie w ciemno wybierzesz te, zrobione 5D2.
Aparat niezawodny, wypróbowany na całym świecie.
I tyle mojej rady dla Ciebie. :grin:
Pozdrówka
dzięki m_o_b_y, taka odpowiedź bardzo mi przemawia! Odpowiedź fotografującego, a nie gościa z lupą i stosem tablic testowych.
Szukam uporczywie 5dmk2 :) Nie mogę się doczekać aż w końcu kupie! Kilka okazji niestety zwiało mi sprzed nosa z allegro..
Ale beka, na tym forum dwa prawie takie same tematy, tylko dwie zupełnie różne opinie. "Początkujący" wybierają 5D MK2 i słusznie, a "ci inni" 6D :D. Tak trzymać!
Cytat:
Zamieszczone przez
ekrowa
"Początkujący" wybierają 5D MK2 i słusznie, a "ci inni" 6D :D. Tak trzymać!
Daje do myślenia ;-)
faktycznie coś w tym jest. Tylko w której grupie lepiej się znależć?
Najlepiej być po właściwej stronie
ja się zdecydowałem na 6d po sześcioletnim związku partnerskim z canonem
6D mnie nie przekonuje, ale popatrze co będzie się dzialo na rynku. Może 6D MK2 bedzie mial 35mpix to wtedy się pomyśli.